Частни училища-информативна тема

• 70 468
  • 955
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Андариел, таткото Trimastiki спомена за 6 записани деца в 8-ми клас на ПЧМГ, търсеха седмо,
за да оформят паралелка. Доколкото разбирам, този норматив не е спуснат от МОН, а
решение на самото ПЧМГ за рентабилността на подобна паралелка. Може и да греша.
В крайна сметка не успяха и ще имат дупка във випуските.

# 91
  • София
ясно, май наистина спомена за шест деца. Честно, ако трябваше аз да избирам, нямаше да си запиша детето в толкова малък клас.

# 92
Ставането е несъвместимо с учебния процес, ако той е структуриран по класическия начин - учителят преподава, а децата слушат или всяко си пише в тетрадката. Така наистина няма да стане.
Има обаче и други начини за провеждане на един урок и за научаване на определен материал.

Ставането е абсолютно несъвместимо с всеки начин на стуктуриране на обучението в началния курс 1-4 клас.
Ако едно дете в 1-ви клас не е подготвено да си седи на дупето и да попива знания, проблемът от недоброто възпитание и разглезването от родители вече е налице. Ако не се прекъсне незабавно в периода 1-4 клас... няма спасение.
Виж, за по-високи степени на образование вече е допустима повече свобода след като са изградени необходимите навици. Колкото по-висока степен на образование, толкова по-голяма свобода. Вметките за дистанционни университетски програми са извън обсъжданото в темата, няма никаква връзка, там вече говорим за изградени характери.
Подобни опити за търсене и  играене по свирката на някаква псевдо индивидуалност в началните години е в основата на... добре възпитаното и образовано сегашно поколение деца.
Всеки смята, че неговите индивидуални ценности и разбиране за образование са правилни и верни, а 95% от "всеки" е тъп като гъон и прост като докер. И ако не му се налагат правила и морал свише става... кочина. Която неминуемо се увеличава с всяка изминала година в прогресивната, свободомислеща западна цивилизация...

# 93
  • Sf
Интересно ми е, откъде са се пръкнали всички тези гьонове и докери с висше образование по родните кафета. Вероятно от сръхинтелигентната цивилизация на кодбг. Аман от размахани пръсти. Вашите деца нали са уредени, какво наскачахте тук.

# 94
Интересно ми е, откъде са се пръкнали всички тези гьонове и докери с висше образование по родните кафета.

И на мен ми е интересно... По-точно, интересно ми е защо имат висше, но... държавна бройка, планът трябва да се изпълнява и трябва да се бълват ххххх вишиста на година, въпреки, че реално данни за това имат ххх.

Вашите деца нали са уредени, какво наскачахте тук.
Кои са тези наши деца, кои са вашите и защо ми говориш в множествено число - като форма на уважение ли да го приема?

ПП - По-горе се спомена, че ценността на темата е споделянето на различни гледни точки. Учудващо е, че така те изнервят мнения, които се различават от твоето...

# 95
Някой от вас представя ли си как в университета студентите си влизат и излизат или разхождат в аудиторията както им скефне? Защото аз досега не съм видяла някой да гледа с добро око на такива свободни електрони. Айде сега, претенции!
При нас в лекциите няма6е никакъв проблем да се влиза със закъснение и не само това, но може6е и да се яде и пие:-)  

Една позната, 4ието дете кара Пук в ДУ каза, 4е при тях дeцата съ.о стават.

Последна редакция: нд, 21 юли 2013, 21:30 от Soleil*

# 96

Ако едно дете в 1-ви клас не е подготвено да си седи на дупето и да попива знания, проблемът от недоброто възпитание и разглезването от родители вече е налице. Ако не се прекъсне незабавно в периода 1-4 клас... няма спасение.

В голяма грешка си .... друго не мога да кажа ....
Децата са различни, така както и ние сме различни, така както и ценностите и идеите ни за света са различни  Peace
Деца възпитавани от едно семейство и по един и същ начин, не са еднакви. Тоест не само възпитанието е фактор, не споря че е основен фактор, но понякога не е достатъчен. Природата понякога си прави шеги с родителите, ако имаш наблюдения върху повече от едно дете ще го разбереш и това няма нищо общо с качествата ни или липсата на такива и като хора и като родители.

# 97
  • София
При нас в лекциите няма6е никакъв проблем да се влиза със закъснение ии не само това, но може6е и да се яде и пие:-) 

То проблем няма, ама си е въпрос на възпитание и уважение към преподавателя и колегите да не се прави.

# 98
.

Последна редакция: нд, 21 юли 2013, 23:27 от allana

# 99
При нас в лекциите няма6е никакъв проблем да се влиза със закъснение ии не само това, но може6е и да се яде и пие:-)  

То проблем няма, ама си е въпрос на възпитание и уважение към преподавателя и колегите да не се прави.
Така е, в Бг сме толкова по-възпитани от немците, които си позволяват такива волности.

# 100
.

Последна редакция: нд, 21 юли 2013, 23:27 от allana

# 101

Децата са различни, така както и ние сме различни, така както и ценностите и идеите ни за света са различни  Peace
Деца възпитавани от едно семейство и по един и същ начин, не са еднакви. Тоест не само възпитанието е фактор, не споря че е основен фактор, но понякога не е достатъчен. Природата понякога си прави шеги с родителите, ако имаш наблюдения върху повече от едно дете ще го разбереш и това няма нищо общо с качествата ни или липсата на такива и като хора и като родители.

Хъх??? Естествено, че са различни?
Визирах ставането в час и невъзможността за 40 минути концентрация.
Предполагам, възприемаш идеята, че различните деца, въпреки различията си би следвало да не... пикаят на улицата например.
Аз по същия начин смятам, че това, че са различни не отменя необходимостта да се държи в училище така, както се очаква от него...
Отплесването ми в посока псевдоиндивидуалността беше опит да споделя мнението си, че както един смята, че детето му може да става, когато иска в час, така друг смята, че не трябва да става в превозно средство, когато се качи по-нуждаещ се, трети смята, че не е необходимо да ходи на училище, а четвърти, че може да ходи с полугол задник на училище. Примери в ежедневието не липсват.
И за мен, колкото е непривично показването на задни части, толкова и ставането в час, независимо колко различно е детето.

Учудвам се на обрата - в темата за АК изразих възмущението си от потъпкването на индивидуалността, но много от пишещите тук се опитаха да обяснят колко важно нещо е американския калъп.
В тази тема, написах 3 реда относно пълното безумие според разбиранията ми за неспазване на елементарна концентрация и дисциплина в началните класове и стана обратното. Много бързо се променяте бре мами... сега да прави каквото иска, ама като дойде време за АК- там е фешън и престижно Simple Smile
Всичко явно идва от факта какво точно е индивидуалност, до каква степен, и в каква насока е добре да бъде поощрявана и възпитавана.

Последна редакция: нд, 21 юли 2013, 22:22 от kodbg

# 102

Децата са различни, така както и ние сме различни, така както и ценностите и идеите ни за света са различни  Peace

Хъх??? Естествено, че са различни?
Визирах ставането в час и невъзможността за 40 минути концентрация.
Предполагам, възприемаш идеята, че различните деца, въпреки различията си би следвало да не... пикаят на улицата например.
Аз по същия начин смятам, че това, че са различни не отменя необходимостта да се държи в училище така, както се очаква от него...
Отплесването ми в посока псевдоиндивидуалността беше опит да споделя мнението си, че както един смята, че детето му може да става, когато иска в час, така друг смята, че не трябва да става в превозно средство, когато се качи по-нуждаещ се, трети смята, че не е необходимо да ходи на училище, а четвърти, че може да ходи с полугол задник на училище. Примери в ежедневието не липсват.
И за мен, колкото е непривично показването на задни части, толкова и ставането в час, независимо колко различно е детето.

Възпитанието и физиологията са две различни неща. Можеш да приучиш едно дете кое е прието и кое не, можеш да го "смачкаш", ако то не отговаря на твоите родителски амбиции или пък на педагогическите похвати и очаквания.
Примера с физиологичните нужди е съвсем страничен - тук наистина става дума за възпитание.
Докато ставането в час на едно 6-7 годишно дете и особено способността му да се съсредоточи за 30-40минути, не е толкова въпрос на възпитание, а на физиологична особеност.
Много различни неща са това, можеш да се чустваш щастлив, че не знаеш очевидно нищо за тях.
Тъй като аз съм се борила с един такъв екземпляр мисля, че наблюденията ми са база на която мога да стъпя в позицията си. Изисквала съм, заплашвала съм, наказвала съм / все неща заради, които сега на моменти се мразя, след като осъзнах, че проблема наистина не  е въпрос на възпитание/.
Затова и си позволявам да опонирам на позицията ти.
Консултирала съм се с детски психолог нееднократно, точно по този проблем, борихме се заедно и ни отне 3 години да постигнем това, което с другия си син съм смятала да нормално и дадено и за което не съм си мъднала пръста изобщо.
Не бъдете съдници на материя, която ви е непозната, защото от това страдат доста деца и немалко родители.

# 103
kodbg, не си прав. Просто аз и ти смятаме, че не трябва децата да стават, трябва да са по-дисциплинирани, да учат. Не случайно и децата ни са в такива у-ща. Аз не бих си пратила моите в другия тип училища. Дори големият ми син умишлено не тръгна в 1 клас с по-големия випуск, макар че беше напълно готов откъм знания. Исках най-после да се научи да се концентрира, седейки на чин и да е по-дисциплиниран. Решаваше от съвсем малък трудни задачи наум, крачейки из стаята. Не мога да си представя как щеше да продължи това в училище.

Но пък има доста други хора, които търсят по-разчупени форми на обучение. Едно от у-щата, където съм чувала, че стават в час, изобщо не е лошо училище и възпитава децата в много ценности. Атрактивно е за чужденци и хора, живели в чужбина. Сещам се за още няколко такива, които никак-никак не са лоши ЧУ. Това ме кара да погледна на нещата и през техния ъгъл, а и познавам родители от тези у-ща и в никакъв случай не са безотговорни или глупави.

Но самата аз съм традиционалист и си предпочитам по-нашенския тип обучение - много учене, нашенското разбиране на уважението на авторитета, дисциплината, звънене на родителите за провинение. Осъзнавам, че съм такъв тип човек и това обучение ми вдъхва повече сигурност и увереност.

# 104
Затова и си позволявам да опонирам на позицията ти.
Консултирала съм се с детски психолог нееднократно, точно по този проблем, борихме се заедно и ни отне 3 години да постигнем това, което с другия си син съм смятала да нормално и дадено и за което не съм си мъднала пръста изобщо.

Тук е разковничето - борила си се, наистина трудно, но си постигнала това, което трябва.
Значи осъзнаваш, че това е правилно и си направила необходимото за да промениш ситуацията, а не си я оставила да се развива като "индивидуалност"... За разлика от много други, които няма да си направят труда.
Не виждам съществена разлика в позициите ни, това, че в единия случай са били необходими 3-годишни усилия не отменя нагласата кое е правилно и кое не.

kodbg, не си прав.

Едно от у-щата, където съм чувала, че стават в час, изобщо не е лошо училище и възпитава децата в много ценности. Атрактивно е за чужденци и хора, живели в чужбина.

Хм, защо да не съм - аз казвам каква е моята нагласа, трябва да я променя ли? За мен трябва да е така и се радвам, че към момента и държавата е на подобно мнение и не позволява експерименти в стандартните общински училища.

Мм, атрактивното за чужденци... за мен не е качествен атестат, неколкократно съм изразявал мнението си, че обществото в Западна Европа, САЩ е далеч от нормално. Например отношението им към шамара... ще вземат в затвора да те вкарат Simple Smile
Аз съм фен на азиатците  Mr. Green

Последна редакция: нд, 21 юли 2013, 22:38 от kodbg

Общи условия

Активация на акаунт