Частни училища-информативна тема

• 70 310
  • 955
  •   1
Отговори
# 420
  • София
какво сега, имена ли да цитирам? Няколко деца познавам лично, и  с някои от родителите обсъждахме въпроса още в шести клас и кой на какво ще ходи и откога ще ходи. Повечето избраха частни уроци, но ходиха. Родителите защо да лъжат, както и децата? Аз самата бях изненадана, че бяха решили да плащат още за частни уроци, а вече веднъж плащат в частното училище.

# 421
Истината е, че има и такива, които ходят, и такива, които не ходят. Както една приятелка с дете от АК ми каза наскоро - "тези, които ходят, нямаше нужда да ходят".
Тук беше писала една майка от Св. Сф., която каза, че детето й не е ходило. В темата за АК беше писала и др. майка, чийто син също не е ходил. Вероятно момчетата са по-самоуверени и не им се налага или родителите са си преценили нещата по този начин. Лично моето мнение е, че наистина нямат абсолютно никаква нужда.

# 422
  • София
В край на сметка ще ми отговори ли някой на въпроса? ooooh!
Тц. Кой да ти отговори, като всички са заети да сравняват ябълки с тикви (ябълките и крушите са по-близки от сравняваните тук училища), а и май никой няма информация от първа ръка за гимназиите. Twisted Evil
Моята информация (от втора ръка) е, че най-предпочитана от частните гимназии е Златарски, отиват май тия, които не влязат в АК или НЕГ например (поне моите познати деца са точно от този контингент Embarassed). Но ще трябва приравнителен изпит. Познато дете го преместиха там от държавна гимназия, но държа изпит по английски. Иначе са доволни от училището. Близко дете завърши 1-ва частна английска, но не бяха доволни. Виж в класацията от зрелостните изпити кои са по по най и питай направо в училището какви са условията. Успех!  bouquet

# 423
В край на сметка ще ми отговори ли някой на въпроса? ooooh!
Тц. Кой да ти отговори, като всички са заети да сравняват ябълки с тикви (ябълките и крушите са по-близки от сравняваните тук училища), а и май никой няма информация от първа ръка за гимназиите. Twisted Evil
Моята информация (от втора ръка) е, че най-предпочитана от частните гимназии е Златарски, отиват май тия, които не влязат в АК или НЕГ например (поне моите познати деца са точно от този контингент Embarassed). Но ще трябва приравнителен изпит. Познато дете го преместиха там от държавна гимназия, но държа изпит по английски. Иначе са доволни от училището. Близко дете завърши 1-ва частна английска, но не бяха доволни. Виж в класацията от зрелостните изпити кои са по по най и питай направо в училището какви са условията. Успех!  bouquet

Беглата информация, която имам за предпочитаните частните гимназии - Златарски, Иван Апостолов, ПЧМГ (ако имат випуск).
Възможно е и други частни гимназии да са добър вариант, но не съм се интересувала. На мен са ми симпатични и частните немски у-ща.
Винаги уточнявам, че се интересувам основно от Ам. колеж в горните класове и не мога да съдействам с по-подробна информация за другите.

# 424
Дани, вие сега ще сте в 7-ми клас, мислиш ли да ходите на частни уроци?
Наистина са ми казали И хора от форума, на които вярвам, а и те имат познати с деца в училищата, които ме интересуват, че никаква нужда няма от частни уроци. Може и да не е за всички ЧУ, но в тези, които мен ме интересуват, е така.

# 425
В темата за АК и за Шилер бях споменавал, щерка ми ходи на уроци при Хасъмска за АК. Бусчето на Св. София всяка седмица го засичах при нея - караше организирано желаещи от там при нея. Сега, дали си знаят и се застраховат, дали просто да пробват, не мога да кажа, но не е било веднъж, не два пъти, всяка седмица.
На кума ми детето завърши Св. София. От 6-ти клас си ходеше на уроци. Сега е в Златарски.
Затова и преди казвах, че не е много вярно да изтипосва училището успехите на питомците си, ако те не се дължат само на подготовката в него. Подвеждащо е.
А по математика в Арете дъщеря ми й преподаваше математичка от Св. София, страхотен преподавател. С нея сме говорили, че въпреки всичко техни деца също посещават школи, за да са сигурни, че ще успеят...
Не, психозата в 7-ми клас е ужасна, факт! А именно в Св. София родителите са с възможности и ако решат и на 10 учителя ще дадат детето...
То какво ли вече няма.

# 426
Ама щом бусчето ги е карало, това не значи ли, че е като част от учебния процес в самото училище? А може би и влиза в таксата. Ако е като частен урок, какво го интересува училището, че да си дава буса, да организира децата и т.н.
Може би именно това правят - след като нямат налични преподаватели за нещо специфично, като подготовка за АК, осигуряват на децата такава, при друг преподавател. Ами евалла за това нещо!

Последна редакция: чт, 01 авг 2013, 16:41 от Татко Мецан

# 427
  • София
Мецане, ама и ти си непадащ по гръб.. Wink
Истината е, че не бива да се обобщава. Има деца и в Света София, които ходат на уроци.  Дали са малко, дали са много, никой не може да каже със сигурност. Дъщеря ми  порасна из градинките, играейки си  с едно момиченце, което от 1 до 7 клас учеше в Света София.  Преместиха се в един момент и им загубих малко дирите, в квартала ни остана само  бабата. Видях я в годината, когато девойчето беше 7 клас. Жената, типично за грижовна баба, ми се оплака, че много товарят детето родителите  - училище, уроци по математика  и БЕЛ за езикови и отделно курс за АК. Peace Тоест има и така, и иначе. Друг е въпросът дали има нужда. Детето си влезе в АК. Сигурно щеше да влезе и без уроците и допълнителното натоварване. Хората обаче се презастраховат  - това е истината. А тя е налице и при деца от ДУ със солидна подготовка. Има наистина подготвени деца, които биха се справили отлично и без уроци, но факт е, че ходят. Родителите си връзват гащите.

# 428
Зависи какво се има предвид под допълнителна подготовка. В нашия случай нещата не са много в общия модел. За матурите и за АК - не мисля да се готви нещо повече от това, което ще вземе в у-ще.
За математиката обаче, защото нивото му е високо и го влече, стои по друг начин въпросът. И през ваканцията дори допълнително се занимава. Беше вече на една мат. лагер-школа. През август ще бъде на втора мат. лагер-школа. През септ. иска на трета мат. лагер-школа. И това е все с Кортезов. Отделно напоследък се чудя дали да не говоря с мъжа ми и с детето, ако има време през уч. година, дали да не посещава и курса на Иван Симеонов. Преди няколко страници посочих защо сме ходили и при Шаркова - за мен това са учители, до които трябва да се докосне дете-математик. За 7 клас не знам как ще сме с времето и затова не смея да настоявам да посещаваме, например, школата на Симеонов. И всичко това не е заради матури или АК, а защото детето се развива доста добре в математиката.
За БЕЛ - няма да ходи. Имаме невероятна учителка по БЕЛ. Имат по доста часове, пишат есета, пишат преразкази, правят тестове и според мен - ще е напълно готов. По мат. също имаме доста часове и дори си мисля, че точно учителката му от у-ще ще му е най-полезна за матурата по мат. За АК - всички ми казват, че няма начин да не се справи с тази силна математика, а отделно и пише добре.
Долу-горе това е при нас.

Последна редакция: чт, 01 авг 2013, 18:00 от Danybon

# 429
И Стефан, и рускалка са писали. Моите проучвания показват, че наистина родителите се препрепрезастраховат. По мат. не мога да вникна, но синът ми сам може да си прецени силите. По БЕЛ обаче съм доста по-веща и мога да ви кажа, че наистина подготовката е страхотна. И есета, и преразкази, и безумно сложни тестове. Подготовката им за матурите започна още от март-април на 6 клас. Догодина ще имат есеписане за АК + тестове, а вторият срок ще се занимават само с подготовка на матурите.
По мат имат двама учителя - обикновена и състезателна математика. От тази по състезателна разбрах, че ще ги готвят за изпита в АК. По обикновената мат. изглежда ще се готвят за матурите и пак вторият срок е посветен на това.
По мат имам доверие в детето и в у-щето му.
По БЕЛ имам възможност да преценя, че наистина може да се разчита на учителите и училището.

Последна редакция: чт, 01 авг 2013, 18:11 от Danybon

# 430
Изключително много ти благодаря, Данибон, за мен тази информация беше много ценна.
Който както иска да я разбира.
На мен ми потвърждава, че за деца от Света София частни уроци не са необходими. При това кристално ясно ми го потвърждава.

# 431
 Татко Мецан, ще видим какво ще се получи. Не искам да оставаш с грешно мнение. Има деца, които наистина ходят, но аз лично не виждам никакъв смисъл. Но все пак и детето ми е нонстоп по състезания и предполагам, че ще е уверено и на самите изпити.

# 432
  • София
И как стигна до този извод за децата от Св. София?  newsm78 Къде Данибон го е написала? С това, че тя е казала, че нейното дете няма да ходи? А ако беше казала, че ще ходи? А ако по средата на учебната година си промени мнението и наемат учител? Подготовката е една и съща за всички деца от училището, но пак се оказва, че едни ходят, а други не ходят. И в други училища да питаш, и там ще е същото - едни ходят, а други не ходят.

# 433
За нуждите на кандидатстването не са необходими частни уроци на никое дете, което е учило съвестно до седми клас. Моето дете също се презастрахова с един мижав курс по мат. в седми клас, веднъж седмично. Отчитам го като грешка, тъй като така се отнемаше време за самостоятелна подготовка, която е всъщност най-ценната при подготовката.

# 434
Всъщност една от разликите е в часовете. Могат да си позволят повече упражнения, преразкази, тестове, а както се вижда - дори и есеписане, а и вероятно, както винаги досега доста време и за преговор. В комбинация с добър учител, струва ми, че нещата ще се получат.

Последна редакция: чт, 01 авг 2013, 18:01 от Danybon

Общи условия

Активация на акаунт