Частни училища-информативна тема

• 70 577
  • 955
  •   1
Отговори
# 765
  • София
Цитат на: Danybon

Предпочитам да ми пишеш на лични съобщения или по-добре на мейл. Честно да си кажа не ми се започва изобщо дискусия тук за това у-ще.
Защо на лични?Дайте повече информация за да добием реална представа за училището!

# 766
Здравейте!
Миналата седмица си записах час за среща в БШ. Аз имам три деца - едно за детска градина, едно за предучилищна, едно за 2 клас. Интересувах се за записване на децата ми за учебната 2014-2015 година. За срещата специално летях....
Моите впечатления са следните (била съм само един път:): 1. базата е нова, хубава, но не е практична - пример за детската градина има една катерушка и една пързалка за всички групи и малки квадратчета тревни площи - ама наистина мъничко за всяка група. Прави впечатление, че всичко е много чисто и много ново, даже тревичката не е измачкана. Човек остава с впечатление, че не се ползва. В училището - спортната база се използва от учениците един час на ден и то срещу допълнително заплащане... Материалната база като чинове, проект и изпълнение - изключително красиви, но неудобни и не практични... а и сякаш не се ползват от деца:)
2. учителите - те са от по-зрялото поколение преподаватели. Аз изключително уважавм учителите със стаж, но  с годините се натрупва умора - физическа и психическа, изнервеност. Така че за детската градина и началните класове аз бих предпочел по млад екип. Учителките, с които се срещнах изглеждаха уморени...апатични и без желание за нищо. Не ме разбирайте погрешно - деня беше четвъртък, а времето следобедно - може  в понеделник ситуацията да е различна.
3. срещата с директорката - мога да я опиша като изключително шокираща. Стила на разговор с мен, а и с присъстващите учители и деца - бих определила като аругантно хамалски... твърде разговорен, свойски, липса на всякакво уважение към присъстващите, липса на всякакво желание за разбиране и решаване на проблем.
4. училището не разполага с правила за приемане на децата, които да се прилагат. Подавате заявление... и после както ме уведоми директорката - те ще помислят...тя ще каже на Дончев....
5. такса 4000 евро, отделно се заплаща транспорт, спорт, екскурзии...
6. за мен стана ясно, че освен, че трябва да им заплатя 12000 евро, ще трябва и да намеря накой, който да си говори очевидно с г-н Донче:) за да приемат децата
Като цяло разходката из училището ме развесели, шокира и определено това не е мястото за моите деца.
На следващия ден петък имах среща в училище света софия.
1.база нормална - ПУК и до 3 клас новичка - определено се ползва от децата с радост, по-големите учат в по-старата част. Минус са - и двата двора са с асфалт....
2. организация, професионализъм, уважение, желание за вникване в проблема и предлагане на помощ при решаването му - това са впечатленията след среща с психолог, учител, зам директор
3. такса 4000 евро, но включва всичко - транспорт, материали, извън класни занятия....
4. говорих с дечица от 2 клас - изглеждаха уморени - беше петък 16.30 - но по детски радостни и щастливи
5. определено училището ми хареса

# 767
В училището - спортната база се използва от учениците един час на ден и то срещу допълнително заплащане...

Както се казва на чист български НО КОМЕНТ!

2. учителите - те са от по-зрялото поколение преподаватели. Аз изключително уважавм учителите със стаж, но  с годините се натрупва умора - физическа и психическа, изнервеност. Така че за детската градина и началните класове аз бих предпочел по млад екип. Учителките, с които се срещнах изглеждаха уморени...апатични и без желание за нищо. Не ме разбирайте погрешно - деня беше четвъртък, а времето следобедно - може  в понеделник ситуацията да е различна.

Не бих била такъв оптимист - човекът работещ със сърце и желание си личи и в петък следобяд и в понеделник сутрин .... ти говориш за повечето, не за един такъв ....

3. срещата с директорката - мога да я опиша като изключително шокираща. Стила на разговор с мен, а и с присъстващите учители и деца - бих определила като аругантно хамалски... твърде разговорен, свойски, липса на всякакво уважение към присъстващите, липса на всякакво желание за разбиране и решаване на проблем.
4. училището не разполага с правила за приемане на децата, които да се прилагат. Подавате заявление... и после както ме уведоми директорката - те ще помислят...тя ще каже на Дончев....
Мдааа имах това удоволствие преди 5 години, почти беше на път да ме откаже изобщо от идеята ми за Частно училище, всъщност беше успяла, добре, че все пак отидох на изложението на Частните училища .....
Схемата за прием е без коментар, преценява се много обстойно с какво бихте могли да им бъдете полезни ....  ooooh!

Много ти благодаря за обзора, спести ми една разходка до там  Peace

# 768
В тази връзка, може ли някой да сподели лични впечатления от AAS?

Мога да споделя колкото искаш, но споменатите от теб училища са много различни от ААУ. Какво училище точно търсиш?

Какво търся аз и какво се предлага в София се оказа, че са две невъзможни за постигане неща  ooooh!

Но, все пак, за да бъда максимално откровена, какво бих искала да бъде училището за моето дете, накратко:

- подходяща учебна база, подобно на НУКК, БШ и ААУ /и от трите впечатленията ми са на място/;
- среден брой ученици в клас, да кажем 16 до 18 ученика /в ААУ са 20, в БШ - 16/;
- силно застъпен учебен план и неговото последователно усвояване;
- забрана за ползване на електронни устройства от учениците до приключване уч.процес
- българска диплома

В тази връзка искам да подчертая, че на този етап имам лични впечатления от освен посочените по-горе училища, също така и от ЧНУ Питагор, Еспа, Св. Георги и Веда.

Във връзка с предходният пост, подкрепям впечатленията на daragogo, особено за Директорката...

И, накрая, ако все пак има училище, което според вас отговаря на моите очаквания, ще се радвам да го споделите с мен  Wink

# 769
  • София
БШ е училище, което Булгаргаз си построиха за своите деца - т.е. за децата на служителите си. За тях то е безплатно. Външните желаещи плащат. И така се получава, че външните покриват и образованието на неплащащите в известна степен... Ако работех в Булгаргаз, вероятно щях да проявя интерес.  Wink

# 770
  • София
Isa, ако можеш да разкажеш повече за Българско школо?

1. Света София- ами не ме впечатлиха кой знае колко. Сградата им е доста захабена. Имат хубава храна за децата /за мене това е важно/ ...
Бъни, храната там ..как да се изкажа по-меко..не съвпада с представите ми за здравословна. Ако искаш повече инфо, пиши ми на лични.

Обсъдете го тук, моля ви, на мен темата за храната ми е силно интересна. Мога да кажа как е в Петър Берон - има сутрешна закуска, плод в 10-11, за обяд супа, второ и плод, следобедна закуска. Доколкото разбирам от дъщеря ми, е вкусно, моите забележки са следните: веднъж седмично за закуска има филия с шоколад /ако някой може да ми обясни кому е нужно това ooooh!/, салата има рядко - само 1-2 пъти седмично, за следобедна закуска са им дали кроасан веднъж. Другото е сравнително здравословно /е, може и повече, за мен поне Simple Smile, аз например на разбирам защо ядат плод след обяда, ама нейсе.../, супата е безмесна, когато яденето е с месо и обратното. Имат машина за фреш от портокали някъде по коридорите, но малките май не стигат до него.
Допълвам: има възможност и за вегетарианско меню.

Последна редакция: пт, 25 окт 2013, 17:31 от Olive

# 771
  • София
Храната в Света София според мен е добре балансирана. Но не е диетична и не ги хранят само с броколи и спанак. Сутрешните закуски са само за ПУК и вече нямам спомен какви бяха. След това има плодова закуска. На обяд има избор от няколко неща: винаги има салатен бар с 5-6 вида салати, таратор и още една супа и 2-3 неща за второ - jтас кебап с картофено пюре, ориз на фурна, картофи по селски, леща яхния (това е копирано от тазседмичното понеделнишко меню, десертите най-често са кисело мляко и плодове. Киселото мляко, който иска може да си го подслади със захар. Следобедните закуски са мекица, филия с нещо, печени тестени закуски, кроасан (пак винаги са по 2-3 неща, от които децата си избират)

# 772
Cherr-y  ААУ в София не съм го посещавала, но имам преки наблюдения от образователния процес на същото училище в Москва. Много добра система на образование - доста интензивно учене...учене не е точната дума...интензивно стимулиране на мисълта при децата. Всяка теза е правилна стига да може да я докажеш. Възможност за индивидуален подход, защото самата образователна система е много гъвкава. Децата в края на деня са уморени, но радостни от интересния ден, който са имали...
ако финансовото измерение ви устройва, то може би това училище е най-доброто не само като сграден фонд, но и като образователна система...двете ми по-големи деца (5 и 6,6 години) говорят английски и руски (и български то се знае) благодарения на подходящия начин на поднасяне на учебния материал...а това, което е на 6.6 години пише и чете на двата езика, математика за 6.6 години е в кръга на 100 и таблица за умножение...
дано да съм била полезна
пред мен е голямо чудене къде да запиша децата в бг от догодина, ААУ е супер - но таксата за три деца е доста висока:) моля дайте съвет, засега съм видяла БШ и Св София. Моля подскажете какво означава, че в Света София се учи много

# 773
  • София

В ААУ не се получава БГ диплома.
Не разбрах какво точно значи "силно застъпен учебен план"? За пример мога да дам обаче, че както във ФЛ, така и в ААУ учебници няма или дори да има те не се ползват активно. Много е трудно да се върнете у дома и да "изпитате" детето на "последния урок".
Вярно е, че ААУ има може би най-добрата база, децата са малко в клас и изобщо външно изглежда перфектното училище. Ако обаче очаквате образованието, ученето, отношението учител-ученик, че дори и съдържанието на раницата на детето ви да наподобява дори в малка степен на вашето от преди години не избирайте това училище, защото няма да го харесате.  Peace

# 774
  • София
Soleil наистина сподели твоите впечатления за храната в Св. София.

Cherry ще споделиш ли впечатленията си от Св.Георги? Май натам сме се насочили.

Мислех да видиме и БШ, но от последният пост мисля да не си губя времето.

# 775

Cherry ще споделиш ли впечатленията си от Св.Георги? Май натам сме се насочили.

Да, с удоволствие.
Системата им на обучение е доста интересна, билингвиална. Срещнах се с една госпожа, която беше много любезна да ми разкаже за училището и да ме разведе в него.
Това, което ме спря да продължа напред е училищната база. Намира се до Ам.посолство и е в нещо като къща/малка кооперация. Стаите са малки и тесни, а физ.салон е в мазето, няма градина или трева...
Разбрах, че си строят ново училище, но кога ще бъде завършено и тя не можа да ми каже.
Ако не ви притеснява базата, това е вашето училище. За мен това, обаче беше непреодолима пречка. Таксата, ако не се лъжа беше от порядъка на €4-5.000
Надявам се да съм била полезна!

# 776
Isa, много ми харесва начина ти на анализ.
  superuu

За Св. Георги си пригответе 7' евро определено. Който не го притесняват финансите и определено е загрижен за цялостното развитие на детето определено си заслужава да преслушате ААУ.
Който е затруднен дългосрочно с паричките, но оценява предимствата на ЧО, напоследък все повече ме възхищава руското училище към посолството. При нас идва едно дете в 3 клас на тренировките по хокей, евалата във всяко едно отношение.

# 777
Isa, много ми харесва начина ти на анализ.
  superuu

За Св. Георги си пригответе 7' евро определено. Който не го притесняват финансите и определено е загрижен за цялостното развитие на детето определено си заслужава да преслушате ААУ.
Който е затруднен дългосрочно с паричките, но оценява предимствата на ЧО, напоследък все повече ме възхищава руското училище към посолството. При нас идва едно дете в 3 клас на тренировките по хокей, евалата във всяко едно отношение.
Какво имаш предвид, визирам поднатото?
Руското училище към посолството, предполагам е това, което е на " Свети Наум" или греша?
Някой да е ходил в Дорис Тенеди, т.е. да има скорошни впечатления?
Онзи ден говорих с майка, която си е преместила детето след 4г. в Еспа в държавно училище. Беше доста разочарована от частното образование.
 Olive, филията с школолад е явно традиция, присъства в менюто веднъж седмично.

# 778
впечатления за храната в Св. София.

Моите впечатления са добри. Имат 4 хранения - 2 по-калорични закуски в 9 и 16 ч., обяд в 12.30 ч. и плодове в 10 часа.
Ето какво им беше менюто тази седмица:
Скрит текст:
21 - 25 октомври 2013

п о н е д е л н и к
1. Крем супа броколи / Крем супа зеленчуци /Таратор
2. Тас кебап / Карт. пюре / Ориз на фурна  / Картофи по селски / Леща яхния
3. Кисело мляко
4. Салати – салатен бар: зелена, моркови, краставици, шопска, царевица, маслини, зеле с моркови,   сирене, картофена , „Фантазия“, бобена,  айрян

в т о р н и к
1. Боб чорба / Таратор
2. Бяла риба на фурна/ картофи  задушени / Ориз със зеленчуци / Огретен
3. Торта
4. Салати – салатен бар: моркови, краставици, шопска, царевица, маслини, зеле с моркови, „Снежанка“, картофена, пълнен домат, айрян

С Р Я Д А
1. Супа месо / Таратор
2.  Кюфтета по чирпански / Пълнени чушки с ориз / Лозови сърми
3. Кисело мляко
4. Салати –  салатен бар: зелена,  моркови, краставица, шопска, царевица, маслини, зеле с моркови, тиквички с кисело мляко,  „Слънце”, сирене, картофена, айрян.

ч е т в ъ р т ъ к
1. Картофена супа / Таратор
2. Грах с месо / Пиле каша / Патладжан с доматен сос / Картофени кюфтета / Оризови кюфтета с бекон
3. Тиква
4. Салати –салатен бар: шопска, руска,  краставици, маслини, царевица, зеле с моркови, пълнен домат, “Мизия”, сирене, картофена, салата с леща,  сирене, плодова, айрян.

П Е Т Ъ К
1. Спаначена супа / Таратор
2. Пилешка пържола / Кебапчета / кюфтета / картофи на фурна / Миш-маш
3. Кисело мляко
4. Салати –салатен бар: зелена, шопска, руска, краставици, маслини, царевица, зеле с моркови, пълнен домат, сирене, картофена, сирене, плодова, айрян.
Закуските в 9 и 16 са предимно тестени (в 16 има и плод), има и сладки неща, което притеснява някои родители, също и че на обяд има захар, или сладко от плодове, които стоят отделно в купи на допълнителна маса и от които децата могат (ако искат) да си сложат в киселото мляко, или течен шоколад, който да си сложат в плодовата салата. Моите деца никога не съм ги ограничавала от нищо, така че нямат обсесия да налитат на забранени храни. Веднъж, когато е имало вафли, е имало избор и от други храни, моят син си е взел кашкавалка и банан, вафла не, защото не обча. Но някои родители много държат на изключително здравословното хранене - децата им не са опитвали захар и не искат да има изобщо предлагане на захар в стола; не са яли шоколад и не искат да има шоколад. Всеки си е прав за него си, на мен не ми е проблем да  ядат шоколад (аз самата обожавам), нито захар, ако е в умерено количество. Да не говорим, че децата ми ходиха на сума ти лаери из провинцията и морето, а там никой няма да седне да им готви някакви био-фюжън кухни.
Между другото, и тестените в крайна сметка се преработват до захари в храносмилателната система, така че дали ще изяде 1 кроасан детето, или 1 лъжица захар, е все едно - и двете се разпадат до глюкоза. Интересно обаче, срещу кроасаните няма забележки, само срещу захарта.

Последна редакция: сб, 26 окт 2013, 22:55 от Анонимен

# 779
А защо не заменят захарта с мед, а сладкото - с пресни плодове? Отделно може да предлагат бисквити и домашни сладки - с тях чаят или млякото могат да се пият и без подсладител. По някоя шоколадова вафла или пастичка и аз мисля, че няма да навреди. Тестените закуски бих заменила със сандвичи с пълнозърнест хляб.
Аз също не съм стриктен почитател на крайностите под емблемата "здравословно хранене", но чак да се предлага захар и захаросано сладко - това е прекалено дори за мен. За парите, които се дават, родителите трябва да са малко по-взискателни.

Общи условия

Активация на акаунт