Частни училища-информативна тема

• 70 559
  • 955
  •   1
Отговори
# 870
Bliss, май говорим за различни училища. Simple Smile
АК и ААУ са различни, а да не говорим за таксите - в ААУ е 19 хиляди евро на година. Бариера за 99,9% от българите.

# 871
Да права си. Късно видях, че говориш за АУУ. Но написаното за АК остава валидно.  Peace

# 872
  • София
А какво точно е разказал колегата ти за АК? Аз мислех малкия да кандидатства там след 7 клас...

# 873
А какво точно е разказал колегата ти за АК? Аз мислех малкия да кандидатства там след 7 клас...

Не ми се иска да навлизам в подробности, тъй като случките са прекалено лични, а и освен това са останали много назад във времето. Вероятно има много сериозна промяна от тогава, но за мен бяха любопитни и ме накараха много сериозно да се замисля, какво точно трябва да проучвам за едно училище(освен постигнатите резултати в учебния процес, които не можем да оспорим на АК).

Най-общо казано: Колегата каза, че когато е отишъл в Английската се е почувствал Човек, който има право на малко лично време за лични интереси извън учебната програма. Каза, че в АК се е чувствал като робот програмиран да изпълнява ограничен брой действия, без право на избор и лично творчество.  Mr. Green

# 874
  • София
Интересно, аз така съм се чувствала едно време в Английската в Пловдив, пък впоследствие  се оказа, че е било много полезно, научи ме на самодисцилина и упоритост.

# 875
Интересно, аз така съм се чувствала едно време в Английската в Пловдив, пък впоследствие  се оказа, че е било много полезно, научи ме на самодисцилина и упоритост.

Peace

Най-общо казано: Колегата каза, че когато е отишъл в Английската се е почувствал Човек, който има право на малко лично време за лични интереси извън учебната програма. Каза, че в АК се е чувствал като робот програмиран да изпълнява ограничен брой действия, без право на избор и лично творчество.  Mr. Green

Направил е най-доброто, което е могъл в конкретният случай.
Но не бих генерализирала не само за АК, а и за което и да е училище.

Има доста неща, които НЕ харесвам в АК, но категорично ако можех да си позволя децата ми биха започнали да учат там, пък ако на даден етап установим, че не е подходящо - решение винаги има.  Peace
Според мен колегата ти просто не си е бил на мястото по един или друг начин и е прекрасно, че семейството му е подкрепило решението му, защото мнозина родители биха оказали натиск и биха лишили децата си от избор в подобна ситуация, без да си дадат сметка, че така ги обричат на комплекси и недостатъчно уважение на собственото си АЗ.
Моите деца винаги са имали и имат думата относно това дали мястото, на което са е тяхното. Ако успеят да аргументират разумно позицията си, съм вземала / сме взимали със съпруга ми/ тяхната страна, понякога и със съжаление.

# 876
  • София
Не всички хора издържат на стрес и не всички хора могат да понасят едно и също натоварване.

# 877
  • София
Lennyh, само донякъде съм съгласна със следното:
Цитат
Според мен колегата ти просто не си е бил на мястото по един или друг начин и е прекрасно, че семейството му е подкрепило решението му, защото мнозина родители биха оказали натиск и биха лишили децата си от избор в подобна ситуация, без да си дадат сметка, че така ги обричат на комплекси и недостатъчно уважение на собственото си АЗ.
Моите деца винаги са имали и имат думата относно това дали мястото, на което са е тяхното. Ако успеят да аргументират разумно позицията си, съм вземала / сме взимали със съпруга ми/ тяхната страна, понякога и със съжаление.
Дъщеря ми беше приета да следва едновременно в АУБГ и УНСС (изкара 5.99 на предварителния изпит по математика), записа и двата, без аз да знам за УНСС. Два месеца паралелно следване я бяха докарали до суперпреумора, и когато разбрах какво прави през уикендите като се върне от Благоевград, издадох "ултиматум" - Или едното, или другото, но не и двете...Понеже сама не можа да реши, предложих - изкарва първата година докрай в АУБГ и тогава, ако и тогава не й харесва, я отписваме оттам и да си учи в УНСС. Е, през май месец пита дали ще й платя следващата година в АУБГ. Завърши Магна Кум Лауде АУБГ-то. Та давам примера, че понякога дори и пораснали, децата не са в състояние на база няколко месеца опит да вземат коректно решение.

# 878
  • София
Sharky* , с теб се оказва, че сме завършили едно и също училище.  Grinning  

Според мен има много общи неща между Английската в Пловдив и АК. И двете училища имат чудесна база, в края на града, сред дървета и зеленина. Е, няма я Марица да тече покрай АК (а и нямат рози в двора), но усещането е подобно.  hahaha Има и подобно усещане за принадлежност към училището, и подобна гордост от училището, но всичко е облечено в съвременни краски...  Wink  Децата са по подобен начин умни и по подобен начин амбициозни. Заслужава си да го посетиш на някой ден на отворените врати и да видиш как ще го усетиш.  Laughing

Onna-bugeisha, това си е самата истина...  Peace

# 879
Не всички хора издържат на стрес и не всички хора могат да понасят едно и също натоварване.

Дори не бих го нарекла стрес само - просто различните хора имат различна възможност да възприемат една част от знанието, а друга не или поне при едни работи един подход, а при други - друг.

Така че, просто явно мястото на точно този човек, не е било точно в това училище.
Което не значи, че училището не е добро, както и не значи че човека не е стойностен.

Също както при някои двойки, които като се разделят и срещнат верния си партньор се установява, че и единия и другия са страхотни, просто комбинацията между тях не е могла да покаже най-доброто и у двамата.

Дъщеря ми беше приета да следва едновременно в АУБГ и УНСС (изкара 5.99 на предварителния изпит по математика), записа и двата, без аз да знам за УНСС. Два месеца паралелно следване я бяха докарали до суперпреумора, и когато разбрах какво прави през уикендите като се върне от Благоевград, издадох "ултиматум" - Или едното, или другото, но не и двете...Понеже сама не можа да реши, предложих - изкарва първата година докрай в АУБГ и тогава, ако и тогава не й харесва, я отписваме оттам и да си учи в УНСС. Е, през май месец пита дали ще й платя следващата година в АУБГ. Завърши Магна Кум Лауде АУБГ-то. Та давам примера, че понякога дори и пораснали, децата не са в състояние на база няколко месеца опит да вземат коректно решение.
[/quote]

Е, чакай чакай Sharky  Peace напротив примера ти само потвърждава моята теза - в случая ти си задала нужните предпоставки, за това дъщеря ти да вземе вярното решение за нея.
Надявам се да не засегна някого, но .... сравнението между двата ВУЗ-а е да го кажем трудно и неравностойно. Аз бих постъпила точно така в конкретната ситуация.  Peace
Аз казах, че уважавам решението им САМО в случай, че първо го аргументират железно и второ, че според мен е в техен интерес поне съотнесено към момента.
Така уви преди няколко години с огромно съжаление преустанових заниманията на средния с рисуване и лично мен още ме боли сърцето, но нямаше как на този етап да поеме и този ангажимент ...  Peace
Пък и защо са родителите, ако не се набъркват чат - пат в живота на децата си  Mr. Green Laughing hahaha Joy надявам се на всички е ясно, че това е шега  Mr. Green

Последна редакция: вт, 29 окт 2013, 16:10 от Lennyh

# 880
Лени, аз затова казах, че случките са прекалено лични. И затова казах, че не си вадя генерални изводи, но това мнение сериозно ме накара да се замисля как точно до момента съм преценявала училищата, които обмислям за дъщеря си и дали бих я подложила на определени неща само за да е завършила АК(например), подтискайки други нейни желания, наклонности и не на последно място характера й.

И в конкретния случай на колега изобщо не става въпрос за не издържане на стрес. Още повече, че той е завършил след това доста престижно висше училище в една от топ европейските държави и има CFA (което не се взима толкова лекичко и безпроблемно).  Mr. Green Опитах се да обясня, който разбрал - разбрал.

Последна редакция: вт, 29 окт 2013, 16:20 от Анонимен

# 881
  • София
Понеже пишеш с недомлъвки и гадаем. А разбира се, че натоварването, стресът, които може да понесе, дори ако щеш и емоционалната зрялост на индивида на 13-14 години (когато е бил в колежа) и на 19-20 години (когато е отишъл в университета), да не споменавам и възрастта на която е взел CFA са различни  Peace

# 882
Лени, аз затова казах, че случките са прекалено лични. И затова казах, че не си вадя генерални изводи, но това мнение серизоно ме накара да се замисля как точно до момента съм преценявала училищата, които обмислям за дъщеря си и дали бих я подложила на определени неща само за да е завършила АК(например), подтискайки други нейни желания, наклонности и не на последно мясо характера й.

Абсолютно си на прав път  Peace
Длъжни сме да си даваме сметка, че глината освен гъвкава и мека, понякога става и чуплива и нащърбена, ако не я ползва човек с нужното внимание  Wink

# 883
Понеже пишеш с недомлъвки и гадаем. А разбира се, че натоварването, стресът, които може да понесе, дори ако щеш и емоционалната зрялост на индивида на 13-14 години (когато е бил в колежа) и на 19-20 години (когато е отишъл в университета), да не споменавам и възрастта на която е взел CFA са различни  Peace

Ами напуснал е АК след 3 г. учение там. Бил е на 17 г. ако правилно смятам. Т.е. именно когато вече е успявал сам да отсее важното за себе си и да поема отговорности за бъдещето си. CFA е взел паралелно с последните курсове на унито (смятай пък това какво натоварване е).

Няма какво да гадаеш. Ясно го написах:

Най-общо казано: Колегата каза, че когато е отишъл в Английската се е почувствал Човек, който има право на малко лично време за лични интереси извън учебната програма. Каза, че в АК се е чувствал като робот програмиран да изпълнява ограничен брой действия, без право на избор и лично творчествоMr. Green

# 884
  • София
... Заслужава си да го посетиш на някой ден на отворените врати и да видиш как ще го усетиш.  Laughing
В интерес на истината съм влизала, каката и баткото кандидатстваха там, не ги приеха (откъм баткото и аз имам вина, че не поех сама цялата пълна такса, беше 3та резерва, а аз казах, че баща му трябва да поеме половината...което естествено не се случи, а аз не бях достатъчно далновидна, е, и доходите тогава не ми бяха като сегашните...повече никога не направих грешката да поставям условия биологичен баща да поема 50% плащане, всичко сама плащам).

За гимназия, ако малкия  не влезе в АК, няма да се вманиачавам, големите влязоха в АУБГ и без АК, значи може...За мен проблемът  с техните училища беше, че и каката и баткото не си даваха много зор да учат, все лесно им идваше,  та "проучиха" в АУБГ. Сравнявайки със себе си в АЕГ-Пловдив, ми изглеждаше доста айляшка работата, добре че се "поправиха" впоследствие.

Общи условия

Активация на акаунт