Частни училища-информативна тема

• 70 568
  • 955
  •   1
Отговори
# 885
  • София
Нищо не ми е ясно от това подчертаното. Синът ми смята часовете по рисуване и музика за "досадни и роботизирани дейности без право на избор" защото рисували по зададена тема, но за 99 % от останалите деца не е така.

Виждам, че по някаква неясна за мен причина се нервираш на постовете ми. Няма да коментирам повече колегата ти. Това че училището не е било подходящо за него или той за училището, не означава, нито че АК е лошо училище, нито че той е глупав (каквото явно се опитваш да прочетеш в думите ми)

# 886
Най-общо казано: Колегата каза, че когато е отишъл в Английската се е почувствал Човек, който има право на малко лично време за лични интереси извън учебната програма. Каза, че в АК се е чувствал като робот програмиран да изпълнява ограничен брой действия, без право на избор и лично творчество.  Mr. Green
Подобен аргумент пред тази аудитория е само плюс. Тук голям процент от майките се точат да запълнят всяка секунда на децата си с учене и странични занимания, задължително полезни, за да може на децата да не им остава нито миг време "за глупости" и да не могат да вземат самостоятелни решения за свободното си време, каквото задължително не трябва да имат.
Майките, които съл чела да споделят подобни планове, са се насочили точно към АК, така че явно там отговорят най-добре на този конкретен род търсене.

# 887
Виждам, че по някаква неясна за мен причина се нервираш на постовете ми.

Няма такова нещо!

Това че училището не е било подходящо за него или той за училището, не означава, нито че АК е лошо училище, нито че той е глупав (каквото явно се опитваш да прочетеш в думите ми)

Нищо подобно не съм казала за АК, нито пък анализирам думите ти и виждам точно този смисъл в тях.

Мисля, че ти приемаш прекалено лично (както и други родители с деца в АК) написаното (лошото преди всичко) за АК и си мислиш, че някой напада училището. Няма такова нещо. Това е една проста случка, която още изначално казах, че е частен случай от далечни времена. И мисълта ми беше насочена съвсем в друга посока, която ти явно не разбра (за разлика от Лени) и се концентрира към качествата на АК или на въпросния мой колега.  С най-добри чувства.  bouquet

# 888
  • София
Не пиша често, но бих добавила, че тук четат доста родители, които  не пишат. Личното ми мнение е, че коментари от рода "един познат ми каза" не помагат, напротив: всички сме родители и имаме своите съмнения. Поне аз се интересувам от родителите, които си задават въпроси, онези, които имат всики отговори очевидно нямат нужда от форуми за взаимопомощ.... Детето ми е в 8 клас в АК, естествено е да се питам   дали сме направили избора, който е подходящ именно за него. Коментари "един познат" и  "казаха ми" не смятам, че внасят градивност в диалога, но очевидно го напрягат, както е видно  от последните две страници, употребени в отговор на това как се е чувствало /казало /направило трето лице.

# 889
Дали сте направили правилен избор можете да познаете единствено гледайки собственото си дете, неговите реакции, чувства и отношение. И ако всичко там е наред, преживяванията на друг човек не би трябвало да могат да ви разколебаят, независимо дали са положителни или отрицателни.

# 890
  • София
Нищо не приемам лично, защото най-голямото ми дете е едва на 8 години и има още много хляб да изяде докато стигне до възраст, в която изобщо ще мислим дали за АК, дали за други училища.
Аз прекрасно разбрах какво казваш, но тъй като това е форум и може да се пише не само в границите зададени от написаното от теб си позволявам да коментирам и в малко по-различна плоскост.
А иначе: Да, когато човек избира училище за детето си, разбира се, че трябва да насочи и да подбутне, ако и когато е нужно, но не би трябвало насила да тика нещата срещу течението просто защото това училище е хубаво според мнозинството или дава добра реализация или нещо си трето.
 Peace

# 891
Няма как да говоря от личен опит за АК или което и да е друго средно училище по обективни възрастови причини. Единствените ми източници за информация са именно "един познат каза" като в това число влизате и всички вие с деца в АК (и пишещи тук) и лични впечатления от срещи с персонала на училищата. Но това изобщо не ме ограничава по никакъв начин да пиша тук само защото на някой не му е харесало нещо си от написаното. По твоята логика и вие сте "една жена каза" и не следва да напрягате темата.

Но явно темата - "отрицателни страни и отзиви на АК" до такава степен е изострила чувствителността и вниманието ви, че не отсявате за какво всъщност идеше реч. Затова и темата можеше да е приключила още там преди две страници, ако някой не беше подскочил в защита на АК. Между другото такава реакция е силно показателна.

Лени, аз затова казах, че случките са прекалено лични. И затова казах, че не си вадя генерални изводи, но това мнение сериозно ме накара да се замисля как точно до момента съм преценявала училищата, които обмислям за дъщеря си и дали бих я подложила на определени неща само за да е завършила АК(например), подтискайки други нейни желания, наклонности и не на последно място характера й.

Абсолютно си на прав път  Peace
Длъжни сме да си даваме сметка, че глината освен гъвкава и мека, понякога става и чуплива и нащърбена, ако не я ползва човек с нужното внимание  Wink

Приключвам темата.

Последна редакция: вт, 29 окт 2013, 17:31 от Анонимен

# 892
няма да се вманиачавам, големите влязоха в АУБГ и без АК, значи може...

Искам да подчертая, че не се заяждам, просто нямам никаква информация за университета в Благоевград, още детето е малко и ми е рано, но ми стана интересно.
Това добър университет ли е? Ако да - за нашите стандарти или е добър на международно ниво? И кандидатстването - сложни са изпитите или се влиза с плащане на такса?
По написаното от теб разбирам, че се влиза с приемен изпит и то трудно? Ако е така, таксата продължава ли да е по-висока, отколкото е в Оксфорд например или се намалява?

# 893
  • София
kodbg, Американския Университет в Благоевград е добър университет. Особено за българските стандарти. В него могат да се учат ограничен брой специалности - предимно икономически, освен това право, журналистика, политология. Влиза се с изпити. Ако резултатите от изпитите са високи - има възможности за стипендии, които понякога покриват и цялата такса. Таксата е 5500 долара / година. Приемат се само студенти, покрили минималните изисквания на университета, т.е. само с плащане не става.
Таксата в Оксфорд е 9000 паунда / година.

# 894
Всъщност таксата е различна в зависимост от дохода на семейството. 9000 е за доход над 25 000 паунда. Същото важи и за стипендиите.

# 895
Таксата е 5500 долара / година.

Приемат се само студенти, покрили минималните изисквания на университета

Мм, аз на сайта им видях, че пише:
Tuition for 2013-2014 is $10,300?
А за Оксфорд пък бях чувал за по-ниски суми от цитираната от теб, може и да съм в грешка и Оксфорд да е по-скъп от АУБГ...

Така де, то ясно, че има някакви изисквания, просто ми е интересна реалистична оценка на изискванията. От горното изказване си направих извода, че не си ли завършил АК, а обикновено школо... приемът е трудна работа. Въпросът ми е дали мнаистина е така или се влиза като в ТУ, УНСС и подобни други наши университети?

# 896
  • София
..
Искам да подчертая, че не се заяждам, просто нямам никаква информация за университета в Благоевград, още детето е малко и ми е рано, но ми стана интересно.
Това добър университет ли е? Ако да - за нашите стандарти или е добър на международно ниво? И кандидатстването - сложни са изпитите или се влиза с плащане на такса?
По написаното от теб разбирам, че се влиза с приемен изпит и то трудно? Ако е така, таксата продължава ли да е по-висока, отколкото е в Оксфорд например или се намалява?

В сравнение с всички български университети, е в пъти по-добър. Ако сравняваме с холандски - дъщерята изкара магистратура в Тилбург - май е по-добър. Следователно е по-скоро на международно ниво.  С Оксфорд и Кеймбридж не мога да сравнявам, познавам по служебна линия двама англичани завършили Оксфорд, и двамата са гадни копелета, надути и не особено знаещи, така че не бих се ангажирала с мнение. Децата учат, редовно и системно и научават нещо -  което не мога да кажа за българските университети, учи се само по сесия...

За цените - зависят от входния успех, каката изкара на ниска такса, около 40% от пълната, на база входен успех и с успех от следването, а баткото (мързелчето ми) кара на пълна - 9500 долара, но пък се хвана резидънт асистънт и не съм плащала общежитие за него. Общежитията им са фантастични, чисти, спретнати, като хотел. Нищо общо със Студентски град. Пред общежитието имат евтин вкусен ресторант, та даже може да не се плаща зареждане на картата за храна в стола. За българи се отпускат много стипендии за успех през последните години, така че съветът ми е да си проверявате за стипендии.

Входните изпити са SAТ1 и TOEFL, фондация Кирил и Методий организира редовно курсове по тях. Е, необходимо е да се знае добре английски, което си иска системна подготовка от преди последната година.

И не на последно място: баткото реши да поработи след бакалавърската степен и преди да избере магистратура - и  си  намери работа за 10 дена след връчването на дипломите. Това стана май месец  тази година. Сам си намери работа, нямаща нищо общо с моя или на баща му бизнеса, т.е. не е имало родителски гръб и ходатайства (аз съм силно негативно настроена към този тип намиране/уреждане на работа).

Сигурно ще има още въпроси, питайте спокойно, то темата е за това.

...
Аз бих препочела малкия да е АК, защото ми е на 1.5 километра от къщи, ще може с колело или пеш да се прибира...

# 897
kodbg, Американския Университет в Благоевград е добър университет. Особено за българските стандарти. В него могат да се учат ограничен брой специалности - предимно икономически, освен това право, журналистика, политология. Влиза се с изпити. Ако резултатите от изпитите са високи - има възможности за стипендии, които понякога покриват и цялата такса. Таксата е 5500 долара / година. Приемат се само студенти, покрили минималните изисквания на университета, т.е. само с плащане не става.
Таксата в Оксфорд е 9000 паунда / година.
.♥.Петя.♥., моята информация е малко по-различна:
- приемът в американсия университет е на база есе, препоръки, успех от дипломата над 4.5, SAT (>1000) & TOEFL (>6.5). Т.е. изпит няма.
- приемът в Оксфорд е пак с препоръки, среден успех над 5.75, език, 6.00 по специалните предмети и за някои специалности - допълнителни изпити.

Т.е. в американския университет влизаш при доста леки условия (според моите критерии). Хубавото е, че профилирането там е по-късно  (за разлика от Оксбридж).

# 898
Нагоре се споменаха право, журналистика, политология, явно университетът не е технически ориентиран, но:

В сравнение с всички български университети, е в пъти по-добър.

Това... има ли реална почва при сравнение със същите специалности в СУ?
Горните три специалности са безапелационно по-добри като преподаватели и реализация в АУБГ спрямо СУ?

# 899
  • София
Obsolete, SAT  & TOEFL са изпити... Тях имах предвид.

За Оксфорд си има конкретен изпит, който си подготвя университета. Кани си всички кандидати и след изпита преценява кои да покани и на интервю. Кеймбридж е по-различен случай. Там всеки кандидат престоява на 3-дневни интервюта, специфичен изпит няма.

Таксата наистина е 10300 долара / година. Аз съм цитирала частен случай. Извинете!  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт