Прием в СМГ след четвърти клас-ІІ част

• 285 686
  • 1 657
  •   1
Отговори
# 735
Vache, не знам какви изводи си направила, но училището е добро.
Затова е и напливът, затова са и парашутистите, ако щеш. Имаш право на недоволство, разбира се, аз самата съм била бясна, особено когато детето ме попита "Мамо, ама как така той/тя е в нашия клас, като има "x" точки". Отговорих му, че не знам и че ще трябва да питаме директора - наистина бях решила да го хвана за ръчичка и да го заведа, та той да му обясни. Но.... не го направих. Както и не сезирах никой незаинтересован орган, не повиках "Господари на Ефира", не направих публичен черен списък на връзкарите, не обявих гладна стачка пред училището Close...... и реших, че след като няма да предприемам никакви активни действия, няма и да пиша по форумите, защото не искам да съм просто кучето, което лае по кервана. ( Stopс това не искам да обидя пишештите по темата - те в крайна сметка форумите са за това Peace).
Това, че СМГ е добро училище в държавата на "какво толкова", мисля, е очевидно. Да не говорим, че повечето деца и родители го използват като трамплин за измъкване точно от тази държава.

Последна редакция: пн, 13 окт 2014, 14:16 от unna

# 736
  • София
О, аз изводите си ги направих за себе си, спрямо моите морални виждания. Не бих искала да занимавам останалите, защото моите мисли не са интересни за тях. Но не съм казала, че училището е лошо  Wink Всъщност със сигурност има още някои също толкова добри, може и по-добри даже. Въпросът е кой какво търси.
Успех пожелавам на следващите дечица! Никога положените усилия за получаване на знания не са напразни. Те винаги рано или късно дават своите плодове. Също така пожелавам на всеки да намери своето място както се случи при нас. Това мисля е по-важно от майчините амбиции. Да, ние сме двигатели на децата си, но понякога самите те знаят по-добре какво искат. За мен преминаването през кампанията по приема в СМГ донесе доста поуки от чисто личен характер и затова и сега пак бих повторила същите стъпки.

# 737
  • София
По повод неприетите дечица - наше приятелче, много умно и будно дете, което имаше  хубав рейтинг  остана отвън поради финалното състезание, много емоционално дете, вероятно това му  изигра лоша шега. Скоро говорим с майка му - замислят се след  7клас накъде. И детето предлагало всякакви варианти, освен СМГ, накрая казало, че не било толквоа умно, за да учи там.... Разбира се това въобще не е така, но детето е останало с голямо разочарование, неоправдано при това, защото е най-добър по математика от целия випуск в момента.
Ваче, хубаво е , че при вас е станало " всяко зло за добро" , но явно не винаги е така.

# 738
  • София
Ваче, хубаво е , че при вас е станало " всяко зло за добро" , но явно не винаги е така.
О, да, разбира се, че не винаги е така  Rolling Eyes Аз затова пожелавам най-доброто - на финала детето да е доволно, какъвто и да е този финал.

# 739
 И за мен е много странно отпадането на ЧХ. Това е най-трудното от четирите състезания, да не кажа едно от най-трудните за малките.
  Промяната ще намали влиянието на рейтинга, според мен. И на СМТ, и на ЕК , резултатите обикновено са високи и с малки разлики-говоря за първите 200 деца примерно. И да не се класира на Олимпиадата или да е с нисък резултат, разликите в рейтинга ще са много малки. Основната тежест ще е на ОМТ. Ако това е целта, защо просто не отпадне този "рейтинг" и да си е както едно време? А ако искат да минимизират стреса на децата, може да дадат няколко дати, както е в ПЧМГ.
Все повече си мисля, че това е целта. Миналата година олимпиадата беше лесна, което стесни рейтинга и той почти нямаше значение при подреждането на първите 200. Тази обаче влиянието му се усети и явно повечко деца с относително добър резултат на ОМТ не са се класирали, заради липса на рейтинг.
"......защо просто не отпадне този "рейтинг""
Защото по този начин състезанията стават нещо като необходимо и задължително условие за кандидатстване, но без то да оказва съществено влияние на класацията от техния изпит- нещо като равен старт преди ОМТ за първите 200/250 деца.

Код, защо не направиш симулация на класирането по новите правила, за да се видим верността на предположението?  Wink

Последна редакция: пн, 13 окт 2014, 20:16 от unna

# 740
  • София
  Тази година поне 2 деца бяха приети с рейтинг около 30%. Явили се бяха само на 1 състезание и имаха доста висок успех на изпита. Едното учи сега в СМГ, другото се отказа. За тях съм сигурна, може да има и други.
  Преди време се обясняваше, че рейтингът е за да се намали случайността. Ако едно дете има константно добро представяне цяла година, то малко колебание на изпита  да не го изхвърли от класацията. И това , според мен, беше добра идея. Сега се минимизира влиянието на тези състезания, но все пак остават  задължителни. Защо? Децата и без това ходят на почти всички състезания, те са им като тренировка. Защо въвеждат някои от тях като задължителни, без да има реално някакво влияние от тях?
  Хрумва ми, че идеята на СМГ е да се променя регламентът всяка година. Умишлено. Просто за да е различен и да поддържа емоцията.  Laughing Което е доста добре- и деца, и родители следят и се вълнуват от всички състезания.

# 741
 Тази година поне 2 деца бяха приети с рейтинг около 30%. Явили се бяха само на 1 състезание и имаха доста висок успех на изпита. Едното учи сега в СМГ, другото се отказа. За тях съм сигурна, може да има и други.

Е, при толкова добро представяне на ОМТ това си е логично и правомерно. Нали говорим за обратните случаи - висок рейтинг и слабо представяне,

Преди време се обясняваше, че рейтингът е за да се намали случайността. Ако едно дете има константно добро представяне цяла година, то малко колебание на изпита  да не го изхвърли от класацията. И това , според мен, беше добра идея.

То и сега доброто представяне  през цялата година те пази от малко колебание на изпта.

Сега се минимизира влиянието на тези състезания, но все пак остават  задължителни. Защо? Децата и без това ходят на почти всички състезания, те са им като тренировка. Защо въвеждат някои от тях като задължителни, без да има реално някакво влияние от тях?
Е имат влияние де, не е като  да нямат. Отсейват първите. Някой като те чете ще остане с впечатление, че всички кандидати (колко бяха около 700 ли?) успяват да докарат един и същ рейтинг. Това, че конкуренцията е голяма и между първите разликата е малка е отделен въпрос.

Като се замисля, в момента има за всекиго по нещо. Рейтинг, за да подреди основните претенденти, прием за първите 10, в случай че някое дете не се е явило на състезанията, прием по заслуги (ПМС, Кенгуру), а ако ни послушат и направят три дати за ОМТ (или поне две) съвсем ще изчезнат недоволните Laughing

Последна редакция: пн, 13 окт 2014, 23:16 от unna

# 742
Дублиран пост, извинявам се Sad

# 743
  • Sofia
Аз съм родител, който е учил от 6ти клас в СМГ( навремето ни приемаха след 5ти с точки само от олимпиадата - проста работа ) и мога да кажа - замислям се дали си струва този стрес в прогимназията, след като нивото после (от 8ми клас) се срива. Четейки форума се убеждавам, че и сега нещата стоят така. Поправете ме ако греша...

# 744
Аз съм родител, който е учил от 6ти клас в СМГ( навремето ни приемаха след 5ти с точки само от олимпиадата - проста работа ) и мога да кажа - замислям се дали си струва този стрес в прогимназията, след като нивото после (от 8ми клас) се срива. Четейки форума се убеждавам, че и сега нещата стоят така. Поправете ме ако греша...

В какъв смисъл нивото се срива??? Училището продължава да е сред най-желаните след 7-ми клас, а успехите на гимназистите от СМГ говорят достатъчно. Без да има пълна статистика, мисля, че с голяма степен на вероятност може да се каже и че това е училището в България, пласирало най-много свои ученици в елитни западни университети със стипендии.
И за какъв стрес в прогимназията иде реч??? Стреса е само за родителите, не съм забелязал някое дете да е било стресирано.
Поправям те Simple Smile

# 745
  • Sofia
 Grinning дано си прав. По мои спомени ни сгъваха от учене до 7 клас, после пей сърце, дано нещата са се променили..

# 746
Grinning дано си прав. По мои спомени ни сгъваха от учене до 7 клас, после пей сърце, дано нещата са се променили..

Напълно възможно е, но не мисля, че нещо да се е променило.
Аз не съм останал с впечатление, че някой "сгъва" някого от учене в СМГ или пък обратното.
Просто училището дава добра възможност на учениците, които искат сами да се "сгъват" от учене, а кой ще го прави, зависи си от него, а не от институцията. Хубавото е, че в СМГ, повечето деца са сгъваеми Simple Smile Може би амбицията да затихва след 8-ми клас и затова да се получава подобно впечатление, не знам.
Според мен това е интересна разлика м/у СМГ и частни училища, където наистина организацията е такава, че спомага за натоварването и на по-незаинтересованите.
Реално, искащо да учи дете не би видяло голяма разлика, но по-мързеливичките - да.

Може би при теб е имало затихваща амбиция и затова да е останало подобно впечатление.

Последна редакция: вт, 14 окт 2014, 18:46 от kodbg

# 747
замислям се дали си струва този стрес в прогимназията, след като нивото после (от 8ми клас) се срива. Четейки форума се убеждавам, че и сега нещата стоят така. Поправете ме ако греша...

Грешно и необосновано, но пък затова категорично становище, от човек който не е вътре в нещата #Crazy

- Балът за прием в немската паралелка на СМГ стабилно е най-високият в страната;
- Балът за прием в останалите паралелки на СМГ стабилно отстъпва само на бала на 91 НЕГ;
- Тази година поне десетина деца от СМГ бяха приети в най-добрите световни университети;
- Поне половината национален отбор по математика традиционно е съставен от ученици на СМГ;
- На вътрешните състезания по математика СМГ доминира. При това в масовите състезания се включват не шепа деца, а има масово участие. Което говори за ниво, не за изолиран елит.
- По другите предмети, освен математика, информатика и физика може в АК или в 91 НЕГ нивото да е малко по-високо, но само там. Това е обяснимо с интереса на децата, но съвсем не може да се нарече срив.

# 748

Или, моите спомени (струва ми се от същото време) са, че "сгъването" продължаваше за А и Б паралелки, в които се отделяха най-силните деца - от там се сформираше и отбора на училището.  Останалите наистина го да даваха по-лежерно, но чак пък да са били пей сърце. Пак си се учеше, много повече от останалите елитни гимназии, които се подиграваха, че да си от СМГ е като да си с диагноза Grinning

# 749
Аз съм родител, който е учил от 6ти клас в СМГ( навремето ни приемаха след 5ти с точки само от олимпиадата - проста работа )

Да проста работа Simple Smile. Сега освен таланти търсят и състезатели, затова е усложненият прием - училището участва в много повече състезания, отколкото преди 20/25 г. (поне ако съдим от купите и грамотите в изложбените витрини Wink

Последна редакция: вт, 14 окт 2014, 19:39 от unna

Общи условия

Активация на акаунт