Прием в СМГ след четвърти клас-ІІ част

• 285 705
  • 1 657
  •   1
Отговори
# 720
Не знам дали плашат в началото петокласниците в СМГ, но и за най-малката грешка било то на последния ред от сметките се реже по цяла единица. На първото контролно имаше в къщи въпроси ама защо, ама какво, но вече свикна и не пита защо, а казва ще ти донеса шестица

# 721
  • София
Може би отпада, заради регламента на оценяване, който позволява да се прилага тактика на избирателно решаване на задачите newsm78
А идеята за повече от един вътрешен приемен изпит наистина е много добра, особено когато се касае за малчовци на по 9/10 години.

Илиана Цветкова на родителската среща на първото занятие от курсовете тази година каза, че обмисляли отпадането на ЧХ - тогава още не беше решено. Обяснението беше - състезанието е много рано през годината, когато още не са набрали инерция а и отделно - не от най-лесните. Съответно практиката им показала, че много малко кандидати получават точки за рейтинга си именно от това състезание, защото им е най-неуспешното. Така обмисляли да облекчат кандидатите си като отпадне ранното състезание.
Не съм гледала статистики наистина ли много малко кандидати ползват точки от това състезание за рейтинг. Но и аз намирам идеята приема да е като в ПЧМГ - с няколко дати за изпит за най-подходящ  Peace

Последна редакция: пн, 13 окт 2014, 00:06 от Vache

# 722
Цитат
Илиана Цветкова на родителската среща на първото занятие от курсовете тази година каза, че обмисляли отпадането на ЧХ - тогава още не беше решено. Обяснението беше - състезанието е много рано през годината, когато още не са набрали инерция а и отделно - не от най-лесните. Съответно практиката им показала, че много малко кандидати получават точки за рейтинга си именно от това състезание, защото им е най-неуспешното. Така обмисляли да облекчат кандидатите си като отпадне ранното състезание.
Определено е така. През последните три години СМТ е проведен съответно четири, шестнайсет и осем дни след Черноризеца. Време достатъчно за набиране на инерция, което прави СМТ далеч " по-късно" и по-успешно състезание.

# 723
Не съм гледала статистики наистина ли много малко кандидати ползват точки от това състезание за рейтинг. Но и аз намирам идеята приема да е като в ПЧМГ - с няколко дати за изпит за най-подходящ  Peace

Направо не мога да повярвам, че уважаван преподавател като г-жа Цветкова е изтъкнала подобни доводи в случващото се по този начин омаловажаване на предварителния рейтинг и прехвърлянето на още по-голяма тежест към финалното, вътрешно състезание.
И двата довода са нереални според мен:
1. Ранната дата. ЧХ е на 1.11, СМТ е на 8.11! Без повече коментари.
2. Малко кандидати получавали точки от ЧХ - малко, само 75% от приетите.

Най-неуспешното състезание, от което най-рядко се ползват точки е областния на Олимпиадата.
След нея - има си статистика с резултати, който иска да брои, но определено няма такава тенденция за сериозна разлика между ЧХ и СМТ / ЕК.

Последна редакция: пн, 13 окт 2014, 08:10 от kodbg

# 724
Мда, ако беше изтъкнала липсата на време за подготовка и на двете състезания, щеше да е по-убедителна. 

# 725
  • София
Аз пък точно Салабашев щях да посоча като алтернатива. Laughing
Ако отпадне рейтингът, ще отпадне и цялата прозрачност около приеманите деца.
Hug
Че сега да не би да има прозрачност?! Който трябва да се приеме извън редовния прием си се приема и това очевидно не е тайна. Така че регламента изобщо не го касае.  Wink
А ако целта е да се вземат по-лесни състезания Салабашев би уцелил направо в десятката  Crazy

Призма, според мен просто трябва да има ясни критерии, за да не се получават такива разлики. Казусът, който коментирате е често срещан. Така че и могъл да се предвиди в критериите. Дали ще приемат едно или друго - няма значение, важно е да е единно за всички.

И накрая за сведение по въпроса за ЧХ и СМТ. Дъщеря ми се представи добре на ЧХ, а на СМТ катастрофално. Така че изобщо няма нищо общо датата, а моментното състояние на детето, както и разбира се знанията му, които се предполага да са добри щом се е насочило в посока СМГ. Още повече пък, че за каква липса на подготовка може да става дума, след като задачите на ЧХ са за 3-4 клас  Wink Значи не би следвало да затруднят 4-класник.

Последна редакция: пн, 13 окт 2014, 06:06 от Vache

# 726
  • София
Още повече пък, че за каква липса на подготовка може да става дума, след като задачите на ЧХ са за 3-4 клас  Wink Значи не би следвало да затруднят 4-класник.
Бих добавила: децата са се готвили по същите теми още в трети клас.  Wink

# 727
Hug
Че сега да не би да има прозрачност?! Който трябва да се приеме извън редовния прием си се приема и това очевидно не е тайна. Така че регламента изобщо не го касае.  Wink
А ако целта е да се вземат по-лесни състезания Салабашев би уцелил направо в десятката  Crazy

Ами тогава и в редовния прием няма да е ясно кой какъв е и от къде е - просто ще си го приемат с  "висок" резултат от изпита, както ставаше едно време. Сега поне измами и изкуствено завишени оценки от приемния  на "избрани" деца са изключени. То и затова връзкарите са извън посочената бройка.
И не знам при такава висока конкуренция, как според теб целта може да бъдат по-лесни състезания Laughing Peace Определено И.Цветкова не звучи сериозно.  Rolling Eyes
Ще взема да поразпитам какво е наложило отпадането нашите госпожи.

Последна редакция: пн, 13 окт 2014, 00:43 от unna

# 728
Още повече пък, че за каква липса на подготовка може да става дума, след като задачите на ЧХ са за 3-4 клас  Wink Значи не би следвало да затруднят 4-класник.

Ясно де, но не мислите ли, че е по-убедителен довод, отколкото ранна дата... не били набрали инерция и пр. Wink

# 729
  • София
А ако целта е да се вземат по-лесни състезания Салабашев би уцелил направо в десятката  Crazy
И не знам при такава висока конкуренция, как според теб целта може да бъдат по-лесни състезания Laughing Peace
Едва ли вачето е имала предвид, че ИС е лесно състезание.  Wink

Ясно де, но не мислите ли, че е по-убедителен довод, отколкото ранна дата... не били набрали инерция и пр. Wink
И двата довода са еднакво неубедителни.  Tired

Последна редакция: пн, 13 окт 2014, 00:34 от *Ирина*

# 730
И не знам при такава висока конкуренция, как според теб целта може да бъдат по-лесни състезания Laughing Peace
Тя има предвид точно обратното, че е трудно състезание и че не пасва на логиката да се улеснят децата с рейтинга. А аз смятам, че никой не търси такова улеснение, макар че и изказването на Цветкова е в този дух, и че целта е съвсем различна. Wink (Въпросът ми беше леко риторичен, така да се каже)

Последна редакция: пн, 13 окт 2014, 00:59 от unna

# 731
  • София
Скрит текст:
Тя има предвид точно обратното, че е трудно състезание и че не пасва на логиката да се улеснят децата с рейтинга. А аз смятам, че никой не търси такова улеснение, макар че и изказването на Цветкова е в този дух, и че целта е съвсем различна. Wink
Съгласна съм, че е по-добре състезанията за рейтинга да са по-трудни.
Макар, че на финала,

# 732
Тази болна тема по-добре да не я засягаме, защото ще стигнем до въпроса "Какво правим ние - наблюдаващите приземяването на парашутистите" и отговорът ще е "Смело недоволстваме, като пишем по форумите"  Wink

# 733
  • София
И не знам при такава висока конкуренция, как според теб целта може да бъдат по-лесни състезания Laughing Peace Определено И.Цветкова не звучи сериозно.  Rolling Eyes
Ще взема да поразпитам какво е наложило отпадането нашите госпожи.
Не, не.. цитатът горе не е мой. Неправилно ме цитираха  Wink Поправих поста. Г-жа Цветкова никога не съм я виждала  Wink И изказването не ми звучи сериозно.
Относно недоволстващите, аз недоволствах във форума - да. Отделно си направих собствени изводи за училището. То няма какво да направиш всъщност. Като отворих дума тук даже едва ли не ме изкараха недоволна, и защо пък се интересувам като СМГ не ни е било велика цел. Накоро четох една чудесна статия защо сме на това дередже. Защото сме държавата "Какво толкова"  Confused Питаш какво правим... каквото и да правим ни се отговаря с "Какво толкова"  Twisted Evil - Какво толкова като се влиза с парашути? Ееее, ти пък като детето не е искало СМГ, какво толкова, що продължаваш да се интересуваш? и т.н.

# 734
Да погледнем данните от миналата година:

100-ното дете има рейтинг от съответните състезания:
(всеки път се сортира по съответното състезание, тоест, не 100-ното по общ рейтинг, а 100-но в първия случай по ЧХ, втория по СМТ итн.)

1. ЧХ - 71.72%
2. СМТ - 75.71%
3. Олимпиада - 61.9%
4. ЕК - 84.38%

Колкото по-висок е процента, толкова по-малко влияе на приема, резултатите се скупчват и реално изходните позиции не се променят особено.
Видно е, че СМТ и ЧХ са от един порядък.

Разбира се, в крайна сметка СМГ постигат отлични резултати в обучението и по никакъв начин не са задължени да обсъждат и съобразяват технологията на прием с широката публика, просто наистина не разбирам неглижирането на ЧХ.
А и ние имаме своето право да изкажем мнението си.

Общи условия

Активация на акаунт