ЗОНАТА и ние - 13 Тема

• 128 645
  • 752
  •   1
Отговори
# 495
Да, аз четох за лененото семе, но останах с впечатление, че не е за предпочитане да се замества с него рибното масло. Аз не замествам рибното масло, а го консумирам като ядки. В таблицата с блоковете също видях, че е в зелено и затова се подлъгах. Както и да е, подмених го с орех  Grinning . Подмених и млякото с друго, с 2% масленост. Благодаря за корекциите. Като начинаеща ще имам нужда от тях Simple Smile

# 496
Гого61, а защо го приемаш за мазнина, че ми стана интересно  newsm78
Поне аз, доколкото знам, се гледа най-преобладаващото и то се пресмята, а останалото се игнорира .
А нахута не е соя, а леблебия, което е различно и си е варово, т.е.- към В  Wink

Дани, ами така се получава - просто математика. Използвам следните формули за изчисление, които съм дал тук http://www.vzonata.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=58, а именно:
1БП = (100/съдържание на протеини в 100 гр)*7
1БВ = (100/съдържание на въглехидрати в 100 гр)*9
1БМ = (100/съдържание на мазнини в 100 гр)*1,5

От съдържанието на въглехидратите трябва да се извадят фибрите.

И като сметнеш със дадените данни, най-малкото количество се пада за мазнините. Следователно за да ядеш балансирано трябва да вземеш това, което е с най-малко количество. Иначе балансирането ти отива по дяволите. Дано съм го обяснил разбрано. Ако има нещо питай пак.

Ето това четох и не разбрах защо се взима най- малкото. Ще съм ви много благодарна ако ми го обясните.

# 497
Здравейте и от мен!Днес ми е 4-ти ден в зоната и за голяма моя радост установих днес,че съм свалила 2.5 кг,но по-голямата ми радост,е че се чувствам страхотно.Досега само забелязах,че особено следобедните часове усещам,че буквално главата ми "пламти".чувствам се като в анимационните филмчета,сякаш пушек ми излиза от ушите.Днес не съм на работа и ще видим дали ще го има същото нещо или е просто напрежение от обстановката.Хубав,усмихнат и слънчев ден на всички Ви желая  Hug

# 498
Здравейте и от мен!Днес ми е 4-ти ден в зоната и за голяма моя радост установих днес,че съм свалила 2.5 кг,но по-голямата ми радост,е че се чувствам страхотно.Досега само забелязах,че особено следобедните часове усещам,че буквално главата ми "пламти".чувствам се като в анимационните филмчета,сякаш пушек ми излиза от ушите.Днес не съм на работа и ще видим дали ще го има същото нещо или е просто напрежение от обстановката.Хубав,усмихнат и слънчев ден на всички Ви желая  Hug

Първите 3 дни имах адско главоболие, след което явно организма започва да свиква на промяната и започваш да се чувстваш все по - добре. Успех!

# 499
  • София
Гого61, а защо го приемаш за мазнина, че ми стана интересно  newsm78
Поне аз, доколкото знам, се гледа най-преобладаващото и то се пресмята, а останалото се игнорира .
А нахута не е соя, а леблебия, което е различно и си е варово, т.е.- към В  Wink

Дани, ами така се получава - просто математика. Използвам следните формули за изчисление, които съм дал тук http://www.vzonata.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=58, а именно:
1БП = (100/съдържание на протеини в 100 гр)*7
1БВ = (100/съдържание на въглехидрати в 100 гр)*9
1БМ = (100/съдържание на мазнини в 100 гр)*1,5

От съдържанието на въглехидратите трябва да се извадят фибрите.

И като сметнеш със дадените данни, най-малкото количество се пада за мазнините. Следователно за да ядеш балансирано трябва да вземеш това, което е с най-малко количество. Иначе балансирането ти отива по дяволите. Дано съм го обяснил разбрано. Ако има нещо питай пак.

Ето това четох и не разбрах защо се взима най- малкото. Ще съм ви много благодарна ако ми го обясните.

Обяснението е следното. Да предположим, че за продукта 'Х' сме изчислили, че:
1БП=20гр.
1БВ = 40гр.
Ако приемем, че продукта е въглехидрат, т.е вземем по-голямото число, то тогава когато изядем от продукта 'Х' 1БВ(40 гр), заедно с тези 40 гр. ще изядем и 2БП, понеже те са по 20 гр(2*20=40) и сметката се обърква. Ето защо се взема най-малкото число. В така дадения пример можем да направим и следното съждение - Ако изядем от 'Х' 40 гр можем да приемем, че сме изяли 2БП + 1БВ. И понеже в Зоната яденето трябва да е балансирано трябва да добавим към това още 1БВ + 2БМ от някакви други продукти. И тогава ще получим 2БП+2БВ+2БМ, което е едно ядене от 2 блока.

mmm74, ако все още е неясно питай пак.

# 500
Каква извара бихте ми препоръчали от гледна точка на качество? Купих на Олимпус, пробвали ли сте я?

# 501
Благодаря ти Гого61. Сега вече ми се изясни всичко това. Дори си направих екселска таблица за да ми е по- лесно да си правя изчисленията при нужда. Искам да попитам и още нещо  Laughing /голямо питане пада/ Та, мога ли да променям разпределението на броя на дневните блокове? Например моите са 9 разпределени 1-3-1-3-1. Мога ли когато реша да ги разпределям примерно 2-3-1-2-1 или не е желателно. И още нещо. Ако увелича физическото си натоварване трябва ли да увелича и приема на броя дневни блокове например на 10 или не е неоходимо и обратното има ли случаи когато трябва да ги намаля на 8 и кога? Извинявам се за "голямото" питане, но ми изникват доста въпроси за които искам съвет. Дано сте търпеливи  Laughing

# 502
На олимпус не съм пробвала. Аз си купувам една на килограм която е производство на мандрата в едно близко село и не съдържа консерванти

# 503
Няма проблем да си разместваш блоковете - важно е да ядеш 9 дневно.
 Трябва доста да увеличиш натоварването, за да увеличиш блоковете. Не е препоръчително жена да приема по- малко от 9 блока дневно. Карай по този начин. Ако се чувстваш гладна, тогава трябват промени.
Олимпус е вкусна. Маджаров, Родопея, всякаква съм яла. От два месеца не вкусвам - писна ми.

# 504
Благодаря ти. Не се чувствам гладна, дори напротив. Замествам някой хранения с прясно мляко и орех, защото не ми се яде. По- ми е лесно да го изпия  Laughing Просто ми изникна като въпрос дали увеличаването на физическото натоварване без да се коригират и броя на блоковете няма да ме изведе от зоната.

# 505
  • София
Благодаря ти Гого61. Сега вече ми се изясни всичко това. Дори си направих екселска таблица за да ми е по- лесно да си правя изчисленията при нужда. Искам да попитам и още нещо  Laughing /голямо питане пада/ Та, мога ли да променям разпределението на броя на дневните блокове? Например моите са 9 разпределени 1-3-1-3-1. Мога ли когато реша да ги разпределям примерно 2-3-1-2-1 или не е желателно. И още нещо. Ако увелича физическото си натоварване трябва ли да увелича и приема на броя дневни блокове например на 10 или не е неоходимо и обратното има ли случаи когато трябва да ги намаля на 8 и кога? Извинявам се за "голямото" питане, но ми изникват доста въпроси за които искам съвет. Дано сте търпеливи  Laughing

Блоковете можеш да разпределяш както искаш. Правилото е между 2 хранения да няма повече от 5 часа. Изчислените блокове могат да се променят - увеличат или намалят само и единствено когато ти се промени(увеличи/намали) физическата активност. Това зависи от коефициента на физическата активност при изчисляване на необходимите блокове за приемане на ден.
8 е минималното количество блокове за приемане и това се определя от това, че човек не трябва да приема по-малко от 56 гр протеини на ден( а в 1БП има 7 гр  протеини). Старай се да приемаш не по-малко от изчислените ти блокове. Ако не ти стигат -увеличи с 1-2 блока. В Зоната се влиза, остава и отслабва с ядене(по правилата), а не с неядене. Ще се радвам да отговарям и на другите ти въпроси.

Последна редакция: пт, 16 май 2014, 23:20 от Гого61

# 506
Благодаря за търпението и съветите ви. А как да разбера, че правя нещата както трябва? След колко време трябва да забележа някаква разлика? Защото вече 4 дни нищо не ми се е променило. Не съм отслабнала и с грам, но не съм и натежала. Енергията си я имам по принцип така, че и там не забелязвам разлика. Уж си изпълнявам всичко стриктно, но възможно ли е да греша някъде или е рано още за някакъв резултат? Във форума, някой хора са споделили, че още от първия ден усещат разликата. Или малко преувеличават?

# 507
  • София
Благодаря за търпението и съветите ви. А как да разбера, че правя нещата както трябва? След колко време трябва да забележа някаква разлика? Защото вече 4 дни нищо не ми се е променило. Не съм отслабнала и с грам, но не съм и натежала. Енергията си я имам по принцип така, че и там не забелязвам разлика. Уж си изпълнявам всичко стриктно, но възможно ли е да греша някъде или е рано още за някакъв резултат? Във форума, някой хора са споделили, че още от първия ден усещат разликата. Или малко преувеличават?
Общо взето е индивидуално, но на седмица при правилно хранене трябва да имаш около 0,5 кг. надолу. Пиеш ли и колко вода, на какви интервали се храниш, какво ядеш и в какво количество? Аз когато почнах Зоната резултата наистина усетих още от първия ден - килцата започнаха да се топят като ланшен сняг. Първо се освобождаваш от задържаната вода, а по-късно започваш да топиш мазнините.

# 508
Здравейте! Вода трябва да пия по 2л., но аз пия около 4, защото по принцип пия по толкова. Лятото пия и по повече. Хапвам извара, пуешка шунка, яйца /като се ограничавам в не повече от 1 жълтък дневно, а останалото белтъци/, кисело мляко 2%, домати, краставици, задушени тиквички, зелен лук, маслини...Всичко изцяло от продуктите в таблицата оцветени в зелено. Грамажите ги тегля на електронна везна и внимавам как си балансирам всичко. С менюто съм сигурна, че правя всичко както трябва защото си го проверявам по няколко пъти. Придържам се изцяло към таблицата. Все още не смея да влагам "творчество". Кафето го замених с безкофеиново и пия не повече от 2 на ден. Ще видим. Все пак не са минали 7 дни още. Може би при мен да тръгват по- бавно нещата, но пък като тръгнат... Laughing

# 509
А, забравих да спомена, закусвам в 7-7:30 1Б, в 11-11:30 обяд 3-Б, закуска в 15- 1Б, вечеря в 19- 3Б и 1Б преди лягане.

Общи условия

Активация на акаунт