Как разпределяте харченето на парите?

• 33 743
  • 241
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Оф като почнете така, модерни.
Доста често ми се случва за 5-10 лв да пазарувам в карта и то не защото така е модерно и ми е удобно. Да не мислиш, че ми е гот да се разписвам и да чакам 100 бележки за 5лв.
Обаче много често се случва да забравя да изтегля, да ги изхарча преди това за друго и да ми се наложи. Около нас наблизо няма банкомат и ако нямам достатъчно пари и не съм изтеглила от работата преди това, забрави. Отивам в близкия магазин с картата и хич не ми дреме - ако имаха банкомат, щях да си изтегля от банкомата, ама нямат. Така че разчитам на чар и на факта, че все пак съм клиент и им давам пари, та няма 6-5.

# 121
Това някой да се дразни, че плащам с карта е все едно аз да се дразня на ровещите и броящите стотинки. Аз не съм забелязала голяма разлика във времето, ако всичко е наред с терминала и служителката знае как да работи с него.

# 122
Всеки си има негов начин .
Аз пазарувам винаги планирано , знам какво ще купувам и колко пари ми трябват , затова ми е странно . Wink

# 123
  • sofia
Разплащанията с карта не отнемат повече време, но както бе отбелязано банките си позволяват да слагат такса тук, такса там. Веднъж обстойно си разгледах месечното извлечение от банката и като сумирах, уж незначителните, стотинки такси, почнах да тегля максимума за деня и да се разплащам в брой. Оказа се, че и при плащане на каса (през пос-устройство) имаше начислени стотинки.
Ако тегля всеки ден по 20 кинта, от банкомат, собственост на друга банка - таксата е левче на теглене......

# 124
  • София
А картата на мъжа ми е от такава банка, че на 2 километра околовръст няма неин банкомат!
Съответно на теглене, си давам по 2-3 лева, даже и да тегля максимума.  Close

# 125
И на мен ми се случва да не ми достигне 1 левче и с еналага да платя 8 лева с карта.Мъжът ми забравя да тегли и също така плаща.Не съм забелязала да пречи на някой.

Имах карта от пощенска банка-Американ Експрес, кредитна. Изплащах фотоапарат, а после си я държах за нещо много спешно.Почти никога не теглех от банкомат с нея, защото веднъж забелязах, че ми взимат такса 5лв.  Shocked Щях да припадна, ходих и говорих в банката...никъде не ми беше упоменато, били вдигнали не знам кога си и защо си. Направо бях потресена.

# 126
  • София
В много магазини, при пазаруване с кредитна карта на определена банка получавате обратно определен процент от похарчената сума.

# 127
Абе оставете картите. По-интересното е как мъж иска 10 лева от жена си и после връща рестото.  newsm78 Всъщност това е далеч извън пределите на тема за разпределяне на харчовете.

# 128
  • София
Абе оставете картите. По-интересното е как мъж иска 10 лева от жена си и после връща рестото.  newsm78 Всъщност това е далеч извън пределите на тема за разпределяне на харчовете.

Joy Аааа, това не зная.

# 129
Аз чак толкова подробни сметки не мога да водя - таблици, тетрадки... Как не ви писва? Аз само усърдно описвах в продължение на година и половина (толкова време ни отне) разходите по ремонта на новия апартамент. И накрая сумата излезе с 500лв повече отколкото я бях прогнозирала. А това за основен ремонт от-до си е направо точно изчисление.
Иначе харченето е ясно. Една ипотека, където сумата си е ясна. Другите постоянни разходи - ток, телефони, тв, нет, градини - също се знаят колко са. Има едни допълнителни разходи по данъци, гражданска отговорност, винетка, но те също се знаят като суми и през кой месец са, така че могат да се планират. Храна и разни нехранителни стоки необходими за дома от рода на прах, веро и прочие, купуваме обикновено веднъж седмично и сумите отново са горе долу едни и същи.
Парите за гориво също са константа, ако не пътуваме някъде на почивка.
За щастие остават пари за разни нерегулярни разходи като лекарства или нещо друго.
Каквото остане се заделя и има събрани винаги някакви пари от които се пазаруват, когато е необходимо дрехи, обувки.

# 130
Откакто започнах да анализирам какво ми е наистина нужно и да внимавам повече какво купувам, парите ми стигат и успявам да спестявам.
Скоро се местих в ново жилище. Боже, толкова ненужни неща извадих от старото, ама чисто нови неща, които никога не съм ползвала. То не са дрехи, платове, пердета, съдове, кухненски джунджурии. Доста чанти изхвърлих в кофите за боклук. А  за книги да не говоря! Тези книги друг, освен мен, не е чел и няма да прояви интерес да прочете. Качих ги в кашони на тавана и дано внуците един ден да ги оценят, защото са наистина качествена, но са художествена  литература. Моите мъже -съпруг и синове четат само специализирана литература. Едва ли ще се въздържа да не купувам нови, защото обичам да чета и след време пак ще мъкна кашони към тавана. За други глупави покупки ще внимавам.

# 131
Откакто започнах да анализирам какво ми е наистина нужно и да внимавам повече какво купувам, парите ми стигат и успявам да спестявам.
Скоро се местих в ново жилище. Боже, толкова ненужни неща извадих от старото, ама чисто нови неща, които никога не съм ползвала. То не са дрехи, платове, пердета, съдове, кухненски джунджурии. Доста чанти изхвърлих в кофите за боклук. А  за книги да не говоря! Тези книги друг, освен мен, не е чел и няма да прояви интерес да прочете. Качих ги в кашони на тавана и дано внуците един ден да ги оценят, защото са наистина качествена, но са художествена  литература. Моите мъже -съпруг и синове четат само специализирана литература. Едва ли ще се въздържа да не купувам нови, защото обичам да чета и след време пак ще мъкна кашони към тавана. За други глупави покупки ще внимавам.
Купи си електронна книга Simple Smile И ще си спестиш доста от тази хамалогия Wink

# 132
  • в моя гьол
А  за книги да не говоря! Тези книги друг, освен мен, не е чел и няма да прояви интерес да прочете. Качих ги в кашони на тавана и дано внуците един ден да ги оценят, защото са наистина качествена, но са художествена  литература. Моите мъже -съпруг и синове четат само специализирана литература. Едва ли ще се въздържа да не купувам нови, защото обичам да чета и след време пак ще мъкна кашони към тавана. За други глупави покупки ще внимавам.
Купи си електронна книга Simple Smile И ще си спестиш доста от тази хамалогия Wink
И не само хамалогия, а и реално спестени пари.
У дома е същата история. Кашони с книги, които хем ме е жал да дам на някого, хем нямам място вече къде да държа.
Доста време се пънах и отказвах да си купя четец с оправданието: "Искам да усещам тежестта на книгата, да ми мирише на хартия и т.н.  А като налазя книжарница на заплата съм като луд с картечница - нямам спирка - искам и тази, и тази и тази....и минимум 50 лева хвръкват.
Сега от една година установих, че двестато лева за четеца са едни от най-разумно похарчените пари.

# 133
Лесно. Ако преди това е дал всичките пари на жена си.Simple Smile
Моят мрази да пазарува и не държи пари в себе си.

# 134
Абе той и моя мрази да пазарува, ама е мъж, ходи на работа, има деца, които води насам-натам понякога, шофира из града и извън, та е изключително несериозно да тръгва без пари у себе си. Пари не са нужни само и единствено за "пазар".

Общи условия

Активация на акаунт