Как разпределяте харченето на парите?

• 33 721
  • 241
  •   1
Отговори
# 195
chapla, малко се обърках. Половин година си получавала по-добри доходи или са дошли на куп спестени пари и ти си ги изхарчила?

# 196
  • София
hot tea, според моя прочит е профукала готови, събрани пари. Купувала дребни подаръчета, водила детето на МОЛ, канила гости. С 2 думи спестеното е инвестирано в Канал банк. Сега мъжо май е сърдит.
Така е, готови пари бързо се харчат. Имам такива познати - по 3 имота в Лозенец и няколко панелки им минаха през ръцете. Сега са на квартира из разни съборетини и работят ден за ден.
Хора всякакви.

# 197
# 198
  • sofia
Безцелното обикаляне по молове и каквито и да е магазини няма как да не се отрази на джоба.
Не се усеща, именно защото идва реч за дребни суми, но с натрупване стават големи.
Дребни подаръчета (аз им казвам боклучета) не купувам. И децата го научиха. В къщи има три чекмеджета точно с такива играчки. При всяко искане им напомням за тях.

Вместо на разходка в мола, отиваме на разходка по баирите около езерото Панчарево (примерно). Носим си сандвичи и вода.

Същата тъпотия се получава и като пазаруваш по намаления.....увличаш се и купуваш неща, които не са ти необходими, но пък са евтини, заслужава си, дай да го взема. Не става въпрос за мизеруване, защото 1/3 от летните ми дрехи не съм ги облякла и веднъж. Е, за какво ми е още една блузка (пък била тя качествена и "на сметка")?

Това са ми лични преживявания и сама се опитвам да си наложа мярка. Основно аз пазарувам вкъщи и се налага ходенето по магазини. Не съм неподвластна на желанието да притежавам още нещо, но се опитвам да го превъзмогна.

# 199
Парите дойдоха наготово, разбира се. Споделям с вас, защото темата е такава и чувствам лека вина, но не е необходимо да бъдем груби, нали  Hug  Aisha . Във връзка с ходенето по молове - не съм привърженик и мразя, но времето, за което говоря беше основно студено и беше трудно да се ходи на други места за игра, ходили сме десетина пъти за пет-шест месеца и само и единствено, за да играе детето в детския кът, не смятам, че е "ходене по молове". Да, дребните неща много лесно утежняват бюджета, това ми е ясно, но всъщност споделих какво се случи с мен, защото първо не съм имала толкова пари на куп, и после - харчих както смятам, че е нормално, когато имаш някакви пари, без да се притесняваш дали ще ти стигнат за сирене и хляб в някой от следващите дни, надявам се съм ясна в тази връзка.  Някак усещам дружеска критика, от която нямам нужда много  Flutter  Ако преди това съм имала парични затруднения е нормално да си позволя това и някак не ми се струва толкова голямо харченето, ако човек получава нормална заплата, а не за трима човека в къщата да влизат 1000 лева най-много. Да, има хора живеят и с триста, човек може и с две и двеста, въпросът е кое е човешкото в случая.

# 200
  • София
Ако преди това съм имала парични затруднения е нормално да си позволя това и някак не ми се струва толкова голямо харченето, ако човек получава нормална заплата, а не за трима човека в къщата да влизат 1000 лева най-много
Точно за това сме тук, за да си помагаме Simple Smile
Ясно ни е на всички, че като сте имали повече пари преди време, като ти дойдат накуп ще се поохарчиш. И родителите ми бяха така навремето с едни готови пари, решиха от тях да си позволят неща, които иначе със спестявания и заделяния щяхме да имаме. Всичко беше в мое име разбира се, бях малка тогава и искаха да ми осигурят удобства, бях първото дете в класа с компютър, колело... Не се оплаквам, в никакъв случай.Но като изключим това да се поохарчиш за децата, аз мисля по различен начин. Сега нямам деца, но преди време ме повишиха. Не само че си правя повече сметка с цел да не се охарчвам допълнително, ами и гледам да спестявам. Някой друг месец се глезя с нещо, разбира се, но гледам да не се отпускам.
Според мен и ти е трябвало така да направиш, да заделиш част от сумата за глезотии и после да мислиш за черни дни, но и те разбирам много добре защо си постъпила така.

# 201
  • София /Абсурдистан
Както и да разпределям, все излиза и нещо непредвидено, което ми обърква сметките  Twisted Evil

# 202
  • Пловдив
Винаги от както живея самостоятелно се справям. Приятеля ми се опита да ме изкара от равновесие но не успя. От дохода ми първа грижа ми е да ми останат за сметките. Сметките ми никога не са драстично различни. 250 лв. наем до 50 лв. си отпускам за ток  и още 50 за вода, телефон и телевизия и интернет. Значи задължително имам 350 лв., които изобщо не ги възприемам, като мои. Останалите харча както си преценя, никога не се стига до това, че да драпам за заплата последния ден примерно да нямам за хляб или транспорт.
Сега вземам 350 лв. в брой, които харча през месеца и 450 с превод по дебитна карта. харча си 350 лв., ако и когато започнат да свършват знам, че имам резервни 100 лв. в сметката, които мога да изтегля и пак да имам сумата за наема и другите сметки.
Скръндза съм на тема сметки, особено за ток - бойлера ми работи на часовник само час и половина през нощта и се къпем сутрин, избягвам да ползвам отоплителни уреди, без това когато сме на лап топите или пред телевизора се излежаваме, тогава са включени електрическите одеала, които харчат до 100 - тина вата, пералнята включвам само нощем. Има хора, които биха приели това за мазохизъм, но аз така се справям, като се има предвид, че тепърва след 3 години съжителство приятеля ми започна малко да допринася с пари за пазаруване, понякога направо се чувствам забогатяла, но пак не харча.
В края на миналата година получих допълнително пари от баща ми, като подарък и от събирането на един наем, а и за изплащане на не използван отпуск от бивш работодател. Цялото разточителство по Коледа и нова година да ми е струвало 300 лв. Останалите 2500 спестих и не съм хукнала да живея на широко, защото са ми се появили пари от нищото, неочаквано. Подобни постъпки също много ме дразнят в моя приятел. Изобщо с него неразбирателствата ни и споровете са само относно липсата му на финансова политика.

# 203
Браво за дисциплината   bouquet , но този приятел не работи ли ?
Как така отскоро участвал с пари за пазаруване ? Thinking

# 204
  • Пловдив
Работи, но имаше толкова дългове, заем, издръжка, уреди на изплащане, стари сметки. В един период , когато и заплатата му беше ниска само за това не стигаха. Сега му остана само кредита и издръжката.
Не ми се говори.
Само дано вече да е наистина в миналото и малко да се е осъзнал. От време на време леко демонстрира, че се е по превъзпитал, но след това през, което съм минала с него не смея да се усмихна, после да не плача двойно повече.

# 205
Ми , а дано се е осъзнал ! Hug

# 206
Работи, но имаше толкова дългове, заем, издръжка, уреди на изплащане, стари сметки. В един период , когато и заплатата му беше ниска само за това не стигаха. Сега му остана само кредита и издръжката.
Не ми се говори.
Само дано вече да е наистина в миналото и малко да се е осъзнал. От време на време леко демонстрира, че се е по превъзпитал, но след това през, което съм минала с него не смея да се усмихна, после да не плача двойно повече.

Малеее зарязвай го това чучело по-скоро! Sick ooooh! С ккой акъл го търпиш подобен образ? Shocked

# 207
  • София
Poohito, приятеля ще изплати кредита все някога. Но издръжката си остава. А и ако е това, за което си мисля ще си имаш проблеми. На мнението на Лизет съм.

# 208
  • Пловдив
Цитат
А и ако е това, за което си мисля ще си имаш проблеми.
Кое е това, за което си мислиш?
Коментара "Зарежи този мухльо" е вече минал много пъти пред очите ми и в слуха ми. Причините да не съм го зарязала са много. Много са и пътите, когато съм стигала до ръба. За да го прескоча обаче (сега не съм на ръба, но ако пак ме изтика до там) ще са ми необходими най-малко едномесечни разговори с психолог, ако и тогава успея. Такива консултации аз не мога да си позволя, най-малко пък, когато съм на ръба, защото в 80% от случаите ръба е финансов. Това не противоречи на първия ми пост. Винаги се справям финансово, но понякога ми е тежко да го правя сама.
Не всички сме принцеси и получаваме принцове за жалост. Във форума не се познаваме една друга и трудно може да се каже дали и в мен няма причина да получавам свинарчето Simple Smile.

# 209
Във форума не се познаваме една друга и трудно може да се каже дали и в мен няма причина да получавам свинарчето Simple Smile.

Причините за това какъв живот имаме винаги са в нас. Ако наистина искаш да си промениш живота и да не живееш "на ръба", трябва да работиш над себе си като започнеш от начина на мислене и самооценка.

Общи условия

Активация на акаунт