Как разпределяте харченето на парите?

• 33 730
  • 241
  •   1
Отговори
# 180
И аз не съм имала карта с такса за плащане на терминал. Виж за кеш от банкомата брулят яко.

# 181
  • София
Плащането на ПОС с дебитна карта има такса-поне в ПИБ има. При плащане с кредитна-няма такса (ПИБ и Булбанк). При кредитните има и 1% cash back, т.е. връщат ти някаква сума.

При теглене на кеш от дебитна карта комисионните са по-малки. Ако теглите от кредитна-уау, поне 5 кинта връзват.

И аз съм от тези, които винаги плащат с карта, освен когато имам твърде много кеш в себе си и искам да го разкарам. Не понасям да нося повече от 30-40лв в брой, не знам защо, но се притеснявам.  Peace

# 182
Плащането на ПОС с дебитна карта има такса-поне в ПИБ има.

Сега видях, че на картите им Маестро се заплаща 15ст за плащане на ПОС. При другите им карти е безплатно. Ако имам такава висока такса и аз ще плащам кеш. Simple Smile Днес мога да платя 2-3 пъти и мъжът ми веднъж. То става 20лв на месец. Stop По-добре хората, които са с такива такси да си сменят картите.

# 183
  • София
Именно! За това плащам навсякъде с кредитната. Дебитната е само за спокойствие, ако ти потрябват спешно пари в брой.  Peace

# 184
  • София
В магазини плащам или със Транскарт, или със Евролайн. Зависи какъв терминал има на касата.  И двете нямат такса, даже ми връщат 1 -2 % отстъпка. Та от ежедневните плащания си избивам годишната такса. Сумата по карти възстановявам в гратисния безлихвен период. Та общо-взето банките нямат голям келепир от моите карти.  Wink

# 185
Ооо, да, на тоя принцип много хора затънаха до гуша в кредити, чакайки високият доход и харчейки на поразия Naughty Вселената доход не дава, колкото и да е велика. Joy Звучите меко казано несериозно.

Да, и не чудно, че хората, които живеят на кредити не са заможни... То при такова безотговорно пилеене на пари, никога нямат шанс да се измъкнат от нищетата...
Нямам предвид случаите, които налагат неотложно финансиране...

# 186
Много зависи за какво ползваш един кредит. Никой тук не казва, че кредитите за "харчилък" водят до повече пари след себе си. Тъпо е да пестиш от принципно скромни доходи като с цел едното пестене намаляваш съществено качеството си на живот. 

# 187
Тъпо е да пестиш от принципно скромни доходи като с цел едното пестене намаляваш съществено качеството си на живот. 
Peace
Един познат учеше децата си не да пестят на дребно, а да харчат повече, за да се научат да печелят повече. Колкото и да е странно, стратегията му се оказа успешна.

# 188
Можеш ли да кажеш за коя се сещаш? Ние сме сменили няколко банки и до сега не сме попадали на такива такси. Интересно ми е кой взима и от това.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=716696.msg25030525#msg25030525

Пощенска вече нямат.
http://www.postbank.bg/repository/files/TARIFF/TARIFF_BG_individ … al_01_07_2013.pdf

# 189
  • София
По темата...
Когато получа заплата, плащам сметките, отделям за фонд почивка, фонд депозит на малкия, фонд общ депозит и с останалите караме до следваща заплата. Винаги оставям по-малко, отколкото си мисля, че ще стигнат и това води до по-голяма пресметливост при харчене  Wink Ако излезе непредвиден разход, вземам "назаем" от депозит почивка и после ги възстановявам. Останалите депозити са дългосрочни, за да не се пипат парите в тях за щяло и нещяло.

# 190
На всеки може да се случи да изпадне във финансово затруднение. По-лошото е, че има хора, които много добре осъзнават, че няма да могат да си погасяват кредитите, и въпреки това единствената им цел е да успеят да изтеглят такъв, и грам не ги вълнува как после ще връщат парите.

# 191
На всеки може да се случи да изпадне във финансово затруднение. По-лошото е, че има хора, които много добре осъзнават, че няма да могат да си погасяват кредитите, и въпреки това единствената им цел е да успеят да изтеглят такъв, и грам не ги вълнува как после ще връщат парите.
Че и после псуват "тия пусти банки" как един  ден да закъснееш, и почвали да звънят на пожар да си търсят парите.  newsm78 Е много ясно, че ще си ги търсят.

Това като в съседната тема за заемите от приятели. Нямат да ти ги върнат и те изкарват едва ли не виновен, че си им дал заем.

# 192
Тъпо е да пестиш от принципно скромни доходи като с цел едното пестене намаляваш съществено качеството си на живот. 
Това е така, но ако става дума за излишни неща, които купуваме без да се нуждаем от тях в действителност, няма да ни се отрази на качеството на живот, ако спестяваме парите за тях. Иначе и аз на всички призиви на мъжа ми да намалим разходите, като например се опитаме да намалим сметките за ток или нещо подобно, винаги съм отговаряла, че не си струва да се тормозим, а трябва да се опитаме да си повишим доходите. Смятам, че тази нагласа е по-продуктивна, поне при нас работи. С пестене ще успееш да намалиш разходите малко, но те няма да изчезнат съвсем, а ще си се изтормозил максимално при това. 
Иначе по темата, и ние плащаме първо сметките, кредитите си ги дръпва банката сама, после предвиждам по 20 лв на ден за храна и ако остане нещо, съм склонна да го похарчим, понякога за нещо, което не е толкова нужно. Все мисля да започна да допълвам депозитната сметка, от която напоследък само теглим за почивка, ремонти и т.н. Това с предварителното заделяне ми хареса, ще го пробваме, само да не се наложи в края на месеца да тегля по спешност Simple Smile 

# 193
Най-добрият вариант е да увеличиш приходите и да намалиш разходите, без това да указва негативно влияние. Simple Smile

# 194
Открих тази тема и се хвърлям с главата надолу  Rolling Eyes Laughing Много ми е трудно с харченето... Всъщност, трудно ми е с пестенето и не знам как да се оправям. Чистата ми заплата е 500, от нея към 200, понякога и 200 и нещо отиват за разходи и другата част остава за храна, домашни потреби, други нужди, евентуално бензин, за детето, за мои разходи... Как да стане, а!? #Crazy За половин година имах възможност да разполагам с една доста голяма сума, която трябваше да спестя, но за пръв път се чувствах спокойна в сметките и... свършиха тези пари. Грубо сметнато излиза,че за месец съм харчила по около 1000 лева - включвам гости, които в повечето случаи не можехме толкова често да си позволим и всяко гости е поне за 50 лева, подаръци, за мои съвсем леки нужди и останалото е  - играта на детето в някой мол, да хапваме от време навън, което също трудно можем да си позволим без да ми настръхне косата.... Не обвинявам съпруга си, все пак успяваме да се удържаме над водата в това смутно време, неговата професия е много стойностна, но все още неразработена в България,м оята пък не е достатъчно доходоносна. Той се чувства предаден, защото не съм могла да ги спестя. Мъчно ми е, защото не съм искала да се чувства зле. Беше толкова хубаво да не се притеснявам какво ще купя, да нося на детето по някое дребно, ама наистина дребно подаръче... И не съм си купила нищо скъпо, най-скъпото, което съм си позволила е да ходя няколко пъти на фризьор, за да намеря цвета на косата, който иначе в домашни условия не става и сега съм с този цвят благодарение на фризьорскиет материали и мога вече да го поддържам с нормални бои. Търся начини за допълнително заработване, но е толкова трудно, няма възможност в точно определено време, защото основната ми работа е на ненормирана седмица... Абе, обичам да харча, но обичам и да печеля, за съжаление второто е по-трудно сякаш за усвояване в добра форма... newsm78

Общи условия

Активация на акаунт