Отговори
# 255
  • гр. София
Розичке, запозната ли си с ефекта от замразяване на домашните пюрета? Кои храни не бива да се замразяват, или колко дълго може да седи в домашния фризер храната?

Няма проблем да се замразяват домашни пюрета. Има само няколко правила, ако мога така да ги нарека  Laughing

След като направиш дадено пюре, го насипваш във формички. Може и за лед, а може и в специални. Покриваш с найлоново фолио и замразяваш. Целофанът е по-добър вариант от фолиото, защото е по-дебел. Фолиото може да се скъса при отлепването му. След като пюрето се замрази го вадиш от формичките и слагаш в торбичка за фризер, като надписваш на коя дата е замразено. После вадиш колкото кубчета искаш, размразяваш и храниш.
Зеленчукови и плодови пюрета се съхраняват 4-6м.
Месни и рибни - до към 2 месеца.
Смесени - зеленчуци и месо - до към 2 месеца.

Можеш да замразиш направо отделни порции плодове и зеленчуци, също и месо/риба. Аз така направих миналата пролет. Купих тиква, нарязах на единични порцийки, сварих на пара, загънах всяко парченце в целофанено фолио и замразих. После само вадех, размразявах, пасирах и давах. В момента имам замразено месо на единични порцийки.
Аз също мисля да замразя някои продукти. Готови пюрета не, тъй като през зимата бебочко ще започне да яде по-едра храна и пюретата ми се виждат малко ненужни. Пък и едрите парчета винаги могат да се пасират при нужда.
Зеленчуците могат да се бланшират преди замразяване, но аз не мисля да го правя. Или сурови, или варени на пара.
Ако решиш да ползваш стъклени бурканчета за замразяване, ползвай само такива, на които изрично е указано, че стават за замразяване. Иначе могат да ти се спукат от ниската температура. Имай предвид също, че при замразяване пюрето увеличава обема си, затова не пълни догоре бурканчетата. НЕ замразявай пюрета с мляко/кърма. Добавяй млякото/кърмата след размразяване.

ТУК има интересна статия с таблици как се променят различните продукти при замразяване.  Simple Smile

ПП: май исках още нещо да напиша, обаче забравих  Crazy Laughing

# 256
Ние пълзим много бързо и то от около две седмици.Допреди това се влачехме по коремче и беше много смешен.С проходилкото също е доста бърз.На двора дори не му пречат неравностите.
 Мисля да го запиша на детска кухня от другата седмица.Вече хапва доста неща.Н закуска яде попара с Козе сиренце и малко масълце.И киселото мляко въведох,въпреки че педиатъра каза че е хубаво след годинка.

# 257
Момичета, какво давате на дечицата за чесане на зъбки от твърдите храни?
Малко се притеснявам да не се задави, веднъж се случи и беше ужасно. От друга страна много му харесва да смуче коричка хляб. Ако е коричка хляб какъв да е хляба, ако е сухар, има ли неподсладени и по-малко изкуствени? Бебешки бискивити няма да давам до годинката поне, че и по-късно, освен ако нямат захар. Баткото имаше доста проблеми със зъбките, така че ще се опитам максимално да огранича захарта до колкото късно мога сега.
Днес започваме овесена каша, която сама ще му варя. Засега накиснах ядките във вода.
От захранването ни с каша на 8м. изядохме  две инстантни- ориза на Милупа, който все стоеше на валци, не ми хареса особено и елдата на Хип, тя добре се разтваряше. Успяхме да ги изядем за три седмици, а не в рамките на 2, както пише на кутията, но не мисля, че е фатално. Сега съм се запасила с елда, ориз, овес и просо и почвам аз да правя кашите:) Снощи му сварих ориз и добре се понесе. Въведох телешкото месо, а преди десетина дни му дадох малко сьомга. Четох, че е тлъста риба за бебета, но реших, че на 8.5м такова малко количество не е фатално. От магазина ми препоръчаха за взема бяла риба тилапия-филе. Дано не бъркам името.
Иначе е фен на броколите и карфиола.
От плодовете сме на банан, круша и праскова. Малко гроздов сок му давам, но наистина малко.
Иначе добре стои сам, почти се изправя, бърбори на периоди доста, друг път с дни мълчи. Днес сме на консултация да видим колко сме пораснали.

# 258
Аз давам коричка хляб и обелена цяла краставичка да гризе-засега не се е давил и много обича краставиците.Бисквитки и аз не съм давала и нямам намерение да давам засега.

# 259
Розичке, благодаря за обясненията и таблицата. Аз имам половин замразен фризер с пюрета, време е да поразчистя.

Аз вече дадох хляб тази седмица, дадох и овче кисело мляко - по една чаена лъжичка в пюре, което не беше изядено. Давала съм изцяло ръжен хляб, и сега въведохме пшеничния. Бяхме една седмица ваканция и се хранихме по ресторанти и беше добре защото той се занимаваше с хляба докато ние се наядем и нямаше проблеми.

Ripple, Сьомгата е една от първите храни на скандинавските бебета, така че не се притеснявай. Артишокът е една от първите храни на френските бебета, сиренето и киселото мляко - на българските бебета, и т.н. При нас сьомгата беше първият нерастителен продукт в захранването.

При захранването се стремя да го запозная с повече нови храни, вкусове и консистенции, защото децата проявяват любопитство до годинката според мои приятели. След това стават по- злояди и отказват нови неща. В този смисъл, не храня детето всеки ден с каша, попара или ябълки в един и същ час.

Ние след изправянето, започнахме да се катерим. Сега като се изправи и държи някаде прави крачки около него. Може да мине цялата дължина около дивана. Аз не го държа за ръчичка да ходи. Вече пада по рядко, научи се сам да сяда като се измори, но привечер, когато е изморен много по-лошо пази равновесие. Още се случва да се удари. От право положение не е падал, но от седнало да. Падат ли вашите бебета? Удрят ли се? И какви мерки сте взели?

# 260
Падаме постоянно,той се държи мъжки,но аз немога да притръпна още.
В началото падаше "на глава", мн. се притеснявах....сега се научи
 като падне главата да я държи нагоре.
Скри ли сме кабели и контакти,защото проявява силен интерес към тях.
Всичко се яде,гризка , лигави.....
Отваря си сам гардероба и вади дрехи,затрупва се и мн. се кефи...
С часове обикаля апартамента,принудихме се да слагаме килими,
защото температурата на пода е по-ниска и ме е страх да не настине,той сяда по пода.
 Joyне мога да те успокоя,мен още ме е  страх,главата,,,,постоянно е под "обстрел"
Да попитам тези които заголват пишлето : От едната страна, като че ли е " Hugзалепнало"
при нас,страх ме е да дръпна по силно,трябва ли да направя нещо?
благодаря

# 261
  • Варна
Искам да споделя и ние какво ядем, на девет месеца и половина сме, момиче - 9,500 кг.
07:30-08:30 АМ - 210 мл
10:30-11:30 - редуваме попара  или кус-кус на Плазмон и двете със изкиснато сирене и краве масло
14:30- редуваме месно (пиле, заек, опитвала е пуешко, пилешко и агнешко) или зеленчуково с жълтък (вече сме на цял), и от месец и нещо веднъж седмично риба
17:30:18:00 каша + плод + АМ или нещо подобно, тук импровизирам, понякога слагам сухар, или варя грис, или правя кисел (без захар обаче)
20:30-21:30 АМ - 210 мл
докато вечеряме й даваме хапчици хляб, кашкавал, отскоро съм опитвала от нашето ядене малко картоф и пилешко месо да дам, има голям апетит.
Прясно мляко не съм давала, кисело опитах 1-2 лъжички, но не го хареса и го върна, така че, ще се пробваме след годинката най-вероятно.
От два дни опитвам да и дам сок (домашно изцеден - морков и ябълка), отлагах досега, тъй като имахме зверски колики до петия месец. Не и се нрави много, но ще я науча.
Сол и захар не давам. Бисквита е опитвала, но не си пада по сладкото.
Аз приготвям всичко, тъй като се снабдявам с домашни продукти. Дори маслото ми е домашно от Родопите.
През нощта не яде (може би от два-три месечна сама се отказа), обикновено спи непробудно, давам вода 1-2 пъти и задължително сменям памперс веднъж около 02:00-03:00 часа. Понякога се случва да прореве от зъбите, но положението се спасява с Пансорал. А и преди лягане давам Хамомила вече няколко седмици.

Нямаме зъби, но много я мъчат венците.
В проходилката хвърчи като стрела, изправя се сама в кошарата и неспира да татосва (от 6-7 месец), казва също баба, дядя, дада, от около месец ма-ма.

# 262
  • Варна
Здравейте! Искам да ви попитам относно слагането на гърне, някои пробвали ли са вече? Аз още не съм мисля да изчакам още малко.
Никол на 9 мес. и половина я изтеглиха 10 кг и 76 см. Стои изправена в кошарата и се държи, но не обикаля. Иначе хваната за подмишниците се напъва да ходи и крачи, почти не иска да стои седнала, а само изправена. Все още има само 6 зъба, 2 отдолу и 4 горе, но я мъчи и друг доста е нервна тези дни и ми се пробужда нощем да суче. Кърмим се все още сутрин ,понякога следобед и вечер преди да заспи. Има си апетит и си хапва всичко, само от попарата не е очарована и не давам. След няколко дни сме пак на консултация и да я записвам на кухня. Не иска да дъвче или поне така ми се струва по-едрите частици направо ги изплюва. Взе да пие вода малко.
Казва баба, тата, мама и др срички. Маха с ръчичка за здравей и чао чао и пляска. Не пълзи, ама тези дни я гледам се гъзури нещо надига дупе и на колене застава, но забива глава надолу.
И това накратко от нас. Всяко детенце си е различно, важно е да си растат спокойни, щастливи, игриви.
Много усмивки от слънчицата ви в тези дъждовни дни!

# 263

Да попитам тези които заголват пишлето : От едната страна, като че ли е " Hugзалепнало"
при нас,страх ме е да дръпна по силно,трябва ли да направя нещо?
благодаря

Ние не пипаме и педиатърката не пипа.

От два дни опитвам да и дам сок (домашно изцеден - морков и ябълка), отлагах досега, тъй като имахме зверски колики до петия месец. Не и се нрави много, но ще я науча.

Много по добре е да даваш цял плод вместо сок и вода за жаждата.

Здравейте! Искам да ви попитам относно слагането на гърне, някои пробвали ли са вече? Аз още не съм мисля да изчакам още малко.
Никол на 9 мес. и половина я изтеглиха 10 кг и 76 см. Стои изправена в кошарата и се държи, но не обикаля. Иначе хваната за подмишниците се напъва да ходи и крачи, почти не иска да стои седнала, а само изправена. Все още има само 6 зъба, 2 отдолу и 4 горе, но я мъчи и друг доста е нервна тези дни и ми се пробужда нощем да суче. Кърмим се все още сутрин ,понякога следобед и вечер преди да заспи. Има си апетит и си хапва всичко, само от попарата не е очарована и не давам. След няколко дни сме пак на консултация и да я записвам на кухня. Не иска да дъвче или поне така ми се струва по-едрите частици направо ги изплюва. Взе да пие вода малко.
Казва баба, тата, мама и др срички. Маха с ръчичка за здравей и чао чао и пляска. Не пълзи, ама тези дни я гледам се гъзури нещо надига дупе и на колене застава, но забива глава надолу.
И това накратко от нас. Всяко детенце си е различно, важно е да си растат спокойни, щастливи, игриви.
Много усмивки от слънчицата ви в тези дъждовни дни!

Още не сме пробвали с гърнето. Ние се кърмим на поискване, дори през нощта. Още не маха с ръчички сам.

# 264
  • гр. София
Самуил има гърне, мисля скоро да го пробвам.  Simple Smile
Той не иска да пълзи (може, но го мързи), не прави опити да ходи, изправя се, ако го държиш за ръцете. Бохем е човекът - дай му да се излегне на възглавницата за кърмене и да си играе  Laughing
Яде с охота парчета хляб, слива, банан, круша. За хляб примира направо.
На 22-ри септември направи 10 месеца. От последната седмица на деветия месец казва съвсем целенасочено "мама". Heart Eyes Пак от тогава маха с ръчичка за довиждане, като му кажеш "тупа лупа" започва да барабани с длани върху всичко, което му дадеш. Ако не му дадеш нищо, барабани върху крачетата си. Обожава музика и като чуе песен (независимо дали някой му пее или е на запис) веднага започва да танцува - ако е седнал се клати енергично напред-назад с щастлива усмивка до ушите, ако го държиш изправен се клати и прикляква едновременно. Като му кажеш "Сами, попей и потанцувай", започва да танцува и да "пее" - изкарва едно провлачено фалцетно "Ааааааа"  Laughing
Много обича да му се показват книжки и да му се обяснява коя картинка каква е. Посочва хипопотама и маймунката като го накараш да го направи. Като извади някоя фигурка от мини-сортера после не може да я върне, защото още е малък и фината му моторика тепърва има да се развива, но знае коя част откъде е и се опитва да я натика обратно, макар и без успех.
Прави "боц" с двата показалеца от около седмия месец насам. Баба му го научи  Laughing
Вода много не иска, да не кажа хич. Сок като му изстискам пие. От шише така и не се научи, давам направо от чашата. Олива се, но лигавникът му е пластмасов и всичко се събира в длния му край та го изгребвам с лъжица и пак му го давам. Кърмя си го след всяко хранене. Също и нощем, когато се събуди.
За забелването - почти е забелен. Казала съм на лекарката, че аз ще го направя и тя не го дърпа. Искам да стане постепенно и безболезнено. Залепването е нормално. Нарича се физиологична фимоза.

Последна редакция: вт, 01 окт 2013, 13:40 от Зимна роза

# 265
Благодаря ви за отговорите аз не искам нищо насилствено да правя.
Вчера бяхме при педиатърката каза да не се притесняваме,можело да го дръпнем по сило и рязко , но ще прокърви, така че остава в това състояние.Успокои ни че от ерекцията с времето
ще се нормализира.
Ние също умираме за препечена филийка с масло, преди малко му дадох 1 лъж кис. мляко
-мн.мн.мн. му хареса,но не посмях повече.Ще пробвам разредено с вода.
НАправих му ориз с мляко(ам) но не му хареса.
Ние също ще пробваме детската кухня от др. месец-казаха ми, че трябва да е захранен
с кис. и прясно мляко-няма как да стане-явно ще му давам избирателно от тяхната храна помалко.
А и за тези които ще се записват трябва им бележка от педиатъра, че детето няма алергиии
е захраненео.
Хубав ден Grinning,ох мн. е студено май ще трябва да вкл. климатиците:0

# 266
Здравейте на всички мами.Включвам се и аз в темата,че има интересни неща,а и вярвам че ще науча нещо ново Simple Smile Имам дъщеря,Христина.Искам да попитам,вие  записали ли сте вашите деца на детска кухня,и ако ДА,как точно става?

# 267
Здравей, YASEMINA,
аз имам син на 9 месеца и половина, още юни месец подадох документи за държавна кухня /за София/. Ако за София питаш ето един сайт:
http://www.sofia.bg/Zdrave_kuhni_1.asp
На сайта можеш да провериш твоя район към кой Комплекс за детско хранене е разпределен. Звъни на телефоните и те ще ти кажат какво е необходимо. При подаване на документите аз занесох копие от акта за раждане, попълних на място една молба и ми я заведоха с входящ номер. Казаха, че като ни дойде реда ще ми пратят смс. Детето трябва да е навършило 10 м. и да занесеш бележка от личния лекар, че няма хранителна алергия преди да започнеш да вземаш храна.

# 268
        Ние се записахме на детска кухня началото на месеца.Отидох на място.Искат ти копие от акта за раждане,бележка от личната че няма алергия към храна,попълваш молба и носиш 6 бурканчета от детска храна.Цената е 1,30 лв на ден и включва супа,второ и десерт.Храната не е пасирана и аз така му я давам.Яде си я и му харесва.
        Бяхме болнички тази седмица.В понеделник следобяда вдигна 38 градуса темп. и аз си помислих че е от зъбките.През нощта обаче вдигна 39.Във вторник го заведох при педиатъра и се оказа че е и от зъбките ,но че и гърлото ни е раздразнено.Изписа ни Oсцилококцинум,Витамин С и свещички Ефералган.
Два дни потдържа 38-39 градуса.Беше доска кисел и оклюмал.Само гледаше да се сгуши в мен и да заспи.Оставех ли го плачеше.Не искаше нищо да яде,а ако го насилех го повръщаше.Добре че още се кърмим,та кара само на кърма.Когато неспеше беше на гърда.
Вчера взе да я смъква на 37,5 и пак го заведохме.Каза,че определено има подобрение.

Последна редакция: пт, 11 окт 2013, 14:43 от Nati_2005

# 269
Момичета много ви благодаря   bouquet .От София съм,квартал Дружба.Извинявам се ако задавам глупави въпроси,но хич не ми е ясно.На всяко ходене ли трябва да нося по 6 бурканчета или?Nati_2005, бързо оздравяване.И моята дъщеря като и никнаха зъбки вдигна температура,а след това и вирус някакъв прихвана и пак температура-39градуса,сополки,и леко покашляше.За около 5 дни и мина.

Общи условия

Активация на акаунт