Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 23

• 76 748
  • 758
  •   1
Отговори
# 90
Сериала го намерих в два торента - monova.org и piratebay.sx , но само на английски  Sad  
Дано на някоя от вас свърши работа, моят английски не е толкова перфектен.

Има ли други филмчета с превод на български освен за Юго?

# 91
  • София
Благодаря  Hug

http://www.ted.com/talks/lang/bg/temple_grandin_the_world_needs_ … nds_of_minds.html . Това харесва ли ти. Или това http://www.hbo.bg/movie/%D0%A2%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D1%8A%D0%BB-%D0 … 0%B8%D0%BD_-68367 автобиографичен е филма не е съвсем художествен. Сори, че така ги слагам линковете  Embarassed

Еднакака, нещо такова, както го описваш, ама все пак гледай някоя и друга серия за да видиш как се прави. Не е насилствено, а някак постепенно убеждаващо, настоятелно - нещо като да убедиш дете, че басеина  например не е страшен и после да го наричаш престраши се да влезе в басеина.

А можем да го наречем така - приложих му терапията "ринтинтин - турска паница"  Mr. Green за зависимост и лечение на фобия от басеин  
 (Гошо  ( Гугъл)  каза, че се наричала аквафобия)

Всъщност всяка една терапия е на този принцип. Дони нали терапията за кучета е на този принцип. Нали не се прилага метода страх от куче - значи всяко куче да се върже наоколо докато минава детето, а напротив кучето се доближава до детето докато детето постепенно преодолее страха си  Simple Smile. Нали не ме четете буквално, а само общата идея  Naughty

Последна редакция: ср, 10 юли 2013, 18:49 от Катина

# 92
Калифорния, тук една жена споделя как се е излекувала от ОКР. Може някои неща да са ти полезни http://www.freewebs.com/ocdcured/ Grinning

А това е нещо за евентуалната коморбидност или бъркането на диагнозите  http://theautismangle.blogspot.com/2011/05/autism-and-ocd-comorbidity-or.html

И нещо, което може би всички знаем: "Голямата разлика между децата от аутистичния спектър и ОКР е, че децата с ОКР не харесват натрапчивите си мисли и биха направили всичко да се освободят от тях. Децата с диагноза от аутистичния спектър не изпитват безпокойство от натрапчивото си поведение и мисли, а напротив, те обикновено се успокояват с тях."

# 93
Момичета, а може би подхода ни е грешен с всичките тези задачи, упражнения и ментално истощение. Докато малкия е на ваканция аз се опитвам да се мотивирам с положителни клипчета

# 94
Много вярвам в тази програма. Защо не опиташ да се настроиш на нейната вълна и да я приложиш, когато детето се върна? Grinning

# 95
Много вярвам в тази програма. Защо не опиташ да се настроиш на нейната вълна и да я приложиш, когато детето се върна? Grinning
Това е целта.  Grinning
Бях се изчерпала психически, сега трупам знания и енергия, планирам и ще видим. Вярвам че биомед е възстановен и му трябва само лек подтик. Но до сега майка му беше кълбо нерви.

# 96
Пожелавам ти от все сърце успех, но намери освен клипчетата цялата програма и я изчети.  В страницата на Марк (има линк в началото на темата) на "Терапии" има линкове към различни нейни части и преведени от него материали.  Grinning

# 97
Селма, детето ти осъзнава ли безсмислеността на ритуалите? Защо ги прави, какво казва? Заради един вид успокоение ли? Защото е важно да се осъзнават, за да може да се работи откъм това, че нищо не зависи от ритуалите и изпълнението им.
Лекарствата ги изписва лекар- психиатър, психолог не може. Невролог не се препоръчва, те не работят с антидепресанти и антипсихотици, не е обект ОКР на тях, само психиатър е на ясно.

Катина, аз ще го гледам вече сериала. Имаше един по TLC, гледала съм повечето серии (не са много), там сблъскваха участниците и техните страхове очи в очи. Водещият казваше, че това е начин да разберат колко са безпочвени страховете им и свързаните с това ритуали. Сега го рекламират, че ще го повтарят, но не съм обърнала внимание точно кога. Като засека реклама ще пиша. Явно подходът е същия като в "Обсебени". И по TLC имаше едно момиче със страх от шофиране. Още едно пък с миенето на ръцете, една майка със страхове за детето си. Имаше и още участници, даваха ги всички накуп, не серия за всеки отделно. Бяха събрани заедно в една къща.
Това вкарване с главата напред е цял раздел от психотерапията, школата на бихевиористите http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%85%D0%B5%D0%B2%D0%B … D0%B7%D1%8A%D0%BC

Констанца, аз затова питах Селма осъзнава ли детето ѝ безсмислеността на ритуалите. Ще прочета линковете, които си дала, мерси!

Последна редакция: чт, 11 юли 2013, 09:49 от Kalifornia

# 98
Пожелавам ти от все сърце успех, но намери освен клипчетата цялата програма и я изчети.  В страницата на Марк (има линк в началото на темата) на "Терапии" има линкове към различни нейни части и преведени от него материали.  Grinning
Чела съм ги, както и имам книга на български. Клипчетата обаче ми дават нагледно, нещо което аз нямам - ентусиазъм. Май ти писа за детето Аспержер какво казало на внук ти като бръкнал във фонтана - аз се изразявам и реагирам точно толкова неадекватно и примери на поведение ми дават допълнителен бонус. Колкото повече мисля, толкова повече вина намирам в себе си, но няма как.
Благодаря за подкрепата   bouquet

# 99

На мен ми стана интересно за NK клетките.В началото на бремеността ми имах кървене и ми биха Pregnyl 5000E и сега ме гложди има ли някаква връзка? newsm78

Nalekx
няма връзка. Кървенето често е свързано с недостиг на прогестерон. затова той се добавя под формата на препарати . НК-клетките са нещо съвсем различно. Има ги във всеки организъм. показателя 12 е граничното процентни съдържание. Описанието на това какво се случва и защо те нарастват е много интересно защото това е защитна реакция на огранизма на 'чуждо тяло"  като в него се трансформират клетки в НК клетки или така наречението клетки-убийци. Те изработват токсини с които се опитват да се отърват от нашественика. Затова и при бременни тази реакция с повръщане, загъба на тегло, спадане на хемоглобин - клетките убийци тровят и майката и детето. Всеки човек ги има но при определени хора тяхното ниво е повишено, а по време на бременност процентното им съсдържание тотоално нараства да кажем стига и до 40% което епросто ужасно. Иначе в нормалния живот хората с високо ниво на НК са по трудно поддатливи на заболявания, но когато стане въпрос за бременност е обратно. Дори има жени с такива високи нива които просто не могат да износят бременност . Това е наистина еди нов поглед към репродуктивните проблеми на част от жените. Хубавото е че има възможност да се терапевтира.

# 100
  • Sofia
Калифорния, Катина, благодаря ви за отговора за Абилифай. Ако го пробваме ще напиша отзиви. Попитах точно тук, защото ми казаха, че в САЩ го предписват на аутисти.

# 101
може ли да ми дадете линк към сайта на Марк. И коя е книгата която имаш? има ли нещо в електронен вариант? Мен също много ми харесва програмата. Когато имам енергия се старая да прилагам простите признципи, но понякога съм тотално изтощена ... имайки предвид, че и по цял ден съм сама с него и няма кой да ме отмени за нищо Sadдори и сега не ме оставя намира Simple Smile носи ми да му рисувам едни карти ... така че оставям ви Simple Smile дългът ме зове

# 102
семейство Атанасови, сайта на Марк го има на първа страница в Обучителни игри:
http://mark.alle.bg/
_re_ge, много благодаря за изчерпателния отговор!  bouquet

# 103
Селма, детето ти осъзнава ли безсмислеността на ритуалите? Защо ги прави, какво казва? .......
   Първо , ти благодаря за подробния отговор и отделеното време !   bouquet

За осъзнаването ......Не . Мисля ,че не осъзнава . Когато му обяснявам , илюстрирам , правя паралели , които да покажат , че може да се живее и без ритуали , той просто отрича всичко със силно извиквано "НЕЕЕЕЕ!!!!"

Очевидно за него самия тези ритуали , стереотипи си имат някакъв смисъл .
   Последно открих , например , че в един детски клуб той облича само дрехи , които съдържат много червено . (За малко и да ми провали едно излизане , защото летните му червени дрехи бяха изпрани и той се луташе гол и не искаше да излиза , докато не откри по-топъл червен комплект и го облече )

После го питах , защо държеше да е непременно в червено , защото друг път за други места облича и други цветове . Но той нищо не ми отгвори . Не съм сигурна , че тук не присъства и момент със затруднението да изразява каквото и да било с думи . Знам ,че когато не може да се обясни , отрязва с  :"не знам !" , "Не искам да говоря !" , " Няма да ти кажа ! " .

# 104
  • София
Селма, мисля, че това, което описваш не е ОКР при детенцето ти. Не мога да ти обясня точното му наименование, но е нещо като мислене при детето, че щом първия път в който е бил в този клуб е бил в червено облечен - това значи, че всеки следващ път ще е така. Замисли се дали много от тези неща, които описваш, че ги прави по определен начин не са свързани с първия път в който са се случили.

Например когато дете с аутизъм държи да минава по един и същи маршрут обикновено е свързано с първия път по който е минал по този маршрут и държи всеки следващ път да е така. Например влизайки в някой магазин за първи път отиваш да търсиш млякото и след това зеленчуците. При следващото влизане в този магазин детето тръгва първо към млякото и държи да се вземе пак мляко и после тръгва към зеленчуците и държи да се вземат същите зеленчуци. Често дете изпада в истерия в магазина, защото родителя е сменил маршрута за пазаруване и е отишъл първо на месото, а не първо за млякото. Много от тези истерии в магазина са именно от това. Замисли се  Peace

Това отдавна не сме го обсъждали тук в темите и може би си го пропуснала - ти по късно започна да пишеш тук. Мога да ти преразкажа какво коментирахме и как се разрешават, ако искаш  Hug

Калифорния, много ти благодаря за споделеното. Почти всичко, което написа не го знаех преди това и ми беше много интересно.

Не мога да си обясня интереса си към ОКР. Може би е свързан със факта, че има психолози и психологически методи в сериала, а всичко свързано с психологията ми е слабост  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт