Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 23

• 76 748
  • 758
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Ама то си е така  Confused  Свекървите и снахите винаги ще са съперници за сърцето на един и същи човек. За женската им ревност има само едно решение - и то е той да избере само едната да му е приоритет. И ако той не го избере - ще има такова съревнование между тях проявявайки се по този начин.

Сега по темата за аутизма. Има един сериал ето малко описание. Та интересното е как подхождат психолозите за преодоляване на проблема. Не избягват, а хвърлят в дълбокото. Случаите са много различни в различните серии, но ако се замислим много от тези случаи приличат на СИД проблеми или аутистични симптоми. Може би много от трудностите на нашите деца биха могли да се преодолеят с методите на психолозите показани в сериала. Как мислите - ще ми се да го обсъдим това?

# 76
  да , разбирам .... Констанца

Обаче , да ти кажа , чух подобно нещо и от д-р Аврамова . Че било много разпространена реакция  (това за свекървите) .
  Сигурна съм ,че има изключения   Hug , но сякаш и обобщенията си имат причини да съществуват .   Уви ....  Confused

# 77
Селма, това със сигурност има дълбоки корени в женската психика, но и жените са хора, надарени не само с чувства, но и с разум и биха могли да преодолеят някои такива дадености. Моята сестра, която живя дълго години със свекърва, страшно различна от нея по произход, образование и интелект, се беше заклела да не повтори нищо от измъчвалото я с години и е в прекрасни отношения със снаха си. Аз също, със съпругата на другия ми син. След като разбрах, че иска да бъдем по-надалеко, се примирих и спазвам неписания договор. Това не означава, че не сме сърдечни една с друга. Със сигурност и тя, и аз сме си представяли другояче нещата, но взаимоотношенията ни са чудесни за всички ни.

# 78
  • София
КОнстанца, намерили сте "златната среда", както се казва. Да ви е живо момчето Hug
Катина, има ли го по торентите този сериал?

# 79
Катина, Доника, кога Ви остава време за филми? Rolling Eyes
MM само се чуди какво да му наготвя след работа и докато се навечеряме станало време за лягане.
На мен ми стана интересно за NK клетките.В началото на бремеността ми имах кървене и ми биха Pregnyl 5000E и сега ме гложди има ли някаква връзка? newsm78

# 80
  • София
Още предния път като повдигнахме темата за ОКР го търсих да го обсъдим, ама не го намерих по торентите. От този сериал разбрах какво е това животно ОКР и в какво се изразява. Единственото време, когато гледам нещо по телевизията е когато си легна - в 10 си лягам и търся комедиен сериал по Фокс - едно време ги гледах много. Ама там попадам на това предаване - тогава почва. И ми хареса - даже обсъждаме случаите с мъж ми - той пръв намери сходството с аутистичните симптоми. Ние цялото семейство гледаме много документални филми. Особено аутиста, защото носят информация, а не чувства или шеги или идиоми или взаимоотношения, които той не разбира. Детските му ги кодирах вече на всички телевизори  с цел да гледа художествени филми и да разбере нещо за общуването между хората и той мина на документални  филми Cry

# 81
  • София
Катина, Доника, кога Ви остава време за филми? Rolling Eyes

Да ми остава време, колко да ми остава. Онзи ден, докато  чаках да приключи Гого изгледах последната серия на сериал, който съм свалила през 2010 Rolling Eyes

# 82
Днес нашето момче и приятелчето му от друг град, с което може би от 4 години се срещат 2-3 пъти в годината,бяха в Южния парк. Двамата се качили на Виенското колело, а нашият дори се престрашил да пробва "Бънджи". Потичали, погонили се и нашият бръкнал с ръка във фонтана. И ето какво казал другият 11-годишен Аспергер: "Не бъркай с ръка. Ще те хване ток и ще умреш. И няма да дойдеш на срещата ни, ще ни пропадне срещата през септември!" Те със сигурност се харесват и поне нашият щом наближи време да се видят, все за това приказва. Но това е положението с изразяването на чувствата!  Rolling Eyes

# 83
Катина, кога го дават този сериал "Обсебен"? А някъде може ли да се гледа първи сезон, че гледам тече втори?

Последна редакция: ср, 10 юли 2013, 22:35 от Kalifornia

# 84
   Калифорния , по същата причина често моля да не се цитират особено цели постове за щяло и не щяло .  Peace Hug Не винаги ме чуват обаче .... Confused

Как си преодоляла това с ритуалите ? Моят син направо ни побърква с тях ! Ако нещо , някакъв детайл му изпада от стреотипната "картинка" , може да ни провали всякакви планове , излизания и т.н..

лекарствата ? Кой ги назначава ? Психиатър , невролог , (в темата за психолози/психотерапевти видях ,че и те изписват нещо  Rolling Eyes ) ?

# 85
  • София
Катина, кога го дават този сериал "Обсебен"? А някъде може ли да се гледа първи сезон, че гледам тече втори?

Цитирам ти само въпроса  Wink Следващия епизод е в неделя 21.55 ч. ето рекламния трейлър  http://foxlife.foxchannels.bg/show/326/Obsessed/  там където пише видео .Заради него изчаках първата серия. Този трейлър е точно първия епизод. За съжаление ги намирам сезоните само на дискове в амазон. Може би ако на някой му се занимава би могло да се даде заявка в замунда да ги качат там. Или пък да се пише на Fox life да намерят начин да ни дадат достъп до предишните серии. Има начини, ако човек е упорит. Много ми се иска поне още някой да ги гледа за да ги обсъдим.
Ако позволите ще разкажа нещичко от последната серия, която хванах. Жена с фобия от зарази и ритуали за миене, почистване. Има фобия от обществени тоалетни и не излиза буквално от в къщи за да не се зарази. Терапевта постепенно я изведе на вън и я заведе на обществено място. Когато терапевта реши я заведе в обществена тоалетна и я накара да докосне дъската на тоалетната и да задържи пръста си там докато напрежението на жената спадне.  След края на терапиите винаги човека с ОКР казва вече не ми пука, както и тази жена - вече излиза на обществени места и ползва обществени тоалетни. Това е без лекарства. Случаите са много различни в различните серии, но подхода е един и същ. Вкарване в проблема директно.
Друг случай. Човек с фобия от течаща вода беше накаран да спи една нощ с пуснато кранче на водата. Беше повикал терапевт за помощ, защото нощем не спи, а става по милион пъти да провери дали е спрял кранчето на водата.

Друг случай. Мъж със страхова невроза от шофиране. Все си представя, че прегазва човек. Беше накаран от терапевта да шофира през легнали полицаи по пътя като терапевта е с него в колата де - толкова пъти докато шофьора почувства, че напрежението му спада и страха намалява. След края на терапията шофираше без проблеми дори и нощем и по неравен път.

Гледайте го ще даде повод за размисъл. Мисля, че е много много много по нашата тема този сериал.

Последна редакция: ср, 10 юли 2013, 16:16 от Катина

# 86
Тъй като не искам да влизам в диспут, който иска да го прочете като мое лично мнение за ОКР/аутизъм

Скрит текст:
Познавам хора с ОКР - познати/приятели/пациенти в миналото. Разликите от аутистичния спектър са много по-големи от приликите, а причинността, повече от вероятно, различна. Затова не мисля, че подходът към двете състояния, може да е един и същ/spoiler]

# 87
  • София
Катина, то се оказа, че превключвайки съм гледала една серия  Wink

# 88
  • София
Ще ми е интересно да чуя коментарите ти тогава. Между другото доста от нещата, които правят тези терапевти във филма съм ги чувала от нашата обща любима психоложка. По нашите си проблеми де - според детето. Аз и казвам например - това не го може, това не го разбира, а тя вика - предполагам, ама ще го направи и ще го разбере  Crossing Arms . И успява  Wink

# 89
Размисълът е - пускате нашите деца в тълпа от много деца и чакате да свикнат. Подхода ми харесва.

Между другото така почти се отървах от фобията си към паяци, благодарение на настояването на ММ. Фобията не е изчезнала, просто за да се отключи сега ми трябват наистина много големи паяци и паяжини, които ще накарат и нормален човек да пищи. Средностатистически паяк си го хващам с ръка без проблем, както и бъркам в нормална паяжина. А преди пищях. Мисля че на ММ му писна да изнася поредното паяче от вкъщи след мойте писаци и за това настоя да ги пипам.

Общи условия

Активация на акаунт