Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 23

• 76 890
  • 758
  •   1
Отговори
# 165
Здравей Миши, много се радвам, че се появи.  newsm51 Разговорите с теб бяха наистина много интересни, поради което съм запомнила доста неща за теб. Дори по едно време се опитах да намеря безуспешно следа от теб в други форуми на бг.мама. Надявам се, че няма пак да се покриеш и ще ни разкажеш как я карате ти и твоето Аспергерче. Сигурно е вече в 8-ми клас. Пък и ще влееш малко философски размисли в темата. Hug

# 166
Здравей Констанца  Hug

Стана ми мило като ви видях в темата след толкова време, всъщност само 3 от вас помня от преди - теб, Катина и Селма...другите май са нови. Не зная колко време ще се задържа във форума...защото малко се страхувам, че ме обсебва, губя и без това неясните си граници и потъвам до степен, че се откъсвам от света. Дори смятам прописването ми като някакъв симптом...

Моят син завърши 7 клас. Затова и бях в темата за седмокласниците...където се чувствам не на място сред тези супер амбициозни мами и супер гениални деца....
Мога да кажа, че никак не ни беше лесно на мен и сина ми...от 5 до 7 клас. Като става въпрос за разбиране ...нашата класна така и не можа да ни разбере до края. Непрекъсно викания в училище, непрекъснато оплаквания...нали им бях казала за диагнозата уж за да помагат, то стана точно обратното...синът ми казва "мамо ..всички го правят, всички говорят или се замерят, но само мен ме наказват". Имаме наказание и като капак отвратителна характеристика...как "ученикът не може да общува със съучениците си и не уважава училищната общост" и пр.. както и да е това е зад гърба ни. Сега предстои да ходи в ново у-ще...и ми е много притеснено какво ще става там.

# 167
Хайде вече ще ти казваме "пандорина", дали е от кутията на Пандора?! Помня, че имаше такива мотиви преди да се оттеглиш, но можеш да си поставиш за цел да  противоустоиш на обсебването и пак да си в темата (например да си сложиш седмичен лимит и да си калиш волята).  #2gunfire Добре е, че си се опитала да завържеш разговор с невротипичните мами. Аз лично не мисля, че бих се справила.  Rolling Eyes Абе, да ти кажа, въпреки че си направих тест, си мисля, че няма как и аз да не съм от по-широкия спектър. Може би телепатично съм те повикала в темата.  Heart Eyes

# 168
Не знам повика ли ме...или ме усети, че съм тук...но определено има тука нещо ...с една дума ..надушихме се  Grinning никога няма да престана да се изумявам от всички тези странни неща, на които повечето невротипични не обръщат внимание. Леле как ми хареса тая дума  Grinning "невротипични"...

# 169
 Simple Smile

Последна редакция: ср, 17 юли 2013, 22:45 от ednakaka

# 170
Да,
въпреки че децата ни са от един спектър и част от нас са също от спектъра или от т.нар. по-широк спектър, към който май ще се окаже, че принадлежи  поне 60% от населението на планетата с тенденция за увеличаване, ние имаме различни вярвания, виждания и концепции за всичко, което ни свързва в тази тема. Laughing

Този "зюмбюл" (преамбюл) е, за да пусна още два линка (+ тези от 13.07) за тези, които се интересуват от по-далечните перспективи на  високо функциониращите аутисти и аспергерите. Но и на тези с по-големи деца, които си мислят как ще е със секса при децата им. Мисля, в миналата тема имаше кратко обсъждане, но аз едва сега попаднах на една книга, която ме заинтересува и ще се опитам са я намеря.

http://www.cbsnews.com/2100-500164_162-646311.html
http://www.amazon.com/Autism-Aspergers-Sexuality-Puberty-Beyond/dp/1885477880

Между другото, Джим Синклер, Дона Уилямс и други от известните основатели на културата на "невронетипичните" в детството си са били диагностицирани просто като аутисти. Те твърдят, че е възможно преминаване от ГРР-НОС/ детски аутизъм към Аспергер/високо функциониране.  Party

# 171
Катина, гледах снощната серия на Обсебени. Ако искаш можем да коментираме.

# 172
  • София
Катина, гледах снощната серия на Обсебени. Ако искаш можем да коментираме.

Съжалявам  Cry не можах да я гледам снощи. Мишо има някакъв регрес. Много е нервен и сръдлив. Аз изпадам в депресия. Каката снощи вдигна висока температура , повръща цяла нощ, а сме на вилата без аптека наблизо. Но пък тревичките в двора дават възможности за билкови чайчета. Калифорния разкажи ми моля серията -твоят разказ и анализ ще е по силен от гледането на самата серия  Hug

pandorina, знаеш ли къде е правена тази снимка? А тази? Синът ти Мишо ли се казва? Ако е така и ако знаеш тези снимки къде са правени е възможно те двамата с моя син да се познават  Wink

# 173
Катина, не...тези снимки нищо не ми говорят. Синът ми не се казва Мишо.

# 174
Всъщност първата ми е странно позната...някак си, но не се сещам откъде е.

# 175
Хахаха това беше подвеждащ въпрос с неочакван отговор. Катина, все пак си написала от къде са снимките, а питаш - Плана. Имената на файловете Simple Smile

# 176
От епизода -  млада жена с миене на ръце и баща на три деца с мания за почистване на ТВ от прах и подреждане на касети с филми по жанр и по големина.
Младата жена не е пускала никой да влиза в стаята и 5 години, поради страх да не замърсят стаята ѝ. Мие си ръцете непрекъснато, не дава никой да я докосва. Подхода в началото е среща с по-леки страхове, като накрая накараха майка ѝ, сестра ѝ и брат ѝ да влязат в нейната стая, да сложат ръцете на леглото и после да легнат с нея в леглото. Идеята е че като се подложи на това от което я е страх и се държи достатъчно дълго дразнителя, в случая над 1 час тревогата спада. Това наистина е така, ако човек може да устои и да не прави ритуали, постепенно тревожността спада. Въпросът е да има като тези терапевти, за да дават кураж. Накрая след 3 месеца терапия жената прегърна майка си и един куп роднини.  Grinning
При мъжът имаше и мания за чистота и ред, у тях не бяха правили детски рожден ден от 10 години. Него го караха да натовари колата си, която държи чиста като аптека с готвена храна в кутии и като я разтовариха имаше мазно петно на седалката и той да не го почисти 1 седмица например. И другото предизвикателство да мине с колата по селски път с голяма локва накрая и пак да не мие колата няколко дни. Накрая той беше намалил бърсането на ТВ и имаше детско парти в хола.

Споделяха и двамата участници, че ги правят ритуалите, поради това че не могат да имат контрол над нещата и неизвестност, и това води до силно завишена тревожност. Тревожността се тушира с ритуали, те водят само до моментно успокоение и след малко пак се качва тревожността.  накрая става един порочен кръг. Терапевтите съветват да се прави точно обратното на това, което съзнанието казва да се прави и да не се избягват тревожните моменти.

# 177
  • София
Катина, не...тези снимки нищо не ми говорят. Синът ми не се казва Мишо.
Жалко  Sad. Някак си си въобраих, че ти си майката на този Мишо - 99 набор, който живее в съседната махала на селото в която ни е вилата. Брат му е казал на дъщеря ми, че е с аутизъм и идват чат пат да търсят деца в нашата махала. Много силно навързах нещата с теб и твоят син  Embarassed Не се мъчи за снимката - това е църквата на селото и се намира в махалата на въпросното дете с което припознах сина ти. Просто тази църква е най забележителното нещо в махалата и затова нея ти копнах от нета Някой ден ще се запозная с майката на този Мишо - изобщо не ми прилича да има дефицит. Знам, че баткото не е излъгал за диагнозата му. Радвам, се че пак се появи. Засичала съм те в 7 класната тема- и аз само четях там. И си спомням как ми помогна навремето с директни прями съвети. Аз така обичам - директното мнение - то е градивното. Пак ще те помоля за помощ и съвети тези дни - може би на лични, ако е удобно  Hug

Да, Плана е селото. не планувах да прозвучи въпоса ми като загадка - извинете!!!

# 178
  • София
Kalifornia , благодаря   bouquet И аз така разбирам терапевтичната работа в този сериал. Струва ми се , че е по удачен от прием на медикаменти  Thinking Чуденката ми е до каква степен този вид терапия би могъл да се приложи при деца с аутизъм. Може би по скоро при деца от спектъра които вече имат по високо ниво на опознаване на социални и емоционални умения. Съвсем мъничките дечица разбира се процедират по друг начин.

Аз изгледах онзи епизод по ТСЛ за който ти ни подсети  и тъкмо на най интересното прекъсна серията. Ще проверя  кога е продължението. Дано го хвана.

# 179
Катина, вероятно ги навърза нещата така защото аз зададох този свръхестествен тон с поста си...но наистина си беше така...моето появяване точно когато някой ме споменава..
Аз не си спомням какво сме говорили преди с теб и какви съвети съм ти дала. Ако съм ти помогнала много се радвам  Simple Smile  Разбира се, че можеш да ми пишеш на лични, за прямотата..аз просто не мога по друг начин , дори често прекалявам с тази прямота, но пък хората разбират, че го правя само с добри намерения и досега никой не ми се е разсърдил Hug

Общи условия

Активация на акаунт