Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 23

• 76 793
  • 758
  •   1
Отговори
# 555
    Да благодаря тук на Влади Цолова и ресурсния център за организацията и провеждането на тенис турнира на 22 септември !  bouquet  bouquet  bouquet

Беше истинско забавление за децата ! И известно отпускане за родителите им . Simple Smile

Аз се видях с някои познати , както и се запознах с нови лица , от които получих макар и мъничко , но полезна иформация за нашето битие . Simple Smile

The Game, благодаря за поста ти !

Още е рано да правя каквито и да било заключения , но ми се струва , че стуктурираното ежедневие на училището влияе на моето дете много по-благотворно от същото в детската градина . Няма ТВ , няма безсмислено висене и убиване на времето с глупости ....
    Ще видим по-нататък ..... Rolling Eyes

# 556
Мами, дайте съвети как да помогна на детето да разбере понятия като вчера, днес и утре.
Имаме една книжка за Мечо Пух, който чака рождения си ден.
Приказка за сладък сън: Мечо Пух. Очакваният ден
Кога Вашите деца осъзнаха тези понятия?

# 557
  • София
Здравейте отново Мами,

Ходихме на детски психиатър и на консултация с логопед (поредната) и двете твърдят че диагнозата ни не е вярна. На някой от Вас случвало ли им се е - какво правите в случая?. Другото което исках да попитам доволни ли сте от Пумпелина - днес записахме Алекс на логопед там. Колебаехме се между Тацитус и Пумпелина, но Тацитус ни е доста далеч.  Та основното питане ми е за Пумпелина, водили ли сте вашите деца там и с какви впечатления сте.
Благодаря Ви предварително Simple Smile

# 558
  • София
Моите и двамата ходят там. Доволна съм като цяло. Имам си малки забележки, но не са чак толкова съществени. При коя логопедка ще сте?

# 559
Здравейте отново Мами,

Ходихме на детски психиатър и на консултация с логопед (поредната) и двете твърдят че диагнозата ни не е вярна. На някой от Вас случвало ли им се е - какво правите в случая?.

Какво значи не е вярна , по сравнение с какво?
Диагнозата е само мнението на специалиста ( или колектив от такива )  за състоянието на детето в момента. На нас първите 6 месеца ( между 3 и 3 и половина ) ни поставиха 3 различни диагнози.

Листнах назад, видях че ще ходите при Стамблова. Това което тя каза и е верно беше че детето не е аутист , но дотолкова. според нея до 3 и половина детето щеше да проговори без проблем ( беше на три при визитата при нея  ) . Това НЕ СЕ  случи. добре че не се облегнахме само на нейното мнение.

# 560
  • София
Здравейте отново Мами,

Ходихме на детски психиатър и на консултация с логопед (поредната) и двете твърдят че диагнозата ни не е вярна. На някой от Вас случвало ли им се е - какво правите в случая?.

Какво значи не е вярна , по сравнение с какво?
Диагнозата е само мнението на специалиста ( или колектив от такива )  за състоянието на детето в момента. На нас първите 6 месеца ( между 3 и 3 и половина ) ни поставиха 3 различни диагнози.

Листнах назад, видях че ще ходите при Стамблова. Това което тя каза и е верно беше че детето не е аутист , но дотолкова. според нея до 3 и половина детето щеше да проговори без проблем ( беше на три при визитата при нея  ) . Това НЕ СЕ  случи. добре че не се облегнахме само на нейното мнение.

Не съм се изразила правилно - диагнозата е неточна - в епикризата има написани неща, който просто не отговарят на истината, за това и ние се усъмнихме. А Стамболова на нас такива надежди не ни е давала - каза с правилните терапии и много работа, особеносттите ще се изчистят до 2 години или поне повечето от тях. И същото каза и за нашето дете, че не е аутист и че случая му е доста лек - а не това което ми казаха от св. Никола - т.е. това е положението и нищо неможе да се направи.

# 561
  • София
Моите и двамата ходят там. Доволна съм като цяло. Имам си малки забележки, но не са чак толкова съществени. При коя логопедка ще сте?
При Анелия Балтакова сме. Дано си разбира от работата. Simple Smile

# 562
  • София

krules, същото ми се е случвало. Поставят диагноза "детски аутизъм" от св. Никола, а впоследствие устно я отхвърлят д-р Литвиненко, проф. Матанова, още една професорка и една камара логопеди и психолози. Една година им вярвах, докато не се усетих, че всъщност не са сбъркали от св. Никола. Само ни загубиха времето давайки ми тази измамна надежда. За съжаление с течение на времето се убедих, че най точните диагнози се поставят в тази клиника. Поне в нашия случай.

И разбрах, че не диагнозата определя състоянието на детето, а състоянието на  детето определя каква му е диагнозата. Дано ме разбираш  Peace

n_alex76, за вчера, днес и утре първо се опитвахме да накараме детето да се научи да разбира въпроса "кога" Това правеше логопедката с картите на SuperDuper в кабинета, а аз взаимствах идеите от картите и в ежедневието обръщах каквото се сетя на подобен тип въпроси. Чак когато поусвои разбирането на този въпрос, който е по сложен дори от въпроса "защо" започнахме да учим вчера днес и утре. На първо четене се сещам за календара на който отбелязвахме плановете за деня, седмицата, месеца. гледайки написан плана, защото той вече четеше, когато започна да разбира вчера днес и утре обсъждахме плановете и споменавах и вмъквах в обясненията "вчера, днес, утре". Трудничко стана и бавно. Трябва да си поприпомня какво съм споделяла тук в темата какви хватки сме правили за това, защото позабравям вече - явно от ЕГН - то  Embarassed

# 563

И разбрах, че не диагнозата определя състоянието на детето, а състоянието на  детето определя каква му е диагнозата. Дано ме разбираш  Peace

Тези думи не е лошо да бъдат чути от повече родители . Peace
   Нерядко срещам такива , които умишлено избягват консултации със специалисти " за да не лепнат на детето някоя измислена диагноза"  Confused

# 564
Благодаря, Катина!   bouquet
Явно трябва първо да поработя над въпроса защо.
Хриси видя празните кори от яйца и попита: Къде яйца? Загубили са.  hahaha

# 565
krules,
според мен е по-важно да се съсредоточите върху това, как да се помогне на детето, независимо как точно се нарича състоянието му. Иначе наистина рискуваш да попаднеш във въртележката на "специалист, след специалист" и така, докато везната е наклонена към "не е аутист". А времето тече и всеки ден е ценен.

# 566
  • София
krules,
според мен е по-важно да се съсредоточите върху това, как да се помогне на детето, независимо как точно се нарича състоянието му. Иначе наистина рискуваш да попаднеш във въртележката на "специалист, след специалист" и така, докато везната е наклонена към "не е аутист". А времето тече и всеки ден е ценен.

Да съгласна съм,това и правя-надявам се Simple Smile. Старата ми логопедка постоянно ми повтаряше че и трябвала точна диагноза, за да работи с детето, иначе рискувала да забави още развитието. И от тук натам стана обикалянето по специалисти, не че не бяхме ходили преди това но...пак ходихме. Но най-накрая я сменихме. Надявам с вече да тръгнат нещата. Simple Smile

# 567
  • Анкх-Морпорк

Напълно подкрепям.
И искам да допълня още нещо - не се хващайте като удавник за сламка за диагнозата - има ли я, или я няма.  Това не е нещо, което се лекува с операция, та при грешна диагноза да отрежат без нужда нещо от организма (съвсем образно казано)
Каквато и диагноза да сложат, после психологът и логопедът ще работят за наваксване на дефицитите.
Ако липсва фина моторика, ако липсва реч, ако липсва очен контакт или нещо друго, те ще работят конкретно по въпроса.

И, сблъсъкът ми с детските невролози ми остави усещането, че идея си нямат какво е аутизъм, сензорно-интегративна дисфункция и подобни. Те виждат аутистичното дете и се опитват да го набутат в някоя от познатите им диагнози. Случи ми се и с невролози, и с генетици.

Отричането на проблема само губи време. Така че, не губете време, а работете, а когато детето изчисти проблемите, които са ви карали да ходите по лекари, с радост ще му махнат диагнозите.  Hug

# 568
  • София
Здравейте,

пак съм аз съм моите вечни въпроси, трябва да запиша час при невролог за да ми даде направление за ЯМГ и ЕЕГ, досега сме ходили при Тодор Янков - преди шест месеца ни каза че, ако не се появи задоволителна реч ще ни прати на ЯМР, ЕЕГ според него не ни е нужно. Въпросът ми е, ходили ли сте при него - мога ли да му се доверя за разчитането на резултатите от ЯМР. Препоръчайте ми добър невролог. Преди време се опитвах да запиша час при д-р Левтиненко и доц. Димова, но така и не успях.
Благодаря ви отново и се извинявам ако ставам досадна.

# 569

Общи условия

Активация на акаунт