Отговори
# 510
  • в сърцето на един мъж...
Има разлика до толкова, че при частната получаваш час почти на секундата, в която попиташ за такъв, има вероятност да се добереш до повече възможности за лекари и по-добро обслужване, на съответната цена. Но това не означава достъп 24 часа в денонощието и да ти вървят по гайдата както го правят в БГ.

# 511
Не мога да не се включа като чувам такива възторжени приказки за българското и толкова псувни за немското здравеопазване.
Две случки с един и същ човек през 18 месеца, първата се случва в Германия, където въпросният човек е на гости с Бг здравна карта. През нощта почва да усеща че ръката му и кракът му изтръпват, обаждаме са на немската бърза помощ. След 5 мин са при нас. Веднага кислородна маска, кръвно, слагат го на носилката още в хола, веднага в закаран в университетската болница, вкаран е в интензивното, направено е необходимото, всички изследвания. На обед вече няма след от състоянието през нощта, след 24 часа е извън интензивното, остава в отделението за наблюдение. След 3 дена искат да го изписват, идват да го прибера, но ми казват, че му е имал лек проблем с кръвната захар и искат да го оставят на наблюдение още 24 часа. На другия ден ми се дават писмо от 5 страници с диагнозата, лекарство, което ме задължават да прочета и преведа на него страниците с обяснение как се вземе и какво да се внимава, питат ме къде ще му се следи следващите дни стойностите на кръвта, какво трябва да се прави, какви инжекции и всичко необходими. В следващите 2 седмици баща ми е през ден при лекарите да му вземат кръв и определят лекарството. От проблемите преди една седмица никакви следи.
Така баща ми си отива щастлив в България, лекарите от Бг му изписват рецепта за лекарството, защото го няма в Бг, аз му го донасям от тук.
Година и половина всичко е супер и животът си продължава, докато една сутрин не се обажда на майка ми и с почти фъфлещ глас да и каже, че пак нещо става. Линейката в БГ стига също за около 15 мин при него, както и майка ми. Той трябва да слезе 1 етаж сам, да се качи сам в линейката. Докато стигнат до болницата майка ми се чуди как да го задържи, за да не падне от носилката и да не се тресе много. В болницата в интензивното никой не обръща внимание нито на баща ми, нито на молбите на майка ми да го прегледат по-бързо. За съжалени както става в БГ, чак след разговор със зам. министър, бивш шев на болницата се раздвижват нещата. Вече е минало повече от 90 мин от обаждането на баща ми. Той не може вече да говори. и едва се движи. Това на пречи да го карат ту да ляга на единия, ту на другия скенер и майка ми да го вдига. След 3 часа го вземат в интензивното, вратите се затварят и вие повече този човек не го виждате жив  Cry
Вечерта получавате информация, че още като е приет в интензивното е изпаднал в кома. НА другата сутрин, 24 часа след обаждането на баща ми, получавате обаждане, че е починал.  Praynig
Просто повече няма какво да напиша.  

# 512
Е. То пълно щастие няма. В една държава едно е добре, в друга - друго. Пък и след като има толкова българи по света, които не са се върнали тук заради доброто здравеопазване, значи не е съвсем като да няма защо да стоят там Peace

# 513
Петка, като се абстрахираш от любезното си отношение към мен, къде точно видя псувни? И аз мога да разказвам прекрасни случки от двете страни, защото благодарение на български лекари съм жива, преживях си 10 дена с мъртъв плод, благодарение на български лекари съм с дъщеря, а не си правих аборти докато свят ми се извие, защото любезната немска докторка ми заяви, че бебето ми е живо, а след като направих мисед, ми каза, че ми няма нищо, случвали се такива неща...

# 514
Гея а при коя любезна докторка от България роди дъщеря си?

Стига с това всичко под един знаменател. Аз разказах, моята история. И знам какъв е резулатата.
И аз не мога да разбера тук как може 3 месеца напред да няма термини за някой лекар, но съм сигурна, че и тук който иде и каже, че ще плати веднага ще го вземат. Само, че в БГ нали е евтинко и може да се иде винаги. А замислили ли сте се, че много хора в Бг не могат да си позволят това да плащат на лекари? И хората вземат заеми само и само да направят операция на детето им. И отиват при лекаря да му дадат 200 лева за "благодарност", че са оперирали детето им и той вика "Ама, само толкова. Още поне 50 лв може да изгладувате"  ooooh!

Друго си е да се иде с немксите пари при БГ лекар нали?

# 515
В самата България всички сме попадали и на Лекари, и на "лекари". Предполагам, че навсякъде по света е така.
След всичко прочетено стигам до извода, че няма как да има база за сравнение, тъй като дори медицинските услуги са нещо твърде субективно. Дядото на половинката ми си е отишъл заради страшно забавена линейка, а бабата - вследствие на бъбречна недостатъчност, а цял живот лекувана от сърце.
Така че - това е и каквото - такова.

# 516
Да обаче когато в БЪлгария масово хора на по 55-60-65 година умират ей така, мисля, че е доста показателно къде е причината.
И тук има некадърници. Не мислете, че толкова възхвалявам тук всички лекари и им се кланя. Но в БЪлгария последните година просто здравеопазването е стигнало дъното. Всичко се върти само около пари, лекарите са озлобени и алчни, моралът е под нулата.
Аз винаги съм смятала и сматам, че има много кадърни български лекари, но за съжаление мнозинството вече не е в БЪлгария, а останалите там са разядени от цялата система:(

# 517
При любезен български лекар в клиниката в Швабинг, който беше единствения, дето се отнасяше любезно и внимателно с мен, докато бях с жесток кръвоизлив. Както и при прекрасна туркиня, която няма нищо общо с немската ми докторка. Затова не ходя вече при нея, а си посещавам български лекар. И да, твоята история е такава, моята е онакава, така че няма нужда да скачаш и да твърдиш, че някой псува лекарите. Аз никога не съм си позволила да обидя някой от тях, защото баща ми е лекар и знам какво му коства да работи в България. И представи си, опитала съм да си платя, но не ме взеха веднага. И не, не е евтино в БГ, достъпно е просто. Да не говорим колко по-лесно се добира човек до доктора, който му трябва.
А да си се замисляла що умират? Ама иначе си много отворена като става дума за политика. Що не протестираш за това, че няма лекарства, няма линейки, няма доктори? Ами къде си харча аз моите пари... Ти случайно да си чувала например, че в Бургас има 2 линейки, които обслужват и магистралата и че за миналата седмица са имали 140 случая на магистралата. Как се обслужва само с две линейки???

# 518
Уф... Само едно не мога да си обясня... Как в Мюнхен има български лекари, а в Берлин нищо не намирам. Поне в началото щеше да ми е по-лесно с български такъв. Иначе не държа.
Късмет Laughing

# 519
Аз съжаление точния брой линейки във всяка община не ми е приоритет. Но линейката не променя човека, който я кара и хората, койот работят в тях. Човещината в медисинския персонал е изчезнала.
А замисли ли се, защо този лекар не е в България, а работи тук? И под немско здравеопазване не се разбират немските лекари. Тук сигурно поселдните години вече съотношението е станало 50-50 немци спрямо чужди лекари. А з обслужващия персонал сигурно е още по-голям процента на чужденци. Въпреки това всеки гледа да е внимателен с теб, да задоволи потребностите ти, а не да те псува ако го помолиш да ти донесе вода или да те завие примерно.

# 520
  • Немция
Гея, явно има и такива прекрасни изклю4ения, както при теб, дано да са пове4е... Praynig оба4е моят опит с мои близки е нещо подобно на това, което Петка разказва. Имаме и позитивни срещи с българската медицина, но пове4е натежават негативните. Колко наши близки си заминаха от некадърно, ненавременно ле4ение, от мотаене по лекари, от късно открити диагнози или направо неоткрити...

Ето, на майка ми й блокирал крака преди 2 месеца, докато е в родния си град(малък град, на гръцката граница, град4ето е доста раздвижено, с ниска безработица покрай гръцките фирми). Оба4е болницата под всяка критика, да ти се пла4е- няма НИЩО, няма уреди, дори и рентгенова снимка не може да се направи. Дежурната лекарка е била някаква педиатърка, която се консултирала по телефона с хирурга и по телефонен път стигнали до заклю4ението , 4е майка ми е с тромбоза. Crazy Оказало се ден по-късно при преглед в съседен град, 4е такава няма, за щастие времето показа, 4е проблемът не е спешен и е ортопеди4ен. Както и да е- въпросът ми е - както става при спешна ситуация от рода на инфаркт, инсулт или нещо друго? Просто лягаш и мреш. ooooh!
Затова , който иска да се лекува по-свястно, си стяга бягаж4ето и отива в Сф- което пак не гарантира първока4ествено медицинско обслужване, но шансовете да полу4иш адекватно ле4ение е в пъти по-голямо.

Виртуална, ти ме разби с този биберон... Sick

# 521
Рут, във фейсбук имаше мисля списък на българските лекари, може да провериш дали няма в Берлин. Може пък да ти се усмихне щастието.
Петка, този точно лекар е от смесен брак и заради това е в Германия. Както и останалите, които познавам. Не защото са избягали. И представи си, изчезнала е, защото им се налага да работят като машини, защото нямат консумативи, защото не са спали и са на дежурства от по 12-15 часа и защото и те са хора. И няма как да помогнат с голи ръце. Ако и ти работиш 15 часа без почивка, бият те пияни, цигани, псуват те луди, нямаш лекарства и не можеш нищо да направиш с това, което имаш и ти ще спреш да си човек.
Бибит, а замисляш ли се защо е така? Аз не мога да кажа коя е по-добрата система или по-хубавата, видяла съм и двете и сравнявам и двете.

# 522
Здравейте момичета! Simple Smile Чета Ви от доста време,много ме радва положителното ви отношение и желанието да помагате! PeaceТа така,да започна и аз...В Германия сам от февруари т.г.,заедно с моят приятел/годеник( девет години одисея Laughing).Аз съм българка,той е холандец.Той има гевербе тук,работи,като цяло колелото се завъртя:).Аз не работя,не говоря немски все още EmbarassedИмам няколко въпроса,може би ще можете да ми помогнете.Първият е за здравната застраховка,дали ако той ме наеме на работа в неговата фирма,(което е възможно),няма да ни е по-лесно,т.е. ще плащаме една частна и една държавна(която той ще плаща за мен,като негов работник)?Ще ни предстои икси Praynig,дали някой е минал по този път в Германия,много ще съм благодарна за съвети! Peace

# 523
Диамантче, по принцип застраховката би трябвало да покрие процедурите, но не помня, а и не съм сигурна дали не са променени бройките опити, които покрива здравната каса. Както и не знам има ли разлика ако си застрахован частно и държавно, какви са сумите, които се покриват. До колкото си спомням, по мое време в началото, касата, държавна, поемаше 3 опита инсеминация и 3 опита ин витро.

# 524
Пете, спри се. Некадърници има навсякъде. Ползата да ги нищим тези неща тук е нулева.

Единственото което има смисъл е че тези които тепърва ще идват, им се дава безплатна информация, нещо което аз не съм много сигурна вече че трябва да правиме. Всичките девойки, които обясняват запалено как с удоволствие изчезват от Бг и не искат да имат нищо общо повече, ще са на друго мислеле, след няколко месечен престой в ДЕ. Смятам че е добре да им се даде шанса да си изживеят тяхната чужбина, незнаейки немски, нямайки инфо за детски градини, у=ща и т.н. Смятам че им правиме лоша услуга, с всички тези детайли обяснения. Те и без това  не ни вярват и ни обясняват как не сме наясно, нито за Де, нито за БГ.

Темата трябва да се върне на ниво, гледане на бебета, захранване, кърмене и т.н... и някой друг сладкиш. Всичко останало е загуба на време, има 1ва страница,който има желание да чете.

Последна редакция: вт, 13 авг 2013, 00:33 от Biskara

Общи условия

Активация на акаунт