Отговори
# 555
Уважаеми съфорумки! newsm51
Най-лесно е да се караме и дърлиме за щяло и нещяло.
Като може би най-зрялата(дъртичката) тука ми се иска да ви посъветвам:

Не се палете толкова лесно от смешни или глупави запитвания, от правописни грешки, леки изхвърляния и други подобни неизмерими трагедии.
За особено тежки случаи ползувайте клавиша "Игнор"

Не знам дали ви е направило впечатление как напоследък все за  Osteuropeer се говори, за румънци, българи и други Ost. И все негативно. Дайте да си помагаме, а не да воюваме една с друга.
Всяко българско семейство, което дойде тук и успее да се реализира добре професионално и социално е един плюс за всеки от нас.

По въпроса за мед. обслужване е нормално да има поляризация, все пак става дума за човешки животи и емоциите са много силни.

Не всеки лекар е добър за всеки пациент, затова трябва да  търсите дотогава, докато се намерите подходящия за ВАС. Аз съм сменила може би седем гинеколози за последните 10 години. Всички са били много любезни и коректни, но за важни неща искам винаги мнение и от втори лекар. Юли месец бях с чести и силни болки в корема и моята сегашна гинеколожка ме изпрати по свое усмотрение в Uniklkinik за второ мнение. Още се колебая дали да се навия да ми махнат киста от 4 см.от яйчника. Има съмнение за ендомертиоза и това може да се потвърди след тази лапароскопска процедура...

В момента си търся и нов зъболекар, и вече трети не ми харесва. Имам да си правя корони и имплантанти, като искам да имам пълно доверие в професионализма на зъболекаря ми, а такъв е трудно да откриеш.

# 556
  • Германия
  202uu

# 557
Пепе, кое му е good  на постинга????

liana_2,нищо лично, но това което си написала ама изобщо немога да го приема като добър пример.

# 558
Аз не съм разбрала явно newsm78...Едно въпросче само,защо реши да се върнеш тук,ако не е твърде лично ,разбира се!  Simple Smile

diamant4e, Пребиваването ми в БГ беше на професионална основа, и времетраенето не зависеше от мен. Затова се върнахме в ДЕ. Но това няма значение, и в двете държави съществуват позитивни и негативни неща. Пълно щастие няма.

# 559
Здравейте момичета Hug от българска земя.
Моля да ме насочите къде да си направя застраховка на колата онлайн.

Тук може да се направи сравнение Grinning

# 560
Пепе, кое му е good  на постинга????

liana_2,нищо лично, но това което си написала ама изобщо немога да го приема като добър пример.

За кой пример става дума? С кое точно не си съгласна?

# 561
liana_2 , съгласна съм.

По въпроса за мед.услуги - ами в ДЕ е е както и в Бг-  некадърни лекари има и добри лекари има. Ние сме доволни от мед.услуги в Де, но знам че сме късметлии да намерим точните лекари и зъболекари, а в критични ситуации да попадаме на добри специалисти. Един куп хора около нас се оплакват от мед. услуги в Де и с право, аз обаче оплаквания нямам. Разбира се, некадърни лекари сме срещали и тук - сменям моментално без угризения докато намеря адекватния специалист и винаги търся препоръки предварително. в Бг системата също има добри страни - например срещу заплащане да можеш да избереш когото си поискаш и каквото си поискаш (от което и аз се възползвам при престоите ни в БГ), но това е плюс само за хора с малко мед.обща култура и материални възможности. Но негативите в Бг мед. система за мен са повече - особено хаоса, печалбарството, изписването на тонове лекарства, отношението към неплатежоспособните пациенти и геноцида при тежките случаи. Липсата на палиативна грижа също.

По въпроса за търпението, желанието за помощ и бързото палене....
Нито един въпрос тук не е подминат. И информацията на първа страница е събрана пак с цел да помогнем. Отделили сме от времето си, седнали сме, направили сме го. От новодошлия се иска само да попрегледа инфото и после да задава уточняващи или по-конкретни въпроси - ама реалността е друга. И едно мерси след получен отговор никога не е излишно, ама рядко се случва. Ето затова отговарящите са все по-малко и все по-трудно толерантни.
А лично мен много ме дразни липсата на култура на писане и никакъв усет за интернет общуване. Ако това е съчетано с нахалство, съвсем пък не мога да го подмина.
Игнора за определени потребители го ползвам, изключително щадящ нервите е, препоръчвам горещо.

Последна редакция: ср, 14 авг 2013, 10:00 от Анонимен

# 562
Liana,    202uu и от мен  newsm51

Като новодошла в тази тема, това с безплатната информация нещо не ми станА много ясно. В Гръцката тема, която имам удоволствие да водя напоследък, не съм се сещала да събирам пари от мамите, които влизат да искат я инфо за лекарства, я туристическа информация Mr. Green

Последна редакция: ср, 14 авг 2013, 09:52 от MaryJane

# 563
ади аз кат фахман да се намеся Mr. Green БГ срещу ДЕ. медицинско обслужване. амиииии, както е писала сбъдваща, и тук и там има кретени и некретени. обаче в България кретените са си наши и можем да ги разберем по-добре. печалбарството е навсякъде, тук просто е по-завоалирано. а приват или касов пациент, има огромна разлика. и не само в даването на часове а в много, ама много други неща.
в палиативната грижа обаче нямат равни на себе си немците, да не говорим за реда, по който се вземат мерки за коматозни пациенти, неспособни да вземат сами решения. всичко е много точно и много изпипано. за грижите за деца с увреждания пък да не говорим. от друга страна обаче се изписват едни чудеса, дето струват стотици хиляди, а от това се гушат производителите на мед. материали. не лекарства, а материали. там вече сумите са космически. веднъж излезли нещата от аптека или специализиран магазин, стават безинтересни и после ела да видиш в ибей каква търговия пада...

лично аз имам навсякъде страхотни лекари, обаче това е щото си лекувам семейството и себе си сама Wink
избрала съм за домашен лекар например онколог, който е и интернист. при него ако не си умрял, значи нищо ти нема. много е захлих и фахлих. да не говорим, че и цианид да посикам, предписва ми и то не защото е мърляв, а защото бачкаме с общи пациенти и знае, че след като искам си ми требе даден медикамент.
от друга страна пък имах пациент, наркоман и алкохолик, домашния му беше много читав, обаче знаеше че е на метадон, а му даваше силно успокоително, което в никакъв лсучай не трябваше да се дава в комбинация с метадон. а метадоновия лекар пък знаеше, че той взима бромацепана, обаче си му даваше дозата метадон, защото не беше по програма, а си плащаше. и моето сладурче поливаше това обилно с две шишета ракия на ден. за една година пукна, естествено. той това и искаше.
 та така с печалбарството.

аз лично харесвам повече бг лекарите, обаче работещи в България. има страхотни хора. последни мохикани, които за едната чест и слава бачкат по Пирогов и Исул и то не защото не могат да заминат и да получават десетократно по-големи заплати, а защото са просто професионалисти. тук съм попадала на бг лекари и те са станали същата сволоч като немските си колеги, почитатели на финикийските знаци, че даже и по-зле. обаче и добри има, и зъбара ми е българин, и дофторката за спешни случаи е българка. много са читави. така че, всичко е относително.
отношението в България към тежко и хронично болните е кофти, много, много кофти. тоест, никакво. говорим за възрастни и онкоболни. става дума за масовото. ако имаш познати е друго.

# 564
ще събирате пари, ама друг път. #Cussing out
АЗ събирам парите, подкупите и членския внос в натура, пържоли, туби с вино и сие. не са навирайте в моите владения, че ще има санкции.
това си е мой патент, продавам го на желаещи за по пет леа.

# 565
Здравейте момичета,
живея във Франкфурт на Майн. Бих искала да си направя изследване на един хормон (TSH). И ми e нужна лаборатория, ще си платя колкото струва. Но всъщност това изследване ми е предписано от БГ,  така че тук не съм ходила на доктор. Според вас ще ми направят ли такова изследване и къде във Франкфурт има такава лаборатория?
Предполагам на много места, питам някой ако има личен опит.
И още един въпрос, който може би е и неуместен, ама питам Embarassed
В Гьоте институт във Франкфурт има курсове по немски, въпросът ми е дали може да се използва ваучера от BAMF?
Благодаря  Hug

Хубав ден!  bouquet

# 566
 Joy
Мата Hugтрябва да си тук по-често за да взимаш членският внос!

Последна редакция: ср, 14 авг 2013, 11:42 от tania6

# 567
Здравейте,

Лично аз съм благодарна на всяка една от вас, която не е подминала мое питане. Прочела съм всичко на първа страница, а тъй като с езика все още никаква ме няма, съм си направила труда да си превеждам с Google-преводача (знам, че звучи тъпо) и съм добила представа. Оценявам всяко усилие, положено от вас да сте в помощ на новобранците. И ви благодаря за това. Някъде някой каза, че информацията е безплатна: ами не, аз не съм на това мнение. Информацията е най-ценното нещо на този свят, хората се и корумпират заради нея. Biskara е права, че всеки от нас трябва да изживее своето пътуване, своето емигрантство, да се сблъска с нещата лице в лице, да бъде отблъснат или приет, разбран или неразбран, да ръкомаха и пелтечи на няколко езика в самото начало дори. Всеки има някакъв мотив да живее тук или там, всеки има своите причини и всяко начало е трудно.
Проблемът, че имам такива огромни притеснения относно език и здравеопазване, си е лично мой и той идва именно от факта, че неборавейки с езика, няма да мога да получа адекватно обяснение за нещата и отговор на въпросите си. Но това е част от интеграцията. Имам познати, които са гастербайтери в Германия, отишли с ясната идея, че ще работят точно определено време и ще се върнат в България. Те живеят в своите затворени микрообщества, интеграцията при тях граничи почти с нулата, нямат амбицията да учат език, семействата им чакат в България спестените евра, за да си купят нещо-си. Това е техният избор. Нашият случай, обаче, не е такъв. Нито целта ни. Деликатни причини са ни довели до решението да емигрираме и сме подходили с цялата си отговорност. Не търсим просто по-чисти улици, по-евтин бит или повече пари. Идеята е съвсем друга. Наясно съм, че на чужда земя сме длъжни да говорим езика на тази земя, да се съобазяваме със законите и правилата. Ако един българин работи с немец в България, той също би очаквал този немец да проговори български в даден момент. Нещата са реципрочни.
Може би наистина трябва да обсъждате вашите си неща, а ние да се преместим, да се посблъскаме с реалността и тогава да задаваме въпроси.
Благодаря, че сте създали темата. И не, не се мазня - мисля всичко, което казвам.

# 568
Здравейте,

Благодаря ви за полезната тема!
Уточнявам, че все още наваксвам с четенето на многото съдържаща се в нея информация и в главата ми, здраво напечена от слънцето, се създава леко объркване. Затова моля за кратичък отговор на питането ми, ако имате време - на първа страница е посочен актът за раждане сред документите за задължителен превод и легализация. За кои процедури ще ми е необходим той? Предварително благодаря!   bouquet

# 569
  • Germany
Ние не сме легализирали актовете за раждане на децата. Нужни бяха за регистрацията и за детските и минаха само преведени.

Общи условия

Активация на акаунт