Отговори
# 570
Много са ми любими двойните стандарти, няма да посочвам какво имам предвид,защото момичето ще ми се разсърди.

Изумява ме че ви харесва да си сменяте докторите по 7 пъти и зъболекарите по 3-4 пъти. Но всеки си знае.

MaryJane, да информацията която се дава тук и е събрана и написана, не е безплатна. Отделили сме време, личен опит и  емоции, за да е предоставена за четене. И този тип въпроси които задаваш са меко казано странни, да не кажа  глупави. Защото за всеки е ясно че целия този труд не пада от Луната или от Марс. Информацията е 95% достоверна и би могла да е в помощ на всеки новодошъл, затова колкото по-малко се задават отново и отново същите върпоси без да се прочете, създават дразгите в темата.

I Am Ruth, благодаря ти за добрите думи.Рядко се среща похвала, оценявам го.  bouquet

Последна редакция: ср, 14 авг 2013, 11:53 от Biskara

# 571
Здравейте мами.
Аз съм майка на момиче прието в Германия - Маннхайм.
Ако някой който живее там има информация за квартира или пък да се търси съквартирант , ще съм благодарна .

# 572
Ние не сме легализирали актовете за раждане на децата. Нужни бяха за регистрацията и за детските и минаха само преведени.

Благодаря, Мони!
Тъй като нямам все още деца (може би беше уместно да уточня) и питането ми е насочено към моя акт за раждане, ако те разбирам правилно при регистрацията (моята) преведеният ми акт ще е достатъчен – така ли е?   bouquet

Разбирам напълно реакцията към повтарящи се еднотипни запитвания в темата и се извинявам, но вярвам, че и вие разбирате притеснението на човек, разполагащ с ограничено време и изправен пред водопад от информация. Дай Боже, скоро и питащите да допринасяме към темата с информация.  Peace

# 573
Ох, това с превода на Акта за раждане на малкия, просто ми изскочи от ума doh А нали ще трябва да го регистрираме, все пак  ooooh! Значи, ще го дам да се превежда и легализира. Легализацията - за всеки случай, доколкото разбирам. Може пък и да поискат.

Последна редакция: ср, 14 авг 2013, 12:29 от I Am Ruth

# 574
на първа страница е посочен актът за раждане сред документите за задължителен превод и легализация. За кои процедури ще ми е необходим той?
За доста неща се иска акта за раждане, това е един от най-исканите документи по разни институции и при вадене на разни местни документи и формуляри. Преведи си ги непременно за всички членове на семейството, най-добре с легализация.

I Am Ruth , ти си една от приятните изненади от новодошлите в темата.

Мата, от години си Каса "Членски внос", ама много чезнеш напоследък, загубихме един куп кИфтета и дамаджани вино. Я по-сериозно!

danchika, отиваш в някоя лаборатория и питаш директно. Много вероятно да има как да стане. Добре е да вземеш с теб документите от БГ прегледите, ако се опънат нещо - да покажеш, че лекар го е предписал.
За курсовете в Гьоте - същото. Питай, може и по телефон или по мейл.
Goethe-Institut Frankfurt
Diesterwegplatz 72
60594 Frankfurt, Deutschland
Tel.: +49 69 961 22 7-0
Fax: +49 69 962 03 95
Leitung: Günther Schwinn-Zur
frankfurt@goethe.de

# 575
Благодаря за бързия отговор, Сбъдваща мечти!
Веднага се заемам да сравня оферти за превод и легализация на дипломите и акта за раждане.

Продължавам да наваксвам с четенето.  Peace
Хубав ден на всички!

# 576
I Am Ruth мъжа ти от кога е в германия. доколкото прочетох са минали месеци от престоя му там , поне така разбрах. за това време би трябвало доста добре да се е ориентирал в обстановката, да е намерил жилище и да може да ви отговори на доста неща. ти сигурно учиш немски в бг също от месеци щом се каните да живеете там постоянно, следователно разбираш доста неща...така че ти е доста по лесно да се съгласиш че всеки трябва да си изживява сам перипетиите в дадена държава.
ние обаче сме още в етапа когато никой не е бил в германия и не живее там, съответно нивото ни на осведоменост и ориентиране е доста ниско и в началото. имаме 2 деца в училищна възраст според немското законодателство и трябва да мислим и за училища освен всичко друго. да не говорим за езика, че не го знаем, а децата трябва и да учат на него...не са ми ясни даже немските думи които ползвате  в темата  ...мъжът ми естествео ще разпита колкото може по обстойно работодателите си, но те не са немци, не живеят в германия и интервютата му даже не са в германия, та не знам и каква информация ще получим.
та затова питам в различни теми когато ни се наложи, неща които ме интересуват и които в началото е добре да се знаят и човек да се насочи към ориентация...
използвам форума бг-мама от 9 години и за тези 9 години имам към 3-4 000 коментара. писала съм от няколко акаунта на този -онзи, не всеки път от моя. когато съм искала съм давала информация, съвети, мнения по теми или запитвания, които са ми били интересни, или съм сигурна че съм компетентна и съм искала да помогна. когато не ми се е пишело не съм писала и въобще не съм се включвала. в крайна сметка не може всички да отговарят на всеки, нали така. но и на мен не ми е хрумвало да искам пари за предоставената от мен информация, може би защото аз се отказах отдавна да получавам пари и си намерих далеч по смислени за мен занимания.
естествено, че оценявам труда на всички, които си дават зор да са полезни, превели са някои неща, други са ги качили като инфо, дават мнения, препоръки, съвети макар и субективни. нали в крайна сметка това е форум за споделяне и взаимопомощ.
винаги съм благодарила за получените отговори, а в тази тема специално ми беше отговорено  на всичко което питах.
ами това е... хубава седмица на всички и в бг и де  Grinning  bouquet Hug

Последна редакция: ср, 14 авг 2013, 14:29 от виртуална

# 577
виртуална, май наистина обичаш да вървиш с рогата напред. Или поне така ми се струва. А и не си от най-деликатните (не, че аз съм). Не го приемай като нападка - да не започнеш и мен да нападаш сега Peace А, чети внимателно писанията на хората - не слушай само собствените си мисли Peace
Половинката ми не е от месеци там - замина на 21-ви юли. На 22-ри вече беше на работа. И, да, работата може да не е това, за което всеки е мечтал, но все отнякъде се започва. На малко хора вече се случва да заминат с готова работа и готово жилище, така че мисля, че за начало е добре. Имаме наистина добри професии и се надяваме да се реализираме. Бихме искали и по-голямо жилище. Но за това трябва език. И време. В Германия наемателите имат много добре защитени права и наемодателите трудно могат да ги изведат от вече наетото жилище. Още по-малко - с бебе. Така че наемането е ДОСТА трудно и направо си е като конкурс. Искат се гаранции със заплати, договори и т.н. С Gewerbe, а и от няма и месец, нали се сещаш кой ще ни даде жилище. Аз да не летя в някаква приказка!?
В 14-дневния срок регистрацията по местоживеене и Gewerbe-то бяха вече факт. Както и konto-то (нали така се казва Laughing). А доколко човек може да се ориентира в обстановката всеки може сам да прецени за няма и месец престой Peace Но, да, с много ходене, питане и именно - ръкомахане, нещата се понаместват лека-полека. Работи по 12 часа, намерихме жилище от България, но жилище, което е съвсем прилично, чисто и си има всичко. Е, да, не е в центъра на Берлин, но смея да твърдя, че е на добро място. Прави всичко възможно, за да ни е комфортно като идем. Другото - в движение. Без език нямаме кой знае какъв избор да планираме по-далечното бъдеще за момента. Това е приоритет.
Според теб колко "месеца" трябва да минат, за да се ориентира човек "доста добре в обстановката" в съвсем нова държава? Някакво точно зададено време има ли? Аз мога да се ориентирам за 2 месеца, ти може и за 2 години да не се ориентираш. Хайде, идете и пак ще си говорим. Трудно е, доста трудно. Тук момичетата са прави.
Второ, не разбирам следното, цитирам: "ти сигурно учиш немски в бг също от месеци щом се каните да живеете там постоянно, следователно разбираш доста неща...така че ти е доста по лесно да се съгласиш че всеки трябва да си изживява сам перипетиите в дадена държава" Rolling Eyes И какво, като се каним? Да не са ни посрещнали на червен килим? Да не са ни наляли информацията с фуния? Някой да ни е длъжен с нещо? Някой да ни кара насила да живеем там, в крайна сметка? Не. Значи ние сами правим каквото можем. Ако не можем - България винаги е опция. А и "уча" е силно казано, предвид възрастта на сина ми. Но да, полагам усилия. Купих си безценен разговорник: старо издание, на изчезване, но много добро!, в който има кратка, разбира се, а и съвсем обща граматика, доста полезни фрази и думи. Слушам изтеглени неща на DW винаги щом мога, по цял ден гледам и канала, за да свиквам поне със звученето. За момента мога толкова, предвид ограниченото ми време. Мислила съм да оставям детето 2 пъти седмично на грижите на майка ми вечер, за да мога да посещавам интензивен курс. Прощавай - кое от изброените неща не можеш да направиш и ти? Peace Твоите деца са в училищна възраст и искат своето време и внимание, разбира се. Но моето дете е във възраст, в която иска цялото ми внимание. Всеки ден. Мъчат го и зъби, разстройва си вече и нощния сън. Изобщо, дали наистина е необходимо да обяснявам всичко това и да ставам досадна?!
Кое те кара да мислиш, че търсенето на училище е по-важно от търсенето на ясла, на педиатър и т.н.? Че твоите опасения са по-основателни от моите? Трябва ли да ти обяснявам, че имам Хашимото, което трябва да се следи на всеки 3 месеца, да речем? И което налага специалист? Трябва ли да ти обяснявам, че на синът ми предстоят първите кръвни изследвания след раждането, за които също трябва лекар? Ти си майка. Наистина ли трябва да обяснявам и наистина ли считаш, че вашето заминаване е най-страшно, най-сериозно, изисква най-много информация и т.н.?
Задала съм няколко въпроса тук и се надявам да не съм досадила. Благодарих на момичетата. Не искам да досаждам на никого. Но и всеки има своите начини да си набавя информация.
Толкова!

Последна редакция: ср, 14 авг 2013, 17:04 от I Am Ruth

# 578
Много са ми любими двойните стандарти, няма да посочвам какво имам предвид,защото момичето ще ми се разсърди.

Изумява ме че ви харесва да си сменяте докторите по 7 пъти и зъболекарите по 3-4 пъти. Но всеки си знае.

Би ли ми пояснила за двойните стандарти, ако обичаш?
Може и на лични,щом не желаеш да засягаш някого.

Това, че теб те изумява смяната на 7 лекари, не означава, че тази смяна не е била необходима или неправилна.

MaryJane, да информацията която се дава тук и е събрана и написана, не е безплатна. Отделили сме време, личен опит и  емоции, за да е предоставена за четене. И този тип въпроси които задаваш са меко казано странни, да не кажа  глупави. Защото за всеки е ясно че целия този труд не пада от Луната или от Марс. Информацията е 95% достоверна и би могла да е в помощ на всеки новодошъл, затова колкото по-малко се задават отново и отново същите върпоси без да се прочете, създават дразгите в темата.

Това(червеното) е една неудачна формулировка. Информацията събрана на първа страница е изключително ценна и полезна, плод на безвъзмездния труд и усилия на много съфорумки, но не виждам никъде там да пише,че е платена. Следващите изречения като съдържание са хапливи и надменни, а в правописен, граматичен и стилистичен план не особено добре издържани.

# 579
I Am Ruth
по леко със зехтина, че е скъп! Mr. Green

# 580
Сори, не исках да напускам границите на добрия тон. Не, че не ми е било присъщо да се дърлям из форумите, ама вече като че ли не виждам смисъл.

# 581
I Am Ruth

Красота!!!!!!!!!!!!!!! Ще помоля модератор да разгледа въпроса с вазелина.

# 582

Това(червеното) е една неудачна формулировка.

Напротив формулировката е много удачна и е написана неслучайно.
Всичко публикувано е отнело време-свободно време, желание, опит, добра воля и т.н.(това вече го написах по-горе) И да, не са безплатни, всяка от нас е отделила от дневните си занимания, за да има такива като теб да кажат:
°Следващите изречения като съдържание са хапливи и надменни, а в правописен, граматичен и стилистичен план не особено добре издържани.°
Вероятно има защо да са такива.

Лиана, вместо да кажеш благодаря за събраната информация, вместо да се държиш цивилизовано, ти говориш на Рут да внимава с вазелина. Грозно, просташко и доста елементарно, освен това не се връзва с възвишените ти писания за правопис и граматика.

Нещо много свойски влизаш в темата и целенасочено, много ми прилича на един предишен диалог, само че на друго място.

Изобщо нямам намерение да ти обяснявам нищо, нито на лични,нито тук. Нито пък имам време да се занимавам с глупости.

# 583
I Am Ruth

Красота!!!!!!!!!!!!!!! Ще помоля модератор да разгледа въпроса с вазелина.

И със заплащането...Да не го забравиш!

# 584
Сори, не исках да напускам границите на добрия тон. Не, че не ми е било присъщо да се дърлям из форумите, ама вече като че ли не виждам смисъл.

I Am Ruth,
ти написа половин страница извън границите на добрия тон, пълна с ирония и сарказъм към виртуална, само за да се подмажеш на тези,  които до скоро и теб визираха със забележките за глупави и ненужни въпроси. Така че, белята вече си я направила.
Колкото за дърлянето по форумите - на мен не си ми в категорията. И не само ти.
Това беше последният ми постинг по темата Учтивост в този подфорум.

Общи условия

Активация на акаунт