Какво искат земеделските производители?

• 10 709
  • 173
  •   1
Отговори
  • Ямбол
Извинете невежеството ми, но от няколко дни се чудя на такива протести.
Нямам понятие, как се образуват цени, защо били на загуба.
Ако може някакъв смислен отговор - защо искат по-високи изкупни цени?
Защо искат субсидии?
Другите браншове защо нямат същите привилегии?

# 1
Колко купуваш доматите от пазарчето до вас?
В момента домата на Огняновската борса е 30 стотинки за килограм
Едно шишенце препарат срещу гръцката мухичка-ТУТА в момента е 14 лв
Това е количество за напръскване на 400 квадрата площ.
Пръска се всяка седмица
Седмичното торене също е 14 лв.
Средно в такава площ се садят около 900 разсада домати, който дават два, до три килограма продукт на корен
Три тона домати по 30 стотинки на килограм..........
Сейтбата започва февруари и до септември има непрекъснат труд, нерядко от повече от един член на семейството
Ако разделиш 900 лева на 0сем месеца, каква работна заплата получава един зеленчукопроизводител?

# 2
В момента домата на Огняновската борса е 30 стотинки за килограм
Едно шишенце препарат срещу гръцката мухичка-ТУТА в момента е 14 лв
Това е количество за напръскване на 400 квадрата площ.
Пръска се всяка седмица
Седмичното торене също е 14 лв.
Средно в такава площ се садят около 900 разсада домати, който дават два, до три килограма продукт на корен
Три тона домати по 30 стотинки на килограм..........
Сейтбата започва февруари и до септември има непрекъснат труд, нерядко от повече от един член на семейството
Ако разделиш 900 лева на 0сем месеца, каква работна заплата получава един зеленчукопроизводител?

А защо цената е 30 стотинки/килограм?

На мен не ми станаха ясни и нелегалните(?) гръцки домати, дето ги спирали на границата? Или нещо не съм разбрала?

# 3
Не може нещо нелегално да прекоси цяла България с тир и да се продава на всеки пазар Confused
Доматите не са само гръцки, има македонски и румънски
В тези страни се получават субсидии за всеки килограм
За това в момента домата влиза при нас на 19 стотинки изкупна цена

Последна редакция: пт, 05 юли 2013, 22:34 от Пали

# 4
А на каква цена се продават на краен потребител?

# 5
  • Ямбол
...
Около 0.70 лв. до 1 лев. Пише, че са български. Кой е отговорен да е такава цената при мен?

# 6
  • London
Защо протестирали? За никого не е тайна , че се изкупува на смешна цена продукцията и после се препродава с големи надценки. И този , който печели със сигурност не е производителя.Подкрепям исканията им. Peace

# 7
В повечето други страни З.П. полчават високи субсидии,които им позволяват да продават продукцията си на смешно ниски цени,без да са на загуба.Нашата страна не предлага такива екстри и освен това няма механизъм да ограничи вноса.Така българските земеделски производители са поставени на колене.

# 8
...
Около 0.70 лв. до 1 лев. Пише, че са български. Кой е отговорен да е такава цената при мен?

продавача, той пък се оправдава с високия наем който плаща към "тържища и пазари"
30 стотинки за производителя, 20-30 за прекупвача, ако има такъв, и останалата печалба е за търговеца на маса.

# 9
  • Ямбол
Защо не я продават сами, след като не искат да я дават за без пари?
Защо да се ограничава вноса, ако той ще сваля цената?

# 10
Не може нещо нелегално да прекоси цяла България с тир и да се продава на всеки пазар Confused
Доматите не са само гръцки, има македонски и румънски
В тези страни се получават субсидии за всеки килограм
За това в момента домата влиза при нас на 19 стотинки изкупна цена

А какво им е нелегалното - няма мита и др. такива при внос от Гърция или Румъния така или иначе?

Румънците получават по-високи субсидии за зеленчуци?

В момента цената е над лев, мисля, в близките магазини.

# 11
Защо не я продават сами, след като не искат да я дават за без пари?
Защо да се ограничава вноса, ако той ще сваля цената?
С риск да те обидя за невежеството ти, ще ти дам следния пример
В Едно тракийско село С ОКОЛО 2000 хиляди жители, седемдесет процента имат огромни дворове и са тъй наречените дребни производители.Отглеждат до декар домати.И тези примерно двеста човека, само от едно село, а около Пазарджик са около 50, идват на твоето пазарче и си продават стоката сами.

# 12
  • София
Читави домати под 2 лв на кг няма при нас. Допреди седмица-две бяха над 3 лв.

# 13
идват на твоето пазарче и си продават стоката сами.

И това им е проблемът! Земеделецът у нас трудно ще се крепи, ако не е в кооперация и то голяма.
Самосиндикално, на нашата територия, с нашите възможности и пазари е самоубийство да се занимаваш със земеделие.
Най-голямага грешка на комунизма е национализацията и на демокрацията- денационализацията.

# 14
  • Ямбол
Ами щом е по-изгодно така ще трябва да правят . иначе ще излезе, че надценката до крайния потребител е оправдана. Ако е надута изкуствено, да си наемат свои хора и да разпространяват сами.
На мен никой не ми дава субсидии, когато нямам клиенти в магазина, търся начини да ги привлека.

Общи условия

Активация на акаунт