Какво искат земеделските производители?

• 10 713
  • 173
  •   1
Отговори
# 30
Моите извинения,но говорите пълни глупости.Който му е интересно,а не е запознат с метерията може да попрочете малко,преди да недоволства на принципа"защо на тях може,а на мене не"
Ако имаш магазин и продаваш дъвки на 1лв,които купуваш от доставчика за 0.9лв можеш ли да се конкурираш със съседа,който получава за същите дъвки субсидия от 0.8лв и ги продава на 0.3лв Това нормално ли ви се струва?
А защо навсякъде се дават субсидии за земедлска продукция,а определени култури се И дотират от държавите който го интересува да се поразрови и да прочете.
[quote author=Лилянa link=topic=727418.msg25608713#msg25608713 date=1373095153  
И така, дотук не видях нито един смислен аргумент, заради който бих разбрала, бих подкрепила едно такова недоволство. Тогава защо ги търпим, всяко лято да демонстрират такива изблици - хвърлят и мачкат продукцията си показно.
[/quote]
Нямам думи!!!

# 31
Толкова глупости може да изпише само някой, който цял живот е прекарал в панелка и никога не се е докосвал до земеделски труд.  Sick

# 32

Защото много голяма част от дребните производители не са регистрирани и лицензирани, отглеждат продукцията си кой знае как и кой знае къде (например - в близост до хвостохранилища, замърсявания и т.н.), пръскат с пестициди и инсектициди без агроконтрол...

Кой се наема да отговаря за ясна и истинска информация относно от къде е откъснат домата , с какво е третиран , това с което е третирано в норма ли  и т.н.  newsm78

Цитат
Не виждам никаква причина да се ограничава или спира вноса. Нека има избор на пазара, и нека по-добрия победи
Аз предпочитам да се ограничи или спре . Нека се стимулира българското производство и се впрегнат сили и средства в неговата регулация за стабилност на производителя и сигурност на потребителя .
Знам какво значи хубав домат, отдавна вече няма ни български ни чужд такъв . Знам какво значи български хубав домат  и само си викам - а Дано! ... ама надали .

Не виждам смисъл да купувам нещо ,което е вносно и е оскъпено , при положение ,че тук имаме природния ресурс да вадим страхотни домати . За какво са ми чужди - които са допълнително оскъпени ? Това при положение ,че  избираме между хубава продукция тук и хубава внос.
За сега избираме между българска пластмаса и чужда .

# 33
Толкова глупости може да изпише само някой, който цял живот е прекарал в панелка и никога не се е докосвал до земеделски труд.  Sick
Joy
Не е нужно човек да се е потил 12 часа на полето, за да има поглед върху един бранш.

Може и да греша. Нямам претенции. Вие имате.

Аргументирайте се. Разяснете на хората - очевидно има въпроси. Формулирайте разбираемо проблемите, за да получите широка обществена подкрепа.
По възможност - грамотно, последователно, и без лични нападки. Ако можете.

# 34
  • Ямбол
Нямам против това, че пиша глупости. Ако си запозната, защо не ми кажеш истината с умности.
Аз не пуснах темата за да си покажа и за да ми показват глупостите. Аз я пуснах с въпроси.
Интересно ми е. Аз в магазина си ако имам стока, която не мога да продам, не я зареждам повече, обаче земеделците са някакви мазохисти, щом повтарят грешките си всяка година или те наистина печелят, но на сиво или черно.

П.П. Трябва ли да измина пътя от Земята до Слънцето за да разбера колко е разстоянието?

Последна редакция: сб, 06 юли 2013, 11:49 от Лилянa

# 35
Пали е обяснила добре какви са разходите на земеделеца. Хванете лист и молив и смятайте.
Колко % от себестойността на един продукт е нормално да се паднат на производителя и колко на търговеца? А редно ли е производителят да работи на загуба. Тези хора дори не считат собствения си труд за разход. Купувайки чужда продукция, вие изнасяте вашите пари навън, а от българските земеделци правите просяци, които им е по-изгодно да живеят от социални помощи, отколкото от земеделски труд. А социалните помощи пак ги плащате вие.

# 36
А с какво предлагате да си изкарват прехраната хората по селата? Или по-добре да се ликвидира зеленчукопроизводството и всичко да си внасяме?

# 37
  • Пловдив
Четох ,четох и реших, че мога да напиша нещо като мемоари по темата:

Преди доста време с мъжа ми бяхме позакъсали за пари, обраха ни в къщи и решихме да работим лятото да изкараме някой лев. Спряхме се на пъпеши и домати. Доматите - по-късни.
Първо започнахме с пъпешите. Знам, че изглежда лесно, но долу горе ще направя опит да опиша какво точно се правеше. Позабравила съм, защото беше преди 10-тина години, но долу горе си спомням.

1. Купува се семе. Долу горе беше около 60 лева за декар, значи  120 лева за два декара.
2. Семето се слага да покълне.
3. Разсажда се в кофички. От кисело мляко. За целта се купуват кофички - около 2000 бройки.
4. Пълниш кофичките с пръст. Долу горе 2 дни.
5. Кофичките се нареждат в оранжерия, върху "боклук" - тор, за да им е топло и да расттат. Периодично се поливат.
6. Идва денят на саденето. Трябва да стане наведнъж, защото се полива веднага. Ако не полееш изсъхва, като полееш става кално и на другия ден не можеш да садиш. А разсада става по-голям и прегаря.  За целта наемаш работници.
7. Поливане и торене - всяка седмица. Ако е жега и два пъти седмично. Предполагам се сещате, че за целта се прави сонда да откриете подпочвени води и ви трябва  и моторче, за да изкарва водата. Маркучите и прехвърлянето им ... за това ще премълча.
8. Копаене - за щастие пъпешите не трябва да слънчасват и се копаят само два пъти. След това тревата е нужна, за да им пази сянка.
9. След два месеца идва и часът на брането. Всеки ден по два пъти - сутрин и вечер. Понякога и само вечер, за да тръгнеш сутринта рано за борсата, за да ги продадеш на едро. Не може да си позволиш сам да си ги продаваш, защото ако не ги обереш ще се напукат и след това ще ти ги изкупят по 10 - 20 стотинки бройката.
10. След 10 дни кошмарът свършва - всичко е обрано, продадено и ти остава само привкусът от труда и думите на прекупвача "Как ще ти дам повече о 60 стотинки? Аз не мога да му взема повече от 2 лева, къде ще ми е печалбата?" И преглъщаш, че ти ще имаш печалба след всичкия този труд 60 стотинки на кило, а той само с прибирането лев и 40 Wink

Следващата година решихме , че ако засадим на полето ранни ще имаме повече печалба. Към всичко това се добавиха найлони и пръчки ... и ...

На по-следващата година се отказахме Wink

С доматите беше по лесно - те не бяха в отделни кофички, а в сандъчета и от там ги садихме. Имаха копаене повечко, поливането - същото. Наесен нямаше кой да се занимава по пазарите - отново и ги дадохме в комбината. Срещу бележки и обещания за пари. След дълги търсения на парите накрая ни платиха в готови лютеници - за 3 кила домати - 1 бурканче от 300 грама лютеница.

Не е нужно да казвам, че и от доматите се отказахме още същата година.

За да не съм досадна ще си премълча за фастъците. Ще кажа, че с тях се мъчихме три години, докато разбрахме, че и от там печалба няма да има

Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 38
Едно шишенце препарат срещу гръцката мухичка-ТУТА в момента е 14 лв
Това е количество за напръскване на 400 квадрата площ.
Пръска се всяка седмица
Седмичното торене също е 14 лв.

Какви съставки има този препарат ? Какво гарантира ,че по доматите няма всичко от което се пръскат и само с обилно измиване е сигурна работата  Thinking

Никой нищо не гарантира.Препарата е разрешен за употреба у нас от миналата година.Както и още няколко препарата, които се внасят от Гърция.Между другото прословутата Тута също ни е внос от тях.Нещо като бонус за това, че зимата купуваме техни домати на 2. 40 лева за килограм, без да роптаем.Преди три години медиите затръбяха за гадинката и опасността от нея, но никой не реагира, има си внос и конкурентен пазар, от какъвто е доволен крайния потребител Laughing.Няма да ви разяснявам колко екологично чист домат ядете в момента, а също и чушка и картоф, защото гадинката се прехвърля и на тях, когато доматче няма наоколо.Пробива ципата и снася яйца във вътрешността..ПОРАЖЕНИЯТА СИ ЛИЧАТ ЧАК КОГАТО СЕ ИЗЛЮПЯТ ЛАРВИТЕ.Така, че когато купувате конкуренти зеленчуци имайте предвид, като бонус зеленчукопроизводителя ви дава и чист протеин

# 39
Разясни какво става от тая гадинка ?  Не я бях чувала .

# 40
  • London
Аман от търговци , прекупвачи и посредници! Колкото по-малко имаме от тях , толкова по-малко ще се товари крайния потребител и ще има повече за производителя на който се пада дебелата тояга и труд. Всеки иска лесното , да вземе на безценица и да удари кьоравото после. Казах ви вече държавни магазини , изкупува се продукцията от държавната верига , без посредници , без търговци и се продава с много ниска надценка в тези вериги и добре дошло и за купувача.

# 41
Пали е обяснила добре какви са разходите на земеделеца. Хванете лист и молив и смятайте.
Колко % от себестойността на един продукт е нормално да се паднат на производителя и колко на търговеца? А редно ли е производителят да работи на загуба. Тези хора дори не считат собствения си труд за разход. Купувайки чужда продукция, вие изнасяте вашите пари навън, а от българските земеделци правите просяци, които им е по-изгодно да живеят от социални помощи, отколкото от земеделски труд. А социалните помощи пак ги плащате вие.
Напълно споделям. Peace

А с какво предлагате да си изкарват прехраната хората по селата? Или по-добре да се ликвидира зеленчукопроизводството и всичко да си внасяме?
Да станат прекупвачи и да оскъпят още веднъж вносните боклуци, които са най-търсени на пазара. Така и гражданите доволни, и селяните щастливи. Sunglasses

# 42
Аргументирайте се. Разяснете на хората - очевидно има въпроси. Формулирайте разбираемо проблемите, за да получите широка обществена подкрепа.

Че досега аз не помня случай някой бранш да протестира и да го подкрепят другите. Преди няколко месеца аналогично със стачкуващите  миньори, бяха посъветвани да си търсят друга работа. ВМЗ "Сопот" - и те. Преди това полицаи, учители, лекари - те пък не заслужавали повече.

luna, точно.

# 43
Цитат
Зам.-министър Явор Гечев: България не е в най-изгодна позиция за производство на оранжерийни домати
По отношение на оранжерийните домати и изобщо оранжерийните култури на открито гледане, България не е в най-изгодната позиция. Това каза за Радио „Фокус”-Пловдив заместник- министърът на земеделието и храните Явор Гечев. В Гърция и в Турция е по-топло времето и не се дават разходи за отопление и това вдига основната себестойност на продуктите, каза Гечев. Той добави и факта, че ние нямаме големи производствени мощности, т.е земеделски производители, които да отглеждат големи количества или по-малки да се сдружават и да произвеждат повече продукция. 80 % от продукцията в България се продава по големите магазинни мрежи, а те сключват договори с големи производители, които в България просто ги няма, каза още Гечев. Няма държавни гаранции досега и затова от веригите предпочитат да работят с вносните продукти, защото си гарантират периодичното подаване на доставките, каза още зам.- министърът на земеделието.
Ето ви истината за доматите и другите зеленчуци... какво да кажем повече. Той човека си го е казал много ясно и точно...

# 44
Ами с такива министри земеделието в България ще се срине лека полека.

Общи условия

Активация на акаунт