И аз имам някъде една, ще се разровя при интерес. Води се "сурова",много любима и "лека". От мама ми е.

4 кг чушки,
1,5 кг патладжани,
1кг моркови,
1 буркан 700 г дом.пюре,
250 мл олио и
сол на вкус.
Чущките и патладжаните печеш и белиш, морковите вариш. Смилаш всичко. Слагаш дом. пюре и объркваш добре всичко, Прибавяш олиото загрято, но не да пуши , а като си държиш ръката над него да е топло. Слагаш сол и ако искаш чер.пипер, кимион, магзаноз, квото обичате. Пълниш бурканчетата, вариш 10-15 мин. Това е. Няма да ти пльока, да бъркаш с часове, да дебнеш да не загори...Някои сагат и една глава лук смляна. Аз не. Аз слагам само сол.
Може и да не спазвате съвсем точно съотношението. Ако не обичате моркови или патладжани - махате ги. Може малко повече чушки или малко по-малко от другите продукти. Но не завишавайте патладжаните и морковите. Все пак лютеницата се прави от чушки, нека да се усещат.
Забравих да кажа, че това е половината доза и от нея излиза около 4 кг готово за лапане (малко повече от 4). Продуктите вчера, при цена 1,80 за чушките (избирах си ги една по една) ми струваха по-малко от 15 лв.