Гърция, но не на море, Метеора, Олимпия, Делфи и още……

• 108 826
  • 762
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Ето ме, радвам се за хубавите пътувания, които правите.
Поздрави от остров Tinos, след като минахме Kea – Kythnos – Syros -  Gyaros - отново Syros – сме на Tinos. Следва Andros, но няма време за разказване.

# 571
Здравейте,

Върнахме се снощи. Като благодарност за помощта, оказана в темата започвам със снимки, а след това ще разкажа.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2014, 12:15 от CP

# 572
И така, моите впечатления, надявам се да са от полза на някой.

Маказа - супер път, въпреки сравнително натовареното движение на връщане, никакви опашки на граничния пункт. В комбинация с гръцката магистрала А2 - според мен в пъти по-добър вариант за пътуване от Централна или Източна България в посока Солун, отколкото през Кулата.

Гръцките пътища - съотношението пътища/коли е много по-добро, отколкото при нас. Тоест, имат много повече построени пътища спрямо трафика, който поемат. На отиване минахме през Олимпийската Ривиера и спахме в Паралия, хотел Панорама Ин. Мога да го препоръчам с малки забележки.

Пътят надолу към Лариса - за мен беше изненада, че магистралата прекъсва около Олимп и там придвижването става по-бавно. GPS-ът ме заби през самия Лариса, а не през околовръстното, което после видях на картата, но така можахме да видим още един град, макар и набързо. От Лариса до Метеора - отново супер, скоростен път. На обратно минахме през другия път - планинския 45 км. със завоите и после на другата магистрала през Гревена/Козани. Честно казано, завоите по този път не ми се видяха особено остри /с малки изключения/, единствено височината на пътя в големи участъци /пропасти, не съвсем обезопасен отстрани път/. За дневно шофиране според мен е сравнително лесен планински път, за през нощта бих го избягвал. На детето не му стана лошо.

За Метеора - ами нямам думи! Освен безумните красоти, бяхме поразени от начина, по който тази световна забележителност е направена достъпна - тук гърците са на светлинни години пред нас, най-близкото сравнение, което ми идва наум са Белоградчишките скали, които по своята мащабност, дори без манастири, биха могли да бъдат направени световна забележителност, но всъщност не са пригодени дори за местна такава. Метеора - широк, хубав път, обръщала, обезопасени стъпала /не бяха проблем за нашите деца/, отношение ако щете на хората, които продават билети /една монахиня почна заедно със сина ми да упражнява броене до десет на английски/, цената на тия билети, което също слагам към достъпността на обектите.

Кастраки ни хареса много повече от Каламбака - бих го оприличил на малко планинско селце с красиви тихи улички под скалите, а Каламбака, който всъщност е в пряко съседство прилича повече на градче в долината - по-шумно и по-голямо, разбира се.

ratel, благодаря! Метеоритис е хотелът за Метеора. Чудно място, хубав хотел.

В Кастраки ни препоръчаха и посетихме едно ресторантче - мисля че се казваше таверна Гардения - върти го някакво семейство, сервитьорът каза, че майка му готви част от яденето - много ни хареса.

На връщане спахме в Солун, хотел Zaliki, хубав е. Сравнително в центъра и на сравнително тихо място. Едва ли в Солун има тихо място, де Simple Smile Вечерта като че ли половината град се беше събрал на крайбрежната алея, удоволствието от такава разходка е съмнително Simple Smile След Солун /където сме за втори път/, Пловдив ни се видя като рай.

Минахме и през Кавала, но колкото да хапнем набързо, не можахме да натрупаме много впечатления, но районът около пристанището е интересен.

С две думи - много доволни от екскурзията и благодаря на всички, включили се в отговор на питанията ми. Успешни екскурзии ви желая на всички!

# 573
  • София
Здравейте  Hug
Ние се завърнахме от нашето пътешествие до Атина. Изкарахме страхотно, обиколихме (почти) всичко, което бяхме планирали, наехме и кола и стигнахме до Пелопонес и Делфи. Тези дни ще гледам да сложа и малко снимки Simple Smile

Блед, ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!
Благодарение на теб видяхме много   bouquet

# 574
  • София
Поздрави на всички от остров Andros.
Обиколката на островите приключва/пътуването не/. Малко почивка тук и продължаваме. Тук имаме на разположение над 30 плажа, които започнахме да обикаляме.
До тук беше едно невероятно приключение…

Здравейте  
Ние се завърнахме от нашето пътешествие до Атина. Изкарахме страхотно, обиколихме (почти) всичко, което бяхме планирали, наехме и кола и стигнахме до Пелопонес и Делфи. Тези дни ще гледам да сложа и малко снимки Simple Smile

Блед, ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!
Благодарение на теб видяхме много     bouquet

Малката Ида       bouquet
Чакаме разказа...

CP
Изкарали сте прекрасно, радвам се.
Случайност или избор, сме ползвали при пътувания същите хотели ???    bouquet

Питате ме на лични за фериботите, цени, време на пътуване.
Като мине и последния ферибот, пазя всичко и ще ви ги пусна...

Последна редакция: чт, 25 сеп 2014, 20:24 от Bled

# 575

CP
Изкарали сте прекрасно, радвам се.
Случайност или избор, сме ползвали при пътувания същите хотели ???    bouquet

Добър избор с малко помощ от приятели  Simple Smile

# 576
  • София
Върнахме се…..
За статистиката:
Време, 1 месец…
Разстояние, около 3000 км…Повечето км. са отиване и връщане.
Острови, 25…
Селища, забележителности, плажове…Стотици.
Престой на 3 термални извора.
Ползвани частни лодки, 4 пъти…
Фериботи, 7…
Питахте ме точно за фериботите, ето ги:
Цените са за двама души+кола.
Marmari – Rafina
39 евро, 1 час
Lavrio – Kea
69.60 евро, 1 час
Kea – Kythnos
55.60 евро, 1,25 час
Kythnos – Syros
59.26 евро, 2,35 часа
Syros – Tinos
46.61 евро, 0,40 час
Tinos – Andros
64.80 евро, 1,40 час
Andros – Rafina
87.78 евро, 2 часа
Това са нашите цени и време.
Има и малко по различни, но не е фатално.

# 577
  • София
Аз преброих 6 острова. Кои са останалите 19, които сте разгледали за 4 дни с частна лодка?

# 578
  • София
На мен пък километрите ми се виждат малко Bled.Не го казвам с лошо чувство.  bouquet

# 579
  • София
На мен пък километрите ми се виждат малко Bled.Не го казвам с лошо чувство.  bouquet

midnightStar    bouquet

Защо ти се виждат малко, аз дори ги закръглих.
По-малко са от 3000 хил., защото голяма част е фериботи. Ако сложим и милите е точно...
Километрите са най-вече, отиване до Евия/Marmari-Karistos/ 880 км. и връщане от Рафина 830 км. Rafina – Lavrio – Sounio са 60 км. 
Останалото са мили с фериботи и лодки, обиколка на самите острови, населените. Където наистина, макар на кратки разстояния се навъртат километри.
Като 5 острова буквално ги кръстосахме навсякъде.
Островите дори са повече, но някои ги групирам, ето ги по реда на посещение.
Evia
Lamberousa, Avgo, Makronisi, Praso, Foundi, Tragonisi, Chersonisi, Pondikoniso, Megalonisos, Louloudi,
Mandilou,
Makronissos, Patroklos
Kea,
Kythnos,
Piperi, Serfopoula
Syros,
Didimi, Stroggilo,
Gyaros,
Tinos,
Andros,
Gavronissia/7 острова/

Записвам си буквално всяко островче, плаж, селище, забележителност, ферибот и т.н.
Нали за това са тези лаптопи, въпрос на минути.
След това близки и приятели тръгват с моите записки и са повече от доволни.
А на децата ни, след време ще им дойде дюшеш.

Времето, дори ни беше в повече, въобще не сме препускали. Имаше много плаж и развлечения.
Обиколихме всичко възможно на тези места, починахме си супер. На островите, които си заслужават отделихме по 3-4-5 дена. На другите се наслаждавахме от лодката и търсихме място къде да стъпим и се разходим малко.
Аз не натрапвам на никой личните си пътувания, на мен така ми харесва. Не мога да стоя на едно място, това е моят начин.
Абсурд да изкарам на един и същ плаж с дни, точно това ме изморява.
Подобни пътувания имаме много, никога не минаваме с един остров, плаж или курорт.
Живота не е толкова дълъг за да се застояваме или да повтаряме твърде много.
Еднообразието ме убива, различното ми дава сили.
Толкова съм щастлива, че в това отношение сме напълно еднакви с половинката ми.
Още не сме се върнали и ме попита, Кога тръгваме отново ?
И ако не са дечицата и близки, сигурно ще стане точно така...

# 580
  • София
Признавам, явно си добре организирана. Ще може ли да напишеш срещу всеки остров по колко време стояхте на него и какво ти е направило впечатление, така ще си още по-полезна на хората. А и ще се радваме да гледаме снимки.

# 581
  • СОФИЯ
Не съм и май няма да стана фен на Гърция, особено за почивка, но ми се струва, че в някои от последните постове има обикновена глупост. Лично на мен иф от тази тема ми беше изключително полезна. Дори не се наложи да задавам допълнителни въпроси. Не смятам, че е възпитано да се опитвате да откажете Bled да пише за възприятията си. Смятам, че за доста хора, к не познават Гърция иф тук е особено полезна.

# 582
  • София
Не съм и май няма да стана фен на Гърция, особено за почивка, но ми се струва, че в някои от последните постове има обикновена глупост.
Лично на мен иф от тази тема ми беше изключително полезна.
Дори не се наложи да задавам допълнителни въпроси.
Не смятам, че е възпитано да се опитвате да откажете Bled да пише за възприятията си. Смятам, че за доста хора, к не познават Гърция иф тук е особено полезна.

мама САННЯ     bouquet
Дори да не ти се почива в Гърция, достатъчно е понякога да правите разходки до различни места.
Повярвай ми, има какво да се види.
Винаги ще бъда насреща с каквото мога да помогна и покажа на такива като теб.

Точно така си представям аз дадена тема. Да върви бавно със съществена информация.
Влизаш, прочиташ, няма много излишни постове.
Въпроси почти няма, както казваш.
Ако има, нали сме тук.....

Колкото и да искахме малко да си останем в къщи, няма да се получи.
Тръгваме в друга посока/круиз/, но този път с детската част...

Последна редакция: сб, 04 окт 2014, 12:13 от Bled

# 583
Bled, може ли да кажеш нещо повече за Gyaros?

# 584
  • София
Винаги ще бъда насреща с каквото мога да помогна и покажа на такива като теб.

Защо подминаваш въпроса ми? Сподели за пътуване, което представлява интерес за мен и ми се иска да разкажеш повече, вярвам, че и на други. То е ясно, че ако тръгнеш да разказваш за всички острови, ще стане протяжно, ама разкажи поне за големите - колко време стояхте на тях, какво видяхте, къде бяхте отседнали, на кой би се върнала отново. Ей такива простички нещица, които всички разказваме, а не само списъци и статистики.

Общи условия

Активация на акаунт