Гърция, но не на море, Метеора, Олимпия, Делфи и още……

• 107 996
  • 762
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте и от мен.

С молба за съвет относно маршрут/хотели от Пловдив до Метеора с кола. Планираме 4 дневно пътуване /три нощувки/ с деца. Изглежда, че най-добрият маршрут е през Кърджали, Маказа, после магистралата А2 и някъде между Гревена и Мецово слизаме от магистралата към Каламбака по планински път. Другият вариант - през Олимпийската ривиера изглежда по-равен, но и като че ли по-дълъг. От друга страна при този втори вариант може да спрем да нощуваме някъде по път, за да не вземаме наведнъж цялото разстояние. Та въпросите ми са:
  • Планинската отсечка след Гревена трудна ли е, с оглед на това, че на едното дете му става някой път лошо на завои?
  • Цялото разстояние много ли е трудно за вземане в един ден?
  • Ако решим да спим по път - идеи за приличен хотел например на Олимпийската ривиера? /на плаж няма да ходим/
  • Има ли все още голямо чакане на граничния пункт Маказа? Наши познати, ходили лятото разказваха за това.

До Гърция сме ходили само веднъж - до Солун през София и Кулата и този път ми се ще да избегна този маршрут.

Благодаря предварително.

# 556
Дали ще го вземете за ден зависи от вас, организацията  и колко често спирате заради децата. През Маказа минах преди две седмици, отне около минутка. Преди Кулата мисля, че още не са оправили отсечката и се обикаля през Петрич  Crazyю
По другите въпроси не мога да помогна  Blush

# 557
  • София
За жалост се завърнахме и от нашето пътешествие.Тръгнахме от София към 5 сутринта към 8 минахме Кулата и така по пътя за Едеса,този красив град за йалост много ми е мъчно,че не е български вече.Разгледахме водопада малко и снимки и на път за Кастория,Към 14 бяхме там,настанихме се разгледахме малкото градче хапнахме край езерото преспахме и пак към Калампака и заветната Метеора.Стигнахме бързо,намерихме малката вила,която бяхме резервирали в китното Кастаки.Оставихме багажа и нагоре по завоите към манастирите.Много красиво гледка уникална.Поспахме  от рано,че на другия ден ни чакаше път къмто Пелопонес към 400 и кусур километра.Време лошо,300км. дъжд,забравих да кажа май ,че пътуваме с мотор. Grinning.Мостът при Патра уникалено съоражение.Хотелът ни бе в Глифа,много спокойно място,морето много красиво наблизо бе Закинтос,но не скочихме до там.Там прекарахме два уникално дни,и пак на път към Делфи,пристигнахме в къмпинг малко преди самия град на високо с изглед навред до морето.Самите забелейителности около Делфи са много красиви,ала бе над 30 градуса жега и ми се видя ууфф.Вечерта хлад и на пут към Платамонас да видим пак и това море.Намерихме всичко бързо отседнахме в хотела и малко на плайа.Спокойно,чисто почивка,но за йалост на другия ден обратно за София.Много красиво пътуване,благодаря,че сме живи и здрави и нашия верен мотор се държа безупречно.Ако някой има питания моля.Поздрави на всички.  bouquet

# 558
  • София
Ще се радвам, ако можете да дадете идеи... Утре летим за Атина. Там решихме да вземем кола под наем и да отидем до Пелопонес. Какво можем да видим в Патра? Ако влезем от към Патра какво можем да разгледаме? И изобщо кое си струва непременно да се види там?
Благодаря ви   bouquet

# 559
  • София
Ние само минахме през Патра не сме спирали за жалост в самия град.Иначе таксата за кола през моста ако решите да минете е 13.20 евро.Малко имаше ремонт на пътя ,но там слава богу има табели и не е проблем голям.Весело и съм сигурна ще изкарате страхотно.  bouquet

# 560
Здравейте и от мен.

С молба за съвет относно маршрут/хотели от Пловдив до Метеора с кола. Планираме 4 дневно пътуване /три нощувки/ с деца. Изглежда, че най-добрият маршрут е през Кърджали, Маказа, после магистралата А2 и някъде между Гревена и Мецово слизаме от магистралата към Каламбака по планински път. Другият вариант - през Олимпийската ривиера изглежда по-равен, но и като че ли по-дълъг. От друга страна при този втори вариант може да спрем да нощуваме някъде по път, за да не вземаме наведнъж цялото разстояние. Та въпросите ми са:
  • Планинската отсечка след Гревена трудна ли е, с оглед на това, че на едното дете му става някой път лошо на завои?
  • Цялото разстояние много ли е трудно за вземане в един ден?
  • Ако решим да спим по път - идеи за приличен хотел например на Олимпийската ривиера? /на плаж няма да ходим/
  • Има ли все още голямо чакане на граничния пункт Маказа? Наши познати, ходили лятото разказваха за това.

До Гърция сме ходили само веднъж - до Солун през София и Кулата и този път ми се ще да избегна този маршрут.

Благодаря предварително.

Аз се завърнах от Метеора снощи 14.09, като пътуването го осъществих благодарение на тази тема и безценната помощ на Bled  bouquet.
Ние тръгнахме от София и минахме през Кулата, (така че за маршрута не мога да кажа нищо). Не беше натоварено нито на отивани/връщане. Разстоянието от около 560км го взехме за 6-6.30ч. На отиване навигацията ме заби в някакво село заради някои ремонти и малко си пообикалях около магистралата, но това си е моя грешка. По целият път имаше 2 тол такси (на идване от София за кола 1,40 EUR и втората 2,40 EUR). Правихме по 1-2 почивки, като пътя само в крайната отсечка от 35 км. ми се стори малко по-зле заради множеството завой. Като лично аз смятам Метеора като място за посещение на възрастни без деца. Не виждам как ще повлека детето нагоре и да му е интересно. Това е мое лично мнение.

Спахме в хотел в Kastraki на име Meteoritis (http://www.meteoritis.com) за 45 евро на вечер. Беше много чисто и уютно. Ако искаш закуска може срещу 8 евро. В стаята имаше хладилник, ТВ и тераса с изглед към част от скалите (не манастирите). Хубавото е че си имаше и паркинг към хотела.
 Хранихме се в таверна Гардениа. За която ми направи впечатление че се пръскаше от хора, а в останалите заведения беше празно въпреки по-ниските цени с 1-2 евро.

За всички манастири таксата за възрастни е 3 евро. Имаше хора, но се не беше голяма гъчканица. Видяхме, че без да си даваме зор на манастир се полага по 1ч. Времето беше прекрасно (слънчево но не пек).

Още един път браво за темата. За съжаление не ни остана време за други дестинации, но целта която си поставихме я изпълнихме на 100% спокойно отиване, разглеждане без препускане, прилично място за спане за 1 вечер условия/цена.

# 561
Утре летим за Атина. Там решихме да вземем кола под наем и да отидем до Пелопонес. Какво можем да видим в Патра?
Искате моста Рио-Антирио да видите ли? В Патра няма нищо интересно.
Влезте откъм Коринтския провлак, вижте моста, Микена, Аргос и Нафплио.
Там е и много по-близо до Атина. Карането по крайбрежието и от двете страни на Коринтския залив е живописно, но не особено бързо и няма кой знае какви забележителности.

# 562
мαрия,

Благодаря за информацията, явно Маказа е пътят.

ratel,

Също много благодаря. Децата са на 8 и 10 години, изкачването много ли е трудно? Ще прочета малко повече, всъщност плануваме да видим може би най-много два манастира - големия и Свети Стефан, до който се стига с кола. Или някои от другите не са за пропускане? Мерси и за информацията за хотела.

Има ли бензиностанции по магистралата, където може да се отбие и почине?

# 563
  • София
Kea, (Tzia) остров...

Без да си даваме много зор, за два дена острова беше кръстосан по този начин…
КАРТА  2 страници
На предишното място в залива Karystos имаше плаж до плаж, сега тук са залив до залив, повечето с възможност за къпане. Не всички пътища са идеални, но това не ни притеснява, джипа ни стана като в Тоскана, смени си боята от прах.
Посетихме Karthaia, останки от град-история. Залив използван за естествено пристанище през много епохи.
Тук е имало всичко, крепост, Храм на Атина, Храм на Аполон, театър, Temple at Vathy potamos…
Заедно с града Ioulis оформят ерата Tetrapolis, включително Koresia и Poiessa.
Разгледахме Korissia и Vourkari, като хапнахме в различни заведения.
Няколко църкви и манастири. Както казах много плажове и заливи, не е възможно дори да ги запомниш всичките. Затова побързах с картата, докато още ми е в главата, но сигурно изпускам още много.
Най-южната част на острова остана за друг път. Винаги правим така, за да се връщаме отново и отново.
Мисля си как на един малък и не толкова популярен остров човек може да открие толкова ценни места.
Близостта му до Атина не го прави пренаселен, поне сега. Дори мисля, че го пренебрегват.
Отивайки към по-далечни и известни острови, често и ние пренебрегваме или оставяме винаги за следващ път подобни красоти.
Но е време да поправим това, продължаваме.
Може би програмата, която дадох по-горе ще претърпи промени заради фериботите. Ще включим по всяка вероятност и Syros, и заради това, че е с една идея по-близо до Gyaros.
Но сега следва Kythnos…

Ratel  midnightStar
Толкова се радвам, че всичко е било прекрасно…

CP
Да караме подред…
Варианти от Пловдив имаш няколко, като разликата в километрите е около 100. Но тук трябва да отбележим, че времето за пътуване на най-късия е толкова колкото е дългия. Тоест, условията в случая са по-важни.
Моят съвет е да минете през Маказа, сега не вярвам да има натоварване, после магистрала.
Въпроса е от Солун накъде ?  От двете страни разлика в километрите почти няма….
Казвала съм го и друг път, когато искате нощувка по пътя, на отиване минете през Олимпийска ривиера. На връщане за разнообразие може да се насочите от другата страна.  Ако решите и тук има къде да се отклоните за нощувка и разглеждане. Ние правим точно така, дори много по обиколни и разнообразни маршрути. Но разбира се трябва време.
Да, от тук имате около 45 км. тежък, но красив път, детенце може малко да поспи.
А дали можете да вземете цялото разстояние наведнъж, трябва вие да прецените, най-вече заради детенце.
Но иначе е напълно възможно, при липса на време.
Като решиш за маршрута, ще помогнем за хотелите.
Да, има къде да се спре за почивка...

Малката Ида
Виждам, че поста ти е от вчера, а днес вече си излетяла. Трябваше да попиташ по-рано, разбира се, че има какво да се види в района и то много.
Успех … и невероятно изкарване на всички.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2014, 18:55 от Bled

# 564
CP Ние бяхме на Метеора края на август. Препоръчвам ти пътя през Олимпийската ривиера, много равен и широк, а километрите са същите на практика. Отгоре е доста катерене и после слизане и доста завои, да, живописно е, но не мисля че е добре когато сте с деца и щом им става лошо... Ние бяхме в Калампака в хотел Метеора и не бих го препоръчала. Иначе след това бяхме между Паралия Катерини и Коринос в едно хотелче на брега- Лидра, което препоръчвам горещо! Много ни хареса Simple Smile
Лек път и приятно изкарване!

# 565
мαрия,

ratel,

Също много благодаря. Децата са на 8 и 10 години, изкачването много ли е трудно? Ще прочета малко повече, всъщност плануваме да видим може би най-много два манастира - големия и Свети Стефан, до който се стига с кола. Или някои от другите не са за пропускане? Мерси и за информацията за хотела.

Изкачването до или по точно казано  стихането с кола пред манастирите не е трудно . Аз сприрах малко пред всички манастири (100 метра). Но самото изкачване вътре по стъплата на манастирите си е предизвикателство и пак казвам на своето дете на 3г. не бих го причинил. Трябва да се има и в предвид и другите хора, че правят гъчканица. Единственото дете което видяхме това беше дете на около 2 годинки което от търапаната и топлината беше като "дрогирано". Моят въпрос е кое ще гледам детето ми да не падне от скалите или аз като възрастен ще гледам манастирите. За падане възможността за дете според мен си е реална и родителите трябва сами да си преценят.

За мен след като съм изминал всички тези километри или ще гледам всичките манастири и без това са накуп или просто няма да ги гледам.

По самата магистрала като цяло имаше 1-2 бензиностанция на самата нея, но имаше места за почивка и големи отбивки за камионни т.е места за спиране има. За самите бензиностаннции според GPS трябваше да сляза от магистралата и след това пак да се кача, така че аз лично ползвах тези които бяха с директан отбивка без да напускам магистралата.

# 566
мαрия,

ratel,

Ние ходихме до Метеора на 30 август и спахме в едно планинско село на 35 км от тях за по-евтино. Бяхме с 2 момичета - на 8 и на 9 години. Посетихме 3 от манастирите за един ден - Големия Метеор, Варлаам и първия от Кастраки - Свети Николай. Нямаше проблем с изкачването, като най-трудният, с много стълби и стръмни беше Св.Николай. Май аз най-много се затрудних. За децата такса в манастирите няма. А по пътя през Кулата покрай Ол. Ривиера платихме 4 такси на магистралата - 1,20, 2,2,2,40 - бяхме без навигация, ползвахме пътна карта.

# 567
Дъщеря ми на току навършени 5 г. сега през юли видя 4 от 6-те манастира и нямаше абсолютно никакъв проблем, а тя не е от кротките. Просто бяхме по внимателни и толкова.

# 568
Много ми помагате! Изглежда ще се спрем на окончателен маршрут - Маказа, Олимпийска Ривиера /1 нощувка/, Метеора /1 нощувка/, Олимпийска Ривиера /1 нощувка/, за да не вземаме наведнъж пътя в едната или другата посока.

С децата на екскурзия винаги се опитваме да балансираме, така че хем да видим неща, хем да не ги преуморяваме, затова няма как, ще се жертват някои от манастирите, особено с трудните стъпала.

# 569
Блед къде си толкова съм ти благодарна

Общи условия

Активация на акаунт