Гърция, но не на море, Метеора, Олимпия, Делфи и още……

• 107 995
  • 762
  •   1
Отговори
# 540
  • СОФИЯ
Чудесна тема! От вчера я чета, но вече я изчетох подробна цялата  Grinning 20-22.09 с една приятелка ще водим децата до Метеора. Прочетох, че по празниците там има много туристи, но нямаме др избор, децата са на у-ще.

# 541
  • София
мама САННЯ    bouquet
Не се притеснявай, не е толкова страшно, а и за тях това не са празници.
Повечето българи се връщат вече, ще има и тогава, но спокойно.
Ако нещо те интересува питай.

# 542
  • СОФИЯ
Имах въпроси, но открих отговорите в темата, за което благодаря   bouquet
Не познавам Гърция, за първи път ходих с компания тази НГ и се зарибих. После с колежки през март ходихме до Корфу и сега планираме това с децата. Сигурна съм, че ще замисля и нещо следващо  Grinning

# 543
Здравейте, някой да ходил ли е до Атина с влак? Имам предвид да се използва линията София-Солун, която пуснаха тази година, и от Солун да се прави връзка с друг влак Солун-Атина.

# 544
  • София
bwbwbw
Ето тук информация за теб:
http://bdz.bg/files/2012/raz_bdz/Sofia_Tessaloniki.pdf
http://www.raildude.com/en/city-to-city-routes/thessaloniki-athens/greece/700
----------------------------------------------------------------------------
Момичета тръгвам на път, съжалявам ако не съм отговорила на някой на лични. Ще го направя, когато мога.
МАРШРУТА ако имате въпроси, като се върна.
От друга тема, да не повтарям.....
Скрит текст:
Дано съм отговорила на всички, освен на личните, няма да успея, извинете ме. Писмата са страшно много, но за съжаление тръгваме. Ако има нет и време ще довършим.

Времето не ни плаши, имало е и по-тежки случай. Маршрута е дълъг и доста сложен за изпълнение.

МАРШРУТ
Картата е две страници и трябва сериозно увеличение за да се видят подробности/ЗУМ/.

Нарекли сме маршрута "Добрата-Лоша Гърция". Включени са 16 острова, само един е под въпрос, за сега  Gyaros. Надявам се да се получи, дори да е скъпо. Остров в нищото, избиран за други цели, трябва да стигнем до него, съвсем авантюристично.
Тръгваме от Евия и архипелага Petalis/10 острова/.
Защо "Лоша"-другата Гърция, в това число са двата най-зловещи острова не само за страната, Gyaros и Makronisos.  Отдавна исках да видя и да проумея как в сърцето на тази красива страна е възможно да има места с такава мрачна история. Места превърна ти в гробище за мнозина.
Където са били заточени великите  Янис Рицос и Микис Теодоракис.  Също така мнозина българи и още много други.
Там наблизо потъва и Британик, кораб-легенда.

Но да не помрачаваме пътуването на мнозина, това е само история, а аз се ровя в нея безспир.
Но, това въобще не значи, че няма да има и прекрасни почивки на четири от островите Andros, Tinos, Kea и Kithnos.

С тази обиколка-авантюра-почивка посетените от нас острови в Гърция ще подминат  нашата цел, 100 , като в това число не влизат най-малките и ненаселени.

Така, че до скоро. За подробности, знаете винаги съм насреща.

Приятни почивки на всички заминаващи.
Желая ви прекрасно време и удоволствия без край.
Прекрасно завършване на лятото на всички.....

# 545
  • София
Прехвърлям писането по горния маршрут тук, по ваше желание, да го откривате по-лесно.
А и пътуването си е за тук, в по-голямата си част е пътешествие.

Южна Евия 1 ТУК

Южна Евия 2
Днес трябваше да потеглим в друга посока, но имаме още много за обикаляне и няма да стане.
Както винаги всичко е перфектно, нови места и емоции.
Времето не ни създава никакви проблеми, става за плаж, обиколки и всичко останало.
Преди да обиколим набелязаните острови и плажове по вода, посетихме всичко интересно по суша.
Стигнахме до Epanochori и Platanistos. Гледки, спокойствие, водопади и т.н.
Почти всички селца около Karystos и Marmari бяха покорени.
До Grabias и Myloi прави впечатление Castello Rosso, замък датиращ от поне 10 века.
Да не говорим какви митове и легенди витаят в близката планина Ochi, която си поставяме за цел при следващи посещения.
На самият бряг ще откриете и укреплението Bourtzi, страж пред морето.
Обикаляйки Cavo d'Oro, селата в околностите, попадате в друг свят, далеч от цивилизацията.
Освен, че има такова изобилие на плажове, впечатление правят и многобройните пътища около Paximadi, нереална гледка.
Плажовете се оказаха много повече отколкото предполагахме и споменах в началото. Стигнахме до Кalliano и Panoramika около Кallergo, няма как да опиша всичко.
Първият си плаж направихме на Megali Ammos до Marmari, напомни ни Бахамите.
Взехме лодката и почти всичко става по вода. А и тук това е най-добрия вариант да спираш от плаж на плаж и да посетиш островите от архипелага. Първия, най-близо до сушата Chersonissi е вече факт.
Но остават още девет.
Не си даваме много зор, плицкаме се на всяко място, което ни привлече вниманието.
Phile, казаха ни, че плажа Bouro бил много хубав за гмуркане, но до него не сме били, къде по-напред.
И не на последно място, за любителите на риба и морски дарове, това е мястото. Един от най-известните райони в това отношение…
Не мога да не спомена, въпреки злоядството си, таверната посетена от нас още първата вечер и след това, Geusiplous.
Има възможност да се изпробват и други кухни, освен гръцката.
Налични са също от региона, собствено производство, сирена и местни.
Туристите вече не са много в района и нашият критерии за избор на заведение са самите гърци. Където те са най-много и ние сме там.

# 546
Записвам се, как съм я пропуснала да ме пита човек ooooh!

# 547
  • На черешатааа
И тук да питам- има ли някой , който скоро е бил на Лефкада? Предстои ми скоро да  го посетя и бих искала малко повече информация - заведения, цени, плаж -такива нещица. В съседната тема не ме отразиха Tired

# 548
  • София
gold laydi
И скоро и отдавна, няма проблем.
Пътувам и аз в момента, но колкото имам време......
Виж назад в темата пост 460 ТУК
Питай, ако има друго...
Цените са като навсякъде, мога да ти кажа и по-точно ако те интересува.
Заведенията, трябва да кажеш къде точно те интересуват.

# 549
  • София
Южна Евия 3

Архипелага Petalii
Острови: Megalonisos Petalion, Chersonisi, Makronisi, Lamberousa, Avgo, Foundi, Tragonisi, Praso, Pondikoniso, Louloudi.
/Anna bel, dechy и за вас/
В Marmari не можахме да открием малка и евтина лодка. Открихме я в Karystos. Като казвам лодка, става въпрос за малка моторница, с волан и всичко необходимо. Не мога да е нарека яхта, въобще.
Не сме търсили официално място за наемане на лодки, всъщност и не видях. Помогнаха ни от хотела. Изпратиха ни при човек, който в началото се дърпаше, но това явно си беше заради пазърлъка. След това каза, че можем да наемем моторницата на зет му, който живее в Атина.
Първият ден ни нямаше доверие и тръгна с нас. Беше и за добре, показа ни района и ни даде насоки. След като видя, че се справяме, на следващия и другите дни вече бяхме сами.
Цената ни се стори нормална, не ми се коментира, за едни ще е малко за други много. Да кажем колкото една скъпа, луксозна кола, Rent a car. Като, горивото си го платихме отделно.
За разстояния между островите няма защо да говорим, повечето са на метри помежду си, няма и една миля.
Най-далечното ни разстояние беше от Karystos до първия остров Megalonisos, което е към десет мили/16км./. Разстоянията ги измерваме със програма в телефона, абсолютно точно. Тя работи без интернет, изминавахме дневно около 30-50 мили. Моторницата, макар от най-малките и стара, беше доста бърза и всичко ставаше за минути, пътуването в нея беше най-малкото време.
Споменахте, че ползваме интернет, да не сте останали с убеждение, че пиша от островите или сме се настанили там, не.
Като изключим няколко сгради на два от островите, друго на тях няма.
Виждаха се обработваеми земи, засаждения и т.н. Не може да става дума за обитаеми, но се срещат хора, но колко живеят там не мога да кажа.
Нашата цел, въобще не е била оставане или почивка на самите острови. По-един или друг начин стъпихме на всичките, като на по-големите направихме и разходка.
Най-важното е около тях, където може да се спре, става и на вода.
Да поплуваш, ако може се разхождаш малко и на сушата и това е.
Просто романтика и наслада.
Таверните, посетихме три, Moschokarido, Cavo d'oro и Geusiplous. Много сме доволни, малки улички с маси по тях, както и вътре. Качествена и прясна храна, консумирахме предимно рибни и салати, разбира се с узо.

Attica
И така напуснахме Евия, като сме изключително доволни от приключението.
За кратко време се пренесохме от Marmari в Rafina. Нямахме работа там, познаваме града и се отправихме към Артеми и Porto Rafti. Тук ни харесва и обиколихме и останахме повече.
След това спряхме на още няколко места, преди да пристигнем в Lavrio.
Kakis Thalassis, трите Daskaliou, Pefka, Ennia и няколко други.
Стана късно и Lavrio го пропуснахме, били сме там, а и щяхме да се върнем.
Продължихме към Sunion, трябваше да хванем залеза от храма на Посейдон, успяхме.
Наблизо ни беше и резервирания хотел, оттеглихме се на заслужена почивка.
За следващия ден програмата ни беше ясна, зловещия остров Makronisos.
Макар доста тягосно, с лоши мисли, го обиколихме, дори се къпахме в залива на плажа  Vathi Avlaki.
Така преминаха тези два дена, които също бяха невероятни, освен тръпките, които ни побиваха на Makronisos.
Днес трябваше рано да сме в Lavrio, 8.30ч. ни беше ферито до Kea, не ни се искаше да чакаме до след обяд, следващия беше чак в 18.15ч.

Скрит текст:
02/9 – 28/9/2014
   LAVRIO – KEA                       KEA – LAVRIO
MONDAY   08:30 – 16:30                   10:45 – 18:00
TUESDAY   08:30 – 18:30                   15:30
WEDNESDAY08:30 – 18:30                   06:30 – 15:30
THURSDAY   08:30 – 14:45                   06:30 – 13:30 – 17:30
FRIDAY   08:30 – 16:30 – 20:30   15:00 – 18:30
SATURDAY   08:30 – 18:15                   06:30 – 15:30 – 19:30
SUNDAY   08:30 – 17:00 – 18:00   15:30 – 19:00 – 20:00

Цени…
One way ticket   11,5 euro
Very small car (Heart.5m)   24 euro
Normal car (3.5m-4.25m)   32 euro
Big car (>4.25m)   40 euro
Motorbikes up to 250cc   9 euro
Motorbikes more than 250cc   13 euro
Деца    to 5 years old – free
5 to 10 years old – 5.80 euro

Вече цял ден сме на острова, пътуването беше точно час.
Направихме плаж и малко разходки.
Температурата в момента е към 30 градуса.
Сега релакс...
Избрахме за настаняване залива, плажа, мястото Otzias, 3 в 1.
Имаме нужда от малко почивка, преди следващите дни ето ТУК
Пълно спокойствие...

Следва:
Kea/обиколка-почивка/ - Kythnos
Kythnos/обиколка/ – Tinos
Tinos/обиколка-почивка/ – Gyaros/частно пътуване/
Gyaros/обиколка/ – Tinos
Tinos – Andros/обиколка-почивка/
Andros – Rafina
Поздрави на всички и приятно завършване на лятото.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2014, 17:28 от Bled

# 550
  • На черешатааа
Благодаря   bouquet  .Ще сме на Лефкада няколко дни. Таверна някоя  с музика да речем  Flutter и такива неща Simple Smile

Последна редакция: сб, 13 сеп 2014, 17:11 от gold laydi

# 551
  • СОФИЯ
Блед, сигурна съм, че не съм първата, к те е признала и явно си страхотен разказвач. Това е талант, моите уважения!  newsm10 Имам обаче въпрос, к е доста личен, поради което няма да се фръцна ако не получа отговор - как успяваш да съчетаеш тези пътешествия с деца, семейство, кариера, близки и пр. От разказа ти не усещам с вас да има други хора. Като двойка ли пътувате? Прости любопитството, голямо е  Simple Smile

# 552
  • София
мама САННЯ
Въпроса ти е добронамерен, затова ще ти отговоря с удоволствие.  Въпреки, че е доста личен.
Много често се пита и пише по този въпрос, но по друг начин, защо, не знам.
В момента и на други подобни пътувания, сме само двамата с половинката.
Детето издържа, но местата, които масово посещаваме, все още не са много за нея. Предимно исторически и географски забележителности, които по някога са на такива места, които не са за деца.
Ето утре ни престои преход на острова до Ancient Karthea, което също не е място за деца.
Явно е интересно и другото, работа, време, средства най-вече.
Аз не съм първа младост и доста съм се потрудила за да стигна до тук. Едва ли трябва да давам обяснения, на честите подмятания. Не съм крала, а съм работила прекалено много. Дори не съм взимала майчинство от работа и т.н. Още повече, че сме страхотни семейства/моето и на мъжа ми/, печелим добре и си помагаме във всяко отношение.
 Имаме си всичко необходимо за един добър живот и прекрасни пътувания.
Тази година работата ни почти беше провалена, заради честите валежи, но това не е проблем.
Надявам се да съм задоволила любопитството, за което въобще не ти се сърдя...

# 553
  • СОФИЯ
Благодаря за отговора   bouquet , действително попитах съвсем добронамерено. Винаги имам притеснение, че комуникацията в нета изкривява донякъде възприятията, но се радвам, че в случая не се получи така! Имаш невероятния шанс да съчетаваш семеен бизнес и партньор - явно "луд" опознавател като теб. Детето само ще ви последва (поне за малко  Wink
От мен Попътен вятър! И не спирай да разказваш Heart Eyes И аз не съм първа младост, но нямам такава дарба.

Темата е Изключително отворено полезна. И не само, зарибяваща е. Всъщност ако не беше БГ мама-та, надали щях да се реша за съседните на БГ д-ви. Някакъв вид консерва съм. Предпочитам самолетния транспорт, но видях и че асфалта наоколо не хапе, дори напротив. Вече ходих в Гърция и Сърбия. Също в Охрид. Не съм в Румъния и Турция. Явно предстои, но темите тук все още не съм започнала да чета.
Bled, отново   bouquet

# 554
Bled, благодаря за отделеното време, ще чета подробно по-натам.
Иначе от самолета видях островите край Мармари, както и цялата огърлица от острови на юг до Милос и Крит  Wink

Общи условия

Активация на акаунт