Гърция, но не на море, Метеора, Олимпия, Делфи и още……

• 107 923
  • 762
  •   1
Отговори
# 225
  • Стара Загора
Уж четох темата но...пропуснала съм явно точно това. БЛагодаря ви.
Иначе последната седмица на април ще сме там...преди празниците майските горе-долу.
Мисля да потърся апартамент или хотел с паркинг и да оставим колата там. В крайна сметка понякога по-бързо стигаш пеша отколкото като въртиш с колата.
Сега ще чета...и пак ще питам със сигурност Mr. Green

# 226
Хера - на 1/5 всичко е затворено или почти всичко. На 1/5 има нещо като стачка и има много хора. Така че пише пак преди да отидете в Атина. Акрополът май и той е затворен. Центърът също има хотелчета с паркинг. Може да потърсите и апартамент с паркинг в центъра. Така няма да имате нужда от транспорт. Приятно е за разходка по това време. А на 1/5 не се плаща паркинг в синята зона защото не е работен ден. 1/5 е петък. Паркингът се плаща значи само за съботата до 16ч., в неделя е безплатно. Така че може да излезе че е по-удобно ако сте на празниците да сте в Атина, да отседнете в центъра.

# 227
И аз като Хера, планувам една разходка до Атина. Темата ми е много полезна. Като наближи времето, ако имам въпроси и не намеря отговор ще питам  Embarassed и ще разчитам на вашата помощ  Hug

# 228
  • Стара Загора
Ние хотелите вече ги избрахме....В Атина ще сме две нощувки/ 26-27.04/....избрахме този хотел който има паркинг също. Впечатли ме терасата отгоре на хотела....където мисля да се позиционирам за нощни снимки Mr. Green
Общо взето ние сме на този маршрут - Метеора - Лефкада - Атина - Паралия Катерини. За Метеора разбрах, че все има някой затворен манастир...за това два дена ще сме там...максимално да разгледаме.
За Атина имам въпрос - Акропола е ясен...какво най много друго ви е впечатлило...защото няма да имам много дни за разглеждане...То е ясно. Не може онова до края и душата в края Mr. Green ама все пак...нещо което много ви е впечатлило и препоръчвате. Разбира се въпрос и на евра е  Mr. Green
От темата пак разбрах...една мама препоръчваше тези места

Акропола и целият хълм наоколо
Новия музей към Акропола
Олимпийския стадион в Маруси
Националния археологически музей
Римският форум
Кулата на ветровете
Статуята на Зевс
Храмът на Зевс
Византийският музей
Дионисиевият театър
Aрката на Адриан
Агора
Филопапос Хил
Музея Бенаки
Музея на цикладското изкуство
Керамикос
Площад Синтагма
Монастираки- традиционен квартал в Атина
Кифисия-също квартал, но на елита
Пирея
Археологическия музей на Пирея
Но тях няма да мога да ги видя всичките мисля...
Отивам да пътувам, разглеждам и снимам. Надявам се да е приятно...но то с хубава компания...на всякъде е приятно Mr. Green

Последна редакция: вт, 25 фев 2014, 09:09 от Хера

# 229
  • София
Хера, липсва мястото в Атина, което на мен ми харесва най-много - хълма Ликавитос. Има прекрасна гледка към целия град. До горе може да се стигне със зъбчата железница (закрита) или пеша.  Другото, което не е за изпускане (и снимане) е неделната дълга смяна на караула пред Парламента. Нещо като парад е, с духов оркестър, маршировки, чупки и т.н.  Wink  Продължава 30-40 минути. Колкото до "камънаците", за хора, които не се вълнуват особено от такива неща, Акрополът + още 1-2 обекта са предостатъчни. От там нататък всичко се слива и се губи.  Laughing Още си спомням умората и жегата, в която се мъкнахме из града, за да обиколим всички неща, за които важеше билета за Акропола.  ooooh! Никога не бих си го причинила отново. Но пък си спомням с удоволствие за парка, който е до Парламента - с високите палми на входа. Чудесно място за отмора. Навремето беше рай за котките, но по-късно ги махнаха. Сега има приятни алеи, езерца с костенурки и безплатен зоокът.

Жалко, че имате толкова малко време за Атина. Друго любимо място за мен е на около 50-60 км от града - Сунио. Но с 2 нощувки едва ли можете да го вместите.

Писала съм и друг път, но ако сте с деца или студенти, почти във всички музеи се влиза безплатно с показване на ученическа/студентска карта. Важи само за ученици и студенти от ЕС.

# 230
Хера - центърът според мен стига за разглеждане. Нещата които споменава Таня са всички там. Сунио е извън Атина, но е много приятен маршрута. Пътува се покрай морето и е много красиво. Олимпийският стадион в Маруси, според мен може и да го изпуснете, но ако хванте туристическите автобуси (за които споменава Bled) там имат спирка. Кифися също може да пропуснете. 
Караулът за който споменава  Тaня67 e около 10,45-11,15, сменят се в 11.
Приятно прекарване!!! Да споделиш после.

# 231
  • София
Караулът за който споменава  Тaня67 e около 10,45-11,15, сменят се в 11.

Да, първата ни снимка е в 10,47, а последната в 11,13 часа.  Grinning 
Скрит текст:
А пък при нас едно от войничетата припадна.  Sad Отведоха го с линейка. И на тях не им е лесно.  Sad В тези жеги и с тези дрехи ...

# 232
  • Пловдив
Я кажете за карнавала в Ксанти, хубав ли е? Заслужава ли си да идем? Освен карнавала има лш още нещо хубаво в околноста за гледане?

# 233
  • Стара Загора
Благодаря ви момичета за съветите и насоките...безценни са.
От днес сутринта обаче съм с други терзания...Зелена карта трябва ли ми за колата? Чета някъде, че не...на други места, че да. Сега м.март правим автокаското, граждански и други.

# 234
  • София
Благодаря ви момичета за съветите и насоките...безценни са.
От днес сутринта обаче съм с други терзания...Зелена карта трябва ли ми за колата? Чета някъде, че не...на други места, че да. Сега м.март правим автокаското, граждански и други.

Нормалната ГО е призната в целия ЕС и не е нужна отделна карта. Дори има някаква наредба или закон, който да забранява "шмекериите" на застрахователните дружества. Въпреки това преди 2-3 седмици на мъжа ми му пробутаха застраховка на ЗД Виктория, в което има ситни букви, че важи само за България. Със скандал (усети се пред офиса им) му смениха застраховката с такава, която важи за целия ЕС. Просто чети внимателно и подчертай, че искаш да ти важи за целия ЕС, защото ще пътувате. Обикновено към ГО има и бонус 2 зелени карти по 2 седмици, които трябват при пътуване в Турция, Македония и др. страни извън ЕС. Само са споменати в договора, а се взимат непосредствено преди пътуване, за да са вписани точните дати. Има и скъпи застраховки ГО, които включват целогодишна зелена карта, но ако нямате чести пътувания към Турция или Македония, не си заслужава да се купуват.

За автокаското не знам. Дано друг ти каже какво важи и какво - не.

И после да показваш снимки!  Wink

# 235
  • София
Я кажете за карнавала в Ксанти, хубав ли е? Заслужава ли си да идем? Освен карнавала има лш още нещо хубаво в околноста за гледане?

Бяхме няколко дни в Гърция и живи, здрави от утре сме на карнавала в Ксанти……..
Тук е писано за него….
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=763066.msg27436240#msg27436240

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=695643.msg24210763#msg24210763

Тук може да се види какво представлява карнавала…..
http://www.vbox7.com/play:d2f1eb6fc9
http://www.youtube.com/watch?v=J-tbVmQeEuM
http://www.youtube.com/watch?v=laGJptNyPdA
Не е Рио или Венеция, но е забавно и близо.

# 236
  • София
Продължавам си поста, вече завърнали се от карнавала. Беше направен сериозен опит от природата, празника да бъде провален. Дъжд и пак дъжд.
Добре, че бяхме там от рано и изкарахме прекрасно. Почивка и таверни.... Видяхме как се правят костюми и маски, запознахме се с нови приятели.
В деня на шествието времето си показа рогата, не само, че доста закъсня, но и много неща останаха не показани.
Пристигнаха и автобуси от България, но после нашенци се прибраха доста понамокрени. Ние също решихме да не оставаме вечерта на Сирни заговезни и си тръгнахме, но и тук времето не беше по-различно.....

# 237
  • Пловдив
Някой може ли да ми даде информация за този хотел и място?
http://promograd.bg/pochivki/pochivka-v-lutraki-gartsiia-tsarstv … -sas-zakuski.9477

# 238
  • Sofia
Имате ли наблюдения дали на Метеора е много натоварено откъм хора по Великденските празници?
Чудим се дали ще можем да разгледаме всичко, без да се прескачаме и блъскаме..

# 239
  • София
Tari Да, натоварено е, няма начин, все пак това са манастири. Има си своите минуси и плюсове. Ако трябва да сме реални, точно това е времето за посещение на такива места. Но, от туристическа гледна точка, не, трябва друго време. Били сме и така и иначе, получава се същото, като и у нас да отидеш на Велик ден на черква. Зависи, кое ви е по-важно, религията, историята или самата забележителност.

Общи условия

Активация на акаунт