Гърция, но не на море, Метеора, Олимпия, Делфи и още……

• 108 282
  • 762
  •   1
Отговори
# 675
  • София
poly_si, Олимпийската Ривиера съвсем не е по пътя към Лефкада. Изобщо не ви трябва да ходите натам. На връщане от Атина - става за нощувка. Иначе пътят ви е както казва Биби 2 - по магистралата Егнатия. Мецово и Янина/Йоанина са идеални за нощувка. Или Парга - не толкова като разполовяване, колкото като едно от приятните места, които е хубаво да се посетят по маршрута, макар и с малко отклонение. Напоследък ние не правим нощувка по този маршрут. Тръгваме около 11 часа от София и около 20-20,30 часа сме на Лефкада. Магистралата е толкова удобна и лесна за каране, че пътят не се усеща. Е, ако сте с малки деца, едва ли ще издържат без почивка. Имай предвид, че последната отбивка с ресторант, бензиностанция, тоалетната, магазин и т.н. е между Солун и Верия. След това на новата магистрала няма такива екстри. Тук-там има отбивка, но без заведения и бензиностанции. Единствената възможност е излизане от магистралата.

# 676
poly_si, прави са Таня и Биби. Нямате никаква работа на Олимпийската ривиера на отиване.  ooooh! Твърде дълго и безсмислено отклонение където и да спите на Ривиерата. Най добре си намерете хотел някъде или във Верия/Вергина (можете да разгледате гробницата на Филип Македонски) или Гревена/Мецово. Проиграй километрите на картата в Гугъл.

Последна редакция: чт, 26 мар 2015, 11:47 от Анонимен

# 677
  • СОФИЯ
Какво интересно има за разглеждане в Литохоро, освен тази черква "Св.Николай"? Четох нещо на посоки в нета. Виждам, че има някакъв Музей на морето. Също кръчма за обяд да препоръчате там.

# 678
  • София
poly_si
Да, всички са прави, въпрос на избор.
Ти не каза, че искаш да видиш нещо по пътя, а просто нощувка за почивка.
Pieria започва почти от мястото където се разделят двете магистрали, след река Бистрица и свършва след Nei Pori. Но никой не те кара да ходиш до средата или на другия край на Олимпийска ривиера...
Отбивката до първите приятни селища на Ривиерата,  Неа Агатуполи-Метони е на 15 мин./18 км.
Спираме тук няколко пъти, даже съм си харесала прекрасно хотелче.
Другите изброени са страхотни места, но не са в средата на пътуването, мислех, че това търсиш.
Всичките се отклоняват от пътя, по-подобен начин, дори повече.
Имах предвид, точно в средата…нищо особено, но за отмора идеално. С доста хубави заведения на брега, много зелено, алея за разходки и парк, ако обиколите.
Там е и Обсерваторията Неа Агатуполи, за наблюдения на птици. Ходили сме чак до красивата делта на реката, докъдето става.
Ето колко е отклонението:
КАРТА
За да го видиш трябва Зум на картата ?

Ето и мястото:
СНИМКИ

мама САННЯ
Литохоро е в подножието на Национален парк Олимп, ние от там тръгваме нагоре. Не е далеч и красивия каньон Enipeas.
Ако обичате като нас да ходите пеша.
Съвсем наблизо е Дион/20 мин. с кола/.
Манастира Agios Dionysios...
Плажовете наоколо, последния ни хотел в района беше до Plaka.
Литохоро и планината бяха страшно красиви от терасата на хотела ни...

Ако искаш ще ти кажа и по отдалечени интересни места…
Ето....
Скрит текст:
Олимпийска ривиера
Задължително древния град Дион.
Също така древното селище Скотинас.
До Платанамонас е византийската  крепост от XIII век, вижда се отдалеч.
Около Лептокария е Ливитра, древна местност, гърците мислят, че това е родното място на Орфей.
Близо се намира и манастирът Каналон.
Недалеч от Платанамонас са и изворите на Афродита в дефилето на река Pineios, Tempi Valley.
Обсерватория Неа Агатуполи до Метхони, наблюдение на птици.
Седалището на боговете, планината Олимп,
Малко по-далеч, може да стигнете до Вергина,  където е гробницата на Филип Македонски.

Кръчми има много, опитайте в Meze или Neromilos, струва си.

Скрит текст:

Последна редакция: чт, 26 мар 2015, 15:49 от Bled

# 679
  • СОФИЯ
Мерси. Ще спим в Паралия Катерини, искам просто да си починем, не ми се шматка много. Във Вергина съм ходила, не ме впечатли гробницата. Тази византийска крепост също не ми е интересна, въпреки красивата гледка, която описват. Видях, че Литохоро е само на 27 км. До манастира ще отидем, но пешеходни преходи в планината не  Grinning За морския музей ще реша на място.

# 680
18+18=36 км. минимум отклонение  Shocked  Crazy  Ако себе си имаш предвид под всички ОК. Но ти си от малцината, които го правят при условие, че в посока Игуменица има достатъчно места за пренощуване с минимално отклонение от магистралата.

В момента планирам маршрут за около седмица и всякакви идеи ща са ми от полза. Бихте ли ми препоръчали място за преспиване по пътя София - Лефкада?
 Mr. Green

Последна редакция: чт, 26 мар 2015, 17:16 от Анонимен

# 681
  • СОФИЯ

Кръчми има много, опитайте в Meze или Neromilos, струва си.

второто тр да е това http://www.neromylosrestaurant.gr/index.php?l=en
За първото обаче не намирам сайт, но пък има чудесни отзиви. Пише, че основно предлагат месо, но има и морски дарове.

# 682
  • София
И аз не мисля, че това отклонение, заради спане на Олимпийската ривиера си заслужава, но нека poly_si си реши. Ако се смята с точност, някакво преполовяване, то може да се спи в Солун и околности или Верия.

Последна редакция: чт, 26 мар 2015, 16:49 от bibi_2

# 683
  • София
мама САННЯ, после искам да споделиш дали ти е харесало в Паралия Катерини. Simple Smile
Интересно ми е мнението ти, защото си мисля, че имаме донякъде сходни вкусове, и двете толкова обичаме Виена. Hug

# 684
  • СОФИЯ
мама САННЯ, после искам да споделиш дали ти е харесало в Паралия Катерини. Simple Smile
Интересно ми е мнението ти, защото си мисля, че имаме донякъде сходни вкусове, и двете толкова обичаме Виена. Hug
Била съм там, в края на миналия септември. 2 нощувки ми бяха предостатъчни. Сега ще ходим за майските празници. Предполагам, че в сезона е страшен гъч. И детето ме разори по сергиите  Laughing. За 2-3 дни си е ОК, да се подиша морски въздух, да похапнем и да пийнем, близо е. Литохоро го планирам, за да отметнем и нещо различно от чревоугодничество.

# 685
  • София
bibi_2
Права си, но Солун или Верия ще отнемат още повече време.
Казах го защото е много спокойно и лесно, и става много бързо.
Да се наспиш и да потеглиш отново...
Иначе местата са прекалено много, като отбивките са незначителни.
Отклонение 50-100 км. , аз поне не го смятам, но всеки си знае.
Те на връщане ще минат през Атина, това вече си е отклонение, разлика близо 500 км.
А ние смятаме 15 мин. по 2.
И на Вергина и на Янина са 2x10 км., разлика. На Парга повече.
А как да ги видим тези красоти, ако не се отклоняваме ?
Кастория, Пела, Едеса, Naousa и т.н., как да стане без отбиване ?
А и тази магистрала е възможно най-скучната, минаваме по нея само ако много бързаме.
Но нека наистина тя си реши...

мама САННЯ
То в самата Паралия, не е много за предпочитане, но може да се пробва.
Настрани си е хубаво, и за плаж и хотели.

Meze Meze се намира срещу парка, почти срещу музея.
Там е пълно със заведения...
Това ни направи впечатление, заради името. Става, въпреки, че не съм по мръвките.

Последна редакция: чт, 26 мар 2015, 17:24 от Bled

# 686
Отклонението магистрала - Верия е точно 3 км.
Отклонението магистрала - Мецово е точно 5 км.
Отклонението магистрала - Гревена е точно 4 км.
Отклонението магистрала - Вергина е точно 9 км.
Отклонението магистрала -  център на Йоанина е точно 10 км. и т.н.
Достатъчно голям избор с минимално отклонение.

Олимпийската ривиера е разтегливо понятие в рамките на повече от 100 км. Разликата с горните примери е че не е по пътя, а се отклоняваш съществено в различна посока и после се налага да се връщаш към магистралата. Излишен път, при условие че началната цел беше място за преспиване ПО ПЪТЯ към Лефкада.

По Егнатия има достатъчно интересни места както за нощувка, така и за хранене и разходка, които да засенчат в пъти прословутата и така рекламирана Олимпийска ривиера.   Peace

# 687
  • София
Благодаря на всички за споделените варианти. Идеята на цялото пътуване е лежерна разходка  Simple Smile. Иска ми се да можем по пътя да разглеждаме и да не бързаме - това беше идеята за нощувка по пътя към Левкада. Не е важно да е точно по средата на пътя, а да се разгледат интересните места по маршрута.  Peace

# 688
  • София
Благодаря на всички за споделените варианти. Идеята на цялото пътуване е лежерна разходка  Simple Smile. Иска ми се да можем по пътя да разглеждаме и да не бързаме - това беше идеята за нощувка по пътя към Левкада. Не е важно да е точно по средата на пътя, а да се разгледат интересните места по маршрута.  Peace

В такъв случай Мецово и Йоанина са идеални. За Гревена също са споделяни приятни неща, но нямам лични впечатления. Мецово е приятно планинско градче с каменни къщи и мнооого ядене.  Laughing Обаче наблягат на агнешко, свинско, кокореци и т.н. И са едни скари, едни пушеци ... В Йоанина има много за гледане - езеро, крепост, музеи, стар град. И в околностите има какво да се види. Във Верия и Вергина също има за гледане, но могат да се включат в някоя по-кратка екскурзия до Солун и околностите.

# 689
  • София
poly_si, Йоанина наистина е много красив и инетерсен град и си заслужава междинна нощувка. Ние не нощувахме точно в Йоанина, а в селцето срещу нея, Амфитеа се казва и на сутринта се наслаждавахме на тази гледка през прозореца:
http://www.flickr.com/photos/121631785@N06/16066923915/in/set-72157649791144366

Отклонението до Олимпийската ривиера е наистина безумно. Остави настрана километрите, но чисто логистично пътуването по Егнатия одос е много по-препоръчителено. Магистралата е страхотна и таксите са далеч по-ниски от атинската магистрала. Такъв съвет за нощувка на ривиерата може да ти даде само човек, който никога не е правил подобни маршрути и ги чертае с гугъл мапс на момента.

Последна редакция: пт, 27 мар 2015, 00:36 от Moharet

Общи условия

Активация на акаунт