МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 51-ва тема

  • 57 110
  • 742
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна
  • Мнения: 11 949
Ами активирайте я първо и ако шупне, значи всичко е наред.

Много благодаря !

Добре, че има гугъл за пишман готвачки, като мен, които не знаят какво означава "активиране на мая".

# 61
  • Мнения: X
Добавих! Има ли опция, който ако не ти се е изпекъл хляба да го продължиш да го печеш след като свърши програмата?
Аз просто го оставям още час в машината.Тя продължава да грее, и коричката доста потъмнява.
Не съм пробвала да го пека допълнително, но няма ли отдолу да се препече пък съвсем?


А не ти ли се поти и напуква хляба?Аз вадя веднага.
Ами, не.В интерес на истината направо го забравям вътре.....    Laughing  дори и да се е изпотил, сигурно сам изсъхва, докато се сетя, че в машината има хляб за вадене.   

# 62
  • София
  • Мнения: 15 847
Ами активирайте я първо и ако шупне, значи всичко е наред.

Много благодаря !

Добре, че има гугъл за пишман готвачки, като мен, които не знаят какво означава "активиране на мая".
    Сега се замислих,че и аз съм си мислила,че всеки знае какво е активиране.Но като помислих повече, се сетих,че ако питам дъщерята, няма да знае.Като стане ще направя експеримента. Peace Но тя не меси и никога не е месила.

Питах я, оказа се,че знае само топла вода и мая, не е запомнила всичко,което е виждала. Joy

Последна редакция: пт, 12 юли 2013, 10:56 от Тайна

# 63
  • Мнения: 32
Стана ми разкошен хляба! Хем на вид, хем на вкус. Следващият път само трябва повече да му изпеча коричката.
http://ifotki.info/14/e12d6a8e1442285858df7295f0a130e3d42b33156210635.jpg.html
на мен не ми аресва много хляба. на вкус може да е добър , но на външен вид ....
отдели малко време и се запознай с машината ти и книжката към нея. там ще прочетеш ,че има програма само печене. със сигурност тя се използва само за това. пише и как може да се спре машината принудително.
на първа страница от темата има някой обяснения  , какво , как и защо ? там се вижда и как трябва да изглежда тестото преди да започне да втасва. трябва да гониш такава консистенция. не ти ли харесва  добавяш (брашно или течност). не се ли получи докато тече процеса на месене спираш и отново пускаш да се меси. след последното месене може да извадиш тестото и бъркалките , да оформиш тестото и да го върнеш отново в машината да втасва и да се пече.
обръщай внимание и на втасването.  не е ли втасало, спираш машината и оставяш тестото да си втаса както е по разписание. след това го печеш.

На думи е много хубаво, но на мен не ми е ясно. От скоро имам тази машина и книжка в нея нямаше и нямаше от къде да прочета основните неща. Попитахме в магазина за книжката, а те ми дадоха преснимани листове и обясниха, че се е загубила сигурно! Както и да е обясненията са излишни, но с желание се захванах да правя хляб от листовете. Но не ставаше, а пък аз не мога да меся и не знам точно какво тесто трябва да стане! Повярвайте ми много ми е трудно и този резултат, който получих последно ми хареса. Знаете ли колко хлябове съм изхвърлила, за да направя този. Бях се отказала да правя..

Да оставим сега емоциите настрани и да поговорим малко за някои подробности. За разлика от Бонго, който има ренгенови очи аз няма как да съдя дали хляба е станал, защото ни представяте само външен вид. Да попитам обаче за следното. Образувал ли се е конденз от пара върху капака на машината ? И още: колко време след изпичането извадихте хляба от машината ?

Аз съм от консервативните хора тук и постоянно повтарям, че в началото е необходимо да наблюдавате развитието на процеса, най-малко за да усетите машината. Не разчитайте изцяло на рецепти, защото те са ориентировъчни. Следете за получаване на съответната консистенция тесто (меко, еластично или пък твърдо и т.н.). Затова не бързайте с всичкото брашно предвидено в рецептата и го слагайте на части (примерно 80:10:10). Ако се налага прекъснете програмата (в повечето машини това става с продължително натискане на бутона СТАРТ) и започнете отново да месите. Ако тестото не е втасало достатъчно пак така спрете програмата и оставете да довтаса  (например докато удвои обема си). После включвате програмата за печене и продължавате да печете според необходимото време и сила на изпичане. Така с течение на времето вие сама ще придобиете инстинкт и ще разберете, че машината е само помощник.


Не ми се е образувал конденз по капака и веднага извадих хляба, защото го чаках с нетърпение да стане.
Аз не съм месила никога в живота си и ми е трудно да не работя без рецепта, просто защото не знам как да го направя и какво да гледам за да стане. Пробвах няколко рецепти от пресниманите листове, но те не ставаха. Сега когато чета наставленията ви се старая да правя всичко което ми казвате за да се получи хубав хляб. И аз искам да зарадвам моето семейство с хляб и то направен от мен. На вас може и да не харесва хляба, но моят мъж беше възхитен и пожела да направя пак. Но аз не съм се отказала и ще се усъвършенствам и накрая ще започна и аз да въртя разкошни хлябове. А до тогава ви чета внимателно и се уча постепенно. За което благодаря!   bouquet

# 64
  • София
  • Мнения: 8 535
Стана ми разкошен хляба! Хем на вид, хем на вкус. Следващият път само трябва повече да му изпеча коричката.
http://ifotki.info/14/e12d6a8e1442285858df7295f0a130e3d42b33156210635.jpg.html
на мен не ми аресва много хляба. на вкус може да е добър , но на външен вид ....
отдели малко време и се запознай с машината ти и книжката към нея. там ще прочетеш ,че има програма само печене. със сигурност тя се използва само за това. пише и как може да се спре машината принудително.
на първа страница от темата има някой обяснения  , какво , как и защо ? там се вижда и как трябва да изглежда тестото преди да започне да втасва. трябва да гониш такава консистенция. не ти ли харесва  добавяш (брашно или течност). не се ли получи докато тече процеса на месене спираш и отново пускаш да се меси. след последното месене може да извадиш тестото и бъркалките , да оформиш тестото и да го върнеш отново в машината да втасва и да се пече.
обръщай внимание и на втасването.  не е ли втасало, спираш машината и оставяш тестото да си втаса както е по разписание. след това го печеш.

На думи е много хубаво, но на мен не ми е ясно. От скоро имам тази машина и книжка в нея нямаше и нямаше от къде да прочета основните неща. Попитахме в магазина за книжката, а те ми дадоха преснимани листове и обясниха, че се е загубила сигурно! Както и да е обясненията са излишни, но с желание се захванах да правя хляб от листовете. Но не ставаше, а пък аз не мога да меся и не знам точно какво тесто трябва да стане! Повярвайте ми много ми е трудно и този резултат, който получих последно ми хареса. Знаете ли колко хлябове съм изхвърлила, за да направя този. Бях се отказала да правя..

Аз наистина се притеснявам, че се е образувал конденз, който след изпичането е паднал върху горната кора и тя се е начупила. Това означава, че или сте работили с много мокро тесто или пък времето да втасване е било малко повече.

В началната тема има няколко линка, разгледайте ги подробно. Навремето когато бях по-активен в тази тема открих един блог, в който събрах всички известни до тогава полезни съвети. Така, че прочетете ги и ще имате отговор на много въпроси.

Да оставим сега емоциите настрани и да поговорим малко за някои подробности. За разлика от Бонго, който има ренгенови очи аз няма как да съдя дали хляба е станал, защото ни представяте само външен вид. Да попитам обаче за следното. Образувал ли се е конденз от пара върху капака на машината ? И още: колко време след изпичането извадихте хляба от машината ?

Аз съм от консервативните хора тук и постоянно повтарям, че в началото е необходимо да наблюдавате развитието на процеса, най-малко за да усетите машината. Не разчитайте изцяло на рецепти, защото те са ориентировъчни. Следете за получаване на съответната консистенция тесто (меко, еластично или пък твърдо и т.н.). Затова не бързайте с всичкото брашно предвидено в рецептата и го слагайте на части (примерно 80:10:10). Ако се налага прекъснете програмата (в повечето машини това става с продължително натискане на бутона СТАРТ) и започнете отново да месите. Ако тестото не е втасало достатъчно пак така спрете програмата и оставете да довтаса  (например докато удвои обема си). После включвате програмата за печене и продължавате да печете според необходимото време и сила на изпичане. Така с течение на времето вие сама ще придобиете инстинкт и ще разберете, че машината е само помощник.


Не ми се е образувал конденз по капака и веднага извадих хляба, защото го чаках с нетърпение да стане.
Аз не съм месила никога в живота си и ми е трудно да не работя без рецепта, просто защото не знам как да го направя и какво да гледам за да стане. Пробвах няколко рецепти от пресниманите листове, но те не ставаха. Сега когато чета наставленията ви се старая да правя всичко което ми казвате за да се получи хубав хляб. И аз искам да зарадвам моето семейство с хляб и то направен от мен. На вас може и да не харесва хляба, но моят мъж беше възхитен и пожела да направя пак. Но аз не съм се отказала и ще се усъвършенствам и накрая ще започна и аз да въртя разкошни хлябове. А до тогава ви чета внимателно и се уча постепенно. За което благодаря!   bouquet

# 65
  • Пловдив
  • Мнения: 503
zezata, и аз преди да се омъжа, не знаех какво е тесто и как аджеба се меси. Но един ден и на мен ми се наложи да се науча (с желание разбира се). ММ иска да има за закуска нещо вкусно и домашно направено, та започнах да чета из нета, да гледам предавания, рецепти и т.н. Аз правя много неща от предаването Бон Апети и много рядко става гаф. В началото ми беше ужас да правя неща с мая - това ми се струваше майсторска работа, която не е за мен. Но реших да се пробвам и сега, да си призная, много уважавам маята. Дори се научих да меся тесто, правя пити и какво ли още не. С гордост заявявам, че за прощъпулника и кръщенето на детето аз правих питите без грам съмнение, че ще ми се получат.
Отскоро открих, че мога да съм по-мързелива, като слагам тестото да ми се меси и втасва в машината за хляб (която си отлежаваше в шкафа с години) и сега почвам нови експерименти.
Успех в ученето и знай, че като си вярваш и готвиш с желание, нещата постепенно се получават.

# 66
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
zezata,Предлагам ти рецепта за 750гр. хляб

Х л я б-750ГР.


300мл. вода (хладка, не студена)
3 с.л. зехтин (или олио)
¼ куб. мая (1/2 пак.суха)
1 ч.л. захар
1ч.л. сол
500 гр.брашно
1 яйце (по желание)

пускаш машината (не знам каква е твоята , да ти кажа на коя програма)
и следи тестото по време на месенето. Трябва ,като меси да не маже под бъркалките, ако маже добавяй по малко брашно,ако подскача около бъркалките на топка, добави малко водичка.И така. Ще успееш...но не веднага. Laughing И аз бях така.

ето и днешният готов- 1кг.



Последна редакция: пт, 12 юли 2013, 14:52 от midkoo

# 67
  • Мнения: 79
Искам да помоля да ми предложите рецепта за хляб с големи шупли. Преди време правех т.рустик хляб, дето се меси половин ден, но не стана на големи шупли.

# 68
  • Мнения: 32
midkoo много хубав хляб си изпекла, но може ли да ми кажеш дозировката за 1000гр., че аз печа големи хлябове за много хора.
А хлебопекарната ми е MOULINEX OW-5020

# 69
  • Мнения: 1 252
Искам да помоля да ми предложите рецепта за хляб с големи шупли. Преди време правех т.рустик хляб, дето се меси половин ден, но не стана на големи шупли.

Нямам идея какъв е този хляб, но ето тема само за рецепти - дано намериш http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.0

# 70
  • София
  • Мнения: 8 535
Искам да помоля да ми предложите рецепта за хляб с големи шупли. Преди време правех т.рустик хляб, дето се меси половин ден, но не стана на големи шупли.

Правете по-меко тесто с продължително второ втасване, след което не го премесвайте, а направо го слагайте да се пече. За да усилите нишката на тестото добавете витамин С или някаква друга киселина.

# 71
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
midkoo много хубав хляб си изпекла, но може ли да ми кажеш дозировката за 1000гр., че аз печа големи хлябове за много хора.
А хлебопекарната ми е MOULINEX OW-5020

Рецепта за хляб-1КГ.

продукти

666 гр. Брашно ( 6чаши,може и повече-тестото да не се маже)
325 гр. вода  ( 2 чаши)
2-3 с.л олио
1 ч.л сол
2 ч.л захар
1 с.л оцет
1/2 пак. (7 гр.) суха мая
1 яйце ( по желание може да добавите слънчогледово или тиквено семе)
Пече се на програма 4 за 1кг. и средно изпечена коричка, в хлебопекарната машина. (Moulinex-XXL)

(1чаша- 200гр.)

Последна редакция: пт, 12 юли 2013, 19:08 от midkoo

# 72
  • Sofia
  • Мнения: 1 577
Дозировката може сами да си я направите. Simple Smile Лесно е. Писано е няколко пъти в темите.
Май, трябва да го сложим и в началото на всяка тема.
На 100 гр. брашно, 60 мл. течност, 1 гр. прясна мая и смятате Simple Smile
Моята машина е до 1.500 кг., но най-често правя 700 гр. брашно, 420 гр. вода и 4-7 гр. прясна мая.
Семена, маслини, добавки по избор. Може да има или не.
Мляко, айрян, бира, боза, яйце (но яйцето допълнително надига тестото, та хляба трябва да е по-малъкграмаж) или каквото ви дойде на ум, доматено пюре също, или размразено спаначено смятам към течностите.
Сол, захар  (по желание, ако искате да подхраните маята и да стане по-пухкав), олио и лимонов сок или оцет (за да не се рони много и да се удължи нишката на глутена) слагам на око по около супена лъжица.
Досега не съм имала провал.
Пропуснах да кажа. Правя и междинни грамажи (във възможностите на машината). За грамажа определям като сумирам продуктите и ако искам да е по-изпечен, освен определянето за коричка включвам на по- голям грамаж. Ако не - съответно по-малкия. Всичко е до опит и преценка.

Последна редакция: пт, 12 юли 2013, 22:52 от Ani Ka

# 73
  • Мнения: 32
midkoo много хубав хляб си изпекла, но може ли да ми кажеш дозировката за 1000гр., че аз печа големи хлябове за много хора.
А хлебопекарната ми е MOULINEX OW-5020

Рецепта за хляб-1КГ.

продукти

666 гр. Брашно ( 6чаши,може и повече-тестото да не се маже)
325 гр. вода  ( 2 чаши)
2-3 с.л олио
1 ч.л сол
2 ч.л захар
1 с.л оцет
1/2 пак. (7 гр.) суха мая
1 яйце ( по желание може да добавите слънчогледово или тиквено семе)
Пече се на програма 4 за 1кг. и средно изпечена коричка, в хлебопекарната машина. (Moulinex-XXL)

(1чаша- 200гр.)


А на моята машина на коя програма да го пусна?  newsm78 До сега съм правила само на 1! А 4 програма ми е сладък хляб!

Последна редакция: пт, 12 юли 2013, 19:33 от zezata

# 74
  • Sofia
  • Мнения: 1 577
midkoo много хубав хляб си изпекла, но може ли да ми кажеш дозировката за 1000гр., че аз печа големи хлябове за много хора.
А хлебопекарната ми е MOULINEX OW-5020

Рецепта за хляб-1КГ.

продукти

666 гр. Брашно ( 6чаши,може и повече-тестото да не се маже)
325 гр. вода  ( 2 чаши)
2-3 с.л олио
1 ч.л сол
2 ч.л захар
1 с.л оцет
1/2 пак. (7 гр.) суха мая
1 яйце ( по желание може да добавите слънчогледово или тиквено семе)
Пече се на програма 4 за 1кг. и средно изпечена коричка, в хлебопекарната машина. (Moulinex-XXL)

(1чаша- 200гр.)


А на моята машина на коя програма да го пусна?  newsm78 До сега съм правила само на 1!

1-ва е за класически обикновено. Ако искаш по-пухкав и по-надигнат програма френски , ако искаш да е без да е надигнат(равен отгоре), малко повече олио се слага и слагаш на програма за за сандвич(тостер или както там се нарича). Разликата е във времената на втасване, най-вече в програмите.

Последна редакция: пт, 12 юли 2013, 22:26 от Ani Ka

Общи условия

Активация на акаунт