МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 51-ва тема

  • 56 702
  • 742
  •   1
Отговори
# 45
  • София
  • Мнения: 15 822
Ле-ле много хубава топка се е заформила. По коя рецепта правиш хляб?
Това не е "моята топка" тесто.Това е от блога, за илюстрация как трябва да изглежда добре замесеното тесто. Но и аз винаги си наблюдавам тестото да става така.

# 46
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 5
Здравейте! Имам питане моята машина някаква куча марка Супериор - на немски пише. Нямам проблеми с нея общо взето повечето рецепти от другата тема ми се получават безпроблемно. Та има 12 програми, а на 11 - програма пише "сандвич" някой има ли такава и за какво я ползвате? Не машина , а програма?
Здравей!И моята машина е немска и има програма за хляб за сандвичи(аз и най-често я ползвам нея).
http://www.midea-bg.com/public/files/products/33/documents/26.pdf
Използвам тези рецепти и най-вече №14 Simple Smile

Ваня, страхотно, много благодаря! Hug  Мерилките са точно като за моята. А на тази програма Сандвич по - хубав ли става хлаба? Само да не е ронлив... При първа възможност ще я пробвам всъщност.
Защото аз ползвам най - често 1-ва, базовата.
Да ,хляба става по като "заводски" и ние в къщи го предпочитаме.Става и за тостера. Simple SmileАз съм пробвала почти всички рецепти,защото отговарят и на грамажа на моята машина.Сполучливи са.

# 47
  • София
  • Мнения: 4 877
Бихте ли ми препоръчали къде на намеря хубаво пълнозърнесто брашно. По магазините има само бяло.

# 48
  • Мнения: 32
Стана ми разкошен хляба! Хем на вид, хем на вкус. Следващият път само трябва повече да му изпеча коричката.
http://ifotki.info/14/e12d6a8e1442285858df7295f0a130e3d42b33156210635.jpg.html

# 49
  • София
  • Мнения: 15 822
Стана ми разкошен хляба! Хем на вид, хем на вкус. Следващият път само трябва повече да му изпеча коричката.
http://ifotki.info/14/e12d6a8e1442285858df7295f0a130e3d42b33156210635.jpg.html
Това без добавяне на брашно ли е?

# 50
  • Мнения: 32
Добавих! Има ли опция, който ако не ти се е изпекъл хляба да го продължиш да го печеш след като свърши програмата?

# 51
  • София
  • Мнения: 15 822
Добавих! Има ли опция, който ако не ти се е изпекъл хляба да го продължиш да го печеш след като свърши програмата?
Има само печене, при мен е 12-та.

# 52
  • Мнения: 7 779
Бихте ли ми препоръчали къде на намеря хубаво пълнозърнесто брашно. По магазините има само бяло.
ееее  де... ти само бяло виждаш. има и други видове брашна. нали и ние пазаруваме от магазините.

# 53
  • Мнения: 7 779
Стана ми разкошен хляба! Хем на вид, хем на вкус. Следващият път само трябва повече да му изпеча коричката.
http://ifotki.info/14/e12d6a8e1442285858df7295f0a130e3d42b33156210635.jpg.html
на мен не ми аресва много хляба. на вкус може да е добър , но на външен вид ....
отдели малко време и се запознай с машината ти и книжката към нея. там ще прочетеш ,че има програма само печене. със сигурност тя се използва само за това. пише и как може да се спре машината принудително.
на първа страница от темата има някой обяснения  , какво , как и защо ? там се вижда и как трябва да изглежда тестото преди да започне да втасва. трябва да гониш такава консистенция. не ти ли харесва  добавяш (брашно или течност). не се ли получи докато тече процеса на месене спираш и отново пускаш да се меси. след последното месене може да извадиш тестото и бъркалките , да оформиш тестото и да го върнеш отново в машината да втасва и да се пече.
обръщай внимание и на втасването.  не е ли втасало, спираш машината и оставяш тестото да си втаса както е по разписание. след това го печеш.

# 54
  • Мнения: 32
Стана ми разкошен хляба! Хем на вид, хем на вкус. Следващият път само трябва повече да му изпеча коричката.
http://ifotki.info/14/e12d6a8e1442285858df7295f0a130e3d42b33156210635.jpg.html
на мен не ми аресва много хляба. на вкус може да е добър , но на външен вид ....
отдели малко време и се запознай с машината ти и книжката към нея. там ще прочетеш ,че има програма само печене. със сигурност тя се използва само за това. пише и как може да се спре машината принудително.
на първа страница от темата има някой обяснения  , какво , как и защо ? там се вижда и как трябва да изглежда тестото преди да започне да втасва. трябва да гониш такава консистенция. не ти ли харесва  добавяш (брашно или течност). не се ли получи докато тече процеса на месене спираш и отново пускаш да се меси. след последното месене може да извадиш тестото и бъркалките , да оформиш тестото и да го върнеш отново в машината да втасва и да се пече.
обръщай внимание и на втасването.  не е ли втасало, спираш машината и оставяш тестото да си втаса както е по разписание. след това го печеш.

На думи е много хубаво, но на мен не ми е ясно. От скоро имам тази машина и книжка в нея нямаше и нямаше от къде да прочета основните неща. Попитахме в магазина за книжката, а те ми дадоха преснимани листове и обясниха, че се е загубила сигурно! Както и да е обясненията са излишни, но с желание се захванах да правя хляб от листовете. Но не ставаше, а пък аз не мога да меся и не знам точно какво тесто трябва да стане! Повярвайте ми много ми е трудно и този резултат, който получих последно ми хареса. Знаете ли колко хлябове съм изхвърлила, за да направя този. Бях се отказала да правя..

# 55
  • София
  • Мнения: 8 492
Стана ми разкошен хляба! Хем на вид, хем на вкус. Следващият път само трябва повече да му изпеча коричката.
http://ifotki.info/14/e12d6a8e1442285858df7295f0a130e3d42b33156210635.jpg.html
на мен не ми аресва много хляба. на вкус може да е добър , но на външен вид ....
отдели малко време и се запознай с машината ти и книжката към нея. там ще прочетеш ,че има програма само печене. със сигурност тя се използва само за това. пише и как може да се спре машината принудително.
на първа страница от темата има някой обяснения  , какво , как и защо ? там се вижда и как трябва да изглежда тестото преди да започне да втасва. трябва да гониш такава консистенция. не ти ли харесва  добавяш (брашно или течност). не се ли получи докато тече процеса на месене спираш и отново пускаш да се меси. след последното месене може да извадиш тестото и бъркалките , да оформиш тестото и да го върнеш отново в машината да втасва и да се пече.
обръщай внимание и на втасването.  не е ли втасало, спираш машината и оставяш тестото да си втаса както е по разписание. след това го печеш.

На думи е много хубаво, но на мен не ми е ясно. От скоро имам тази машина и книжка в нея нямаше и нямаше от къде да прочета основните неща. Попитахме в магазина за книжката, а те ми дадоха преснимани листове и обясниха, че се е загубила сигурно! Както и да е обясненията са излишни, но с желание се захванах да правя хляб от листовете. Но не ставаше, а пък аз не мога да меся и не знам точно какво тесто трябва да стане! Повярвайте ми много ми е трудно и този резултат, който получих последно ми хареса. Знаете ли колко хлябове съм изхвърлила, за да направя този. Бях се отказала да правя..

Да оставим сега емоциите настрани и да поговорим малко за някои подробности. За разлика от Бонго, който има ренгенови очи аз няма как да съдя дали хляба е станал, защото ни представяте само външен вид. Да попитам обаче за следното. Образувал ли се е конденз от пара върху капака на машината ? И още: колко време след изпичането извадихте хляба от машината ?

Аз съм от консервативните хора тук и постоянно повтарям, че в началото е необходимо да наблюдавате развитието на процеса, най-малко за да усетите машината. Не разчитайте изцяло на рецепти, защото те са ориентировъчни. Следете за получаване на съответната консистенция тесто (меко, еластично или пък твърдо и т.н.). Затова не бързайте с всичкото брашно предвидено в рецептата и го слагайте на части (примерно 80:10:10). Ако се налага прекъснете програмата (в повечето машини това става с продължително натискане на бутона СТАРТ) и започнете отново да месите. Ако тестото не е втасало достатъчно пак така спрете програмата и оставете да довтаса  (например докато удвои обема си). После включвате програмата за печене и продължавате да печете според необходимото време и сила на изпичане. Така с течение на времето вие сама ще придобиете инстинкт и ще разберете, че машината е само помощник.

# 56
  • Мнения: X
Добавих! Има ли опция, който ако не ти се е изпекъл хляба да го продължиш да го печеш след като свърши програмата?
Аз просто го оставям още час в машината.Тя продължава да грее, и коричката доста потъмнява.
Не съм пробвала да го пека допълнително, но няма ли отдолу да се препече пък съвсем?

# 57
  • Варна
  • Мнения: 11 734
Моля за бърз съвет Simple Smile

Имам суха мая на д-р.Йоткер, отворена във вторник и съхранявана в хладилник, на вратата му.

Какво ще ме посъветвате - да рискувам и да направя днес хляб с нея или да я изхвърля?

Ако има значение, хлябът ще е с маслини, 50% пълнозърнест.

Правила съм хляб с мая, отворена преди 3 дни и той стана, нямаше разлика, но днес, вече е четвърти ден.

Благодаря !

# 58
  • София
  • Мнения: 8 492
Моля за бърз съвет Simple Smile

Имам суха мая на д-р.Йоткер, отворена във вторник и съхранявана в хладилник, на вратата му.

Какво ще ме посъветвате - да рискувам и да направя днес хляб с нея или да я изхвърля?

Ако има значение, хлябът ще е с маслини, 50% пълнозърнест.

Правила съм хляб с мая, отворена преди 3 дни и той стана, нямаше разлика, но днес, вече е четвърти ден.

Благодаря !

Ами активирайте я първо и ако шупне, значи всичко е наред.

# 59
  • София
  • Мнения: 15 822
Добавих! Има ли опция, който ако не ти се е изпекъл хляба да го продължиш да го печеш след като свърши програмата?
Аз просто го оставям още час в машината.Тя продължава да грее, и коричката доста потъмнява.
Не съм пробвала да го пека допълнително, но няма ли отдолу да се препече пък съвсем?


А не ти ли се поти и напуква хляба?Аз вадя веднага.

Общи условия

Активация на акаунт