МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 51-ва тема

  • 56 579
  • 742
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: X
Аз преди малко пуснах да се бъркат съставките на първото хлебче. Живата мая я разтворих с малко хладка вода и захар. В рецептата пишеше суха мая, но като за първи път не ми се рискуваше. Тя и суха да е като че ли пак ще я разтворя.  newsm78

# 706
  • Мнения: 7 779
за да сте сигурни в годността на маята (живата) е добре да се активира предварително. при сухата проблемите са много по-малко и за това може и да не се активира. аз не го правя.

# 707
  • Мнения: 7 779

Я да питам, колко често си миете казанчето? след всяко печене или ... ?   newsm78
хмм ...интересно как си миете чините и зъбите след всяко ядене , а контейнера за вашия ХЛЯБ ви домързява  #Cussing out

# 708
  • Мнения: 22 867
Честито на собствениците на нови машинки, да си ги ползвате със здраве и да ви правят вкусен и здравословен хляб! Heart Eyes   bouquet

Днес се присетих за едно много харесвано вкъщи преди време ароматно и слънчево  италианско доматено хлебче с лук, чесън, маслини и много подправки. И успях да го изработя във вид на гъба. Laughing Само дето не излезе от машинката. Карах по рецептата и изключих, че вече не слагам толкова мая, но все едно, хлебчето пак си е вкусно.



А за казанчето, с риск да мина за мърла, ами не го мия. Embarassed Само изтривам със салфетки. Изключвам в началото преди ползването и след два-три кекса. Почти нищо не остава по него след изпичането на хляба. Само за месене на тесто не го ползвам, обичам да меся на ръка. Ето го след днешното хлебче, това, дето се белее тук-там, е от брашно, а загорялото около бъркалката пада, като я извадя:

Скрит текст:


bongo_2007 ®, контейнерчето не ми е в групата на чиниите и зъбите! Grinning Peace

Последна редакция: ср, 02 окт 2013, 18:50 от labrex

# 709
  • Мнения: X
Много благодаря на alys и bongo2007 Hug Дано да стане хубаво хлебче   chef

П.С. Само последно да ви питам: да разтворя ли живата мая предварително във водата със захарта, както при ръчно месене или просто да я натроша?

Ако си сигурна в срока на годност на маята, самата тя си изглежда добре, т.е. не е станала по-лигава от обикновено, няма нужда от активиране. Понякога я пускам в течността, леко накланям насам-натам казанчето и толкова. Но в повечето случаи само я натрошавам върху брашното. Сега ползвам една мая, чийто срок на годност отдавна е изтекъл (18 септември) но само погледнах дали втасва прилично тестото. Хлябът вече е изпечен. Леко превтаса, ама щото сложих 2 г повече, почти без да искам.

Да ви кажа за франзелите какви ги свърших. Опитах с разделяне с хартия, но много бързо се отказах, защото нямаха добър вид (тестото имам предвид). Събрах тестото и действах с формичките за багети от Мулинекса. Станаха добре. Малко по-големички и съответно не точно кръгли. Ако се сложи по 100 г тесто във формичка, сигурно ще станат перфектни, но не ми се играеше, времето ме притискаше. Моите бяха по около 165 г тесто във формичка. Забравих, че имам снимка. Simple Smile

# 710
  • София
  • Мнения: 15 822
     Алис, супер са станали.Колко могат се пекат наведнъж, 4 ли? Могла си да разделиш тестото на 8 и щяха да станат по-тънички, но и така са добре.Като гледам филийките са идеални за сандвичи. Peace

# 711
  • Мнения: X
Ми... по 4, но изпекох 12 хлебчета и скоро нямаше да ги спретна. А и така станаха добре. Не направих всичките на сандвичи, но нали за да стигне, трябва да остане Simple Smile. С по-тънички щях да си хвана белята, като правя сандвичи. Много пипкаво щеше да е. Тестото ми беше общо от около 1 кг брашно.

# 712
  • София
  • Мнения: 15 822
Ми... по 4, но изпекох 12 хлебчета и скоро нямаше да ги спретна. А и така станаха добре. Не направих всичките на сандвичи, но нали за да стигне, трябва да остане Simple Smile. С по-тънички щях да си хвана белята, като правя сандвичи. Много пипкаво щеше да е. Тестото ми беше общо от около 1 кг брашно.
Добре са си, 12 хлебчета  newsm78 ,ако бяха по-тънки,щяха да са повече и имаше да си печеееш.

# 713
  • Мнения: 660
Алис, прекрасни са ти станали франзелите! Браво! Щерка ми ги видя и сега ще правя и аз... ама нямам форми за багети, та ще видя какви ще ги свърша с подръчни средства. Thinking

# 714
  • Мнения: 5 234
Може ли рецептата за багетите?

# 715
  • Мнения: 0
Вчерашният бял хляб с чесън, маслинки, риган, босилек и лъжица зехтин се получи просто страхотно!  Simple Smile
Обожавам тази машинка!

# 716
  • Варна
  • Мнения: 488

Я да питам, колко често си миете казанчето? след всяко печене или ... ?   newsm78
хмм ...интересно как си миете чините и зъбите след всяко ядене , а контейнера за вашия ХЛЯБ ви домързява  #Cussing out


кой е казал че си мием чиниите и зъбите след всяко ядене, особено пък чиниите  Grinning, то с такъв хляб вече чиниите ги мием със залъче   chef

Labrex, благодаря, и моето излиза така, значи не съм само аз  Hug

# 717
  • ЯМБОЛ
  • Мнения: 1 093
                Пробвал ли е някой да активира първо маята и после да използва експресната програма на лидълската машинка?Търся форма да съкратя времето за около два часа заради работното време...

# 718
  • Мнения: X
Може ли рецептата за багетите?

Всяка рецепта за хляб може да се приложи. Моето тесто се получи смесено между това, което правя за хляб и това за пица. Стана така, защото след тестото за хляб сложих тесто за пица, но после реших да ги смеся и да сложа ново тесто за пица.

Рецептата ми за хляб е:

1 яйце + вода = 330 г общо
28 г олио   
6 г сол   
8-10 г захар
520 г брашно
5 г прясна мая

За пица е:

450 г брашно
1 ч.л. суха мая (може прясна, примерно 8 г, за да втаса по-бързо)
4 с.л. олио
260 мл вода (в оригиналната рецепта е 240 мл, но ми се струва малко)
1 ч.л. сол

# 719
  • Мнения: 22 867
Вчерашният бял хляб с чесън, маслинки, риган, босилек и лъжица зехтин се получи просто страхотно!  Simple Smile
Обожавам тази машинка!

Kaka Siika, по коя рецепта прави хлебчето?  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт