Раждане със секцио - 4

• 86 222
  • 736
  •   1
Отговори
# 15
Мисля, че упойката беше спинална-еднократно се слага в  гръбнака.
ИрПуц,  дано да съм по-спокойна  при второто секцио, а и наближава-след 2 месеца.

# 16
  • Варна
Мисля, че упойката беше спинална-еднократно се слага в  гръбнака.
ИрПуц,  дано да съм по-спокойна  при второто секцио, а и наближава-след 2 месеца.
Сигурна съм, че като влезеш в операционната ще си припомниш всичко от предния път и ще се успокоиш. Просто защото знаеш какво да очакваш и какво ще чувстваш. При мен най-големия страх беше от неизвестното, сега вече съм се надъхала и се готвя за второ (дай боже скоро)  Mr. Green

# 17
Точно.  Grinning

# 18
Момичета, поизчетох предишната тема и не видях да е коментирано, та затова и питам тук. Може ли някоя от вас да разкаже как точно се раздвижи след операцията. Кои движения са най-полезни и кои трябва да се избягват. Опитах да поровя и за клипчета в нета, но не видях. Има само реклами на колани, с които по-лесно ставало движението...

# 19
  • Варна
Моето раздвижване се състоеше в постоянно ходене до тоалетната, постоянно ми се ходеше по малка нужда. Тъкмо се върна успешно, и пак ми се дохожда  Mr. Green Вървях много бавно, прегърбена, постепенно се изправих съвсем.
До колкото знам най-хубавото, което може да се направи, е да се върви, за да се помага на матката да контрахира и да изхвърля кръвта, съответно да се прибере по-бързо. Не е хубаво да се вдига тежко.  Peace

# 20
Съни, благодаря за отговора. Аз имах предвид нещо по-детайлно. Още докато си в леглото след операцията илмаше ли някакви специфични движения с краката или тялото, нещо като рехабилитация? В някои болници идват да помагат за раздвижването, но като казвам помагат, не да те държат докато станеш, ада правиш "упражнения" в легнало положение преди да станеш. И още нещо, има ли някаква специфика в ставането, например да се обърнеш настрани, да се подпреш и т.н.

# 21
  • Варна
Не, в леглото никакви упражнения. На мен ми помогнаха само първия път да стана и толкова. Родих в частна болница и получих голямо внимание като цяло, но рехабилитация няма. Виждам, че не живееш в БГ, може там да е по-различно  newsm78
За ставането: единствения начин, по който можех да стана, беше да се обърна на една страна и да се избутам с ръцете до седнало положение. От позиция по гръб едва ли някой може да стане, предвид разреза. Малко по-късно в къщи започнах да се изправям в леглото, без да се извъртам.   Wink

# 22
Правили са ми две операции в две различни болници. В първата ме караха да става по супер идиотски начин, измъчих се. В Майчин дом ми казаха от легнало да се вдигна на лакти и оттам вече на ръце, стори ми се доста по - лесно и щадящо. Иначе първият път ме раздвижваха уж, дойде рехабилитаторка някаква и ми поразкърши краката.
Докато лежах в реанимация можех единствено да си сгъвам краката лежейки по гръб, нищо друго не ми се стори възможно. След вдигането идва ходенето, няма как по друг начин да се раздвижиш. Първо като прегърбена като неандерталец и с всеки изминал ден се изправяш все повече и повече.  Mr. Green

# 23
Чак пък и рехабилитация, обездвижването не е чак толкова дълготрайно, че да забравиш как да се движиш, в идеалния случай. Първо се издърпваш на лакти, после до седнало положение и после ставаш. Това е.

QueenBee, как са те карали да се раздвижваш, че ми стана интересно?  Simple Smile На мен просто ми казаха "Хайде, пробвай да станеш".

Прегърбеното ходене не ви помага да се разкършите по-бързо, даже напротив. Старайте се да си ходите нормално. Знам, че боли, но прегърбеното ходене удължава периода на възстановяване - от страх не смееш да се изправиш и така си караш кой знае колко време.

# 24
  • Бургас
Нищо специално не са ми казали да правя докато ставам, просто и на мен ми казаха:"Опитай да станеш". На мен ми беше удобно на лакти и настрани леко. После се научих да си нагласям леглото в полулегнало положение и да се хващам за дръжките до главата и отстрани и така да ставам, пак на една страна. Както и да го правиш момента, в който се изправяш винаги боли първите няколко дни, поне мен ме болеше най-много като се изправям и после като сядам. Но минава и заминава.
И да - колкото по-изправена вървиш и колкото по-дълго, толкова по-добре.

# 25
QueenBee, как са те карали да се раздвижваш, че ми стана интересно?  Simple Smile На мен просто ми казаха "Хайде, пробвай да станеш".

Това беше след първото секцио, тогава яко се бяха на*рали, не знам дали затова беше цялата работа. Дойде някаква лелка да ми сгъва краката в коленете и ги въртя в глезените, не си спомням много добре вече. Rolling Eyes

# 26
докато намеря темичката,искам минали по този път да разкажат подробно кое след кое следва,от какво са имали нужда след самото секцио,как преминава престоя интересувам се понеже нищо незнам за това секцио,около мен има мами но все нормално раждали,след секциото също ли трябва да стоиш без белио един ден,там с лигнин или все ето талива неща,ще съм благодарна за съветите и иинфото

# 27
  • Варна
Първите няколко часа след секциото бях с памперс. Когато казаха "хайде сега ставай да се раздвижиш", взех си бельо и превръзка, измих се е помощта на санитарката и се обух. Много е важно да си вземеш от онези бабешките гащи, които са много дълбоки, за да не попадат върху разреза. Аз си мислех, че моите са дълбоки, ама не бяха и не ми беше комфортно. Добре че имах и от еднократните хартиените- те ми бяха доста широки.
След секциото нямаш нужда от нищо, защото нито ти дават да ядеш, нито да пиеш вода. Първия ден само 2-3 глътки вода ми дадоха. За първи път ти дават да ядеш, едва когато "пуснеш газове", това явно значи, че червата са ок, и няма разместване. Аз "пуснах" още същата вечер, затова ме наградиха със закуска на другата сутрин- чаша кисело мляко  Mr. Green  Странно е, но не умирах от глад, не знам как стана, при положение, че и преди секциото бяха казали да не ям.  newsm78 Сутрин и вечер на визитацията минават да ти натискат корема, да видят добре ли се свива матката и гледат разреза дали е ок. На 3-я ден ме накараха да се изкъпя и да стоя вече без лепенка върху разреза. Идваше санитарка да ми го чисти със спирт и го пръскаше с някакъв спрей.

Ако се сещаш за нещо друго, което искаш да знаеш- питай  Hug

# 28
Sunny.G много ти благодаря за отговора,ако има нещо за което съм забравила ще пиша,но мисля че доста добър отговор си ми дала  bouquet  bouquet

# 29
Аз бях без бельо и с катетър до следващата сутрин, адска досада. Като видяха, че се придвижвам успешно, ми го махнаха и си обух хартиените гащи. Наистина са много удобни.

Общи условия

Активация на акаунт