Искам да сменя личното си име

• 21 159
  • 188
  •   1
Отговори
# 60

Авторката споделя, че произнасянето на името и и обръщението към нея с него я стресира и я прави неуверена. Ето ти важно обстоятелство. Номера може и да мине. Ако не мине, здраве да е. После пак може да опита.

ПП Да, да, Чек, преди бяха по бързото, ама сега мисля ги махнаха оттам, не ги намирам в члена за бързото. Но, както казваш и ти няма да се точи кой знае колко. Peace

Да де, от 2008 насам не са по бързото, но с едно заседание обикновено приключват.  Simple Smile

Относно причината не съм много сигурна в горното, защото в закона се иска наличие на "важни обстоятелства" и в съдебната практика поддържат мнението, че това трябва да са обективни причини, а чувствата и възприятията на субекта са извън тази категория. Затова масово се ползват аргументи като неудобство в работата, че лицето е известно така в обществото с друго име и подобни. При непълнолетно лице е малко по-тегаво. Зависи и от съдията де. Ако името е осмиващо е друга работа. Peace

"Името представлява постоянно словесно обозначение на физическото лице, което служи за неговата индивидуализация, идентификация и отличаване от останалите физически лица, поради което законът допуска да бъде променяно само по изключение, при наличие на важни обстоятелства, каквито в случая не са налице. Такава възможност, съгласно разпоредбата на чл.19 ЗГР е предоставена на “заинтересованите лица”, когато името, чиято промяна се иска е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това. Т.е., всички предпоставки, които законодателят е предвидил като основание за промяна на имената на едно лице, са от обективен характер и не се обуславят единствено и само от субективната преценка на титуляра им. Противното, внася несигурност в гражданския оборот.  Важните обстоятелства, като предпоставка за промяна на имената, следва да съществуват обективно и да се отразяват на статуса на лицето.
         Интересът си от исканата промяна в имената,  жалбоподателят  мотивира с обстоятелството, че е известен  в обществото с бащино и фамилно име-А.М., в какъвто смисъл е и издаденият му на 27.ІІІ.2000г. документ за самоличност.   По делото няма данни, от които да следва извод за добита от него  популярност, било поради публичност на професията му  или по други причини. Сами по себе си имената, по отношение на които се иска допускане на промяната, не съдържат нито един от визираните в разпоредбата на чл.19 ЗГР признаци.  Доказателствата по делото не налагат извод и за други важни, и обективни по своя характер причини за исканата от жалбоподателя промяна в бащиното и фамилното му име.  "

http://www.razgrad.court-bg.org/img/File/ROS/spravki/2011/201105 … d811_08850211.htm

# 61
Аз познавах една Йорданка, която стана Даниела и до 80 годишна възраст постоянно и напомняха, че е Йорданка като и честитяха Йорданов ден.

Много трудно е да се превъзпитат хората. Успех.

# 62
Чек, би могло просто да се вмъкне като още едно обстоятелство. Инак стандартните са ясни. Ако се докаже, че стреса наистина съществува и влияе на авторката и това може да мине. Едно обстоятелство в повече, няма да навреди. Wink Peace

Инак, да, едно заседание би трябвало да е. Обикновено Общината е призована, но не се явява неин представител. Виж, Прокуратурата се явява, в повечето случаи.

И, да, много зависи от състава, който ще разглежда делото и от правилно поднесената му информация в молбата и от свидетелите, както и от линията на представителство.

ПП Освен това, както написах на предната страничка, тези решения не са със сила на присъдено нещо и при отказ(отхвърляне на молбата), след време може да се заведе нова молба. Т.е. отхърлянето на молбата не пресича възможността за нова молба на същите основания. Wink Peace

ПП Понеже авторката е още непълнолетна, май и АСП(ДСП) ще трябва да вземе участие.

# 63
  • гр. Шумен
Авторката споделя, че произнасянето на името и и обръщението към нея с него я стресира и я прави неуверена. Ето ти важно обстоятелство. Номера може и да мине. Ако не мине, здраве да е. После пак може да опита.
На 17 години един млад човек може да се стресира и комплексира от хиляди работи - от ръст, от килограми, от ц**и, от какво ли не. Аз също не си харесвах името тогава, нищо че не е "бабешко". Познавам жена, представител на голяма френска фирма, която също се казва Йорданка, представя се Дани, де да знам, може да не й харесва, но не си е сменила името. А досега е можела сигурно поне петдесет пъти  да го направи, има средствата и възможностите  (покрай другите аргументи, не знам доколко в съда минава номерът, че работиш с основно с чужденци и името ти е трудно запомнящо се и произносимо за тях, издиша според мен, но знам ли  newsm78). Както и да е, жената явно си има самочувствие и сигурно не смята, че едно име може да й го смачка.
На момичето по-скоро бих му препоръчала да беседва с психолог, пък после ако толкова й е непоносимо да се казва Йорданка, да го сменя. Лично аз обаче пред Данина (което и на мен ми звучи като псевдоним на чалга певица) бих предпочела ДАнета, тъкмо ще е съименничка на една от най-богатите жени в България  Mr. Green:
http://milionerite.com/index.php?option=com_content&task=view&id=96
Шегите настрана, но с едно име не се живее само на 5, на 10 или на 17. И нещо, което на крехка възраст може да е повод за стрес и комплекси, в последствие може да се възприема като съвсем естествено.

Последна редакция: нд, 14 юли 2013, 13:05 от Sessilly

# 64
  • В градината...
Да, 15 лв. е ДТ, писмена грешка.
Чек, ама точно в Разград най-трудно става промяната, а и тук Общината винаги се пъне по такива искове - сякаш са лично засегнати. Смятам, че тук причината за рядкото уважаване на подобни искове е поради турското население - много хора си върнаха турските имена и след като отидоха по Европа, започнаха да си искат българските имена, за да не ги дискриминират. Веднъж им върнали турско, после българско име искат - в този смисъл, наистина при нас настъпва нерядко голяма каша в гражданския оборот - има хора, които си ходят с по няколко удостоверения за идентичност  Peace

# 65
Защо пък да чака да става пълнолетна и сама да се оправя, без да ангажира родителите си. Все пак те са и сложили това име, дето се вика имат пръст в цялата работа.

ПП Да, да, Чек, преди бяха по бързото, ама сега мисля ги махнаха оттам, не ги намирам в члена за бързото. Но, както казваш и ти няма да се точи кой знае колко. Peace

Е, в тази връзка не е ли по-добре да се помисли първо за консултация и помощ от специалист? Не се заяждам, а сериозно бих помислила за такъв вариант. Проблемите според мен не идват от имената - те са си  в главите на хората.  Ако не е името - ще е нещо друго
Познавам една дама  Тодорка (Дора за по-кратко)  - много жизнерадостна и весела жена, на която не би и хрумнало да срамува от името си, нито пък страда от липса на самочувствие.
Имената са богатство, ако се претопим в някаква безлична космополитна  маса от Джорджии, Ричардовци, Изабели, Елизабети  и изчезнат  Мария, Надежда, Георги, Никола, Стефан ... никак не е добра тенденцията.
бтв. А защо мъжете по-рядко се срамуват от имената си?  newsm78

# 66
Не знам, Банши, може и консулт с психолог, ако има желание.
Аз разглеждах чисто правния аспект на казуса и затова съм се изказала така.
Ако обаче се осъществи консулт с психолог и това с името се окаже наистина съществен проблем, който трудно може да бъде преодолян, съда ще смени името доста бързо. Така мисля. Peace

Ох, Слава Богу, че имам хубаво име и си го харесвам, та.....

ПП Лично аз, не виждам нищо лошо в името Йорданка. На умалително може да се казва Дани. Няма нито нещо осмиващо, нито нещо позорящо в едно такова българско име. Имаш си имен ден и то на такъв хубав български празник. Не знам....всеки знае себе си....

# 67
Да, 15 лв. е ДТ, писмена грешка.
Чек, ама точно в Разград най-трудно става промяната, а и тук Общината винаги се пъне по такива искове - сякаш са лично засегнати. Смятам, че тук причината за рядкото уважаване на подобни искове е поради турското население - много хора си върнаха турските имена и след като отидоха по Европа, започнаха да си искат българските имена, за да не ги дискриминират. Веднъж им върнали турско, после българско име искат - в този смисъл, наистина при нас настъпва нерядко голяма каша в гражданския оборот - има хора, които си ходят с по няколко удостоверения за идентичност  Peace

И във Варна има съдии, които дават и други, които не дават.  Laughing Онази с Пепа/Петранка проведе заседанието точно за три минути и разреши, но другата която води делото на жената, която искаше да приеме фамилията на мъжа си, защото властите в чужбина не са го направили ги мота много. Пак стана с едно заседание, но искаше много неопровержими доказателства за важни причини, чак свидетели от чужбина да идвали да й свидетелстват.  Crazy Решенията могат да се обжалват, а и както каза г-жа Бюфе, нямат сила на присъдено нещо, така че няма пречка при отхвърляне на молбата, същият молител да подаде нова.

# 68
  • В градината...
Да, така е, ние най-добре го знаем. Ако нещата бяха ясни и предвидими, за нас нямаше да има работа  Mr. Green

# 69
  • Варна
Много интересни мнения прочетох, но най-потресаващите бяха, че всъщност името си е хубаво и на списващите им харесва, а момичето се лигави.
Няма никакво значение какво се харесва на ССФ, щом Дани иска да се казва Данина /съвсем нелошо име/, а не просто Дани /защото все някога ще порасне/, да следва съветите на г-жа Буфе... Букет и да действа.
Никой не заслужава ориста да носи грозно име, което не харесва.

П.П. Познавам и мъже, които не си харесват имената /те просто не им отиват/. Но са решили да махнат с ръка и да не се занимават.

# 70
Така е, но според нашите закони не можеш да си смениш името, защото не ти харесва или се чувстваш неудобно с него. Освен ако не е Салфетка, Чайка, Иконом, Крачун или нещо подобно. Това са истински имена. Което ми е непонятно и е крайно време да се промени. При сегашното статукво на закона, човек трябва да измисля разни трикове за да му мине номерът в съда. Субективните усещания не били важни.  Crazy

# 71
  • Варна
Съгласна съм, Чек. Има доста неща, които трябва да се променят.
Но все пак има възможност за смяна на името. Просто трябва да се намери правилния адвокат с правилната теза.

# 72
  • В градината...
Не, просто трябва да се попадне на правилния съдебен състав.

# 73
  • Варна
И това също.

# 74
Така е, но според нашите закони не можеш да си смениш името, защото ........... се чувстваш неудобно с него.  ...

Аз не споря, но все си мисля, че, ако се чувстваш неудобно и това предизвиква стрес и води до психически дискомфорт и явно дълбае на психологична основа, което от своя страна може да доведе до съвсем реален физически, здравословен проблем, може да мине в графата "ако важни обстоятелства налагат това" и като нищо може да мине номера в съда. Зависи от състава и от това как ще представиш за пред съда "важните си обстоятелства". Чек, толкова чудатости съм виждала в съда, че...повярвай ми при подходяща обстановка всичко може да мине.... Wink

Общи условия

Активация на акаунт