НОРВЕГИЯ - Тема 45

• 98 718
  • 756
  •   1
Отговори
# 225
  • Stavanger, Norway
Я, аз като един бъдещ емигрант (много надъхан даже знам как да казвам часът на норвежки  Mr. Green), да попитам новодошлите и пресни българо-норвежки - имате ли си работа вече? Ако да - как я намерихте - тук България или там на място?

Табаско, тук да знаеш какви температури са още - 20-25 градуса.... Направо лято го раздаваме още  Crazy

Последна редакция: ср, 06 ное 2013, 19:13 от cvetulka

# 226
И аз отдавна исках да получа подобна информация,но никой не се отзова.......

# 227
Здравейй!!!
Как си? Ти присъедини ли се към групата във фейсбук? Simple Smile

# 228
За кого е въпроса ти?

# 229
  • Stavanger, Norway
Аз да  Mr. Green

# 230
При нас още няма сняг и го чакаме с нетърпение. "Севера" може да ни пратите малко  Mr. Green

По не коментирания въпрос за работа. Мисля,че от Бг трудно може да се намери работа. Тук трябва някой да те препоръча или да имаш много голям късмет. Това са ми наблюденията. Лятотокогато бях тук, ходих на работа с майка ми, известно време даже я замествах. Така хората ме препоръчаха на други и сега живот и здраве се надявам да започна самостоятелна работа. Но без език е почти не възможно. Поне английския е задължителен. Надявам се да съм била полезна  Wink

Иначе за социалния живот......кофти си е, ама дано е временно. Дали има някакво място на което се събират българи  Thinking

# 231
Я, аз като един бъдещ емигрант (много надъхан даже знам как да казвам часът на норвежки  Mr. Green), да попитам новодошлите и пресни българо-норвежки - имате ли си работа вече? Ако да - как я намерихте - тук България или там на място?

Табаско, тук да знаеш какви температури са още - 20-25 градуса.... Направо лято го раздаваме още  Crazy

Аз за момента имам работа само 2 пъти седмично. Намерих я от тук и с помощ. Както са ти отговорили преди мен, ако не знаеш норвежки е много трудно. Аз все още не знам. Уча сама вкъщи и става бавно. Съответно английския е задължителен. Не, че няма и изключения( които не знаят нито норвежки нито английски), но не може да се разчита на това  Peace

# 232
  • Stavanger, Norway
А с квартирите как се справихте? Аз започвам да се паникьосвам, защото намирам голяма пукнатина в плана ни - как да си намерим квартира, без да имаме работа  newsm78

Иначе работим по следните точки:
- учим език
- проучваме разходите за живот
- кандидатстваме за работа от тук (малко вероятно, да не кажа нищожно вероятно да намерим до колкото разбирам)
- разучаваме всичко относно - регистрация като се пристигне там, квартира, търсене на работа и т.н.

Обаче като стигнем до квартира и запецваме  Rolling Eyes Каква е тази държава, в която искаш да си платиш, а не ти искат парите, не знам  newsm78

# 233
  • In my tropical dream
Cvetulka, проблемът с квартирите наистина не е никак малък. Търсенето надвишава предлагането и наемодателите тук са в позиция да избират от многото, които им предлагат парите си. Не знам дали мислите да тъгвате с детето, ако да - с него ще е още по-трудно да наемете, защото като има дете, не могат да ви изгонят от квартирата дори да спрете да плащате. И ако нямате работа, а имате дете - това никак не ви извежда напред в листата с желаещи. Все пак, аз знам една фирма, която не е придирчива към наемателите и стига да броиш парите, няма да те изследва под микроскоп. Имат доста апартаменти в Осло, студиа за 7-8000кр., с отделна спалня за 10-11 000кр.  3 наема депозит + наемът за първия месец - стандартното. Аз съм ходила на огледи при тях, но не ми харесаха жилищата и намерих друго. Цените им не отговарят на стандарта. В смисъл, това са средни цени, но за такива се предлагат жилища в доста по-добро състояние. Ако те интересува, ще ти я пратя на лични.
За работата съм съгласна 1:1 с marojinka. Работа за неспециалисти е почти невъзможно да се намери от разстояние. А на място най-голямо значение имат езика, препоръките и късмета. Затова ви съветвам да правите колкото е  възможно повече контакти с хора, които живеят тук. Някои си имат късмет, имам познати, които са дошли и за една седмица са си намерили работа, включително една литовка, която започна в нашата фирма. Иначе повечето хора при нас са препоръчани от други служители. Аз лично много бях зациклила и ми отне цяла година да си намеря работа.

# 234
Привет и от мен,
Дани, ние сме в Берген. Има ли и други от вас от този район?
Cvetulka, присъединявам се към съветите на момичетата...без познати тук е почти невъзможно да започнеш каквото и да е. Ние имахме късмет и благодарение на познати намерихме работа, но след като дойдохме. С квартирата също ни провървя, още на първия оглед ни се обадиха, но не им споменах предварително, че сме с дете, а и аз си взех препоръки от работодателя и те май също помогнаха. За квартирите имай впредвид, че искат минимум наем и половина за депозит + наема за първия месец, което си е сериозна сума.
И аз се опитвам да уча норвежки вкъщи, но много бавно става, защото ме домързява, искам да мина първото ниво сама и за второто мисля да се запиша във Фолке университета.

# 235
  • Stavanger, Norway
Момичета, много полезна информация давате, за което Ви благодаря безкрайно  Hug Да ви кажа честно чета старите теми, за да не преповтарям много въпросите, но е възможно да не съм стигнала до отговори, които вече ми трябват  Rolling Eyes

Мартини , няма да сме с детето. Предвиждаме за депозити 3 месеца + месечния наем за същия период. Детето ще го вземем след като поне единия намери работа. От сега не ми се мисли колко ще ми липсва, но като мерихме и теглихме решихме, че така шансовете ни са най-големи.

Препоръки ще си поискам от сегашния и предния работодател. Чудя се трябва ли да ги превеждам на норвежки или става и на английски  newsm78? Не знам дали има смисъл, но ще взема и от преподавателката по норвежки, мисля, че няма да ми откаже  Peace

Квартира - Мартини, ще съм ти благодарна, ако ми изпратиш на лични фирмата в Осло. Ние сме се насочили към Берген или Ставангер (май второто повече ме влече), но имаме още време и ако не намерим там квартира ще видим какво ще правим  Rolling Eyes

Език - ходим на курсове, но не мисля, че ще докараме много високо ниво. Може би не повече от В1 по международните стандарти  newsm78 Вие по какви учебници се подготвяте? Аз карам едновременно по 2 - Ny i Norge и Troll i ord.

Професии - тук сме с професии, но аз съм маркетингов специалист и за да работя като такъв в Норвегия ще ми трябва доста високо ниво на езика, така че за момента отпада като опция. Може би ако успеем да се задържим там след 2-3 години... Мъжът ми работи в печатница за широк формат. Доста тясно е специализиран, но ще видим дали ще открие нещо сходно в Норге. Така или иначе сме навити на каквато и да е работа (почистване, кетъринг и т.н.).

# 236
Привет и от мен,
Дани, ние сме в Берген. Има ли и други от вас от този район?

Много хубав град Simple Smile Само снимки съм гледала надявам се и да го посетя в бъдеще Crazy
Ние сме доста по на север - Sandnessjøen се казва града, в който живеем  Simple Smile

cvetulka ние учим по  På vei  Peace

# 237
Бързам да се похваля намерих си кремчето Шисейдо,но ми препоръчаха друг от същото естество ,но по добър Сенсей.Моя който си донесох от България не ми понесе на студения северен климат тук.
Да се изкажа относно работата и квартирите.Същото като горе споменатото от момичетата.Трудно е ,много е трудно ако нямаш препоръки от предишни  работодатели .Иска се език ,поне Английски.И в началото едва ли може да се почне работа по специалността ,която си завършил.Гледат те под лупа.По въпроса за квартирите ,също не е лесно дори и да си с предлагаш парите.Та това е държавата с най -висок статут.Проучват те и това си е нормално не се хвърлят на сляпо.
Но с малко повече късмет ще се получат нещата.Само началото е трудно после се свиква със начина на живот,който е доста по различен от нашия. Peace

# 238
Привет, аз се включвам все в малките часове, никакво време не ми остава през деня . Исках само да ви пусна линкове към един университетски сайт, от който уча норвежки, случайно се натъкнах на него в търсенето си на добри източници за езика. Смятам, че е направен много сполучливо за владеещите английски. Покрива ниво А1 и А2 и мисля, че е добро начало за навлизане в езика.
http://www.ntnu.edu/now
http://www.ntnu.edu/learnnow
Лека нощ Simple Smile

# 239
Аз имам проблем с храната тук, въобще не ми е вкусна  Confused И с кафето. Тази кафява вода дето я пият и я наричат кафе  Sick А тук само в един турски магазин продават еспресо. Не, че е кой знае какво и то, но е единственото, което намирам.

Няма хубаво кафе, няма вкусна храна.

Общи условия

Активация на акаунт