НОРВЕГИЯ - Тема 45

• 98 590
  • 756
  •   1
Отговори
# 660
Успокой се, никой няма да ти вземе детето току така. Да, аз ти разказах в общи линии как стои въпроса. Но винаги се отчита че децата са на ново място, в нова среда. Законовата страна наистина е такава. Но за да се стигне до крайна мярка...има доста път.
Това, което споменаваш за малкия ти син -  "....  но малкия е доста буен и като нещо не стане по неговата става с викове и ревове.Агресивен е единствено спрямо брат си ..." - според мен може да стане проблем. Особено ако е често или се проявява агресията навън. Аз на твое място бих се опитала да се справя с "тези му апетити" още в България. Мисля си, че като го оставиш да се тръшка и крещи няколко пъти без да получи нищо и като види че никой не му обръща внимание на капризите...сам ще се откаже.
Знаеш ли, доста е относително и субективно всяко мнение, което ще чуеш. Моето също не е миродавно. Споделям с теб само това, което знам и наблюдавам. Това не значи че точно така всичко ще е или трябва да бъде. Или че аз съм права. Всеки случай се разглежда сам по себе си. Ииии, нещата не са чак тооолкова страшни.

# 661
Искрено Ви благодаря за информацията и съвета.Четейки написаното малко се поуспокоих.Относно капризите и буйния нрав на малкия от известно време се старая да го преодолеем с много говорене и твърдост от моя страна.забелязвам че  има ефект,не всеки път разбира се newsm78.А относно градините и училищата имате ли информация?Големият ми син тук е 7 клас,а малкия 3 група в детската градина.Извинявам се за многото въпроси доста съм объркана от всичко което изчетох в нета и затова реших да се консултирам и с мами които вече са там.Предварителни благодарности на всички които се включат по моите въпроси.Съпругът ми ме успокоява че няма нищо <страшно > в преместването ама аз ...... ThinkingЛека вечер

# 662
Все едно няма да пътувате в цивилизована, развита държава, а някъде в арабския свят.
Тук познавах една българка, която не доведе 17 г. си син, за да не й го вземат!  Crazy

Интересно ми е някое от момичета, които живеят по-дълго в Норвегия и са комуникирали с повече норвежци да се включи и да разкаже. Защо толкова страх от Барневарн?

Да, тук следят за това как се държи детето в детската градина, не можеш да го нашамариш на публично място, викове и крясъци не са приемливи.
Чувала съм, че  има телефон, на който детето може да се обади и да се оплаче от родителите си, дори за това, че го карат да си учи уроците - легенда или факт, не зная? Чувала съм от майки, че в училище ги разпитват - с какво се хранят вкъщи и в колко си лягат?

# 663
Sem, нито в детските градини, нито в училищата има представители на Барневарн!
Персонала там, а и във всички институции работещи с деца е задължен от закона да рапортува наблюдавани аномалии в поведението или просто проблемни деца. Съвсем друг въпрос е, че това почти не се случва. Трябва да е наистина нещо фрапиращо, за да рапортуват, да не говорим да ти вземат детето.
В училищата / някои, не всички /, има miljøterapeut, който се занимава с проблемни деца - и пак - не се свързват с Барневарнет веднага.
Моята госпожица също обичаше да се тръшка в детската градина. Просто се уговорихме с персонала, че те ще правят това, което аз правя у дома - изнасям я за 5-10 мин в коридора/друга стая докато се успокои. Никакви проблеми не е имало, тя разбра че номерата не минават никъде и спря.
Успех!

# 664
Роси привет, много отдавна не беше писала тук.
Права си в това, че явно и открито ( с табелка на врата) няма представител на Барневарн нито в детските градини, нито в училищата. Но всеки училищен психолог прави 15 дневен отчет пред тази институция, както и директорката на детската градина. Това имах в предвид като го написах (във връзка с работата ми имам преки наблюдения )
 Но както казва и Самсара толкова много страх....е излишен.

# 665
Благодаря ви мили дами за информацията.Вярно че повечето лоши случки с отнети деца ги пише по руските форуми или пък на полски семейства.Интересно ми е защо е така?Нима са толкова лоши родители?Или пък нещатата са доста преувеличени.Ще се радвам и на малко инфо за детските градини така да се каже от първа ръка.Вярно ли е че децата прекарват повечето време навън,независимо дали вали или е студено?Дори се хранели навън със сандвичи приготвени от дома,без да има дават топлъл обяд както е тук ThinkingА пък много държали на здравословното хранене....Само да уточня питам за западна Норвегия,в покрайнините на Берген или може би е еднакво за цялата страна.Хубав ден на всички мами Simple Smile

# 666
Izvinqvam se za latinicata.. minavam samo da popitam,ako nqkoi znae dali moje da se napuska stranata dokato si v bolnichen?
Blagodarq predvaritelno

# 667
Izvinqvam se za latinicata.. minavam samo da popitam,ako nqkoi znae dali moje da se napuska stranata dokato si v bolnichen?
Blagodarq predvaritelno

Не.

# 668
  Майки на......момичета с Норвежко гражданство, новина за Вас  Shocked

Det betyr at jenter født i 1997 eller senere har verneplikt fra neste år.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/naa- ... /23315386/     

# 669
  Майки на......момичета с Норвежко гражданство, новина за Вас  Shocked

Det betyr at jenter født i 1997 eller senere har verneplikt fra neste år.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/naa- ... /23315386/     
За какво става дума ? Rolling Eyes

# 670
За задължителна военна служба за момичета Peace

# 671
Здравейте мили дами,благодаря ви за информацията относно Барневарн.Подейства ми доста успокоително Simple SmileБих желала да попитам има ли сред вас мами на ученици,който са премествали децата си от  БГ в норвежко училище когато годината не е свършила.Искат ли се документи с апостил.Тук в БГ никой не може да ми отговори конкретно за Норвегия-нито Министерство на образованието,нито регионален инспекторат,или пък е различно за всяко училище.Можете да ми пишете на лични .Благодаря! Simple Smile

# 672
За задължителна военна служба за момичета Peace

Лъки....  bouquet както винаги перфектна.

# 673
еййй, сем Embarassed Embarassed Embarassed   bouquet от едно известно време си мисля да те поканя на едно кафенце, ако е удобно Praynig Praynig Praynig
към края на ноември? Ако си в Осло.

# 674
  • Norge
И от мен едно   bouquet на Лъки.  Simple Smile
Плюс  Heart Eyes и  Hug

Общи условия

Активация на акаунт