НОРВЕГИЯ - Тема 45

• 98 594
  • 756
  •   1
Отговори
# 645

bob4enka    bouquet

mnogo blagodaria za suveta. sega shte potursia biblioteka okolo apartamenta.
az sushto si misleh da naucha ezika sama, no takava depresia me e obhvanala... a bez ezik rabota, pocti nevuzmojno da se nameri, makar da govoria english perfectno + oshte niakolko ezika, no... trqbva si local...  Sad

# 646
  • Ориндж каунти
В Драмен може и с турски, там е най-голямата турска общност в Норвегия Simple Smile. А за да я няма депресията послушай бобченка. Курсове безплатни няма, но сега събират хора за курс в Осло, 6900 крони за нива А1 иА2. Повече подробности на сайта на Халачев, този който издаде разговорник или речник миналата година-www.halatchev.com. Това е първият такъв курс, така че отзиви няма. И спри да смяташ всичко в лева, мъжа ти ще взима крони по тукашния стандарт, надявам се. Успех.

# 647
hahaah, sorcererals, taka e, no shoka v chetvornite ceni oshte e goliam Grinning
thanks za infoto za kursovete.
turski ne mi e otdavashtite se ezici taka ce shte se pridurjam kum norge Wink

blagodarq vi mili hora, naistina!..

# 648
ВЯРА, НАДЕЖДА , ЛЮБОВ... и тяхната майка СОФИЯ

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ, КОИТО ПРАЗНУВАТ. С пожелание за успех, здраве и лично щастие   smile3525 smile3525  Gift

Някой има ли идея къде може да се намери спирт (но не медицински от аптеките) ?? Имам в предвид от този "синия".... денатурирания. Подскажете магазин моля.....

Какъв обезмаслител за почистване на фурната на печката ползвате - освен MP52 ; Mr. Muschle

благодаря за помоща

# 649
  • На север
bebe boom, има курс в центъра на Осло за 1200 кр до Декември месец. Взима се цяло ниво за тези пари. За 800 кр е половината ниво. Аз сега се записах за напреднало ниво и от другата седмица ще ходя. Курсът е почнал Август, но има още места. Поне за моето ниво имаше...Виж в нета за Kia курсове.

# 650
  • София
Някой да е внасял скоро кола в Норвегия от България? Какви документи се изискват и има ли смисъл? Знам,че може да се кара 1 година без да се регистрира.

# 651
Woman in red - много тенкс. ще проверя, 1200кр звъчи много добре, коко часа са включени?.. макар че ще разгледам и аз де  Embarassed  bouquet

nikidjurova - ние внесохме миналия месец кола от Швеция, което си е горе долу същото - идва от ЕС. незнам точно как стои въпроса ако си българин с българска регистрация, но като се има пред вид колко поляци си карат техните коли, ако не смятате да я държите дълго тази кола, не си струва да изсипете една торба с пари за да й сложите норвежки номера.. иначе това което мъжа ми направи е като влизаш в страната на границата да минеш през митницата и да обявиш че я вкарваш. от там май ти даваха някакъв номер и после ти тече време в което трябва да отидеш да й платиш данъка и ти дават номера, като връщаш стария.. най-общо това беше, но мога да питам за подробности, ако искаш

# 652
  • София
Питай за подробности!!!

# 653
Здравейте на всички мами тук във форума, първо искам да ви поздравя за това колко сте всеотдайни и как си помагате и подкрепяте...много се радвам, че се е запазило човешкото отношение, колко е важно една добра дума, поздрав, съвет...особено когато си новобранец в друга държава и неизвестностите са много...
Имам един въпрос и много ще съм ви благодарна ако някой ме посъветва...
Ние сме във Швеция от няколко месеца, в опитите си да си намерим работа ни отговориха от една фирма посредник, която набира хора за Норвегия.Те имат високи изисквания за квалификации и референции, всичко това се изпраща на работодателя и ако той одобри документите се явяваш на интервю, въпроса е бил ли е някой на такова интервю и какви въпроси задават.Мъжът ми е одобрен, на първо ниво като са разглеждани всички тези документи и препоръки, сега следвадващия етап...И тези фирми посредници не ми е ясно, ние с тях ли ще подписваме договор или със работодателя, и дали фирмата посредник ще взема всеки месец някакъв процент от заплатата...много ми е объркано...ако някой е наясно с тези посреднически фирми как процедират...и за интервютата им...ще ни бъде от полза!
Благодаря ви предварително!

Последна редакция: пн, 06 окт 2014, 21:48 от felicita_9

# 654
Но аз съм романтична женска душица, за която природата, животните и тнт глупости за повечето са на първо място за избор на място за живот. Не ме вълнуват купони и дискотеки много отдавна, така че скуката за мен е спокойствие, за което копнея. Понякога даже си мисля, че ако мога да живея в някоя гора на майната си ще съм най-щастлива.................

Питам се дали всички бургазлии сме такива романтични натури...това което пишеш все едно говоря за себе си, еее мисля че повечето жени сме такива...  Simple Smile

привет на всички бургазлийки, и на всички останали мами от форума   bouquet

# 655
Хи-хи, признавам си малко ме домързя да опиша пълната рецепта  Mr. Green

Лютеница с айвар
1 буркан айвар (650 гр)
4 консерви домати (400 гр)
4 с.л. захар
1 с.л. сол
4-5 с.л. олио
Към края може да се добави накълцан пресен магданоз или няколко щипки сух. Смесва се всичко и се бърка, докато лъжицата започне да оставя трайни дири в сместа  Peace

Предполагам ако се прави с доматено пюре, количеството домати ще е наполовина. Но вкуса става наистина много добър  Peace

Момичета, направо сте супеееееррррр, браво на вас!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# 656
Здравейте мили мами,след дълго колебание реших да се включа.Първо искам да кажа че съм много притеснена понеже ми предстои заминаване в Норгето с децата.Съпругът ми е там има всички документи и работа.Това което ме притеснява е свързано с норвежката детска полиция.Мнооооого страшни неща изчетох,как вземали децата на имигранти буквално без причинно.Забравих да спомена че имам двама сина почти на 6 и 13 години.Ако има писано тук по тази тема моля за линка и за извинение ако се повтарям.Ще съм много благодарна ако някоя мама се включи и малко ми разясни темата. Sad

# 657
Не съм мама на дете, а на вече голяяямо момче. Но работя като психолог и ще ти отговоря (дето се казва почти от първа ръка). Е, не всичко - но това което става около мен.
Много от нещата дето си чела са така и......не са така.
Детската полиция наистина действа много бързо и ефективно. Но когато има сериозни проблеми и основание за това. В руския форум пишат какво ли не; поляците и те.
Но тук не е позволено да се караш, викаш  и крещиш на детето. Недай си боже да го удариш на обществено място  #Crazy newsm78. Същото важи и в къщи. Ако някой съсед, особено норвежец се обади че "тормозите" детето.....ще имате сериозни проблеми. Същото е и ако  КАЖАТ, че има скандали и разправии у вас.
Прието е да се обяснява много и постоянно; да се разговаря с малчуганите. В училищата и детските градини имат представинел на "Барневарн" и ако детето е мълчаливо, умислено или агресивно спрямо другите деца..... разговарят с него и родителите. Търси се причината за поведението му и се вземат мерки - дават ви се насоки и препоръки за възпитанието му; може да ви насочат към детски психолог и т.н.
Две основни и важни неща: не трябва да се чуват крясъци, викове в къщата ви; и не трябва да оставяте децата никога сами (наскоро взеха детето на една полякина - беше оставила малката си дъщеря с големия си син, тя на 4г, а той на 12 г и отишла на "пазар"; но явно не се е случвало за първи път защото се оказва че ходи и на работа така); децата не бива да се бият по между си - това също се смята за агресия.
Тук има много мами с малки деца. Вярвам, че и те ще се включат и кажат/дадат съвети - все пак имат по-голям опит от мен. Дето се казва в действие.

# 658
благодаря много за бързия отговор.Аз не съм майка,която си бие и тормози децата,но малкия е доста буен и като нещо не стане по неговата става с викове и ревове.Агресивен е единствено спрямо брат си ,а в градината е едно от наи-послушните деца.Това  с поведението също ме притеснява защото ако било тъжно или умислено то според тяхимало проблем.Ами като е на ново място с нови хора и най-вече говорещи на език неразбираем за детето е нормално да се чувства така.Ох доста ми е страшничко.Моля мили мами помагайте с повечко инфо.Това че веднаж те привикат от Барневарн не означава че веднага ти вземат детето,нали? Cry

# 659
А като си помисля колко бях ентусиазирана за това пътуване Sadдори започнах да уча езика......

Общи условия

Активация на акаунт