НОРВЕГИЯ - Тема 45

• 98 680
  • 756
  •   1
Отговори
# 195
Мамчета, може ли да ми кажете дали е необходимо да преведа някакви документи/от бг на норвежки/ на детето за постъпване в детска градина  newsm78
  bouquet

Не забравяй имунизационния календар Peace Не съм го превеждала, защото в нашия всичко е на латински, но ако е на български ,трябва да го преведеш Peace

# 196
Здравейте, мами скоро ще станат 3 месеца откакто сме в Норвегия. Непознавам много хора,интересно ми е всичко свързано с живота тук,но незнам език и ми е доста трудно в това отношение.Създадох група във фейсбук,така че ако имате желание да развием темата за живота тук моля заповядайте и се присъединете.АДРЕСА Е :https://www.facebook.com/groups/484595044971239/members/.или просто напишета бг мами в Норвегия

# 197
Здравейте!
Живея в Норвегия, но имаме проблем с гледането на ТВ. Не можем да ползваме доставчик с антена, защото няма да имаме обхват и вариантът е, да се абонираме през интернет.
Проблемът е, че има настройка с Boxee Box, която не позволя да тръгне ТВ от даден сайт за гледане на ТВ. Боксито е с операционна система Линукс, но мисля че иска някакво приложение..
Някой използвал ли е, и може ли накратко да ми помогне с проблема? Вероятно трябва да кача Google Chrome за линукс..
Благодаря!

# 198
  • Stavanger, Norway
Я да ви попитам аз, има ли в Норвегия някакъв начин, чрез който по-лесно да навлезеш сред норвежците. Например някаква група за доброволци, някаквигрупи, в които има шанс да те допуснат, църковни групи или нещо от сорта?

# 199
Здравей!
Има, разбира се. Тук се опитват по всякакъв начин да те интегрират, да те приобщят, помагат ти с език-а. Има организирани национални събирания, за хора от всякакви народности, женски вечери, свързват те с чужденци, не само с норвежци. Има брошури и винаги си добре дошъл.

# 200
  • Stavanger,Norway/ Varna
Да допълня, че тези брошури могат да се намерят в библиотеката или в helsestasjon- ите

# 201
Момичета свърши ми пастата за зъби- Парадонтакс и имам проблем с намирането на подобна паста тук. Търсих в аптеката, магазина и нищо, само Колгейт и подобни "обикновенни" пасти.
Имам парадонтоза и е препоръчително да се мия със специална паста или нещо което да стяга венците, ама не мога да намеря  ooooh!.
Ако имате идея от къде мога да намеря или име на паста, много ще ви бъда благодарна да споделите.

Днес при мен е слънчице, след толкова дъждовни дни и съм щастлива  Grinning. Хубав и слънчев ден  от мен bouquet

# 202
  • Stavanger, Norway
А те важат ли ако още не си "легален" т.е. ако не си регистриран в UDI  и т.н.?

# 203
Момичета свърши ми пастата за зъби- Парадонтакс и имам проблем с намирането на подобна паста тук. Търсих в аптеката, магазина и нищо, само Колгейт и подобни "обикновенни" пасти.
Имам парадонтоза и е препоръчително да се мия със специална паста или нещо което да стяга венците, ама не мога да намеря  ooooh!.
Ако имате идея от къде мога да намеря или име на паста, много ще ви бъда благодарна да споделите.

Днес при мен е слънчице, след толкова дъждовни дни и съм щастлива  Grinning. Хубав и слънчев ден  от мен bouquet

Chlorhexil-F / toothpaste/ - паста за зъби
Chlorhexil /ginginal gel/ - гел за намазване на венците

Вижздала съм ги в аптеките  Naughty

# 204
Corsodaily - има паста за зъби и вода за уста също така има и сайт където можеш да прочетеш за продуктите Corsodaily.no !  Има ги в аптеките !!!

# 205
  • Stavanger,Norway/ Varna
Corsodaily - има паста за зъби и вода за уста също така има и сайт където можеш да прочетеш за продуктите Corsodaily.no !  Има ги в аптеките !!!
Много са добри, но пастата има ужасен вкус. Много съм доволна и от corsodyl разтвора  Peace

# 206
Купих пастата на другия ден и след 2 измивания се усети промяна. Много ви благодаря за помощта. Скоро ще си купя и разтвора, че в момента имам някакъв.

Аз като че ли хванах цистит Sad, ще видя какво ще е положението днес и ако и утре съм така, ще трябва да ходя на лекар. Тъпа работа, а и с тая здравно европейска карта, дори незнам дали имам право на лекар...тъкмо повод да я тествам.

# 207
  • Stavanger, Norway
Jana d' Ark ,здравната европейска карта важи само за спешни и животозастрашаващи случаи. Поне до колкото аз знам, като ходих в чужбина преди 2-3 години. Все пак нека ако има и по-запознати да се изкажат по въпроса. Най-добрия вариант е ако имаш здравна застраховка още от България, която да важи за съответната страна.  Peace

Я, да ви попитам някой знае ли как се става фризьор в Норвегия? Предполагам трябва да се кара курс.  newsm78 Някой знае ли къде има такива, колко струват и с каква продължителност са?  newsm78 Или къде мога да намеря информация?

# 208
Аз доколкото съм запозната, картата покрива медицински услуги, възникнали в страната на пребиваване, но не покрива хронични такива.

Но досега не ми се е налагало да я използвам и не съм сигурна.

Имам приятели, които бяха на екскурзия във Франция и детенцето им беше хванло грип/ настинка и с тази карта, нямаха проблеми. Лекарства, доктор, всичко безплатно.

Но тук незнам как е. Ако някой я е използвал в Норвегия, ще ми бъде и на мен интересно да чуя мнения Simple Smile.

Аз днес съм доста по добре, почти нямам никакви оплаквания. Мъча се да пия много вода. Но не се чувствам 100 % перфектно. Досега не ми се е случвало да имам цистит, но винаги има първи път. Ще изчакам още 1,2 дни и ако не съм по добре, ще ходя, защото това не е шега работа. При нелекуване може да отиде към бъбреците.- Все си мисля че тази карта трябва да покрива такива неща  Crossing Arms.

Ако не, трябва да се обадя и да се поинтересувам, възможно ли е друг да ми направи застраховка в България.

А за фризьорстването аз не мога да помогна, съжалявам   bouquet.

# 209
Здравейте на всички! Има ли мами (или татковци), които се възползват от правото детето им да получава обучение на български в училище (детска градина). Къде мога да прочета повече по темата!? Благодарности ако някой може да ми даде типс...

Общи условия

Активация на акаунт