НОРВЕГИЯ - Тема 45

• 98 609
  • 756
  •   1
Отговори
# 735
Здравейте момичета!
От известно време Ви чета и се вълнувам от всичко, което споделяте.Всяка информация ми е от полза, тъй като се подготвяме с мъжа ми за живот в Норге. Като начало чакаме да се събере група за желаещи да учат езика в Пловдив, но като гледам скоро май няма да е, та  се чудим дали да не пробваме с динстанционно обучение към Нордстудио в София.
Радвам се, че Ви открих и особено се впечатлих от историята на cvetulka, тъй като и нашата ще се очертае нещо като тяхната.
Ако някой има удачен вариант за изучаване на норвежки в Пловдив, моля, да помогне.Приемам всякакви съвети.

# 736
  • Stavanger, Norway
Здраевейте! Скоро не съм писала, но тъй като от време на време получавам въпроси на лични или тук, нека споделя малко по-актуална информация от развитиет ни тук.
След 2 месеца ще стане година откакто тръгнахме. Не мога да кажа, че не сме напреднали изобщо, но и че сме кой знае колко напред също не мога да кажа. В крайна сметка всичко се свежда до владеенето на език, което е напълно нормално. След като успеем някой ден да преодолеем тази преграда, вероятно ще трябва да вземем и някакви сертификати от тук, за да имаме читава работа. До тогава ще чистим каквото ни кажат.
Резултата до сега е, че аз имам 4,5 часа постоянна работа всеки ден + допълнителни, но рядко. Мъжът ми е на повикване, защото трябваше да спре работа, за да се грижи за синът ни, докато го приемат в барнехаге (той имаше само 2 часа фаст, която беше сравнително далеч и не беше кой знае колко добър вариант). Малкия вече е на барнехаге и се адаптира добре, спокоен е и му харесва. Аз започнах да бърборя по малко норвежки, но съм далеч от нивото, което искам да имам. По тестовете, които правих съм А2, т.е. почти нищо Sad Мъжът ми е още по-зле. От България имахме 40-45 часа индивидуални курсове и добра база за граматика. Пари за курсове тук още нямаме. Трябва и мъжът ми да си намери някакъв фаст, защото няма да издържим дълго така.
Не съм си правила илюзии, че ще е лесно, но честно казано се оказа доста по-трудно от очакванията ми, които не бяха кой знае какви по принцип. Работа без език се намира МНОГО трудно, освен ако нямаш връзки или адски късмет. Ако владееш перфектно английски и си инженер или IT специалист може да се вредиш, но пак не е гаранция.
Тук не е идеалната държава. На нас ни харесва, хората са мили и добри, но тъпанари си има и тук както навсякъде по света. За щастие вторите са по-рядко от добрите. С всичко останало се справяме. Срещнахме и готини българи, за което се радвам. За момента не съм имала основание тук да се срамувам, че съм българка, което ме радва Simple Smile)

# 737
Здравейте,пак съм аз с един анонс -

Търсим хора с норвежки език,за кол център базиран в Бургас.

Мъжа ми е публикувал обявата в jobs.bg,ако някой се интересува от подробности може да погледне там.Искаме максимално бързо да разпространим ,затова си позволих да напиша и тук,може пък някой да иска да се връща и да търси работа в БГ  Hug

# 738
Cvetulka мисля, че е истинско постижение факта, че сте все още там и успяхте да си вземете детенцето.Вие сте ми истинско вдъхновение и наистина искрено се надявам да получите добра работа, с която да се чуствате спокойни. А, относно езика, в крайна сметка това се оказва трудно преодолима пречка. Тук в Пловдив искаш да учиш, но няма преподаватели, а там курсовете са обвързани със значително повече средства.За сега ползваме един самоучител, който изтеглихме безплатно от мрежата, но без учител е трудно.
Стискам палци, моля се и се надявам!

# 739
  • Ориндж каунти
Cvetulka, след като направите година се пробвайте за помощ от НАВ. Стига да имате постоянни персонални номера де, иначе не знам дали изобщо имате право. Доколкото си спомням, ако имате под 250 000 крони бруто приход за година, имате право на помощ. Може да е за наема, може да е за детската градина или просто дневни пари. Настоявайте, защото тези в НАВ ги учат да отказват, а не да помагат или просто са си олигофрени(без извинение).
Елена, преди време имаше някаква жена, която предаваше уроци в Пловдив, може да потърсиш Магдалена Дамянова във фейсбук, тя поддържаше някаква връзка с тази жена. Влез също така в групата УЧИ НОРВЕЖКИ ЕЗИК във фейсбук, там има адски много материали за изучаване на езика. И се подгответе много добре, затягат положението заради много злоупотреби.

# 740
   Благодаря ти Sorcererals, вече съм в групата, ще потърся и Магдалена!

# 741
  • Stavanger, Norway
Не знам,  ние не се възприемаме като успели, та не мисля,  че може да служим за кой знае какъв пример. Успяваме да сме тук поради факта,  че живеем икономично и лятото заделихме малко пари.
За помощи също чухме, но не знаех,  че трябва да е минала година. Скоро подадох документи за детски надбавки.
Връщане назад няма ☺ за добро или лошо. Пожелавам късмет на всички насочили се насам, но да знаете, че на моменти намирането на читава работа е адски трудно. Поляците са супер организирани и са като скакалци. Но пък ние сме по-читави в работата и местните са сравнително положително настроени. Последното все пак е и въпрос на късмет 😉

# 742
Да, аз също четох за поляците в интернет , един, който е установен и знае езика осигурява квартира, превежда документите и буквално изсипва пред вратата на работодателя цяла бригада от желаещи за работа. Това естествено срещу определено възнаграждение. Нямам представа дали е вярно.
Ние в момента сме съсредоточени към изучаването на езика и вече мога да кажа, че не ми звучи толкова непреодолимо. Ясно ми е, че оттук всичко изглежда като една далечна авантюра и няма как да усетим пресата на проблемите там, но и в същото време е нещо, което ме държи в кондиция и ми е като малък светъл лъч.

# 743
Ето линка за обявата на мъжа ми,за който се интересува.Имахме проблеми с публикуването й в сайта,но днес вече е там : http://www.jobs.bg/f2631696. Позицията е временна,конкретно за този проект,но по принцип той иска да назначи хора за постоянно,които да продават другата услуга.Ако някой иска по-тесен контакт за повече подробности моя скайп е : mohini0511

# 744
Cvetulka, след като направите година се пробвайте за помощ от НАВ. Стига да имате постоянни персонални номера де, иначе не знам дали изобщо имате право. Доколкото си спомням, ако имате под 250 000 крони бруто приход за година, имате право на помощ. Може да е за наема, може да е за детската градина или просто дневни пари. Настоявайте, защото тези в НАВ ги учат да отказват, а не да помагат или просто са си олигофрени(без извинение).

Може ли да ми дадеш повече подробности за това правило? Къде мога да прочета и на какво основание се иска тази помощ?

# 745
  • Stavanger, Norway
На нас от барнехагето ни казаха за това, че може да ни намалят сумата. С NAV не сме се разправяли. Помоща за наем ни я казаха едни българи,  с които случайно се срещнахме. Казва се bostøtte. Подадохме и за нея в комунето пък да видим.

# 746
На нас от барнехагето ни казаха за това, че може да ни намалят сумата. С NAV не сме се разправяли. Помоща за наем ни я казаха едни българи,  с които случайно се срещнахме. Казва се bostøtte. Подадохме и за нея в комунето пък да видим.

Имаш ли представа дали този доход ( под 250 000 хил. крони) е за човек или за цялото семейство?

# 747
Ние до скоро вземахме помощ за наема. Погледнете Husbanken за повече инфо. Доходът е за цялото семейство. Нашият беше 310 000 лимит за годишен доход...заради около 2000 крони ни го спряха...

# 748
  • У дома
Здравейте дами, чета ви от доста време и реших да се включа при вас. В Норвегия съм от около 5 години, миналата година родих една фъстъчка, която сега е на 9месеца. Живеем в Санднес. Това което знам аз за помощите е, че трябва доходите да са ниски на цялото семейство, тогава НАВ плащат част от сметките ви, а за детската градина незнам Rolling Eyes С езика съм до никъде, в смисъл разбирам ги когато говорят, но още не мога да се пречупя с говоренето- все си мисля, че звуча нелепо Joy Лек и усмихнат уикенд от мен Heart Eyes

# 749
  • Ориндж каунти

Може ли да ми дадеш повече подробности за това правило? Къде мога да прочета и на какво основание се иска тази помощ?
За съжаление не мога. Това беше преди 3 години някъде и ми го казаха на един от разговорите в самия НАВ. Жената чукна на компютъра и максимума бруто заплата за тричленно семейство, което кандидатства за помощ беше 250 000 крони, а странното е, че за 4-членно беше 270 000 крони, т.е. оценяваха разходите за още едно дете на 20 000 крони бруто годишно, което е смешно. Сега може да имат други правила и изисквания. Най-добре е да се пита в самия НАВ, а ако имате време и да им изчетете законите, направо отивате и им посочвате точката и буквата на закона, по която кандидатствате.

Общи условия

Активация на акаунт