Протейн за вегетарианци !!!

• 4 982
  • 91
  •   1
Отговори
# 60
Като се заговори за вредността на червеното месо, обикновено се имат предвид бекон, наденици, кренвирши и подобни, които сами по себе си са със съмнително съдържание, но освен това статистически ги поставят в една и съща категория с пици и сандвичи, а в тях има и тесто, което доста променя нещата. Така че самото червено месо, ако се консумира със зеленчуци, няма да навреди, а ще осигури и ценни белтъчини, и ценни мазнини. Peace

# 61
  • Linz
Цитат
възрастния човек се нуждае средно от 0,8 г./кг. дневно протеини, докато средностатистическия американец консумира около 200 гр. Последствията са хронични заболявания и рак.
Само дето в случая са забравили да споменат, че средностатистическия американец изяжда сьщо така и по 300-400 гр. захар под различна форма, доста трансмазнини, аспартам... Та причината за рака и хроничните заболявания е спорна.  Peace
Смятат, че са го доказали с изследвания, провеждани десетки години в различни части на света. Свързват високия прием на протеини, най-вече животински, със сърдечно-съдови заболявания и др. хронични заболявания.

# 62
  • Linz
Така че самото червено месо, ако се консумира със зеленчуци, няма да навреди, а ще осигури и ценни белтъчини, и ценни мазнини. Peace
Това кой го казва? Защото аз следя публикациите на няколко американски университета и навсякъде предупреждават да се намали червеното месо до минимум и да се предпочитат растителните протеини и мазнини.

# 63
  • SA
Цитат
Защото аз следя публикациите на няколко американски университета и навсякъде предупреждават да се намали червеното месо до минимум и да се предпочитат растителните протеини и мазнини.
Червено месо в Щатите се е яло много, много отдавна и определено не е то причината, превьрнала американците в една от най-болните нации. Тези университети са далеч от истината! За щастие има и много лекари, в САЩ и по цял свят, които са точно на противоположната позиция.

# 64
Ох, темата е огромна, а на мен не ми се "преподава" на начинаещи. Чети в темата за НВ-ВМХ, има много теми назад с линкове и т.н. Източниците, които четеш, са неактуални, има вече нови изследвания, откриват се и недостатъците на стари изследвания. С две думи, нито холестеролът е вреден, нито животинските мазнини, нито наситените мазнини в частност, нито месото, нито яйцата. От друга страна растителните мазнини, извлечени от семена, са крайно вредни - това да. Вредна е и фруктозата, особено ако не е под формата на малко количество плодове на ден, а е под формата на захар или глюкозо-фруктозен сироп. Вредни са и високовъглехидратните храни, и високовъглехидратното хранене, което е де факто препоръчваното и до момента от официалните източници. Заболяванията, свързани с метаболитния синдром, се коригират успешно с НВ-ВМХ - има вече доста публикации и по тази тема.

Един блог, от който да започнеш, е marksdailyapple.com - там публикациите изобилстват от линкове към проучвания.

Друг източник - http://www.fathead-movie.com/ - също с много задълбочени анализи.

# 65
  • Linz
Следила сайтове и теми, вероятно повече от всеки друг в този форум. Включително и НВ-ВМХ. Вече по-внимателно подбирам. Следя най-новите проучвания и се доверявам само на проверена с факти информация.
Отдавна съм се отказала от споровете, особено в този подфорум, просто ми се иска "начинаещите", които четат тук да имат предвид, че има и друга истина и да не взимат всичко за чиста монета.

# 66
Виждам, че четеш отдавна, но си заорала в официалните източници, а те не са нито обективни (корпоративното влияние е огромно), нито информацията им е актуална, нито препоръките им са правилни. Затова те насочвам към други сайтове, в които се показва какви са грешките на официалните източници.

Друг сайт (на лекар) е http://eatingacademy.com/

Друг (лекарка от Австралия): http://primalmeded.com/

Всичко, което ти написах, е доказано с проучвания. Наситените мазнини нямат абсолютно никаква вредност, освен ако не говорим за хидрогенирани растителни (т.е. транс) мазнини, а не за естествени наситени мазнини като в маслото. Холестеролът също не е вреден, а напротив. Но трябва да се излезе извън официалната парадигма и да се погледне безпристрастно и любознателно. Хората са го направили отдавна. Пожелавам ти да стигнеш и ти дотам.

# 67
Приемаш ли спирулина и конопено семе? В тях също има много протеин, както и Киноа Simple Smile

# 68
  • Linz
Няма източник на който да мога да се доверя на 100%. Особено на неофициален, където обичайно има залитания в една или друга посока. Темата за храненето винаги е била много противоречива, а с времето става все по-противоречива. Има много диетолози на диаметрално противоположни мнения. Не остана храна, която да не е заклеймявана като вредна от някого. Човек ако реши да търси, може съвсем да се изгуби в океана от информация. По този повод реших да се образовам на по-високо ниво. Записвам се на курсове, свързани с диетологията към различни университети. Събирам много информация и сама си я анализирам и си правя изводи.
Не съм съгласна, че при мазнините няма вредност, независимо от кой вид са. Всичко опира до количество и баланс.
Най-силния аргумент за мен са фактите- как живеят и с какво се хранят хората в регионите където има най-много дълголетници и най-малко хронични заболявания, съответно къде смъртността от сърдечно-съдови заболявания, рак, ендокринни заболявания и др. е най-висока. В световен мащаб рязко се очертават такива райони. Наблюдава се тенденция с повишаването на покупателната способност на населението да нарастват затлъстяването и заболяемоста. Отдавна е известно, че повече хора умират от прехранване, отколкото от недохранване. Преяждането става основно с пакетирани храни и месо. В много страни хората живеят само на шепа зърно и плодове и не познават огромна част от съвременните болести... Ох, темата е безкрайна. Пък и тук става въпрос за протеЙна на вегетарЯнците и ракламата на някаква марка хранителни добавки, та много се отплеснах.

# 69
Напротив, преяждането не става с месо в днешно време Rolling Eyes Не и с нормално месо. Преяждането става на първо място с пакетирани храни и безалкохолни напитки - това е вярно. На второ място съм убедена, че са сладките и тестени храни - те са и по-евтини, и във всевъзможни разновидности и вкусове Rolling Eyes По отношение на месото вероятно преобладават салами, кренвирши, наденици, шунки и подобни, които не могат да минат за истинско месо. Отделно в категорията "червено месо" се слага (както написах) и пица с шунка или хот-дог, а в тях нито месото е истинско, нито е преобладаващата храна - преобладава хлябът.

# 70

Аз пък съм скептична за т.нар. региони с дълголетници и неболедуващи. Като първо - има генетични механизми, които определят дълголетието и е логично в някои области това да се предава наследствено.

Второ - в какво състояние са тези хора? Япония често се дава за пример за дълголетници, но четох статии, според които голяма част от тези хора не са активни, на легло са. Честно казано предпочитам 70 години активен живот, отколкото 100, при което последните 30 съм неподвижна. Confused

С дълголетието проблемът е и с данните... В много от тези дълголетни райони им куца администрацията и отчетът кой кога роден, кой умрял. И пак за Япония - 2010 гръмна скандалът с "изчезналите" столетници - стотици случаи на починали хора, които не се обявяват за такива пред властите с цел семейството да продължи да взима пенсиите. Уж най-възрастният мъж в Токио на 111 г. се оказа починал преди 30 години. Как да се ръководи човек от такива данни? Или от данни за заболеваемост при различни племена, при които като умре някой нито знаят от какво, нито защо? После - там нямало рак и т.н.  Rolling Eyes

Ето, и ние сме страна на дълголетници: "В момента в избирателните списъци фигурират 668 души над 100 години, от които 56 са над 110 години. Има дори и 120-годишни гласоподаватели, даде пример за някои абсурди в списъците на ГРАО министър Павлова."

Последна редакция: чт, 18 юли 2013, 16:31 от негативна

# 71
  • Linz
Точно днес слушах лекция за мазнините и месото. Ето нещо от нея...
Конкретно червеното месо се свързва с повишен риск от сърдечни заболявания и рак, не и бялото.
Намаляването и изключването от менюто на мазните меса, както и рафинираните въглехидрати подобрява липидния профил.
Изследвани са хора, подложени на различни диети. Тези, които са били на диети с ниско съдържание на мазнини като Саут Бийч и Орниш (тази е някаква високовъглехидратна), са показали понижени стойности на ЛДЛ-холестерола. Докато тези на Аткинс са вдигнали ЛДЛ-холестерола.

Относно дълголетието и здравословното състояние, навсякъде дават за пример най-вече Средиземноморската диета. Има и някои такива райони на Африка, където месо практически не консумират.

# 72
Скъпа, ето специално за теб - заповядай, подарявам ти го: http://med.stanford.edu/medcast/2008/diets.html

И за да не кажеш, че нямаш толкова време да изслушаш човека - ето конкретно публикацията: http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=205916

Малко повече четене трябва Wink

А понеже днес съм щедра (хапнах си прилична доза свински врат Laughing), затова ще ти подаря още нещо - влачи, докато не съм се отказала да се занимавам: http://www.nutritionandmetabolism.com/imedia/2066967241102726/supp1.pdf Това е списък с публикации за нисковъглехидратното хранене.

Последна редакция: чт, 18 юли 2013, 16:46 от Cioccolata

# 73
  • София
Точно днес слушах лекция за мазнините и месото. Ето нещо от нея...
Конкретно червеното месо се свързва с повишен риск от сърдечни заболявания и рак, не и бялото.
Намаляването и изключването от менюто на мазните меса, както и рафинираните въглехидрати подобрява липидния профил.
Изследвани са хора, подложени на различни диети. Тези, които са били на диети с ниско съдържание на мазнини като Саут Бийч и Орниш (тази е някаква високовъглехидратна), са показали понижени стойности на ЛДЛ-холестерола. Докато тези на Аткинс са вдигнали ЛДЛ-холестерола.

Относно дълголетието и здравословното състояние, навсякъде дават за пример най-вече Средиземноморската диета. Има и някои такива райони на Африка, където месо практически не консумират.

Това съвсем не е така обаче. Ето аз се храня с доста животински мазнини и червено месо пък съм си правила липиден профил и ми беше чудесен. От друга страна имам разни приятели които се хранят по"твоите" препоръки и са с висок лош холестерол. Това което казваш са наистина доста остарели схващания. Язък ти за четенето.

# 74
  • Linz
Cioccolata, ще го преслушам тоя "колега" с интерес (вегетарианец от четвърт век- като мен Simple Smile), но няма да е сега.

vanesa, това не са "моите" препоръки. Доколкото знам холестерола не зависи само от храната и не мога да коментирам твоите приятели.
Лекциите са от юли 2013, проучванията и изследванята- 2012/2013 г, но щом смяташ, че в най-елитните университети преподават остаряла схващания, аз нямам какво да кажа. Интересно от къде ли черпят информация големите светила в областта...

Общи условия

Активация на акаунт