Приготвянето на храна-любов или задължение?

• 16 868
  • 362
  •   1
Отговори
# 210
Ok, но защо до доход?
По скъпо ли е да направиш една супа от едни пържени боклуци?

Да, ако купиш за супата органично отгледано пиле, местни зеленчуци от фермерски пазар и т.н.

Или, другия момент:
 1 консерва супа, струва примерно $2. Много често има промоции 2 за 1. Като добавиш и някой и друг купон, се оказва, че имаш 4 консерви за $3 и да, изглежда евтино. Много хора не се замислят отвъд цената, просто защото толкова могат да си позволят.
Това се отнася и при замразените храни, хамбургерите в Макдоналдс и т.н.

Писах и преди. Никак, не ми е евтино, че приготвям почти всичко вкъщи, включително хляб, кисело мляко, гранола и пр.

# 211
Принципно не обичам да готвя, за да го правя трябва да ми дойде музата ( т.е. желанието да дойде от самата ме, а не защото е необходимо да го направя).
В къщи сме си поделили задълженията, на съпругът ми му харесва да готви, аз подготвям продуктите.
Под приготвям продуктите имам предвид, че обичам всичко да ми е нарязано на еднакви парчета. Смятам че човек яде и с очите си.... И задължително се храним на масата с всички необходими посуди, вилички и лъжички

# 212
Не мога да готвя, нямам никакво желание да се науча и най-вече - не обичам да ям готвено, винаги ми докарва проблеми със стомаха. Мъжът ми има талант, но рядко има времето да се занимава. Ядем салата с органик зеленчуци и варени/печени на скара меса, доста често консерви сьомга или риба-тон. А, да, боб по мексикански (т.е.. без меласа) в консерви и леща по индийски  Grinning Понякога си взимаме сурова пица и си я печем. Хубавото на цялата работа е, че всичко се приготвя за 10-15 минути, не омирисвам къщата на запържен лук и не си лягам преяла.

Не мисля, че готвенето в нашето семейство е израз на любов. Ако той се хване да го прави, значи просто му се е дояло нещо. Ако аз реша да "експериментирам", значи на мен ми се тъпче. Задължение може да се нарече само, когато имаме гости и започват големите приготовления...

Не смятам, че готвенето трябва да се превърне в основна част от житието на една жена. Както моята свекърва, която цял живот е посветена на семейството си, се изказа веднъж - постиженията ми в живота в крайна сметка отиват в тоалетната на другата сутрин. В тази връзка да спомена, защото си спомням много смътно от първите страници нечии коментар - и маниакалното чистене не ми идва отвътре  Simple Smile Въобще...на нашето семейство му дай да седи с книжката или да си цъка на плейстейшъна  Grinning

# 213
За любов дума не може да  става изобщо.
Готвя/ядем  у дома/пакетирам храна за обяд на всички всеки ден  #Cussing out ,за да сме здрави,което е сред най-основните ми житейски приоритети (общо около 3 на брой Mr. Green)
Писнало ми е много,но чета рецепти редовно,пазарувам по списък с идея какво ще се готви, мисля протеини-въглехидрати (особено за децата),мисля сухо-супа, мисля брой порции зелечнук на ден и пр прагматичности,далеч от романтиката.
Готвя само аз и добре,бърза съм и не ми е проблем,само да не беше толкоз често Joy

# 214
Много бих се обременила, ако трябва да калкулирам протеини, мазнини, въглехидрати...
Това ми звучи като висша математика трета степен.
Всеки път ли наистина броиш?
И какви са резултатите, може да ни подразниш с някой фотос на перфектното женско тяло. Mr. Green

# 215
с уговорката, че говоря само за местата, където аз съм живяла ( и те не са много) трябва едно от двете - или пари, или много свободно време. Плюс желание и информираност при всички положения. Но все пак с повече свободно време може да се компенсират парите донякъде ( ходене по ферми, села, следене на оферти и промоции и т.н. )

Тяло с йедене не става, па ако ще и по форумски да се рупат само лимони с вода  Laughing движение си требе

# 216
Много бих се обременила, ако трябва да калкулирам протеини, мазнини, въглехидрати...
Това ми звучи като висша математика трета степен.
Всеки път ли наистина броиш?
И какви са резултатите, може да ни подразниш с някой фотос на перфектното женско тяло. Mr. Green
ахахаааааааааааааа за перфект.тяло ..Изгледът не ми е важен,честно казано.Храната,за моите разбирания,е гориво и е тотално-абсолютно пряко свързана с работоспособността ми (оттам пари,покрив над главите ни и пр),на децата растящите мозъци и др., бикини боди-то е екстра.  Не броя нищо,но мисля-пр.в пюрето от картофи ръгам леща (протеин) ; в салатата зелена ръгам слънчоглед/ тикв.семки/ авокадо/ чия/яйце , за да я броя за храна, ако ядат сандвич на обяд-за вечеря трябва супа и пр.С времето се свиква,въпрос на приоритети.

# 217
 трябва едно от двете - или пари, или много свободно време.
Качественната храна струва доста пари, та си мисля, че Кейси е права в случая

# 218
Много ясно. Дори много пари.

Французите има добри хранителни навици, но в кризата и те залитат на евтиното и вредно.

Иначе и аз като Анета - не точно броя - но гледам да разнообразявам.
И да има от основните групи продукти: млечен продукт, плодове, зеленчуци, месо, нещо зърнено. 3 пъти дневно млечно, 5 порции плодове и зеленчуци и т.н.
Тук много се държи на това.  Peace

# 219
  • София
Понякога хич не ми се занимава и съм готова да ям какъвто ще да е боклук, но да не готвя. Но бързо ми минава, каквото ми се яде - готвя го с удоволствие. Но тъй като сладкишите не ме блазнят, не правя често, освен това мъжът ми няма спирачки за сладко, освен това не сме на 20 години да ядем и мелим всичко, без да пълнеем.
При родителите ми готвенето беше на почит (и все още е), майка ми не е готвила какво да е дори когато бяхме 6 души и предполагам, че това си има значение за отношението ми.
Смятам готвенето за творчество, обичам да опитвам нови неща и не го приравнявам до крайния му резултат, както някои по-назад.
По тяхната логика защо ли изобщо живеем, като в крайна сметка всички сме пътници...
Опитвам се да не залитна в нито една от двете крайности коя храна колко е вредна или все ми едно какво ям, аз съм над тези неща. Освен това има и финансов фактор - киноата и елдата хич не са евтини поне за мен. Поне вкъщи ограничихме всякакви колбаси и газирани напитки.
И какво й е толкова на ракията със салата?

Последна редакция: пт, 19 юли 2013, 21:25 от Cuckoo

# 220
Озадачавате ме с тези модерни наименования...елда, киноа.
Едното разбрах, че е гречка, а другото има ли си по народно име?

# 221
Не съм чувала, не мисля, че е традиционно отглеждано тук.

# 222
Абе фураж някакъв. Аз днес си купих хлебче с киноа, че маринованият сафрид хич не върви с бял. Хлябът прилича на тухла мини размер и най-вероятно ще си остане в панера.

В хода на темата ме загложди един въпрос. Мъжете с любов ли завиват крушките или по задължение? То вярно, че единственият мъж в темата си отиде, но може някоя съфорумка да знае.

# 223

В хода на темата ме загложди един въпрос. Мъжете с любов ли завиват крушките или по задължение? То вярно, че единственият мъж в темата си отиде, но може някоя съфорумка да знае.

Чек, що за въпрос?
Разбира се, че с любов, нали знаеш какви сме се събрали тук?
Как въобще си в дилема?

# 224
  • Sofia
Киноа: http://bg.m.wikipedia.org/wiki/Киноа

И не съм съгласна, че е по -скъпо да се яде готвено!
Хайде нека да е органично пиле - една супа и едно ядене излиза. За четирима - два дни храна.
А зеленчуковите супи? По-бързо и евтино няма как да се сготви.
Дори и пастата е по- полезна от пърженото.

Общи условия

Активация на акаунт