Приготвянето на храна-любов или задължение?

• 16 872
  • 362
  •   1
Отговори
# 225
  • София /Абсурдистан
Няма любов в тази дейност, досадно ми е и ми е уморително. Не се захващам с нещо, което не мога да го приключа в рамките на 45 мин., даже не и час. След четвърт век всекидневно готвене, понякога и по 2 пъти дневно /живея с мъже/, каква любов, какви 5 лв Simple Smile действам вече като робот. Мъжкото население в къщи не проявява кулинарни инициативи грам. Когато хептен ми писне, напоследък все по-често, поръчвам нещо от ресторант за в къщи и така.
А някога много обичах да готвя и влагах много творчество ... Сега вече няма начин.

# 226
Мъжете с любов ли завиват крушките или по задължение?

За любов. Mr. Green

# 227
Аа, сменянето на крушките е по-скоро като чистенето-по задължение.
Но пък готвенето е според настроението-понякога е задължение, което пренебрегвам, понякога е удоволствие и любов. През останалото време е необходимост.

# 228
 трябва едно от двете - или пари, или много свободно време.
Качественната храна струва доста пари, та си мисля, че Кейси е права в случая
Аз не казвам, че не е права, казвам само , че вложеното повече време и усилия могат да компенсират в немалка степен финансовата страна на нещата.

# 229
Много бих се обременила, ако трябва да калкулирам протеини, мазнини, въглехидрати...
Всеки път ли наистина броиш?
И какви са резултатите, може да ни подразниш с някой фотос на перфектното женско тяло. Mr. Green
Перфектното тяло изобщо не е критерий за здраво тяло.Точно манекенките с перфектните пропорции са и много болни.Я анорексия, я булимия, я язви, гастрити, др. стомашни проблеми....А не е рядко срещано и увреждане на сърцето следствие постоянните диети....

Някой назад спомена , че карат основно на консерви-риби, боб, лещи.....И това хич не е полезно. Също и пиенето на бира/кола от кенчента.Материалът, от който са направени, взаимодейства с храната/течността.
Всъщност, храната в консерви е замислена със съвсем друга идея.Само дето  и там сега се гони печалба и стана основен начин на съхранение.И на хранене.
Да ядеш веднъж в месеца храна от консерва, о.к.Но това да ти е всекидневната храна.....   

# 230
мразя да готвя Mr. Green, меко казано мразя, ненавиждам направо.

за мое огромно съжаление все ми се случват неща, които мразя Mr. Green

от самото приближаване към хладилника и печката и ми иде да почна да си скубя косите от ярост, ама добре, че си кътам всеки косъм Mr. Green.

красимира, не знам какво точно проповядваш за ядене, но все едно си от някаква секта. единственото се получава отблъскване.

и тък като ми се налага да готвя, превърната в глвен отговорник по хранителната част с трима мъже вкъщи - не смесвам месо с картофи/ориз, към него половин литър олио и 2 самуна хляб Stop.
целият шит от коли, бири, и подобни  - аут.
също и фуражните смеси - овес и подобни.

---
поради проблем с глутена и маята - правя соден хляб без никакви зърна/от гастроентеролог/.

# 231
аз не бих изтърпяла мъж който очаква всяка вечер да му готвя. все пак и ние имаме нужда от свободно време. и какво 2 часа се потя над тенджерите, той си гледа мача примерно и после ако му кажа, че съм изморена за секс ще има криви физиономии.

# 232
Аз се научих да готвя след като родих.  Simple Smile

# 233
  • София, Младост 2
Не знам защо се смята, че е нужно много време за готвенето... особено пък предвид всичките помощници в кухнята, като тенджера под налягане, слоу кукър и т.н. Отнема ми 15 мин макс да нарежа продуктите, да ги сложа в слоу кукъра и да го пусна да готви цял ден, докато аз съм на работа. Като се върна - яденето е готово и горещо, а аз си почивам след работа. Даже мъжът ми не възразява да сложи в кукъра измити пресни картофи и едно пиле отгоре, когато ме няма и да е горд, че е сготвил, докато е спал нощес.

Ако няма нищо направено и трябва да е бързо, същата работа с тенджерата под налягане - 15 мин нарязване, слагаш всичко вътре и след макс половин час има готово прясно ядене. Рибата във фолио с печени цели картофи отнема 5 мин за увиване на рибата и измиване на картофите и половин час във фурната. Не мисля, че някой ще умре за половин час изчакване, а работата по нарязване на продуктите буквално никога не е повече от 15 мин за обичайните храни - пък ако някой толкова не му се занимава, има готови нарязани замразени зеленчуци (но тук нагазваме в територията на скъпото). Повечето азиатски супи например са готови в рамките на 20 мин.

У нас рядко се яде нещо поръчано отвън - може би 1-2 пъти месечно макс. Никой вкъщи не обича сухотии и типичните кюфтета, кебапчета и меса на скари. Аз не пържа нищо и никога не съм имала, нито ще имам фритюрник. Така че се яде само готвено непрекъснато, и зиме, и лете.

Аз принципно обичам да готвя, но обичайните неща са ми омръзнали, естествено, така че в тях няма как да влагам друго, освен досада. Единственото, което ми тежи около готвенето, е измислянето какво точно да е. В общи линии моето редуване е сведено до това да се редуват различни манджи, които съдържат ориз-картофи-бобови-зърнени (паста) като основа.

Хлебопекарната ежедневно прави хляба - това са 10 мин време за зареждане (и ми спестява ходенето до магазина след работа, така че съм на далавера).

Кисело мляко правя веднъж на 2 седмици - за толкова ми стига една доза от 4 литра мляко. Отнема около 20 мин с цялото разливане по буркани и завиването им, защото го правя по по-пипкав начин от обичайно описваните. Знам, че може и по-лесно, но така ме е учила баба и ми е приятно да го правя така.

Като го сметна - макс 30 мин дневно да ми се събира за всичките дейности около готвенето (в това не слагам времето, в което даденото нещо се вари, понеже тогава съм си на компютъра или правя други неща). Така че чак пък много времеотнемащо или трудно не бих казала, че е. По-скоро е рутина, която се прави на автопилот.

За разните разчиствателни дейности имам миялна - и мъж, който чисти след мен (не е спрял да мърмори ужасно по въпроса, но за 15 г ми е свикнал) Peace

Многото пари според мен са единствено еднократните вложения за уредите, които да направят живота по-лек. За самото готвене - рядко купувам органик продукти заради безобразните им цени в България, но пък ползвам източниците на домашна или поне не-промишлено отглеждана продукция, които са достъпни в София - така не е чак толкова по-скъпо. Консерви не ползвам, освен каквото е останало като буркани от времето, когато баба ми живееше на село - т.е. почти нищо вече. И наблягам на сезонните плодове и зеленчуци - така е макс здравословно и максимално евтино.

# 234
Ами защото дори и да не му баеш два часа, все пак минават два часа ( или един, или там колкото) между натискането на копчето и сядането да се яде. Аз не че се оплаквам, но като се прибереш в 6 и половина дето се вика една вода да пуснеш и обувките си да събуеш само, добър ден да кажеш и ей го 7, като му прибавиш два часа и е 9.
Иначе зеленчуковите супи са относително бързи, наистина, може би наред с паста и пица се нуждаят от най малко време.

# 235
  • Канада
Обичам много да готвя, защото обичам хубавата храна. Готвя дори само за себе си, неща, които домашните не харесват.
Не съм опитвала супи по-добри от моите Simple Smile Направо страхотни.
Проблемът е, че не  ползвам рецепти и рядко мога да повторя. Разбира се при "класическите рецепти" нямам този проблем.
И много обичам, като някой ме попита за рецептата и съотношението на продуктите. Rolling Eyes

И така, любовта към приготвянето на храната при мен е задължителна.

chef

Последна редакция: сб, 20 юли 2013, 14:53 от Deep Blue Sea

# 236
Обичам много да готвя, защото обичам хубавата храна. Готвя дори само за себе си, неща, които домашните не харесват.
Не съм опитвала супи по-добри от моите Simple Smile Направо страхотни.
Проблемът е, че не  ползвам рецепти и рядко мога да повторя. Разбира се при "класическите рецепти" нямам този проблем.
И много обичам, като някой ме попита за рецептата и съотношението на продуктите. Rolling Eyes

И така, любовта към приготвянето на храната при мен е задължителна.

chef
И аз съм така.
 hedra -Явно ,че изяждате 4 литра прясно на кисело мляко за 3 дни,защото домашното кисело мляко е с много кратък срок на издръжливост, а после 2 седмици минавате без млечни,което при нас не може да стане ,затова правя кисело мляко през 5 дни Simple Smile)

# 237
А аз, когото съм сама готвя изключително рядко, но пък моят мъж, когато е сам си готви всеки ден.
Приготвям всичко с кеф, но когато има за кого, ако няма, мога да карам само на плодове и зеленчуци.Преди си поръчвах, сега спрях и това да правя.Като че ли няма голям избор на кухни за доставка, въпреки, че са много на пазара.

Все се каня да правя домашно кисело мляко, но си мисля, че няма да ми се получи.

# 238
  • София, Младост 2
hedra -Явно ,че изяждате 4 литра прясно на кисело мляко за 3 дни,защото домашното кисело мляко е с много кратък срок на издръжливост, а после 2 седмици минавате без млечни,което при нас не може да стане ,затова правя кисело мляко през 5 дни Simple Smile)

Не знам как го правиш и защо ти издържа толкова малко, но 2 седмици киселото мляко си издържа без проблем, ако е в хладилник на задната стена - и на баба ми винаги толкова издържаше на село с домашно мляко и домашна закваска. Към края е вече наистина дооооста кисело, но си запазва консистенцията и всичко - не е като купените млека едно време, дето ставаха буквално газирани и на айран, като останат по-дълго, но и не е като сегашните, които не стават кисели дори след месец не в хладилник.

Най-неприятното, което ми се е случвало когато остане така по-дълго, е освен киселото да започне да развива една розова плесен върху каймака - но каймакът се изхвърля, а млякото отдолу си е ок за ядене (но кисело).

# 239
  • out of space
Много бих се обременила, ако трябва да калкулирам протеини, мазнини, въглехидрати...
Всеки път ли наистина броиш?
И какви са резултатите, може да ни подразниш с някой фотос на перфектното женско тяло. Mr. Green
Перфектното тяло изобщо не е критерий за здраво тяло.Точно манекенките с перфектните пропорции са и много болни.Я анорексия, я булимия, я язви, гастрити, др. стомашни проблеми....А не е рядко срещано и увреждане на сърцето следствие постоянните диети....

Някой назад спомена , че карат основно на консерви-риби, боб, лещи.....И това хич не е полезно. Също и пиенето на бира/кола от кенчента.Материалът, от който са направени, взаимодейства с храната/течността.
Всъщност, храната в консерви е замислена със съвсем друга идея.Само дето  и там сега се гони печалба и стана основен начин на съхранение.И на хранене.
Да ядеш веднъж в месеца храна от консерва, о.к.Но това да ти е всекидневната храна.....   

За повечето неща си права, но някои са откровени глупости!
1. Какво, ако слабите не са здрави, то дебелите ли са?  Тези с нормално тегло ги смятам за слаби, в контекса.
2. Бирата е полезна! Изключително неправилно е да се сравнява с кока-кола и всякакви други газирани напитки.
3. Консервите не са полезни само ако продуктите в тях са "в собствен сос". В олио и зехтин вкусовите качества и полезните съставки се запазват максимално. "Собствен сос"- използват се химикали, за да не се развали храната дори още преди запечатването.

Общи условия

Активация на акаунт