Приготвянето на храна-любов или задължение?

  • 16 850
  • 362
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: X
Много бих се обременила, ако трябва да калкулирам протеини, мазнини, въглехидрати...
Всеки път ли наистина броиш?
И какви са резултатите, може да ни подразниш с някой фотос на перфектното женско тяло. Mr. Green
Перфектното тяло изобщо не е критерий за здраво тяло.Точно манекенките с перфектните пропорции са и много болни.Я анорексия, я булимия, я язви, гастрити, др. стомашни проблеми....А не е рядко срещано и увреждане на сърцето следствие постоянните диети....

Някой назад спомена , че карат основно на консерви-риби, боб, лещи.....И това хич не е полезно. Също и пиенето на бира/кола от кенчента.Материалът, от който са направени, взаимодейства с храната/течността.
Всъщност, храната в консерви е замислена със съвсем друга идея.Само дето  и там сега се гони печалба и стана основен начин на съхранение.И на хранене.
Да ядеш веднъж в месеца храна от консерва, о.к.Но това да ти е всекидневната храна.....   

За повечето неща си права, но някои са откровени глупости!
1. Какво, ако слабите не са здрави, то дебелите ли са? 
2. Бирата е полезна! Изключително неправилно е да се сравнява с кока-кола и всякакви други газирани напитки.
3. Консервите не са полезни само ако продуктите в тях са "в собствен сос". В олио и зехтин вкусовите качества и полезните съставки се запазват максимално. "Собствен сос"- използват се химикали, за да не се развали храната дори още преди запечатването.
1.Къде съм написала, че дебелите са здрави?Написах, че перфектното тяло не е фактор за перфектно здраве.
2.Я пак....    Laughing   Ти четеш ли изобщо, или държиш да си кажеш мнението, опонирайки на някого?
Бира/кола в КЕНЧЕТА , също и консервите.Материалът, от който е направена опаковката, взаимодейства с храната.Т.е., алуминият уврежда храната/напитката в кенчетата.
3.Важи т.2.
Та, друг път ПЪРВО ЧЕТИ, после пиши!    Peace

# 286
  • Мнения: 7 171


Някой назад спомена , че карат основно на консерви-риби, боб, лещи.....И това хич не е полезно. Също и пиенето на бира/кола от кенчента.Материалът, от който са направени, взаимодейства с храната/течността.
Всъщност, храната в консерви е замислена със съвсем друга идея.Само дето  и там сега се гони печалба и стана основен начин на съхранение.И на хранене.
Да ядеш веднъж в месеца храна от консерва, о.к.Но това да ти е всекидневната храна.....   

2.Я пак....    Laughing   Ти четеш ли изобщо, или държиш да си кажеш мнението, опонирайки на някого?
Бира/кола в КЕНЧЕТА , също и консервите.Материалът, от който е направена опаковката, взаимодейства с храната.Т.е., алуминият уврежда храната/напитката в кенчетата.
3.Важи т.2.
Та, друг път ПЪРВО ЧЕТИ, после пиши!    Peace
[/quote]

Ти пък първо мисли, после пиши. Какъв алуминий? Наистина ли мислиш, че алуминия от опаковката взаимодейства с храната? Та те нямат допир, вътрешността на консервните кутии има протективен слой. Вече той дали не съдържа неща, които могат да " изтекат" в храната, като бисфенол А, е друг въпрос, но да си мислиш, че някой ще произведе алуминиеви консерви и ще ги напълни с храна, моля ви се.

# 287
  • София
  • Мнения: 62 595
отвътре ги дезинфекцират и им слагат някакъв антибактериален слой. Преди много време имаше цяла поредица Как се прави.

# 288
  • Мнения: 4 300
Aз пък се сетих за едновремешните млековарки с двойни стени и свирка, помните ли ги? Те си бяха от алуминий, даже ако не се лъжа в по стари готварски книги съм чела предупреждение към домакините да не съхраняват храна продължително време в алуминиеви съдове. ( Красимира може да се въздържи да ни набие канчето, че кравето мляко не е полезно  Grinning )

# 289
  • Мнения: X
Аз имам някъде из шкафовете такъв съд за варене на мляко останал от баба ми.  Laughing Руски е.
Тук има някакво кратко обяснение за алуминиевите съдове.
http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=634426

Мисля си, че ако имаше и малка опасност от алуминиевите кенчета, нямаше само в САЩ да с произвеждат годишно милиарди бройки с различни храни и напитки. Все някой адвокат щеше да се сети.  Laughing

Последна редакция: нд, 21 юли 2013, 11:54 от Анонимен

# 290
  • Мнения: 7 171
Аз имам някъде из шкафовете такъв съд за варене на мляко останал от баба ми.  Laughing Руски е.
Тук има някакво кратко обяснение за алуминиевите съдове.
http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=634426

Мисля си, че ако имаше и малка опасност от алуминиевите кенчета, нямаше само в САЩ да с произвеждат годишно милиарди бройки с различни храни и напитки. Все някой адвокат щеше да се сети.  Laughing

Нали това обясних по-горе. Вътрешността им, която има допир с храната е покрита със слой, който не позволява никакъв допир между алуминия и съдържанието. Този слой обаче съдържа BPA (бисфенол А), който се отделя в храната. Първо в Канада, а наскоро и в САЩ и Европа намалиха количеството BPA, отделяно от кутията, което може да се съдържа в детските млека. Ако искате, мога да ви разкажа какви са ефектите върху детския организъм.

По принцип, с времето, в храната или лекарството, които се съдържат в някаква опаковка, особено метална кутия с покритие,  могат да " изтекат" вещества от опаковката (наричат се leachables and extratables), за което има много строга регулация.

# 291
  • Мнения: X
Доколкото разбирам съприкосновението на алуминия с храната/напитката само по себе си не е опасно, освен ако няма някакви киселинни реакции и/или повърхността не е наранена. Консервите с храни имат някакво покритие от вътре, но сега погледнах едно празно кенче от бира и като че ли нищо няма.  newsm78
Видях, че си се допълнила. Предполагам, че това е изчислено от производителите и ако не го спазваха щяха да ги скъсат от дела и обезщетения.

# 292
  • Мнения: 7 171
Доколкото разбирам съприкосновението на алуминия с храната/напитката само по себе си не е опасно, освен ако няма някакви киселинни реакции и/или повърхността не е наранена. Консервите с храни имат някакво покритие от вътре, но сега погледнах едно празно кенче от бира и като че ли нищо няма.  newsm78
Видях, че си се допълнила. Предполагам, че това е изчислено от производителите и ако не го спазваха щяха да ги скъсат от дела и обезщетения.

Има, но не се вижда. Да речем, че е "лакирано" отвътре с безцветен лак.  Laughing

Абсолютно. Не е въпрос на дела. Няма да го допуснат на пазара или ще го спрат. Честно, не зная как е в България, но предполагам не е по-различно от другите цивилизовани страни, където  има много висок контрол. 

# 293
  • София
  • Мнения: 1 352
Чак любов... не знам. Може би удоволствие понякога.
Но когато е по задължение, веднага си личи - или не ми върви, или го прегарям или ... абе просто не е така вкусно, когато го правя с голямо желание

# 294
  • Мнения: 14 651
hedra -Явно ,че изяждате 4 литра прясно на кисело мляко за 3 дни,защото домашното кисело мляко е с много кратък срок на издръжливост, а после 2 седмици минавате без млечни,което при нас не може да стане ,затова правя кисело мляко през 5 дни Simple Smile)

Не знам как го правиш и защо ти издържа толкова малко, но 2 седмици киселото мляко си издържа без проблем, ако е в хладилник на задната стена - и на баба ми винаги толкова издържаше на село с домашно мляко и домашна закваска.

Потвърждавам, защото и аз квася мляко. За две седмици не знам, но 8 дена си изкарва, без изобщо да прокисва.

# 295
  • Мнения: 7 837
Доколкото разбирам съприкосновението на алуминия с храната/напитката само по себе си не е опасно, освен ако няма някакви киселинни реакции и/или повърхността не е наранена. Консервите с храни имат някакво покритие от вътре, но сега погледнах едно празно кенче от бира и като че ли нищо няма.  newsm78
Видях, че си се допълнила. Предполагам, че това е изчислено от производителите и ако не го спазваха щяха да ги скъсат от дела и обезщетения.

Има, но не се вижда. Да речем, че е "лакирано" отвътре с безцветен лак.  Laughing

Абсолютно. Не е въпрос на дела. Няма да го допуснат на пазара или ще го спрат. Честно, не зная как е в България, но предполагам не е по-различно от другите цивилизовани страни, където  има много висок контрол.  

Доколкото знам, търси се алтернатива на ново покритие без ВРА, особено след като излезе и информацията за тези, които консумира супа от консерви или доматите, които особено много поемат.
Някои от органик фирмите вече пуснаха кутии без ВРА, но цената не е като за масовия потребител, затова големите гиганти все още търсят евтини алтернативи. Все пак трябва да е сигурно, че храната ще издържа дълго време на рафта или че напитка ще запази вкусовите си качества както досега и най-важното - няма да рефлектира много върху цената.

п.п. Извинявам се и за моето отклонение от темата. Снощи като прочетох глупостите за "собствения сос", олио и зехтин и взаимодействието на алуминия, се плеснах през ръцете да не се включвам, защото нали не е по темата.  Simple Smile

Последна редакция: нд, 21 юли 2013, 16:39 от Кейси

# 296
  • Мнения: 19 999
Не готвя от л.бов със сигурност. Ако не бе6е детето,изоб6то няма6е да готвя. Мъжът ми 4есто не яде готвено, а му стига и една салата с някакви сирена и хляб. Не оби4ам много да ям и навън, заради боклуците, които слагат в храната. В крайна сметка имам 2-3места, където хапвам сс удоволствие.

# 297
  • Мнения: 14 651
От тази тема научавам за консервите, вече ще си взимам домати в буркан. За всеки случай.

# 298
  • Бургас
  • Мнения: 8 506
Не готвя от л.бов със сигурност. Ако не бе6е детето,изоб6то няма6е да готвя. Мъжът ми 4есто не яде готвено, а му стига и една салата с някакви сирена и хляб. Не оби4ам много да ям и навън, заради боклуците, които слагат в храната. В крайна сметка имам 2-3места, където хапвам сс удоволствие.

Блазе ви, че имате такива мъже, които се наяждат със салата. На моят любимите му манджи са със запръжки, с много мазнина, с много подправки и т.н. До къде ще я докараме така не знам. Майка му като една типична соц домакиня му е готвила само такива неща.

# 299
  • Мнения: 7 837
От тази тема научавам за консервите, вече ще си взимам домати в буркан. За всеки случай.

Доматите, особено много поемат, поради киселинността им. Все пак, безвредна опаковка няма. Капачките на буркани, също съдържат ВРА. Нека не звучи като всяване на паника, просто за информация.  Simple Smile Макар че, казват, че ако храната реално няма досег с повърхността, която съдържа ВРА, рискът е в пъти по-малък.

Общи условия

Активация на акаунт