Болничен по време на бременност-4

• 63 182
  • 753
  •   1
Отговори
# 735
Здраавейте Мами, отново се налага да се посъветвам с вас. В болничен съм до 16 юни, след това на работа са ме писали 2 дни почивка, 2 дни платен отпуск и после пак два дни почивка. След това смятам да отида при АГ-то да ми издаде отново първичен болничен и след това отново да минавам ЛКК , докато стигна 45 дни преди разждане. Разбрах , че по закон отпуската не е прекъсване на болничен. Та въпроса ми е следният: Могат ли от НОИ да направят проблем на мен или на АГ-то за това.Не, НОИ няма как да разберат за отпуската ти.

Ох, дано, защото реално аз имам прекъсване на болничните, но не и явяване на работа , както е по закон.

# 736
Здравейте! Моят казус е следния - започнах сезонна работа на трудов договор на основание чл.68 ал. 1 т. 1.  и във връзка с чл. 68 ал.3 и чл.70 от КТ  Понеже съм в 10 г.с.  мога ли да взема болничен и ако може колко време имам право на такъв?

# 737
Здравейте! Моят казус е следния - започнах сезонна работа на трудов договор на основание чл.68 ал. 1 т. 1.  и във връзка с чл. 68 ал.3 и чл.70 от КТ  Понеже съм в 10 г.с.  мога ли да взема болничен и ако може колко време имам право на такъв?
Можеш да взимаш болничен. Ще ти го изплащат ако имаш през живота си 6 мес. осиг. стаж. 180 дни без прекъсване - от ЛЛ и ЛКК, а след това по решение на ТЕЛК.

# 738
Здравейте и от мен!Искам да попитам дали мога да изляза болничен още в самото начало на бременността или както се разбера с доктора?

# 739
Здравейте и от мен!Искам да попитам дали мога да изляза болничен още в самото начало на бременността или както се разбера с доктора?
Можеш да си вземеш, но пак зависи и от доктора ти. По принцип в 1-2 месец, когато още не личи, май повечето мами не си вземат, но пък зависи и от здравословното състояние и от това как се чувстваш. Най-добре говори с доки по този въпрос  Peace

# 740
По принцип имаш право на точно определен брои дни болничен по време на бременност,но мисля че по рано от края на 3 месец началото на 4 ти не може, въпреки че първите 3 месеца се води рисков период.Аз със първата се бременност излязох болничен затова че имах кървене в края на 3 ти месец, с втората бременност имах от самото начало до 3 ти месец и ми водиха рискова и даже не ме завеждаха като бремена до 3 ти месец, после ме питаха дали искам болничен но отказах защото бременност ми се застъпи с майчинството.

# 741
Бях бременна точно 1 месец когато ми започна първия болничен за бременност,но ако си от самото начало може  да не ти стигнат дните и ще трябва или да минаваш ТЕЛК или да взимаш отпуска преди 45-ия болничен.Говори с доктора си дали ще ти дава болнични от самото начало,има такива които не дават.

# 742
Да наистина има такива дето не дават, една моя приятелка винаги лижеше по 2 дни в болница за да взема болничен.А според мен ако не ти стигнат дните за болничен до края на бременноста и ако имаш право на отпуск вземи първо отпуската че да си ползваш 45 дни преди термина, че това е вече майчинство а не болничен и се изплаща повече от болничния.

# 743
Здравейте,
да ви попитам бременна съм в 12 седмица и от 12 седмица съм в болничен- ( ще е до края на бременността)... Септември и октомври -  2 месеца бях на борсата, От ноември съм на работа- 7 месеца- имам постоянен тр. договор, преди това 5 години непрекъснат стаж... Заплатата на която са ме осигурявали и преди и сега няма разлика...

До колкото разбрах за майчинство ми трябват 12 месеца общо стаж, който го имам... и 18 месеца назад се смятат за болничен и майчинство (борсата септември и октомври по никакъв начин не мога да я избегна), като месеците на борсата се смятат на минималната заплата...
т.е. сега ще вземам 80% от заплатата 18 месеца назад... а майчинството ще е същото, но 90%...

Правилно ли съм разбрала всичко....

# 744
  • Пловдив
Правилно ли съм разбрала всичко....

Да

Как и дали ще ви дават болничните зависи от лекарят.Изберете такъв,който дава лесно.На всеки му се носи славата и не е трудно да се разбере.Отпуската си я пазете за след майчинството.Тогава ще ви трябва повече и няма да имате причина за болничен

# 745
много благодаря, и аз така си мислех за отпуската да си я запазя за след после...

# 746
нужни са 6 месеца осиг стаж може да са прекъснати и при различни работодатели.http://www.nssi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1861-povn13

# 747
  • варна
От фирмата която съм назначена са подали в нои първият ми болничен ,но осигуровките ми за май месец не са платени все още имам ли основания да се притеснявам ?

# 748
От фирмата която съм назначена са подали в нои първият ми болничен ,но осигуровките ми за май месец не са платени все още имам ли основания да се притеснявам ?

Не  Peace

# 749

Има време за осигуровките.

Общи условия

Активация на акаунт