за толкова пари, толкова работа

• 38 751
  • 995
  •   1
Отговори
# 960
  • sofia
Значи така са се договорили  Simple Smile Това не е правило, а по-скоро изключение.
Да, на някои служители им дават ваучери за храна, на някои карта за градски транспорт, сигурно има и други социални придобивки, но определено не ги получават всички, които са на трудов договор някъде.

Машините им струват средно толкова едната. Защото правейки такива комплексни ремонти се налага да имаш няколко.....мъжа ми се занимаваш с подобна дейност преди много време, но му писна да го ползват за "проектант" и "дизайнер", защото клиента и хал хабер си няма какво иска и къде го иска.
Ето ти една друга гледна точка.

# 961
Да, по няколко имат. Е и? Не работят цял живот, за да ги изплащат, купуват ги с половин-една-две заплати. Един добре изкарващ работник може да се оборудва с машини след 2 години работа най-много. Не мога да разбера какво се опитваш да докажеш.
Темата от известно време върви в посока "гледане в чуждата паничка" и носене от 100 кладенеца вода как тези, дето вадят най-много пари, не вършат всъщност нищо. А това не е вярно изобщо.

# 962
Темата от известно време върви в посока "гледане в чуждата паничка" и носене от 100 кладенеца вода как тези, дето вадят най-много пари, не вършат всъщност нищо. А това не е вярно изобщо.

Разбира се, че не е вярно. Но я има и тенденцията "кажи ми колко изкарваш, за да ти кажа колко струваш". Което невинаги има някаква релация, защото ето, например строителните инженери. Строителният сектор беше един от най-засегнатите в кризата, особено след бума предишните няколко години преди това. Сега няма нищо чудно, че един строителен инженер може да изкарва по-малко от един икономист, въпреки че единият има в пъти по-тежко образование от другия. Щото по време на заверки е често срещано да се спи по 8 часа... на седмица, без това да значи, че цял семестър са бляли.

# 963
  • Бургас
Веси, кое точно от "не ми е известно" не разбра? Говоря за всички случаи, за които знам, и да, клиентите хранят майсторите, дето им правят ремонт на къщата. Това не е твърдение, а видян факт.
И за твое сведение, познавам хора - строителни работници и освежители, със средно професионално. Машините им струват между 500 и 2000 лв. Средно на месец заработват 1500 лв.

Ами значи няма за какво да се оплакват, след като могат да си ги избият за един месец работа. А и тези машини надали са за еднократна употреба. Като цяло всеки прави инвестиции и разходи, за да може да работи. И това е нещо нормално. И аз съм направила такива и то не само в пари.

П.П. В момента /22,47ч/ работя, едва си държа очите отворени, а даже още не съм приключила. Сутринта съм започнала работа в 9ч. Сметнете колко пари трябва да получавам  Grinning

# 964
Квалифициран труд или не, заплащането се определя от съотношението между предлагане и търсене.
При демокрацията: Заплата на актьор/актриса в сапунен-сериал за телевизия - 3000 лева на месец, при работно време под 40 часа на седмица. Защото телевизионните сериали манипулират мненията на милиони глупави българи.
Работят по цял ден, често през нощта, февруари месец по потници, лятото с палта... "Седми дубъл" на 5-минутен разговор знаеш ли какво значи? Значи 35 мин само снимане, а като сложиш викането на режисьора между дубълите, стават час и половина за сцена, която трае 5 мин, и е много вероятно накрая дори да я няма във филма/сериала.

Относно квалифициран и неквалифициран труд - не слагайте знак за равенство между "имащ висше" и "квалифициран". Строителният работник би трябвало да е квалифициран, ОСВЕН АКО не върши само и единствено хамалска работа. Не може всеки да ти реди тухли и итонг, нито да слага пяна.

Личи си, че хабер си нямаш от заснемане на ТВ-сериали. Сапунките рядко имат външни снимки или през нощта, освен това не се снима по 35 минути, за да излезе на края на екрана 5 минути (това го има във високобюджетни продукции). Освен че актьорите получават по 3000 лв заплата, работят на още 1-2 места паралелно. Не дискутирам и факта, че актрисите имат и допълнителни доходи.

А строителните работници са глезените деца на прехода. Голяма част от тях са самозванци.
Питала съм мои познати строителни предприемачи, да ми препоръчат майстори. Отговориха ми: "Не мога да препоръчам никого, всичките са пиандета, аз ги гоня на края и не им плащам заплати".

# 965
Рядко се срещат такива всестранно развити личности - хем НАТФИЗ завършили, хем УАСГ... Сподели как стана такъв специалист, и аз искам.
Кажи, моля, някоя професия, която си заслужава парите, много ми е интересно... Твоята ли?

# 966
За строителен работник хич не е нужно 5 години да не си доспиваш в УАСГ. От личен опит ще кажа, че много калпави майстори има - всеки си мисли, че може да го прави, а не е вярно. Затова вече само по препоръки и задължително с човек вкъщи, за да наглежда ремонта.

# 967
Ама виж как говори колежката - глезльовците на прехода... Как пък го прецени?

Изречението "не им плащам заплата" илюстрира прекрасно мисленето на българския "шеф".

# 968
Аз разбрах, че за строителните работници, "майстори" - те спокойно може и да нямат осми клас завършен. За съжаление, съм силно пристрастна, защото много патих от некадърни майстори и се наложи втори ремонт след първия да правим, за да оправим поразиите от първия. Дори и сега, като се сетя, побеснявам. Единствената ми утеха е, че им направих масирана "реклама" сред всичките си познати и рязко им намаля работата. Вече майсторите от втория ремонт се справиха чудесно и дори взеха по-малко пари.

# 969
Ама виж как говори колежката - глезльовците на прехода... Как пък го прецени?

Изречението "не им плащам заплата" илюстрира прекрасно мисленето на българския "шеф".
По-голямата част от хората в България имат негативни спомени от строителни работници и майстори. Филмът "Баш майстора" не е само филм, съществува и в реалния живот. На мен ми скроиха такъв номер, разказваха ми всякакви номера, от поставяне на арматурно желязо във водопроводната тръба, до оголване на електрическите проводници в стената. Злобата при простите хора е пословична.

# 970
Айде сега, не е като българинът да не избира най-доброто качество на най-ниска цена и после реве, че не е съвсем качествено.

# 971
Айде сега, не е като българинът да не избира най-доброто качество на най-ниска цена и после реве, че не е съвсем качествено.
Е , това е много снобско. То всеки иска качествено и скъпо , но малка част от "българинът"  има финансова възможност да си го позволи. И баба ми иска да яде телешко и сирене Съединение .

# 972

Абе, бая ни бяха ошушкали, а резултатът беше плачевен. Тогава, за съжаление, не бях много наясно, за първи път се захващах с ремонт, не съм се и пазарила дори, уж роднина на един колега беше единият, та си платих като поп.

# 973
Напротив, не е снобско. Идиотско е да хленчиш как не струват майсторите, обаче продължаваш да търсиш най-евтините майстори с най-гръмката самореклама.

# 974
  • Ямбол
Интересно ми е, бонбонбон, колко пъти ти се е случвало да наемаш майстори и по какъв критерий си ги избирала, ако изобщо ти се е случвало.
Защото в момента ми се налага да общувам с такива и да ти кажа цената на поисканата надница няма много общо с качеството на труда и съответно после с качеството на продукта от работата им.
Най-качествено работят онези, на които им стоиш постоянно на главата, а цената е като на турски пазар - колкото успееш да договориш.

Общи условия

Активация на акаунт