6 годишните на предучилищна

• 34 526
  • 726
  •   1
Отговори
# 420
Аз не знам да има задължителна целодневна подготовка. Нито за предучилищна, нито за 1-2ри клас.
За стол пък да не говорим.

# 421
  • Sofia
Благодаря, Soleil*! Simple Smile

... Моята щерка е още на вълна принцеси. Ужас! ...
Хаха... как ме разсмя...  Laughing  
Моята пък изобщо не е запозната с принцесите и бидейки в къщи и не гледайки ТВ, нямаше как да е светната за  Уинкс и т.н.
Да оздравява бързо щерката.  Hug  Те - децата, все се разболяват точно когато има големи планове човек.  Wink

Днес като преглеждах Моливко Родна реч си рекох  с Хитър петър и Настрадин ходжа да взема да я запозная поне малко, с 1-2 истории, че иначе мисля, че още малко може да изчака за тях.

# 422
Целодневното обучение е различно от занималнята.
Първото е задължително, защото представлява цял ден учебни часове като сутрин са по-сложните, следобед по-леките предмети и придружени със упражнения! и време за домашните. Не знам обаче къде го има това.Такова аз бих приветствала, стига и обстановката в стаите да бъде подходяща за целодневен престой, а не единствено висене по чиновете.
Занималнята изобщо не може да е задължителна и някъде е безплатна, другаде - не.
Ами май не е точно така. На нас директора ни предложи два типа целодневно обучение. Първия както го описваш ти, а втория си е стандартния за всички Бг. училища- сутрин часове, следобед занималня. Ние приехме в нашето училище втория вариант.Не че ми е по удобно, но училището не предлага никакви извън класни занимания. Физкултурния салон ни е много малък. Трябва да вали като из ведро или да  е - 10 за да тренират в него. До последно са на вън. Ето утре сутринта сина има първия час физкултура. Започват в 7,50. Ако не вали ,ще са на вън.

Розово-принцеската вълна почти отминава, за моя радост. Laughing
Soleil* ще разказвам. Тя Никол доста подробно разказва какво, къде и как. Така ,че ще имам информация.
От класа разни майки я разпитват какво се е случило и какво са учили, че техните деца нищо не казват. Mr. Green А не може да се разпитва с подробности всеки ден учителката.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2013, 21:51 от vela

# 423
  • Sofia
Вела, не споря, но за мен първият е "целодневно обучение", а вторият - "целодневен престой"  или поне така бих се изразила.  Защото в занималнята обичайно е възпитател  и той възпитава, но не е учител и не обучава. 
 Моето разбиране на нещата. Simple Smile

# 424
Вела, не споря, но за мен първият е "целодневно обучение", а вторият - "целодневен престой"  или поне така бих се изразила.  Защото в занималнята обичайно е възпитател  и той възпитава, но не е учител и не обучава. 
 Моето разбиране на нещата. Simple Smile
Ох, те  тези понятия в България ,всеки директор си ги тълкува така както на него му изнася. Peace
M_I_A дано някой ти отговори. А ако  се обадиш и питаш в министерството на образованието? newsm78

# 425
  • София
Да се обади в РИО София, много са любезни. Аз звънях наскоро да питам какво се случва, ако дете за първи клас не е карало предучилищна, че спорехме. В училището на дъщеря ми първи и втори клас са истинско целодневно обучение, но някои родители си вземат децата като минат редовните часове.

# 426
  • София
Soleil, бързо оздравяване!

Morena, раницата е много сладка Simple Smile За Хитър Петър не бързай! аз пробвах да прочета за новите дрехи. Алекс не я разбра. Дообясних, ама... Не бих казала, че сега е възрастта, като че ли.

По тоя повод, докъде сте с половото възпитание?
Наскоро обяснявах как се правят бебета, защото ме пита. За раждането знаеше, че е с операция, понеже е виждала моята. Преди около месец й четох "Бебе на нулева възраст", та там се споменава "истинския" начин  Laughing Ококори очи и промърмори "По-добре да не питам". За менструация се въздържам, да не се изплаши, обаче по обяд един път ходихме до тоалетната и имаше превръзки. Въпрос на време е да им обърне внимание. По-добре да знае  newsm78

Уре за първи път майка ми ще я вземе от училище. А искам аз  Sad Свикнах тия две седмици. Догодина ще си ползвам повечко от неплатената отпуска. Отсега ще се подготвяме финансово.

За занималня изобщо при нас не става и дума. Дъщеря ми определено се натоварва по цял ден с много деца. В градината поне спяха или почиваха и имаше малко тишина. В нашето училище занималнята била 26 столчета без чинове, без някакви занимания. Само четене, песнички и наглеждане най-вече. И то до 14,30ч.

И да питам за безопасността - мен все това ме човърка. В 12ч. излизат на двора и играят половин час. В петък обаче играеха и около 10 големи деца - 14-15г., с баскетболна топка. Ами опасно ми се струва. Малките тичат и не гледат. Дворът не е голям. Имах учителка, която почти си загуби зрението от удар с топка в салона Sad Хем не искам да съм все поучаваща учителите, хем не знам дават ли си сметка какво може да стане. На късмет ли се разчита? Crazy Затова досега си вземах детето малко след като излязат.

# 427
Нищо не се случва ако детето не е карало предучилищна.
Тоест не могат да откажат да го запишат в 1ви клас, тъй като е задължително. )
Просто, параграф 22. )

Simantro, с половото възпитание до никъде.
Дъщеря ми грам интерес не проявява, не пита, не се интересува особено. Говоря за неща като секс, от къде и как идват бебетата и т.н.
А ме видя и бременна и след раждането разбира се.
Брат си го вижда постоянно гол, нито се смущава, нито нищо.

И при нас ги извеждат в двора и контрола там леко куца според мен. Но скоро като гледам с това лошо време няма да излязат.

# 428
Simantro при нас учителката ги води някъде отстрани на училището ,там да тичат. Или тичат отпред на игрището ,но при условие ,че няма големи. Учителката много се съобразява с тези неща. В стола ги води когато другите са в час.Каза че зимата ще си танцуват в стаята , не смее да ги води в салона. Въпреки ,че в училището има два ,тя се страхува ,че може докато се придвижват до класната стая да се сблъскат с големите.
Ох, с половото възпитание тази година сме скромни. Само третокласника попита какво е презерватив, та обяснявах. Иначе миналата година едно дете от детската градина така цветущо и беше обяснила как се прави секс, че на мен ми се изправи  косата.
 После се оказа ,че въпросното дете е гледало филм с едния от родителите си. #CrazyДобре ,че махнаха детето .

Просто, параграф 22. )

А няма ли някаква глоба? Така ми каза една майка на 5 год. дете в нашата група.  Thinking

# 429
  • Sofia
Simantro, благодаря и на теб за раничката! Simple Smile
За "Хитър Петър и..." най -вероятно няма да четем, както и писах преди, а и след твоето впечатление, за което също благодаря!

Относно половото възпитание, водя се по щерката, до сега сме чели "Бебе на нулева възраст", поради интереса и' по темата, но след това не е имало нови въпроси. За сега и е достатъчно явно.
После следва "Истината за бебетата" и две много хубави филмчета - едно и две.

Относно менструацията,  ако види някъде превръзки не би могла да знае от какво е точно кръвта по тях, та не ме притенява, че може да се стресне и не би било повод за разговор по темата. Иначе ще обясня по нататък, преценявайки на момента.  

Да, не може  да не го запишат, но все пак нещо става... Като погледнете изискванията на у-щата за записване в 1клас и особенно онова за документ за завършена ПГ и става ясно, че тез,и които не са ходили/нямат документа, ще чакат всички класирания най-вероятно и логично. Иначе казано няма да могат да  влязат в желаното у-ще (изключвам връзкарите разбира се Wink ).

Глоби мисля, че няма.
За 5 годишните също (изхождам от опита си миналата година, но не съм разбрала да се е променило нещо за 2008 набор). Миналата година като спрях щерката от ПГ, директорката се скъса да ми пише писма - да ме плаши с глобата и т.н.  ама не е познала с кой си има работа - знаех си правата и точка по въпроса.   Crossing Arms  Whistling

Последна редакция: пн, 30 сеп 2013, 00:10 от Morena

# 430
Морена под едно и две е един и същ линк. Хареса ми филмчето, благодаря.
Нико знае някой неща поо половите въпроси, книгата 'Бебе на нулева ..' не му хареса. Темата определено не му е табу и не се притеснява да пита.
Онзи ден посетих училището, което съм харесала за Нико и смея да твърдя, че материалната база им е много добра.Издирва се сега УчителЯТ.
Имахме РС ще учат по Моливко. Отворени са за предложения по учебния процес, ама като предложихме - отказаха. 

# 431
  • Sofia
Скай, моля,  радвам се, че ти е харесало - второто всъщност. Simple Smile
Редактирах се. Много велико се чуствам аз като гледам първото филмче, не без ефекта и на музиката. Simple Smile

# 432
Ооо да гледах го като бременеех с Владунчика. Много е въздействащо, но не се бях сещала да споделя с Нико. Мерси ъгейн.

# 433
Май само ние не сме чели Бебе на нулева възраст Simple Smile Отдавна се каня да купя някаква книга за половото възпитание. Благодаря и аз за филмчетата!Ние имаме една енциклопедия и там е обяснено как изглежда бебето в корема, но нищо повече.
Дъщеря ми май доста отдавна пита как стават бебетата и съм обяснявала, че семенце от таткото отива и се свързва със семенце от майката и започва да расте бебе. Не съм обяснявала обаче как това от таткото попада в корема на майката Simple Smile Беше попитала един път, но твърде неясно и се отплеснахме да обясняваме друго. За превръзките също е питала. Там съм казала, че организмът на майката всеки месец образува такова семенце и ако не стане бебе, то се изхвърля и затова си слагаме превръзки.
За раждането съм казала двата варианта много накратко. За секс не сме говорили.

# 434
О, и аз не съм я ползвала. Нито за голямата, нито за малката.
Смятам, че за възрастта си знае достатъчно, обяснявала съм.

Общи условия

Активация на акаунт