ВМ-НВХ (НВ-ВМХ), част 61

• 45 660
  • 727
  •   1
Отговори
# 570
Между другото последната седмица прекарах в компанията на тригодишна и надеждата, че децата необременени от социума могат да избират правилно храната си се изпари като дим. Девойката яде само бисквити, корнфлейкс и сладолед и нищо друго, нищичко.
Вкусът се възпитава. Няма как да очакваш от едно дете на тази възраст да яде плодове и зеленчуци, ако първо във водичката е слагана глюкоза/захар, после захар в попарката, пюренца с нишесте и овкусители, подаръци шоколади, вафли и бонбони от любими баби - и после що било злоядо  Rolling Eyes
За сравнение - дъщеря ми до сега не е опитвала шоколад, сладолед съм й правила само домашен от банан, чай, мляко, палачинки и макарони - без подсладители. Обича зеленчуци почти всякакви, плодове, супички. Позволявам бисквити понякога или други сладкиши, но и през ум не ми е минавало да я оставя да яде само това. Затова не мога да разбера майки, които ми казват, че са дали шоколад, само и само да знаят, че днес имало нещо в стомахчето детето  Thinking
Изписах много, но исках да кажа, че да - децата наистина могат да избират храната си, ако не сме им "превъзпитали" вкуса в ранна бебешка и детска възраст.

# 571
Здравейте,момичета! търсих нещо за диетата на аткинс и ми излезе тази диета. Същата ли е? При Аткинс има 3 етапа с различно кол-во вгх,като първата фаза е 14 дена с вгх на ден до 15-20гр.
това,което разбрах - може да се овкусява/готви  със зехтин, може и млечни продукти- пълномаслени- но какво кол-во? може ли да е осн.ядене нещо млечно- например сирене в гювече или кисело мляко? или по-добре месо? 

# 572
Milk_Butter, диетата на Аткинс е подобна и е в основата на този начин на хранене, но има разлики. Аткинс е толерирал и растителните масла, и подсладителите (доколкото знам). А и наистина при Аткинс има фази. Докато в този начин на хранене не са задължителни фазите, макар че може да се пробва такъв подход. Най-важното е, че става въпрос за начин на хранене без краен срок и според индивидуалните нужди. Количеството на въглехидратите е според нуждите - при метаболитни нарушения (инс. резистентност, диабет, поликистоза) е добре въглехидратите да са по-малко, примерно до 50 грама на ден. От друга страна мазнините дават най-големия процент от калориите - ориентировъчно се посочва да бъдат поне 60% от калориите за деня. Но храненето е нисковъглехидратно спрямо стандартното хранене и причината е, че се избягват зърнените храни, картофите, оризът, захарта, които са и най-големите източници на въглехидрати. Така неминуемо се постига по-нисковъглехидратно хранене.

Да, пълномаслени млечни може, а количеството зависи отново от индивидуалните нужди и поносимост. Има много хора, особено жени, при които млечните спират отслабването. При други не пречат. Зависи. Но във всички случаи е препоръчително да се избират максимално истински, което ще рече и пълномаслени.

По темата за ястия на основата на млечни и зеленчуци: тази седмица много ми се услади една запеканка от тиквички, моцарела, топено/пушено сирене, сметана и яйца. Тиквичките се нарязват, отцеждат се и се редят, като между тях се редят парчета моцарела и топено сирене (може и без него). Заливката е сметана и яйца. Количествата могат да бъдат различни, разбира се, а и може половината количество да е прясно мляко, а другата половина - сметана. Залива се и след това се пече така. Много вкусно става и доста засищащо, особено ако се сложи само сметана (не мляко) плюс яйца за заливка.

Аз си мислех още за Инес и други блогърки с повечко мускули, че съм виждала техни снимки и в нормални пози, когато не демонстрират мускули - изобщо няма да кажеш, че тази жена има толкова мускули, колкото когато специално позира, за да ги покаже. Инес според мен е на границата между красиво и женствено тяло и вече неестетично развити мускули.

Но се замислих, че друга причина напоследък да ми харесват по-видимо оформени мацки (не прекалено мускулести, но с леко видими мускули и очевидно стегнати, спортни тела) е, че това означава, че са положили труд, за да изглеждат така. Спортът оформя и характера, волята, прави ни по-силни и душевно, не само физически. Така че това ми е другата причина да се възхищавам на по-спортно изглеждащи жени (стига да не прекрачват границата на естетическото).

# 573
# 574
Да, зехтинът е дори препоръчителен, особено за салати Peace Аз мисля, че и за печене зехтинът е съвсем ОК, тогава температурата не е толкова висока.

Друга растителна мазнина, която е много препоръчителна, е кокосовото масло. Но то е по-скъпо, разбира се. Не е задължително, просто е много добър източник на мазнини.

Непрепоръчителни са слънчогледовото олио, лененото, соевото и подобни, също и маргарините.

Между другото, вижте каква трансформация: http://lchfingenjoren.blogg.se/2013/august/platan-puts-vack.html Момичето е свалило 75 кг досега с НВ-ВМХ и е достигнала първата си цел. Да, личи увиснала кожа, но това е неизбежно, предполагам. Обаче казва, че се е отървала от астма и алергични пристъпи, откакто се храни по този начин, а да не говорим и колко много е подобрила шансовете си за добро здраве със свалянето на толкова килограми, а и качеството й на живот вероятно е съвсем различно сега. Simple Smile (В блога си споделя, че се храни много стриктно нисковъглехидратно, почти не консумира ядки, млечни и плодове - само по малко в събота и неделя за разкош, но при нея явно е било необходимо да бъде толкова стриктна.)

# 575

Аги, аз се научих да плувам добре едва през последните 2 години, особено тази.
Скрит текст:
На 34 години съм, започнах бавно, с помощта на моя чудесен мъж  Heart Eyes, на 24 г да преодолявам страха от водата (на 2 пъти щях да се удавя като малка, единият път на курса по плуване в 3 клас, тогава никой не разбра, но аз голям уплах преживях. Познайте кой беше единственият, който отказа даже да влезе в басейна за финалния изпит. Mr. Green).  10 години ми отне да се науча всъщност да плувам, понеже не съм имала добри условия (нямаше удобен басейн, после имаше, но забременях, деца (нямаше кой да ги гледа, за да ходим да се уча) и т.н.). Пак двамата с мъжа ми научихме голямата миналото лято да плува (използвахме всички педагогически подходи, оказах се добър теоретик). Та и това някак ми беше стимул. Казах си, че е срамота детето да го научим, а аз да не мога...И това, мисля, беше финалният тласък.
Все още не мога да се престраша да плувам, ако водата е дълбока повече от1,40-1,50. Направо инстинктивно пускам крака да допра дъното и като не мога, изпадам в паника. Но кой знае, може и в това да успея...Иначе сега на морето плувах всеки ден по 2 часа (сутрин и следобед). Правих си дължини до средата на басейна и обратно, даже се научих да завивам плувайки и да правя 6 дължини, без да спирам. Тук вече се пръскам от гордост със себе си...Може да изглежда смешно, но за мен това е наистина голяяямо постижение.
Всъщност разказвам всичко това не за да се фукам (добре де, може малко, но основно пред себе си  Joy), а за да те насърча и да ти дам надежда, че никога не е късно....Wink))

Браво, браво, браво! Така се възхищавам на хора, които умеят нещо толкова полезно и здравословно! Аз съм голяма ъзла, умирам от ужас като вляза във вода на коляното. Имам чувството, че ще ме завлече и преобърне. А и имах ужасен опит на един аквапарк през 2010г. където щях да се задуша в 50см вода.  hahaha Никак не ми беше смешно тогава, чак спасителите дойдоха...  Embarassed

# 576
Cioccolata,благодаря!
Четох на разни места, че доматите имали повече вгх отдр.зеленчуци и е добре да се избягват.  важи ли това и тук?

# 577

А жените с повече мускули, особено когато става въпрос за прекрачване на определена граница, наистина съм убедена, че не става само с тренировки и протеини (от месо или на прах), а си трябват и други препарати, част от които са забранени. Освен това трябва и определен тайминг на приемането им (скоро след тренировка), сигурно трябват и строги разчети за количество протеин и подобни еквилибристики. Освен това имайте предвид, че жените, които на снимки демонстрират много изпъкнали и едри мускули, са се подготвяли специално за фотосесията (или състезанието), което включва и дехидратация, и специален режим последните дни, а после, в нормално състояние, след като са минали снимките или състезанието и се върнат към нормалния си график, вече не изглеждат по същия начин

Това е абсолютно вярно. Всъщност не само билдърките, но и състезаелките в категория Мис Фигура (приличат на спринтьорки, не на буци) прекарват по 5-6 месеца подготовка средно за да изработят мускули в определена форма и едновременно да изчистят мазнините си. От нормалните 20-25% те се връщам на 10-15%, кото ги прави да изглеждат супер ripped дето се казва. Т.е. на снимка привидно изглеждат с огромни мускули, но облечени в дрехи са направо кльощави, с размер ХС. Освен това се обличат в специални за целта костюми и се мажат с бронзант, за да им се подчертаят максимално мускулите. Освен това треньорите им ги учат как да позират, за да си покажат мускулите. Но в нормалното ежедневие изглеждат като всеки друг фитнесинструктор с нормално телосложние. Просто тези момичета отделят специално внимание на изчистването на посл. милиметри подкожни мазнини и ако това го направи нормално изглеждаща жена, ще стане анорексичка с 10% подкожни.

Асос, Инес изглежда много добре, особено в панталонки и потниче. Всяка българка може да й завиди за красиво оформените крака, рамене, тънка талия и стегнато дупе, извинявам се.  Rolling Eyes Освен това ако я видиш на старите й снимки преди режима, ще ти стане ясно защо си е променила философията за хранене и тренировки... Все едно са две различни момичета.  ooooh!

# 578
Някой по-назад бе пуснал дневник в Спайдър спорт,който и аз редовно следя /mis_val,ако не се лъжа бе ти   bouquet/ Дамата бе споменала за пиенето на костен бульон,че и светнали коса,кожа,всичко.
 Ще започна и аз,само да намеря рецепта за приготвянето му.Голяма съм копирачка Laughing
Сподели я моля те рецептата ако я намериш, заинтригува ме това с кожата и косата Simple Smile

ето това открих,Леми

http://wizardnote.com/kosten-bulyon/

Дамата спомена,че пиела поне по две чаши на ден

# 579
Леле какво бебе!?!  Shocked Но не съм съгласна, че вината е в пропуските на профилактиката по време на бременност в Германия. Според мен в тази държава много сериозно се отнасят към бременните. По-скоро си мисля, че майката (азиатка) вероятно не е ходила на задължителните прегледи по време на бременност и за това не е открит проблема. Често срещано явление е бебетата, родени с увреждания да са на родители чужденци, които от части не ходят на лекар, от друга страна поради религиозни причини решават да задържат плода. Най-голям процент за сега държат арабите и турците. Освен това в Германия има задължителен скрининг за гест. диабет в определен период от бремността за всички бременни, а ако има предпоставки като наднормено тегло, диагностицирана ир/диабет тип 2/гест. диабет, тогава вече се правят 3 натоварвания с глюкоза - по едно във всеки триместър. Аз не съм фен на това изследване, защото не смятам, че е редно да се заливаме периодично с глюкоза в името на медицината! Особено пък при бременните, които и без друго всичките са с временна инсулинова резистентност. Но все пак лекарите следят стриктно и обясняват. Не мога да си представя, че тази жена е ходила на прегледи и никой не е взел мерки. Друг е въпроса, че пише, че е била с гест. диабет, което предполага, че си е била инсулин. А тогава контрола върху бременните е още по-строг... Peace

И аз мисля, че за да се натрупа голяма и силно изразена мускулна маса от жени трябва да има и малко химия. Аз съм склонна към трупане на мускули, силна съм, но колкото и да тренирам и да спазвам хранителен режим никога няма да имам мускули като на културистка. Дори и шейк да пия след всяка тренировка пак няма да стане! Wink Според мен при спортистките от една страна има силна употреба на шейкове, от друга съм убедена, че приемат хормони на растежа, тестостерон, анаболи и т.н. При някои от тях ясно се наблюдава андрогенизиране - в лицето, по тялото. Това го отдавам не само на тестостерона и на дхеа, който не малко билдери ползват като снак, но и на факта, че спортистките постоянно подтискат менструацията си с разни хормони и по този начин се подтиска нормалното развитие на месечния цикъл у жената.

И последно да ви питам нещо - в книгата на Аткинс, която имам в 4та последна фаза, която трае цял живот, той пише, че въглехидратите могат да идват от плодове и пълнозърнести продукти. Каква е причината те да не се консумират според нашия режим?

# 580
Ioanna82   bouquet

Обаче се чудя откъде ще намеря телешки кости, не съм виждала по магазините newsm78

# 581
  • Пловдив
Jana, цитирам едно публикувано преди мнение на Шоки по повод зърнените
Цитат
По повод на ръж, трици, овес, елда, киноа: от една страна са сравнително високовъглехидратни, а това не влияе добре при човек с прояви на метаболитен синдром. От друга страна, ако говорим за здравословност, в люспите на зърнените храни има вещества, които пречат на правилната работа на организма: 1. лектините увреждат чревната лигавица, правят я по-пропусклива, а това предразполага към проблеми, вкл. от възпалителен характер; 2. фитиновата киселина се свързва с минералите и пречи на организма да ги усвои, т.е. не усвояваш желязо, калций и т.н. и организмът де факто бива ограбен откъм тях.
За вредата от фруктозата има писано назад и май на 1-ва страница. Това, прибавено към високата въглехидратност на плодовете сама по себе си, ги прави неподходящи за режима. Но аз смятам, че могат все пак да се консумират и по малко плодове, ако се следва режимът либерално. От моя гледна точка за предпочитане е да са сезонни, чисти (от добър източник) при възможност и разбира се, да не се прекалява с тях. Например аз добавям в момента парченца праскова към заквасената сметана, става чудесно. Това обаче се случва на не повече от 2-3 хранения на седмица. И другото, което съм запомнила, че е добре плодовете да се ядат вечер (макар че невинаги го спазвам).
Иначе дребните плодове (боровинки, къпини, малини), а също лимон и грейпфрут съвсем добре се съчетават с режима, даже официално, така да се каже, стига човек да си съблюдава количеството въглехидрати за деня, ако държи да се придържа към такова.
Шоки, благодаря, че сподели тази вдъхновяваща история!Де да можете така да стане и с моята майка... Confused
Асос, децата на 3 години са вече доста социално облъчени.  Mr. Green Когато беше малка голямата ми дъщеря, престанах да излизам с група майки, които иначе ми бяха много приятни (а децата им на детето), защото издържах едва 3-4 пъти това, което се случваше на всяка разходка. Децата ни бяха на около 1,3 години, отиваме в парка, избираме място за игра, спираме, майката отваря чантата си, вади по 5 пакета зръчно, вафли, солети, бисквити и започва да пъха в ръцете на всяко дете "по нещо за хапване". Попитах я Защо, казах й, че няма нужда, нека децата играят и т.н. А тя: хайде де, нека да хапне. И така детето ми откри вафлите и зрънчото.
Но дотам бях аз. После и да си е искала, сме купували рядко. Така че ще потвърдя това, което е написала Фата - всичко зависи от семейството и от хранителните навици, които се изграждат в него. Ако се заслушаш в разговори в градинката, ще помислиш, че 70% от децата са злояди, не обичат манджа и майките им са принудени да се съгласят да ядат зръчно и чипс, защото, иначе, виждаш ли, детето ще си заспи гладно, милото.  #Crazy Не знам откъде е този страх да не остане гладно детето, може би е някаква черта на българската народопсихология. Една позната даваше на детето си желирани бонбони и зръчно, понеже то нищо не искало да яде, как можело така...Та детето се изхранваше основно с тези 2 неща.
Аз лично не ги признавам такива.  Mr. Green Оставяла съм ги да карат на чаша мляко и банан, ако не искат друго. Но не мога да повярвам, че гладно дете ще има претенции какво да яде. Да, обсъждахме вече, че децата си имат своите хранителни предпочитания, доста странни понякога, но все може да се намери нещо полезно, което ще поискат да ядат. Така че можеш да бъдеш сигурна, че твоето дете няма да бъде така. В у-ще вече нещата са по-трудни, но и тогава има надежда.  Wink
Lemy, ако не следиш калории/въглехидрати, не виждам нищо фатално от време на време да се хапнат печени семки...И в противен случай даже, но тогава вероятно количеството задължително ще трябва да е малко.

Последна редакция: нд, 04 авг 2013, 17:14 от yulinga

# 582
Момичета, а какво ще кажете за печените слънчогледови семки, доколко са вредни?

# 583
За доматите имаше въпрос: според мен доматите не са прекалено въглехидратни и могат да се консумират спокойно Peace То с тях ми се вижда трудно да прекалиш. Ако например обядваш шопска салата, няма нищо лошо. Или ако вечеряш пържола с домати - също съвсем добра комбинация. Едва ли човек може да изяде чак огромни количества, а и смятам, че ако с някоя въглехидратна храна може да се прекалява, това са всички зеленчуци. То няма и как да се прекали с тях, ако човек търси балансирано хранене, т.е. и с източник на белтъчини, и на мазнини, а не само зеленчуци. Но дори и да се кара само на зеленчуци, пак за мен е по-добре, отколкото ако се кара само на хляб Peace

yulinga, подкрепям абсолютно написаното от теб за храненето на децата Simple Smile Абсолютно нищо лошо и страшно няма в това да се остави детето дори гладно, ако се инати и не иска да яде нормална храна (под нормална разбирам месо, яйца, млечни, плодове, зеленчуци, ядки - общо взето природна храна, а не зрънчо, чипс, солети, вафли, бисквити, кроасани и подобни). Ако наистина е голям инат и пропусне 1-2 хранения, после ще прояде - гладът надделява Peace А тогава може да му се предложи например плод, ако е държало да яде вафли/кроасан или нещо друго сладко. Плодът пак е сладък. А може и да прояде например яйца, месо. Аз имам една поучителна история, и хем не бях малка тогава, а да съм била вече тийнейджърка Embarassed Бяхме отишли с майка ми на санаториум - тя правеше минерални бани, а ние се чудехме как да се забавляваме със сестра ми през деня - обикаляхме улиците общо взето. Но се хранехме в стола на санаториума, а там храната беше и малко като количество, и типична за столовете, т.е. не особено вкусна. Аз не обичам таратор с чесън и копър - особено с копър. Та отначало не щях да го ям, ядях другото ядене. Един път обаче така се случи, че другото ядене също не ми хареса (не помня какво точно беше, но аз съм доста капризна, а преди бях още повече Laughing). И единственото, което можех да ям, беше таратор. Та да видите как си изядох таратора с копъра Laughing Е, опитвах се да го пощя, ама и бая копър изядох, защото си бях гладна. Така че абсолютно съм против това да се угажда толкова много на децата, само и само да не стоели гладни. Детето няма да се остави да умре от глад, инстинктите му ще надделеят и ще прояде. Освен това ако в някакъв период е наистина злоядо, значи не расте активно тогава и няма нужда от много. Или пък храната, която все пак приема, му е достатъчна. Няма страшно Peace Но да се отстъпва на опитите на децата за манипулация - това не е добре.

# 584
Cioccolata , това за "опитите за манипулация " ми припомня една случка . Синът ми изненадващо веднъж ( може би на година и половина - две) в искане за нещо се тръшна на земята и започна да реве сърцераздирателно . Бяхме в центъра на малкото ни градче ( расна в Провадия ) и нямаше как да се поддам на импулса си да го напердаша . Опитах с кротки напътствия да го прибера , но на ум съсках:"Само да ми паднеш!" После у дома прочетох какво съветва Спок .
За нещастие на синът ми следвашото тръшкане беше точно пред входа на блока ни . Та прескочих го и се прибрах .Когато се оказа че няма зрители той стана , поотърси се и доприпка в къщи .И приключихме с въргалянето .
Инак за злоядите деца...абе има ги , вярвайте . И не искаше вафли , сладоледи , шоколади...не иска нищооо . И съм се молила да хапне нещо , толкова слабичък беше .

Общи условия

Активация на акаунт