Работа, CV-та, HR-и, съвети - 33-ра тема

• 89 371
  • 752
  •   1
Отговори
# 660
Никаква лудост не е да се върнеш тук.
Повечето от колегите и приятели ми, които се върнаха от чужбина, беше именно защото тук е много по-лесно за тях да се реализират от там. Тук нещата има накъде да се развиват, там трябва да си иноватор и хипер амибициозен, за да се реализираш някак си.
Тук повечето, които пишете, имам чувството, че живеете в някакъв друг свят от преди 20 години.

# 661
А на вчерашните разговори обяснявахте ли на тези млади хора, че не бива да се връщат с големите кошници и с нереалистични очаквания, само защото са завършили чужд университет?

Аз престанах да участвам в подобни форуми /от работодателската страна/, защото срещах там предимно младежи, които очакват да им постелеш червения килим.

Но кризата може да ги е приземила, надявам се.

Да, но в интерес на инстината не срещнахме такива. Всички бяха много сладки и подготвени с очакванията си.

Аз имах работа, и пак се върнах. Не го смятам за лудост.

# 662
  • София
Ох....темата кой от къде се е върнал и какво е постигнал е толкова обширна, че по-добре да не я захващаме. Само този, който го е преживял знае как се чувства човек извън родината си, каквото и да е материалното му състояние. Имам приятелка в Швейцария, която въпреки десетината си години живот там, наскоро изкара курс "умения за комуникация". И въобще не става дума за степен на владеене на езика, а за културни различия, темперамент и т.н.

Я да ви попитам в какви граници се движи нивото на заплащане за позиция проджект мениджър в банковата сфера?

# 663
Я да ви попитам в какви граници се движи нивото на заплащане за позиция проджект мениджър в банковата сфера?

Малко банално да отговоря, че зависи какъв е проекта и коя е банката, но 2 хил. лв е последното, което съм чувала от първа ръка. Избяга ми обаче дали беше base salary или нет, предполагам нет.

# 664
Никаква лудост не е да се върнеш тук.
Повечето от колегите и приятели ми, които се върнаха от чужбина, беше именно защото тук е много по-лесно за тях да се реализират от там. Тук нещата има накъде да се развиват, там трябва да си иноватор и хипер амибициозен, за да се реализираш някак си.
Тук повечето, които пишете, имам чувството, че живеете в някакъв друг свят от преди 20 години.

Ами, че в провинцията положението си е точно както от преди 20 години.

Последна редакция: нд, 15 сеп 2013, 01:11 от Red_Hot

# 665
За мен си е лудост,аз също не останах да работя навън и мисля,че сбърках.Темата е много обширна и изобщо не искам да влизам в спорове,всеки си знае за себе си.Аз не мисля,че за детето ми тук ще по-добре,примерно.Не става въпрос за заплати пари и т.н. става въпрос за здравеопазване,образователна система и спокоен живот.Тези неща в БГ не са се променили от 20 години(или са се влошили).Дано наистина живеете в друга България,радвам се за вас.В тази, която аз живея нещата не са розови,моля се да сме живи и здрави и да не се налага да ходим на доктор,чакам лотария да реши дали детето ми след яслата ще ходи на градина,защото няма места за всички и се чудя като порасне как да го опазя от наркотици,гамени и мутренски дечица,как ще му обясня защо Иван е с основно образование и кара кола за 100 бона,а татко му за 12 и все такива неща.Ако някъде в БГ не стоят така нещата ще се преместя там.Иначе и аз се чувствам като дърво без корен навън.

# 666
Одобрена съм и започвам работа Simple Smile

# 667
На едно от интервютата ми казаха, че често си сменям работата и се колебаят дали да ме наемат.
На друго - "сменяте често работата си, това е добре".
И на двете не бях одобрен кандидат.
Кое е вярно? Добре ли е или не? Или истината е някъде там?
Достоверно обяснявам причините за напускане.

Звъняли сами от едно място. Ходих на интервю преди около месец. Обещаните условия бяха добри и се надявах да съм от избраните. Дали пак ще ме разкарват за интервю на другия край на София или ще ме викнат в обекта?  Rolling Eyes
Утре ще звънна да видя.

Върба, честито! Дано да останеш доволна!

# 668
Това кой колко си е сменял работните места, не мисля че е критерий за каквото и да било. Работодателите да си видят собствените фирми, нима те могат да осигуряват непрекъсната заетост, добри заплати, професионално развитие и прочие, че човек да се задържи на едно място? Аз мисля, че повече хората предпочитат да работят в една и съща фирма, да са спокойни за работата си и да се развиват в нея?

# 669
Aз съм учила и в България и в Австрия и не намирам образованието в Австрия за по-добо, дори напротив. Може да е по-престижно, но по-добро - не  Naughty
При детските градини положението е същото.  Rolling Eyes Тук (Австрия) децата нямат легла, а спят по земята като кучета   ooooh! Tired Леличките освен да следят децата да не се сбият или наранят, друго не правят  Rolling Eyes 
Реализацията в чужбина никак не е лесна - в момента си имат достатъчно безработни и за чужденците става още по трудно.
Преди 2 години тотално изтрещях, събрах си багажа и се върнах в БГ  Mr. Green Търсих си работа, но за 3 месеца нищо не намерих  Rolling Eyes Събрах си парцалите и се върнах обратно в Австрия  Laughing
След като се върнах майка ми ми каза, че от две места са ме търсили, но аз вече се бях върнала.
И след 2 години получих  имейл в който пише, че понеже ми имали автобиографията и ако съм проявявам интерес, да им се обадя, защото искали да ми предложат работа  ooooh! Joy

# 670
Като толкова много работодателите искат да наемат хора завършили по чужбина, не виждам нищо лошо тези хора да имат високи очаквания за заплата и позиция.

# 671
  • София
Здравейте! Днес бях на интервю в GFК. Заплащането е 750 бруто за асистент обработка на данни с френски език. Вижда ми се малко, но пък правят впечатление на сериозна и сигурна фирма. Някой знае ли нещо по-вътрешно за тях? В Бг работодател са доста противоречиви мненията.

# 672
Здравейте! Днес бях на интервю в GFК. Заплащането е 750 бруто за асистент обработка на данни с френски език. Вижда ми се малко, но пък правят впечатление на сериозна и сигурна фирма. Някой знае ли нещо по-вътрешно за тях? В Бг работодател са доста противоречиви мненията.

Знам,да и то от първа ръка,но ще ти пиша на лични.  Peace

# 673
  • София
Малко банално да отговоря, че зависи какъв е проекта и коя е банката, но 2 хил. лв е последното, което съм чувала от първа ръка. Избяга ми обаче дали беше base salary или нет, предполагам нет.

bouquet
Благодаря ти!

За мен си е лудост,аз също не останах да работя навън и мисля,че сбърках.Темата е много обширна и изобщо не искам да влизам в спорове,всеки си знае за себе си.Аз не мисля,че за детето ми тук ще по-добре,примерно.Не става въпрос за заплати пари и т.н. става въпрос за здравеопазване,образователна система и спокоен живот.Тези неща в БГ не са се променили от 20 години(или са се влошили).Дано наистина живеете в друга България,радвам се за вас.В тази, която аз живея нещата не са розови,моля се да сме живи и здрави и да не се налага да ходим на доктор,чакам лотария да реши дали детето ми след яслата ще ходи на градина,защото няма места за всички и се чудя като порасне как да го опазя от наркотици,гамени и мутренски дечица,как ще му обясня защо Иван е с основно образование и кара кола за 100 бона,а татко му за 12 и все такива неща.Ако някъде в БГ не стоят така нещата ще се преместя там.Иначе и аз се чувствам като дърво без корен навън.

Васи, навсякъде по света, та и у нас не можеш да защитиш детето си от наркотиците, детските градини в повечето страни са платени, а несправедливост от рода на "простак кара джип за 100 хил" не се среща само в България. Не можем да държим децата си в саксия, ще се наложи да се сблъскат с реалността. А здравеопазването...какво да ти кажа. В Англия и Испания се чака по 3 месеца за час при специалист. В Австрия, моя приятелка претърпя 6 операции на коляното, при всички с допусната грешка, все при различен лекар, докато накрая отиде в частна клиника в Германия, където и оправиха проблема. Не е розово никъде...
Това, което тук пречи е мижитурското ни поведение, липсата на силни синдикати, които да държат на спазване на уговорените условия и на кодекса на труда. Това, е си мълчим и търпим, позволяваме да ни мачкат, за да не си изгубим работата, да ни крещят в болниците, за да получим адекватно лечение, да даваме пари под масата къде ли не, за да получим това, което искаме...това е робско поведение и манталитет...
А децата ни...да са живи и здрави, сами ще решат къде да живеят.

Върба, честито! Дано да си щастлива на новото си работно място   bouquet

# 674
Напълно съм съгласна с АрианаPeace

Но човек бързо забравя лошото и минусите  и започва: Ако бях..., щеше....  Wink

Няма полза от подобни размисли  и е наѝ-добре да видим какво можем да направим днес, сега, какво ни се предлага, какво можем ние да дадем, какво можем да променим и какво можем да получим. А какво е било и какво сме можели да направим, вече няма значение - това е минало и ние не можем да върнем времето назад

Общи условия

Активация на акаунт