Още мъничко остана, скоро всяка ЮЛКА ще е горда мама! - тема 35

• 39 545
  • 721
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Имам няколко въпроса към ЛЛЛ Simple Smile
1. възможно ли е да кърмаче да  преяде?
2. колко трябва да изяжда едноседмично бебе, изцяло на кърма?
3. Когато се храним тя издава едни звуци сякаш й е запушен носа. Издърпах сополките с аспиратора за носле и мисля, че няма нищо. На какво се дължи този звук? Това, което го причинява дали затруднява сученето?
4. Как да се научим да се кърмим на час?
Предварително благодаря Simple Smile

1. Ако суче изцяло от гърда и без строг режим, малко вероятно. Бебетата имат различни техники на сучене, и когато се заситят, започват да сучат така, че да не гълтат мляко или правят глътки с минимален прием на мляко. Ако млякото продължава да тече и не могат да го контролират, по-скоро се изнервят или просто пускат гърдата. Ако случайно им дойде в повече поетото, то отново е в малки количества и го връщат (не на фонтан, а само им се стича по брадичката). Ако се хранят смесено с шише или изцяло от шише, може по-лесно да преядат, но има техники, които намаляват тези рискове. Ако се хранят на строг режим, също има вероятност да преядат, тъй като е възможно да сучат твърде лакомо или да опитат да набавят запаси от мляко, за да им стигне до следващо хранене.
 Ако нещо те притеснява и го свързваш с предполагаемо преяждане, можем да помислим заедно къде е проблема.
 2.  Индивидуалните нужди на различните бебета варират в голям диапазон. И все пак за някакъв ориентир - 45-60ml.
 3. Много бебенца имат леко стеснение в основата на нослето и дори минимално количество секрети може да ги направи "хъркащи". Затрудненото дишане може да се отрази на сученето - бебето да започне да нервничи или да отказва да суче, въпреки, че подава сигнали, че е гладно или да започне да хапе например.  Би могла да овлажняваш и почистваш нослето до колкото можеш, а при кърмене да държиш бебето малко по-изправено.
 4. Труден въпрос Simple Smile С търпение и доверие в бебето, то самО ще те научи на режима, който му е необходим.  През първите седмици от живота си бебето се учи да се храни през устата, тепърва започва да усеща глад и жажда, и как може да задоволи нуждите си. А тялото ти тепърва се опитва да отговаря адекватно на нуждите на бебето. В последствие се установява предсказуем режим, който бебето и тялото ти си напасват. Не непременно през строги равни интервали, но предсказуеми. Налагане на режим без оглед нуждите на бебето и особено при толкова малко бебенце, може да наруши важната връзка между бебешките сигнали и твоето тяло, което да доведе до проблеми с кърменето.

# 556
въпрос към ЛЛЛ
колко дълго да оставям бебето да суче, само за успокоение, виждам че и тогава преглъща, но на няколко мин. веднъж, само че за мен е изнервящо и накрая съм изтръпнала независимо от това дали захапката е добра или не. По час ме ползва за залъгалка, то хубаво че иска контакт, ама чак ми се струва кофти и за самите гърди

# 557
  • София
Много ти благодаря за отговора Скреч, а сега докато не е паднало блистерчето мога ли да го слагам малкия на тази гърда? Възможно ли е да се пукне и да изтече кръв и малкия да я глътне? [/color]  Confused
Да, дори е препоръчително. Така със силата на вакуума и масажа от езика на бебето по-лесно ще излезе тапичката. Проблем има само ако те боли толкова силно, че няма как да кърмиш. За целта обаче го накисваш предварително зърното, да омекнат блистерчетата и по-лесно да се отлепят.
 Това, че ще глътне малко кръв не е проблем. Рядко се случва бебетата да реагират негативно от капки кръв в кърмата.

# 558
  • София
Здравейте и от нас с Калина Simple Smile

Аз от седмица май някъде нито съм чела, нито съм писала, нещо не мога да смогна тези дни, честито на всички родили наскоро, Мисти, Herairness, Танче и всички останали  Hug Защо в крайна сметка се случи секцио да раждате, сигурно сте писали вече де, ще се връщам да чета назад, но каквото-такова, важното е, че сте добре и гушкате здрави бебчета Simple Smile

Маги, ти какво се вързваш пък, споко, пропускай покрай ушите/очите и така Simple Smile  Hug

Липсвате ми, аз на 9-ти август заминавам с дребното за Стара Загора и в тази връзка искам да ви попитам, имате ли желание вече родилите да направим другата седмица една среща с колички, сутрешна към 10-11 да кажем в някой парк, може и градинката на Народния, че е по в центъра или Южния, ако се съберем повечко пък от този край на София, че да запознаем бебоците?

Ние вчера бяхме на консултация, Лини е качила 1600 за 1 месец от най-ниското си тегло и 1500 от изписването, прасенцето ми то Simple Smile

Залепихме и ние пъпа, пък да видим ще има ли ефект, в четвъртък ще махаме лепенката...

Аз както се радвах, че Калина не връща за разлика от Стани се оказа, че и тя си връща, че и никак не малко, както си беше и той де, та се преобличаме някои дни по 100 пъти, и тя омазана и аз и леглото и дивана и какво ли не...

Има си дребчото и бебешки обрив още по личицето, за сега няма да го мажем с нищо.

Сложихме и ваксината, Стани никога не ми е плакал особено, а това дете такъв рев дръпна, не е истина, колко сълзички изтекоха, сестрата чак се умили, ама девойка, к'во да я правиш Simple Smile

Глупи, нашата госпожица пък спи на сешоар и аз си мисля вече, че ще полудея от този шум, но ако пусна бял шум на комп-а например хич и не го отразява, купих и някакви сешоарчета за по 13 лв, ако изгорят да не ме е яд, ама не - много маломощни и тях не отразява, та си карам с моя, а той е доста ватове, мъжът ми вече пресмята сметката за ток Simple SmileРРРР

# 559
Моргана, аз пък изобщо не съм съгласна с това, че Джина насърчава каквото и да е. Неведнъж е казвала, че се възхищава на упоритостта на момичетата, които въпреки успехите си под задоволителното, продължават. И тъй като тази полемика е често срещана, бих искала да си кажа мнението по въпроса.
Несъмнено, кърменето е ЕДНО от най-добрите неща, които можем да правим за децата си. Наред с това са избор на партньор (генетично и тн), профилактика по време на бременността, тя да е желана, любов, всички други грижи. Факт е, че в последните години важността на кърменето е изведена на фланга като най-най-най доброто нещо, което можем да дадем на децата си, но това както виждаме, може да се превърне с нож с две остриета.
За да илюстрирам думите си с личен пример, ето какво имам предвид:
Когато родих, още в болницата ме нассърчиха да кърмя. Оказах се с операция, адски болки, ужасна жега + брутално натъртени ребра, тъй като са избутвали бебето 3ма човека. Не можех да дишам, да мърдам, сковаваща болка. Отделно, както всички ми обясняваха, че ще родя голямо бебе, малчо беше под 2800 и аз меко казано бях крайно притеснена дали е добре, както и се чувствах виновна, че са ме оперирали по-рано и че съм виновна аз. Коластра не тръгваше, а аз не можех да поставя малчо както хората.
Прибрахме се вкъщи и сагата продължи: първо дете ми е, хаос тотален, болят ме ребрата до степен да получавам пристъпи и да не мога да дишам, адска умора, постоянно ми се спеше, а малкият не ме оставяше. Кърмата потръгна, но той не можеше да захапе, абе драма. Накрая реших каквото стане, давам АМ и това е. И, чудо! ПОтръгна яденето, той по-спокоен, аз също, имах време да цедя, чайове, душове, сън и кърмата не закъсня.
Така че кърменето е чудесно, но не на всяка цена. А все повече е социалният натиск (мъже ме питат: "Кърмите ли се?", ЛЛЛ постовете винаги започват с поздравление към кърмачката: "Чудесно е, че правите най-доброто за вашето дете - да му давате майчино мляко" (ЛЛЛ, простете, това е подходът ви и знам, че така е правилно), а майкит екоито не успяват да кърмят могат жестоко да се поддиснат.
Та, в този смисъл АМ може да е алтернатива или единственият вариант на хранене, но най-важно е спокойно и нахранено бебе, спокойна мама, която да се грижи за него. Ако кърменето причинява стрес (а тук вече няколко мацки казаха, че понеже не им се получава, се чувстват мн зле, страдат и се самообвиняват), то това не е полезно за никого. А то е само едно от най-хубавите неща, които мама може да даде, а трябва процесът да е свързан с удоволствие и желание от двете страни. Измъчено майче на кукуриго косата, по цял ден с помпата в ръка или с ревящо бебе, болки след раждане, крив мъж, който не помага, гадна свекърва, която пречи и бушуващи хормони не е най-доброто за детето си, нали?

# 560
В този ред на мисли, краят на кърмаческата ми кариера наближава...

# 561
Много ти благодаря за отговора Скреч, а сега докато не е паднало блистерчето мога ли да го слагам малкия на тази гърда? Възможно ли е да се пукне и да изтече кръв и малкия да я глътне? [/color]  Confused
Да, дори е препоръчително. Така със силата на вакуума и масажа от езика на бебето по-лесно ще излезе тапичката. Проблем има само ако те боли толкова силно, че няма как да кърмиш. За целта обаче го накисваш предварително зърното, да омекнат блистерчетата и по-лесно да се отлепят.
 Това, че ще глътне малко кръв не е проблем. Рядко се случва бебетата да реагират негативно от капки кръв в кърмата.

Hug Hug Hug

# 562
Пине, чувала съм че деца и с Бефстроганов  се отглеждат здрави Simple Smile)))
(иначе, ако не искаш да даваш, знаеш - постовете в червено помагат много!!!!, за което благодаря на ЛЛЛ).

# 563
Да, да, ползвала съм и аз постове в червено. Работата е там, че след дни наред кърмене по над 10 пъти на ден, нещо кърмата ми намалява, бебето все реве, че е гладно, все иска да яде... Цедя и кой знае какво не излиза... Страхувам се от кантара в понеделник, че няма да е наддала достатъчно... Тъпо ми става, когато се коментира, че е слабичка - ми слаба е, така се роди, на този ръст с тези килограми няма как да не е слаба  Crossing Arms  Ето втора съфорумка се хвали, че бебето ѝ качило 1,600кг за месец, аз ако накрая излезе, че е качила 750 гр ще си ударя гъза в тавана  Sad 

# 564
Разбирам те, но не се притеснявай, над 450 гр нали беше ОК? А за коментиране на теглото и големината и за Калоян все ми казват: Ииих, че малко бебе, а той е + не знам си колко грама и 5-6 см за месец. И аз се сдухвах, ама няма пък повече!!!!

http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=995 - ето виж тук (предполагам го знаеш, де).
Пък и не се вкарвай в състезанието на наддаване, везни, канатари, мерки и теглилки   bouquet

# 565
  • Перник
Според мен също най-важното е и майката и бебето да са спокойни. Дали е на кърма или на АМ е от значение разбирасе, но не и най-важното нещо.
Аз какво да кажа като едва ли не ме обвиниха роднини, че не кърмя добре като не го поставям на гърдата, ами цедя и след това в шише давам. Ми боли ме бе. До такава степен ме беше разранил, че кърмех и ревях. Прецених, че така не става, а обвиненията заедно с моята несигурност тогава ми подействаха супер натоварващо. Затова е най важно да сме спокойни  Hug
Всяка да намери за себе си и бебето най-добрия варянт и това е  Peace

И за моето бебе, което се роди 2.600 всички викаха "ауу какъв е малък", и едва ли не недоносен. Не е приятно, но не всички са достатъчно съобрезителни явно и не всички ни влизат в "хормоналното" положение, с което ни изнервят

# 566
Пина не се шашкай. Ей го на и аз питах малко по нагоре ЛЛЛ за същото. И аз имам същия проблем като теб в момента. При посещението при педиатъра Ого беше 4600, а като го изписаха 3990. Това за 10 дни в нас. Ако сложим същия темп на наддаване, то за 30 дни ще е качил 3х600= 1,800кг. Което пък си е множко, нали? Изчакай си консултацията и педиатъра ще ти каже ако има проблем. бебетата имат скокове в растежа и понякога ако не им стига кърмата, те сучат по често и така организма получава сигнал да призвежда повече. Отделно сега е период и на колики, та е нормално да сучат по на често. Сукането успокоява бебетата.

Няма да забравя Зар беше на 7 месеца и реших, че вече е време да го къпя в банята, а не в коритото в спалнята. Такъв страх имаше от душа, че целия трепереше и пищеше. Погледът му беше уплашен. Обаче човека си засука под душа треперейки и малко по малко свикна. Сега е като жаба и не мога да го извадя от под душа. Казва ми "мамо маФ от тука" и ме изгонва директно от банята  hahaha

# 567
  • varna
Луиза,евала,и мен ме натискат тука да кърмя,пък боли зверски,утре ще пробвам с помпа и изцедена кърма като финален вариант,ако не АМ и толкоз. Пине,тва ми се вижда прекалено вече,като е здрава и се храни,не виждам защо да се терзаеш.

# 568
  • София
Иве, аз съм за срещичка, но не знам как ще се справя с логистиката /колата ми не е много в ред и не смея да возя децата/. Но примерно тази сутрин се спретнахме и ходихме до МОЛа. Първоначалната идея беше да идем пеша, но голямата мрънкаше, че е много топло и можем да получиме "удари". Така се наложи да ползваме трамвай+метро. Но хората ми помагаха за количката, така, че се справяме с транспорта.
За кърменето, няма да повтарям казаното от Луиза, няма да повтарям и себе си, като се самоцитирам, само ще обобщя: да, кърмата е най-добрата храна за бебетата, но за бебетата, случаите, в които съм писала, че не е нормално, се е отнасяло за деца, а не за бебета /да, и пак бих натъртила, че дори е извратено да даваш цица на дете над 2 години/.
Пине, най-крайното дете вдясно:
http://july2013.snimka.bg/maternity/gina-l.740365.29990925.big
се роди 4 200. Никога не е наддавала повече от 500гр, като бебе, в момента на 6 години тежи 18кг. Съжаляват я колко е слабичка, но не знаят, че през живота си е пила антибиотик само 2 пъти, има енергия, като за АЕЦ и яде точно толкова, колкото и е необходимо. Дебело дете не означава здраво дете Peace Забравих да спомена, че е кърмена само 40 дни, после не е затлъстяла от АМ-а.

# 569
Благодаря ви за подкрепата момичета!  Hug Моята драма започна от момента, в който личната лекарка я нарече 'приличала на недохранена'  Confused Аз преди това се радвах, че е слабичка. Иначе тя след първото слабо наддаване, на втората, извънредна, консултация се оказа, че е наддала даже много. Ама лекарката като каза - 'да ви видим как ще се представите следващия път с килограмите' и...  Rolling Eyes  аз сега съм като двойкаджия пред изпит  Confused

Джине, идеална ти е гимнастичката! По 500гр на месец ли? Ох нашата лекарка се закани да ни праща по гастроентеролози, трябвало да се открие причината да не наддава, а тя е наддала 500гр за 21 дни  ooooh!  Оф, то май проблема в лекарката ще се окаже, не в мен, ама...

Общи условия

Активация на акаунт