Инцидент с мечка и дете в зоопарка във Варна

• 16 001
  • 317
  •   1
Отговори
# 120
joy_r  не сме постоянно с децата си, това е абсолютен факт, няма как да си постоянно с него.
Друг е въпроса в случая как са допуснати в зоопарка без придружител, но принципно в зоопарка или на улицата, ако им скимне да правят дивотии, ще ги направят Tired
До варненския зоопарк трудно си представям да отиде дете само.

# 121
А как се изпитва вина без срам? Аз набързо си направих една душевна дисекция и да, категорично за всички случаи, в които изпитвам някаква вина, чувствам и срам, даже голям срам. Не знам, може аз нещо да не съм наред, ама тези две чувства при мен вървят ръка за ръка.

Ами да, нищо няма да му стане ако малко се посрамува от постъпката си, тя си е направо срамна, освен жестока.

# 122
  • град-държава
Въртиш едни и същи думи между пръстите си, с които само прехвърляш вини. Истината е, че за линч в тази тема говориш именно ти.

на кого прехвърлям вина? Казвам, че детето е виновно, казвам, че и родителите са виновни, кое точно от двете не казвам, та да прехвърлям вина? Че не съм съгласна по предложения наин да се накаже детето - обосновах се, защо не съм.
Chanel принципно нямам избор, права си, ако детето ми направи нещо ужасно, най - вероятно ще отиде в поправително училище (ако още ги има, не знам) и аз няма да мога "просто да не съм съгласна".

Опитваш се да вмениш на хора, които в случая не са извършили нищо конкретно, как ще линчуват, присмиват, какво щяло да се случи в ръцете им и т.н. дивотии.
Моля, но аз не се забавлявам, нито разнообразявам наранявайки живи същества.
Да, постъпката е грозна, срамна и унизитална... ако можеше да почувства това, съмнявам се, че изобщо би си стигнало до конкретната ситуация.

# 123
Имаше промени в Закона за закрила на детето и стана задължително да имат придружител:
Цитат
(Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.

Е, да, опираме да родителите, разбира се.Поредните, които не знаят какви ги върши детето им.
Хубаво би било, освен глоба, и те да бъдат наказани със санкцията, която се коментира тук.

Хубаво си пишем защо и как, но дали реално ще се стигне до някакви наказания?
Дано това не е поредният случай, при който няма да има никакви последствия, защото каквито и идеи да се предложат, няма ли адекватни санкции...

Последна редакция: сб, 27 юли 2013, 10:55 от Magnificent

# 124
  • вятър в маслините, вятър над хребета
На мен пък нещо друго ми прави впечатление. Постоянно спрягате родителите, как не били с детето, как били безотговорни, и т.н. Моят въпрос е- вие постоянно ли сте с детето си? На работа не ходите ли? А то не ходи ли на училище (десетгодишните май са задължени по закон, нали така)?

Имаше промени в Закона за закрила на детето и стана задължително да имат придружител:
Цитат
(Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.
Задължителен придружител, но само ако ситуацията изисква такъв. Тоест не е забранено да оставиш детето си третокласник да се прибере само от училище например.

# 125
  • София
Не съм юрист и допускам и да греша, но мисля, че не е идеята да го оставяш да се прибира само от училище. Или най-малкото ще зависи през какъв път се прибира до вкъщи, нека юристи да кажат.

# 126
Нас ни накараха да подпишем декларация, че сме съгласни децата да се прибират сами от училище, с което естествено училището не носи отговорност, ако нещо му се случи. Масово децата до 4-ти клас при нас се прибират сами, моето за сега не. Може би защото сме по - малък град и родителите не ги е страх, не знам. В София например на моите познати децата до 4-ти клас никъде не ходят сами, освен когато играят пред блока например Rolling Eyes

# 127
Ние живеем на една минута от училище и се прибира сама от втори-трети клас.
Сама започна да излиза от четвърти, приблизително, когато започнаха да си ходят на гости със разни съученички.

На десет години децата са всичко друго, но не и неотговорни за постъпките си. Де факто, не де юре.

# 128
Имам син на 10 години, и като зачетох вчера темата, реших да го запозная със случая - пуснах му снимките на мечката, прочетох му какво точно се е случило, и му казах някои от идеите за възможно наказание. Първата му реакция от самата случка беше "Тоя луд ли е???", след това, естествено, пита и разпитва дали ще се оправи "горкото мече"

А за наказанията... Реакцията му малко ме изненада. Каза (с тежка въздишка  Confused ): "Ако е свестно момче и просто се е правило на интересно, без да мисли какво прави, той вече съжалява и се измъчва като гледа какво е причинил на мечока. Ако е от тъпаците, както и да го накажат, нищо няма да се промени, даже може да стане и по-лошо."

Реших да си спестя моя коментар.

# 129
  • София
Преди да отворя линка си помислих,че мечката е наранила детето.
Това хората сме по-големи зверове от животните! Sick
       И сега вместо да му насинят задника, както той лицето на мечката, умуват безболезнени,"неунизителни" и безполезни наказания!Аз не смятам ,че е унизително да застане и да обяснява защо е такава мечката.От глоби то няма да разбере, защото парите не са от неговия джоб.

# 130
  • София
От втората седмица в първи клас съм ходила сама на училище и се прибирах. Пътувах около 6 спирки с автобус.  
Според мен не е толкова голям проблем, ако се случи 10 годишно дете да отиде някъде само, естествено на подходящо разстояние от вкъщи.
Ако е възпитано правилно то ще може да направи правилен избор дали да постъпи по един или друг начин.
На 10 съвсем не е толкова малко и диво, че да не може да направи разлика между добро и зло, между опасно и безопасно, позволено и забранено.
На 6 аз знаех, че не трябва да храня животните в зоологическата градина, да им тропам по стъклото, да мушкам пръсти и пръчки. Всеки път виждам 30 годишни хора, които ги правят тези неща, застанали до табелата "Моля, не хранете животните".

# 131
Имам син на 10 години, и като зачетох вчера темата, реших да го запозная със случая - пуснах му снимките на мечката, прочетох му какво точно се е случило, и му казах някои от идеите за възможно наказание. Първата му реакция от самата случка беше "Тоя луд ли е???", след това, естествено, пита и разпитва дали ще се оправи "горкото мече"

А за наказанията... Реакцията му малко ме изненада. Каза (с тежка въздишка  Confused ): "Ако е свестно момче и просто се е правило на интересно, без да мисли какво прави, той вече съжалява и се измъчва като гледа какво е причинил на мечока. Ако е от тъпаците, както и да го накажат, нищо няма да се промени, даже може да стане и по-лошо."

Реших да си спестя моя коментар.

Може и да има доза истина в разсъжденията на твоето момче,но дали би било излишно да се направи опит за корекция в тъпака?

# 132
То било много лесно според теб, обиждаме едно дете, когато направи нещо лошо и то автоматично осъзнава грешката си и от утре е мило и добро.
А да ти хрумва, че точно такива са родителите му, то копира поведението им и го прилага върху животните, както в този случай.

Кажи ми, че нямаш дете-не мога да си представя, че с тази агресия и злоба, която демонстрираш, възпитаваш друго същество.

Абсолютно вярвам в последствията и в еквивалентността. Когато видя действие, което окачествявам като лошо, търся причините за него. Съжалявам, ако на хората с прекалено силни майчински чувства им се струва обидно да им кажа, че грешката е във възпитанието. Разбирам, че се засягате лично, но ето - вие например, вчера казахте ли на детето си "виж това дете какво е направило, това е лошо, не го прави"? Ако сте включили във възпитанието на отрочетата си и "отношение към живите НЕчовешки същества", похвално. Но надали сте го направили. И не ми казвай, че няма как да знам, защото всеки ден виждам злобни хорица на всякакви възрасти, които тормозят други по-слаби хора или пък животни. На такива хорица им липсват основни морални идеи.
И в крайна сметка по-добре детето да изпита срам, отколкото да нарани утре човешко същество.

# 133
Аргументите съм си ги изложила в предни коментари, няма нужда да дъвчем едно и също до безкрай!
Въпросът е, че такива деца, обикновено са продукт на същите родители, ако не сте забелязали.

И навлизаме в по-дълбоките дебри със застрелващият въпрос - трябва ли детето да бъде отделено от зле възпитаващите го родители, ако бие и дави малки котенца. Бих прегърнала подобна идея с две ръце и лично бих прибрала такова, за да го науча, че така не се прави.
И да, аз също бих стояла пред клетката с МОЕТО дете, ако направи подобно нещо. Въпросът е, че преди това ще се постарая то да научи, че така не се прави. И така вероятността да хвърли нещо по мечката или по уличното куче се свежда силно. Може би това е твърде проста логика за хора, за които цел и мисия в живота е да оставят на земята още едно-две двукраки. Как са възпитани въпросните двукраки и как ще шетат из шорокия свят - няма значение, важното е, че ние сме родители, каква гордост.

Последна редакция: сб, 27 юли 2013, 11:34 от бонбонбон

# 134
Аз в крайна сметка разбрах, че детето е било без родители. Били са групичка, то е носело спрей за графити. Успяло е да избяга, но се знаят имена, училище, адрес. Има образувана преписка в МВР, Детска педагогическа стая ще се занимава с хубавеца, а от управата на градината искат родителите да платят лечението на мечката. Героят е от Виница.

Общи условия

Активация на акаунт