Инцидент с мечка и дете в зоопарка във Варна

• 15 991
  • 317
  •   1
Отговори
# 135
Въпросът е, че преди това ще се постарая то да научи, че така не се прави.
Естествено. Бих умряла от ужас, ако разбера че детето ми е способно да нарани животно.

# 136
Прочетох за всеки случай отново всички постове в темата, за да видя, кой е казал, че "горкото дете е мамино ангелче и не трябва да се закача" и не'нам си какви глупости още, и не намерих. Сигурно чета в друг форум.  Rolling Eyes

Единственото, в което се различават мненията за наказанието, е че някой хора казват "Сложете го там да го обиждат и толкова", а други казват "Като направи нещо такова, го накарай да се опита да го поправи." И от там нататък започват едни свободни съчинения по чужди цитати за "линч" или "ангелчета" (и себе си слагам тук в съчиненията).

От вчера покрай тези разсъждения за престъплението и наказанието се сещам за  ей този филм, който преди 15 години ми отряза главата. И оттогава наблюдавам хората около себе си и виждам, в какво са се превърнали някои от тях с годините, след възпитателни мерки от хора, които "ей сега ще ги оправят". За съжаление.

# 137
То било много лесно според теб, обиждаме едно дете, когато направи нещо лошо и то автоматично осъзнава грешката си и от утре е мило и добро.
А да ти хрумва, че точно такива са родителите му, то копира поведението им и го прилага върху животните, както в този случай.

Кажи ми, че нямаш дете-не мога да си представя, че с тази агресия и злоба, която демонстрираш, възпитаваш друго същество.

И в крайна сметка по-добре детето да изпита срам, отколкото да нарани утре човешко същество.
няма разлика между нараняването - човек или животно, все едно, съгласи се.
Надявам се поне половината от хората, прочели за случката да се сетят и да направят това, което предлагаш - още веднъж да напомнят на децата си, че животните не се тормозят по никакъв начин, под никакъв предлог.
Сега ще ви разкажа една случка, която ми се случи скоро. Кучето ми го блъсна кола, счупи му крака, изпаднах в безизходица - мъжът ми го нямаше, сама с детето, звъня по клиники, искат ми космически суми, каквито в момента нямах - ужасна работата. Намерих познат ветеринар, оперира го, ампутира част от крака, взе ми срамно малко пари. Кучето обаче се влоши, операцията гнояса, биех и сама по три антибиотика дневно, ужасно:(. Доктора и ампутира още по - нагоре крака, не ми взе пари, лекува я за негова сметка. През цялото време, 90% от хората около мен ми повтаряха - умъртви кучето, няма смисъл, мъчи се. Е, към днешна дата, благодарение на този невероятен доктор, кучето е добре. С един крак по - малко се справя отлично, а детето постоянно ходи и и обяснява, колко е горд с нея и колко е смешна, да спре да лае, че не плаши котките с трите си крака Wink. Това не за да ви се хваля с хуманността си, а за да дам пример за това, че животното не е просто забавление за нас, а ангажимент и грижа като за любим човек и няма и не трябва да има разлика между живите същества - животни, хора, ние нямаме права над тях, само грижа, ангажимент и обич. Другото не е правилно. Дано повече родители го осъзнават и научат децата си на това.
Все още се чудя как ще оправят муцуната на мечока, постоянно го мисля.

# 138
  • София
Това е дете и може да бъде хем наказано, хем възпитано. Не е голям човек, при който "поправката" да е по-трудна.
Публично извинение и после известно време може да ходи да помага в зоологическата градина. Не мисля, че особено ще му навредят тези неща, по-скоро срамът ще го накара да осъзнае колко неправилна е постъпката му, че има правила в този живот. Помагането за животните ще му покаже ежедневието им, ще го доближи до тях и мисля, че по-нататък ще има известно уважение.
Ако го оставят просто така, с някой друг шамар от баща му, не мисля, че особено много ще разбере смисъла на деянието си.

# 139
Аргументите съм си ги изложила в предни коментари, няма нужда да дъвчем едно и също до безкрай!
Въпросът е, че такива деца, обикновено са продукт на същите родители, ако не сте забелязали.

И навлизаме в по-дълбоките дебри със застрелващият въпрос - трябва ли детето да бъде отделено от зле възпитаващите го родители, ако бие и дави малки котенца. Бих прегърнала подобна идея с две ръце и лично бих прибрала такова, за да го науча, че така не се прави.
И да, аз също бих стояла пред клетката с МОЕТО дете, ако направи подобно нещо. Въпросът е, че преди това ще се постарая то да научи, че така не се прави. И така вероятността да хвърли нещо по мечката или по уличното куче се свежда силно. Може би това е твърде проста логика за хора, за които цел и мисия в живота е да оставят на земята още едно-две двукраки. Как са възпитани въпросните двукраки и как ще шетат из шорокия свят - няма значение, важното е, че ние сме родители, каква гордост.

Нека не се отклоняваме, но по първото ти питане-да, мнението ми се доближава до твоето.

По темата. Ако говорим конкретно за това дете, си мисля, че вече е изпуснато.
Да, на 10 години би трябвало да съзнава какво върши, че това е лошо, че ще нарани животното, а може да доведе и до по-тежки последствия. Според мен, то е третирано точно така-с шамари, бой и все в този дух, защото е най-лесно и бързо.
Ти самата пишеш за морални ценности, а те се възпитават с много внимание, личен пример и отношение, а не с един или два шамара, когато всичко вече е свършило.

# 140

Hug

Не съм съгласна с тези констатации- изпуснато било детето, не знам какво. Глупости!
Децата, както и възрастните, имат лошото качество да се водят по другите. Кой знае как са не надлъгвали и надъхвали да правят белята.
Въпросът е да си вземе поука и да разбере, че сам носи отговорност за постъпките си и нито е голям мъж, нито приятелите му ще му помогнат, когато пристъпи границите на нормалното.

# 141
  • Пловдив

А и тук в случая говорим за 10 годишно дете, което е достатъчно голямо, за да разбира кое е позволено и кое не

не и според наказателния кодекс. непълнолетни под 14 години не разбират действията си и не се наказват. всичките глоби и обществен труд, които се предлагат в темата, са за лица над 14 години.

# 142
Глоба за родителите и наказание за детето-задължително.То трябва да разбере как да се отнася с животните,да носи отговорност за действията си,да знае кое е добро и кое-не. Peace

# 143
  • вятър в маслините, вятър над хребета
От вчера покрай тези разсъждения за престъплението и наказанието се сещам за  ей този филм, който преди 15 години ми отряза главата. И оттогава наблюдавам хората около себе си и виждам, в какво са се превърнали някои от тях с годините, след възпитателни мерки от хора, които "ей сега ще ги оправят". За съжаление.
Хубав филм си избрала, но щом така ти е "отрязал главата", трябва да се сетиш, че е неподходящ пример, поне относно престъплението. Там 5 момчета откраднаха количка за хот-дог, и по нещастно стечение на обстоятелствата нараниха човек. В нашия казус група момчета умишлено са наранили животно, т.е. идеята на престъплението е причиняване на болка на живо същество. Въобще няма да отварям въпрос за огромната разлика в естеството на наказанията. Или искаш да кажеш, че час пред клетката на животното се равнява на години в ТВУ?

# 144
Обясненията пред клетката са вид публично извинение. Но нали се разбрахме, че е унизително някой да се извинява и да понесе последствията от действията си...

# 145
По темата. Ако говорим конкретно за това дете, си мисля, че вече е изпуснато.
Да, на 10 години би трябвало да съзнава какво върши, че това е лошо, че ще нарани животното, а може да доведе и до по-тежки последствия. Според мен, то е третирано точно така-с шамари, бой и все в този дух, защото е най-лесно и бързо.
Ти самата пишеш за морални ценности, а те се възпитават с много внимание, личен пример и отношение, а не с един или два шамара, когато всичко вече е свършило.
Да, ама не. Морални ценности се възпитават, но ако просто не ги споменаваш, резултатът е същият като ако ги предаваш грешно. Ако детето НЕ знае, че животните също ги боли, то ще ги наранява и няма да разбира, когато хората му се карат, защото изначале му липсва. Това не значи, че баща му го пребива от малко, значи, че не му е обяснено. Което не го оправдава. Затова казах, че трябва да има тежко наказание, за да може поне да ограничава агресията и лошото чувство за хумор, защото моментът на възпитание в обич и уважение към всичко живо е изпуснат.
Не вярвам, че е възпитавано с шамари. Затова и казах, че четете твърде много психоаналитични книжки. Въобще не е задължително някой да е израснал в семейство Адамс, за да бие и тероризира.

# 146

А и тук в случая говорим за 10 годишно дете, което е достатъчно голямо, за да разбира кое е позволено и кое не

не и според наказателния кодекс. непълнолетни под 14 години не разбират действията си и не се наказват. всичките глоби и обществен труд, които се предлагат в темата, са за лица над 14 години.
Това не пречи да му се прочете конско и да застане да обяснява, т.е. извинява.

# 147
Aз съм твърдо против да се обижда детето и да се правят генерални заключения, включително и за бъдещето му, но смятам, че ако се позасрами, няма да му стане нищо.

# 148
  • Пловдив
ще застане да обяснява, ако майка му му нареди или позволи. иначе за съжаление закона и управниците на зоопарка нищо няма да могат да направят. зависи от родителите, както възпитанието, така и да позволят и накарат хулиганчето да почне да се извинява за делата си.
аз мисля, че трябва някои (много!) закони да бъдат променени, още повече в частта с наказанията на непълнолетни, в миналото е било 12 години, после сме вдигнали на 14 години, но сега е наложително да смъкнем тази възраст, тъй като днешните деца съзряват много по-рано и почват да вършат глупости, а закона ги пази, че са неосъзнати. Да, но те СА осъзнати!

# 149

Което не значи, че няма никакви предвидени мерки срещу тях.

ЗАКОН ЗА БОРБА СРЕЩУ ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИТЕ И НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ

Скрит текст:
Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 53 от 1975 г., изм. - ДВ, бр. 66 от 2004 г.) (1) Спрямо малолетни и непълнолетни, извършили противообществени прояви, и непълнолетни, извършили престъпления, освободени от наказателна отговорност по чл. 61 от Наказателния кодекс, се налагат следните възпитателни мерки:
1. предупреждение;
2. задължаване да се извини на пострадалия;
3. задължаване да участва в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклоненията в поведението;
4. поставяне под възпитателен надзор на родителите или на лицата, които ги заместват, със задължение за полагане на засилени грижи;
5. поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател;
6. забрана на непълнолетния да посещава определени места и заведения;
7. забрана на непълнолетния да се среща и да установява контакти с определени лица;
8. забрана на непълнолетния да напуска настоящия си адрес;
9. задължаване на непълнолетния да отстрани със свой труд причинената вреда, ако това е в неговите възможности;
10. задължаване на непълнолетния да извърши определена работа в полза на обществото;
11. настаняване в социално-педагогически интернат;
12. предупреждаване за настаняване във възпитателно училище-интернат с изпитателен срок до 6 месеца;
13. настаняване във възпитателно училище-интернат.

Общи условия

Активация на акаунт