Математически турнири - 23

• 74 317
  • 737
  •   1
Отговори
# 45
Също съм на мнение, че с всяка следваща година задачите стават все по-трудни и по-трудни.
Което може да даде храна за размисъл защо в последно време май само се залъгваме, че имаме успехи на международни подиуми...
Като че ли, образователната програма по света се развива динамично, докато тук... нещата са лекинко замразени.
Та... сегашните завършващи изтрещяха с кошмарното 38-мо място на ИМО, като дойде време нашите деца да ходят на това състезание може би пък ще се радваме, че са на 138 Simple Smile

# 46
  • гр. София
 You are allowed to work on scrap paper and teachers may explain the meaning of words in the paper  #2gunfire
Благодаря за пояснението, romantic girl! newsm51 newsm51
Не ми се вярваше, че Кортезов ще им разяснява непознатите думи, без това да е разрешено!!!!!

# 47
Също съм на мнение, че с всяка следваща година задачите стават все по-трудни и по-трудни.
Което може да даде храна за размисъл защо в последно време май само се залъгваме, че имаме успехи на международни подиуми...
Като че ли, образователната програма по света се развива динамично, докато тук... нещата са лекинко замразени.
Та... сегашните завършващи изтрещяха с кошмарното 38-мо място на ИМО, като дойде време нашите деца да ходят на това състезание може би пък ще се радваме, че са на 138 Simple Smile
Международните успехи нямат нищо общо с образователната програма. То е както олимпийските игри спрямо масовия спорт. Но е вярно, че пропадаме спрямо другите, защото реално стоим на място, а математиката се развива. Развиват се и методите за подготовка в другите държави, а ние нехаем. Но кое е добре в България, че да изискваме от математиката? Можем поне да се радваме, че когато има успехи те се дължат на качествата на децата, а не на системата.
Обаче тазгодишното сгромолясване е и следствие на лош късмет. Т.е. два фактора са се насложили и реално не сме чак толкова зле.

# 48

Международните успехи нямат нищо общо с образователната програма. То е както олимпийските игри спрямо масовия спорт.

Глупости съм написал разбира се.
Не образователната програма, а как да я нарека - подготвителната програма за ученици със засилен интерес в математиката изостава.
Като започнем от организация и подготовка на ученици за родни състезания и стигнем до същите дейности при международните.
Като... в организация и подготовка се включва всичко - кой, как, защо, отговорност и задължения на ръководители на отбори, графици и не на последно място - финансиране - достатъчно, прозрачно и по възможност осигурено от държавата.

# 49
  • В офиса
Да, и аз прочетох в регламента, че е разрешено. Но регламентът не е прочетен на децата. И моята като по-притеснителна не е знаела, че макар че масово децата са питали, това е било официално разрешено. Освен това ми описа една голяма говорилня - масово децата питали, а учителите им обяснявали целите условия. Което пък на нея силно й пречело, защото се вдигал шум. Каза, че тя чувала ясно обясненията на условията на около 10-тина деца около нея, което много я разконцентрирало.
Хубаво е състезанието. Аз харесвам по принцип такива с трудни задачи. Но малко сме го побългарили и развалили. А и напр. основното предимство на моето дете - добрият английски - на практика е абсолютно неутрализирано, дори й е попречило.

# 50
Еllie's Моm, много неприятна случка. Изобщо много неприятно впечатление правят учители, които не зачитат личното достойнство и усилията на учениците. Предполагам, че отрношението към "нейните" ученици е било различно.

Шаркова не е коя да е все пак. И е постъпила правилно - има си регламент и той трябва да се спазва, иначе не е честно спрямо останалите деца. Предполагам си гледала американски филми, в които става дума за изпити - щом времето изтича на секундата всеки спира да работи. И направеното от Шаркова е точно за да защити усилията и достойнството на останалите ученици. Впрочем не съм сигурна доколко е редно и да се подсказва за значението на думите. Виж разрешено е да се ползва речник, но това си е капан, защото яде време и нарушава концентрацията.  Но все пак по условие това е състезание на английски. Предполагам, че Кортезов е бил ларж, защото малките имат нужда от мотивация.

Говоря за репликите да не се лигави и какво толкова. Това е унизителното, а не че е взела листата.
Иначе аз нямам никакви преки контакти и впечатления от Шаркова. Просто разпознах определен тип учител в това описание, но може да греша, разбира се.

Точно това имам предвид Тинкърбел, мерси. Как така се 'лигави' и какво значи 'какво толкова'.. Освен това специално попитах детето дали на всички е спряно по едно и също време решаването и не е. Минавали са по банките и са прибирали листата. Така че ученици които са били по-назад са продължавали да си пишат.

Черна станция- и това ли е правилно?

# 51
Точно това имам предвид Тинкърбел, мерси. Как така се 'лигави' и какво значи 'какво толкова'.. Освен това специално попитах детето дали на всички е спряно по едно и също време решаването и не е. Минавали са по банките и са прибирали листата. Така че ученици които са били по-назад са продължавали да си пишат.

Аз не съм била там, и ти не си. Не знам как точно дъщеря ти е поискала още време - дали е приплакала, дали се е опитала да се моли и пр. Шаркова наистина е рязка и не и минават номера и може затова да е отрязала дъщеря ти. Но понеже не знам как е било не коментирам.
Това, че някои ще намажат защото са по-назад (30 секунди може би?) не означава, че Шаркова е трябвало да изчака твоето дете. Тогава и на другите е щяло да се удължи времето. А и вече ще трябва да чака всяко едно, щом веднъж е направен компромис.

А  правилата вече съм забравила, но е много неприятно да се шуми и говори по време на състезание,. Затова за мен не би трябвало да се разрешава питане и обясняване.

# 52

Аз не съм била там, и ти не си. Не знам как точно дъщеря ти е поискала още време - дали е приплакала, дали се е опитала да се моли и пр. Шаркова наистина е рязка и не и минават номера и може затова да е отрязала дъщеря ти. Но понеже не знам как е било не коментирам.
Това, че някои ще намажат защото са по-назад (30 секунди може би?) не означава, че Шаркова е трябвало да изчака твоето дете. Тогава и на другите е щяло да се удължи времето. А и вече ще трябва да чака всяко едно, щом веднъж е направен компромис.

А  правилата вече съм забравила, но е много неприятно да се шуми и говори по време на състезание,. Затова за мен не би трябвало да се разрешава питане и обясняване.

Отново се връщаме на начина по който е направено. Рязка или не, явно е невъзпитана и нетактична към усилията на децата.  И ти щеше да 'приплачеш' ако ти дръпнат листа наричайки те лигла, а другите деца пишат през това време.

# 53
А това с шума е  сериозен проблем- и за концентрацията, която е толкова необходима предвид ограниченото време, а и други деца са споделили после че не са чули кога са казали че остава 5 мин, сега ми се изяснява как е станало.

# 54
  • Варна
привет - моля за малко помощ - вероятно аз нещо грешно съм запомнила от мин. година, че макс бр точки е 120, или вероятно се бъркам с ЕК - 3-4 клас
сега като гледам регламента 10*3=30
10*4= 40
5*5=25
6+7+8+9+10= 40
или общо 135 т.
при нас доколкото разбрах е било пълна тишина по време на състезанието - в смисъл никой не е питал кое какво значи
масово коментираха, че 29 и 30 зад. били "гадни" и още редица термини в тази насока за 3-4 клас, каквото и да значи това
или ние нещо сме се заблудили в условието, така както ми го обяснява моя синковец, че аз изобщо не разбрах какво е, освен всичко останало, че не е имал време
също и някаква 23-та задача с монети
моля ако на някой родител детенцето помни тези задачи, да сподели, че ми стана интересно
благодаря предварително
и моето мнение е, че 2012 се отличава от останалите години, вероятно и 2013
тук във Варна са им казали резултати не по-рано от края на септември  Peace

# 55
Палечко, по преразказ на детето:

"X (име) нареди тридесет  20-центови монети в една линия (редица).

Замести всяка втора монета с 50 –центова. След това замени всяка 3-та монета с 1-доларова монета. И накрая замени всяка 4-та монета за  2–доларова монета

Каква е стойността на тридесетте монети в новата редица?"

Ако някой я реши може ли да ми каже колко получавате?

# 56
  • гр. София
Ние нямаме оплаквания нито от Шаркова, нито от шум в стаята, нито пък че времето не е стигнало да си нанесе верните отговори. Единственото оплакване е от по-трудните задачи! Мисля, че и приятелите му са на същото мнение! А за нивото на английския - мисля, че на такова състезание едва ли отиват деца с ниско ниво!!! Peace

# 57
Палечко, по преразказ на детето:

"X (име) нареди тридесет  20-центови монети в една линия (редица).

Замести всяка втора монета с 50 –центова. След това замени всяка 3-та монета с 1-доларова монета. И накрая замени всяка 4-та монета за  2–доларова монета

Каква е стойността на тридесетте монети в новата редица?"

Ако някой я реши може ли да ми каже колко получавате?

26 долара и 50 цента

# 58
26,50 е ясно, но аз не мога да се сетя за супер хитър начин.
Според мен реално може да се реши и полухамалски - разписват се четири редички една под друга или една редичка със задраскване докато се направят всички смени. Вижда се, че се получават два периода и малко. Смята се, че един период е 10,80, значи два периода са 21,60, остатъкът лесно се получава 4,90 и се събират. Реално може да се реши за 5 минутки. Но не е красиво решение. Не виждам обаче за малко време как ще се намери красиво решение.

# 59
И ние толкова - 26.50 (друг въпрос е дали се е пренесло върху бланката с отговори). Каза че я е решавала отзад напред, каквото и да значи това.

Общи условия

Активация на акаунт